Gemeente Asse

Zitting van 16 december 2019

Van 20:00 tot 23:00

 

Aanwezig:

Johan De Rop, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce en Emiel Saerens, schepenen;

Edwin Fabri, Micheline De Mol, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Liesje Wermoes, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Caroline Robberechts, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

 

Raadslid Guy De Bondt verlaat de vergadering vanaf punt O.P.20

Raadslid Guy De Bondt vervoegt de vergadering vanaf punt O.P.21

Raadslid Micheline De Mol verlaat de vergadering vanaf punt O.T.2

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Goedkeuring notulen van vorige zitting.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art.:De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

IC Haviland - afsluiten van een overeenkomst "exclusieve dienstverlening" tussen de gemeente en Haviland Intercommunale IgSv (verder: "Haviland") met betrekking tot de aanwijzing van een functionaris voor gegevensbescherming (FG).

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Artikel 1:De volgende diensten worden in exclusiviteit toegekend aan de dienstverlenende vereniging Haviland, en dit voor onbepaalde duur met ingang van 11/11/2019: aanwijzing van een personeelslid van Haviland als Functionaris Voor Gegevensbescherming (FG) van de gemeente zoals bedoeld in de artikelen 37-39 van de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, artikel 9 van het Vlaams decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer en het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische gegevensverkeer.

 

Artikel 2:De uitvoering van deze exclusieve diensten gebeurt overeenkomstig de als bijlage toegevoegde overeenkomst.

 

Artikel 3:Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het uitvoeren van huidige beslissing.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Huurovereenkomst grond Kapellestraat.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art. :De huurovereenkomst d.d. 29 november 2017 wordt als volgt  aangepast:

1) Het eerste lid van artikel 4 wordt door de volgende bepaling vervangen:

"De huur neemt een aanvang op 1 november 2017 en wordt aangegaan voor een duur van negen jaar."

 

2) Het eerste lid van artikel 5 wordt door de volgende bepaling vervangen:

"De verhuring wordt toegestaan mits betaling door de gemeente aan de verhuurder van een jaarlijkse huurvergoeding van 14.000,00 euro."

 

3) Lid 5 van artikel 5 wordt door de volgende bepaling vervangen:

"De aanpassing zal slechts één maal per jaar geschieden en dit op de verjaardag van de inwerkingtreding van het eerste adendum bij de huurovereenkomst."

 

4) Artikel 5, voorlaatste lid wordt door de volgende bepaling vervangen:

"De elementen van deze formule worden als volgt omschreven:

- de basisvergoeding: de huurvergoeding zoals bepaald in artikel 5, eerste lid van deze huurovereenkomst;

- nieuw indexcijfer: het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand van de verjaardag van de inwerkingtreding van het eerste addendum bij de huurovereenkomst;

- aanvangsindexcijfer: het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand waarin het eerste addendum bij de huurovereenkomst is afgesloten."

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Arbeidsbegeleiding en Tewerkstelling: Regierol lokale sociale economie.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art.1.:De gemeenteraad beslist in te gaan op de open oproep 'Regierol voor de steden en gemeenten op het vlak van de sociale economie voor de periode 2020-2025 via de cluster Dilbeek, Asse, Wemmel'.

 

Art. 2.De gemeenteraad verklaart zich akkoord met het volgende voorstel van overeenkomst met statutaire draagkracht houdende de oprichting van een interlokale vereniging inzake de regierol sociale economie tussen Dilbeek, Asse en Wemmel.

 

OVEREENKOMST MET STATUTAIRE DRAAGKRACHT HOUDENDE DE OPRICHTING VAN EEN INTERLOKALE VERENIGING INZAKE DE REGIEROL SOCIALE ECONOMIE TUSSEN DILBEEK, ASSE EN WEMMEL

 

TUSSEN:

 

Gemeente Dilbeek, met zetel te Gemeenteplein 1, 1700 Dilbeek

vertegenwoordigd door dhr. Stefaan Platteau, voorzitter gemeenteraad Dilbeek, en mevr. Marianne Vanden Houte, algemeen directeur Dilbeek, handelend in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van (datum);

en

OCMW Dilbeek, met zetel te Gemeenteplein 1, 1700 Dilbeek

vertegenwoordigd door dhr. Stefaan Platteau, voorzitter OCMW-raad Dilbeek, en mevr. Marianne Vanden Houte, algemeen directeur Dilbeek, handelend in uitvoering van het besluit van de OCMW-raad van (datum);

en

Gemeente Asse, met zetel te Gemeenteplein 1, 1730 Asse,

vertegenwoordigd door dhr. Johan De Rop, voorzitter gemeenteraad Asse, en dhr. Lander Van Droogenbroeck, algemeen directeur Asse, handelend in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van (datum);

en

OCMW Asse, met zetel te Gasthuisstraat 2, 1730 Asse,

vertegenwoordigd bij delegatie door dhr. Emiel Saerens, voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst, en mevr. Nicole De Reuse, adjunct-algemeendirecteur Asse, handelend in uitvoering van het besluit van de OCMW-raad van (datum);

en

Gemeente Wemmel, met zetel te Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel, vertegenwoordigd door dhr. Walter Vansteenkiste, burgemeester gemeente Wemmel, en mevr. Audrey Monsieur, algemeen directeur Wemmel, handelend in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van (datum);

en

OCMW Wemmel, met zetel te De Limburg Stirumlaan 116, 1780 Wemmel, vertegenwoordigd door dhr. Armand Hermans, voorzitter van OCMW Wemmel en mevr Audrey Monsieur ,algemeen directeur Wemmel handelend in uitvoering van het besluit van de OCMW-raad van (datum)

 

Verder genoemd "de deelnemende lokale besturen",

 

De verschijners verklaren over de vereiste bekwaamheid, bevoegdheid en mandaten te beschikken om de partij waarvoor zij optreden in rechte te verbinden.

 

 

WORDT OVEREENGEKOMEN EN AANVAARD HETGEEN VOLGT:

 

Artikel 1 Oprichting

1.1. De deelnemende lokale besturen gaan bij onderhavige overeenkomst met statutaire draagkracht over tot de oprichting van een interlokale vereniging tot opname van de regierol inzake sociale economie van het decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen en haar uitvoeringsbesluiten. De interlokale vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid en er is geen beheersoverdracht voorzien.

 

1.2. De interlokale vereniging draagt de naam “Sociale Tewerkstelling Dilbeek, Asse en Wemmel”, kortweg ST DAW en de werking ervan wordt geregeld door de bepalingen van deze overeenkomst met statutaire draagkracht en aanvullend het decreet van Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

1.3. De gemeente Dilbeek treedt op als beherende gemeente en de zetel van de interlokale vereniging is gevestigd te Gemeenteplein 1, 1700 Dilbeek.

 

Artikel 2 Doelstelling en activiteiten

2.1. De doelstelling van de interlokale vereniging bestaat in het vervullen van een gezamenlijke regierol om de uitbouw van de lokale sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren op het grondgebied van de deelnemende lokale besturen.

 

2.2. De deelnemende lokale besturen engageren zich om gezamenlijk minimaal één jaarlijkse actie te organiseren die de netwerking op het grondgebied bevordert inzake de sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met de acties wil de interlokale vereniging de samenwerking tussen de sociale economie actoren uit de deelnemende lokale besturen versterken, de samenwerking tussen sociale economie en privébedrijven promoten, het maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleren, ... Daarnaast voorzien de deelnemende lokale besturen een jaarlijkse gezamenlijke actie die bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale sociale economie.

 

Artikel 3 Duur

3.1. De interlokale vereniging wordt opgericht voor de periode van de toegekende projecttijd van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025. Als er geen subsidies worden ontvangen vanuit Vlaanderen voor het uitvoeren van de regierol sociale economie wordt de interlokale vereniging van rechtswege ontbonden. De stilzwijgende verlenging van de overeenkomst is uitdrukkelijk uitgesloten.

Een tussentijdse opzegging van een deelnemend lokaal bestuur uit de interlokale vereniging wordt uitdrukkelijk uitgesloten. De tussentijdse opzegging van de interlokale vereniging wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

 

3.2. De deelnemende lokale besturen kunnen na verstrijken van de in artikel 3.1. vermelde duur een nieuwe overeenkomst afsluiten, en dit enkel na uitdrukkelijke beslissing ter zake door de gemeenteraad en de OCMW raad.

 

Artikel 4 Beheerscomité

4.1. De deelnemende gemeenten en OCMW’s gaan over tot oprichting van een beheerscomité. Elke deelnemer beschikt over één mandaat in te vullen door een natuurlijk persoon.

 

4.2. De deelnemende gemeente worden in het beheerscomité uitsluitend vertegenwoordigd door één lid dat wordt aangeduid onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen. Er wordt gelijktijdig één vervangend lid van het beheerscomité aangeduid.

 

4.3. De deelnemende OCMW’s  worden in het beheerscomité uitsluitend vertegenwoordigd door één lid dat wordt aangeduid onder de raadsleden, het vast bureau en de OCMW-voorzitter. Er wordt gelijktijdig één vervangend lid van het beheerscomité aangeduid.

 

4.4. Elk lid van het beheerscomité beschikt over één stem. De voorzitter van het beheerscomité wordt aangeduid onder de afgevaardigden van de deelnemende lokale besturen.

 

4.5. Alle leden van het beheerscomité zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.

 

4.6. De betrokken ambtenaren van het deelnemende lokaal bestuur wonen de vergadering van het beheerscomité bij en kunnen adviseren maar beschikken niet over stemrecht. Het staat de deelnemende lokale besturen vrij om deskundigen ter zake uit te nodigen om de vergadering bij te wonen. Deskundigen hebben ook geen stemrecht. Alle aanwezigen worden opgenomen in de notulen.

Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin de bepalingen rond de organisatie en de werkzaamheden van de interlokale vereniging worden opgenomen.

 

4.7. De beslissingen worden genomen met gewone meerderheid met uitzondering van de beslissingen waarvoor volgens deze overeenkomst een bijzondere meerderheid vereist is.

 

4.8. Per werkjaar worden minstens twee vergaderingen van het beheerscomité gehouden waarin de rekeningen worden goedgekeurd en de jaarlijkse begroting wordt opgemaakt. Het beheerscomité stelt de begroting en de rekening op en legt ze samen met een activiteitenverslag, ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden en de OCMW raden van de deelnemende lokale besturen.

De jaarlijkse evaluatie in de deelnemende lokale besturen gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van deze documenten. Indien een gemeenteraad en/of OCMW raad niet reageert binnen de 60 dagen na voorlegging, worden de jaarrekening, de begroting en activiteitenverslag geacht goedgekeurd te zijn.

 

Artikel 5 Financiering

5.1. Ter ondersteuning van de gezamenlijke regierol kan de Vlaamse regering een subsidie toekennen. Bij toekenning van dit bedrag wordt dit integraal gebruikt voor de uitvoering van bovenstaande acties. Er wordt geen inbreng verwacht van de lokale besturen.

 

5.2. Jaarlijks wordt een afrekening gemaakt van de financiële middelen op basis van de verdeling, opgenomen in het subsidieaanvraagdossier of gewijzigd door het beheerscomité. Alle financiële transacties van de interlokale vereniging verlopen via een financiële bankrekening die wordt beheerd en op naam staat van de interlokale vereniging. Elke uitgave van de interlokale vereniging wordt goedgekeurd door het beheerscomité.

 

Artikel 6 Informatieverstrekking aan de deelnemers

Samen met de jaarrekening wordt aan de participanten een jaarverslag ter beschikking gesteld. Dit jaarverslag wordt samen met de rekening aan de gemeenteraden en OCMW raden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Artikel 7 Publiciteit

Bij het maken van publiciteit voor acties die passen binnen de samenwerking, zal steeds het logo van de deelnemende lokale besturen vermeld worden.

 

Artikel 8 Slotbepalingen

8.1 Deze overeenkomst is alleen aanpasbaar mits onderling schriftelijk akkoord tussen deelnemende lokale besturen na goedkeuring door de gemeenteraden en OCMW raden van de deelnemende lokale besturen.

 

8.2 Voor alles wat niet door deze overeenkomst wordt geregeld, is het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, van toepassing.

 

Artikel 9 Einde van de vereniging

9.1. De beslissing tot opheffing van de vereniging kan door het beheerscomité alleen genomen worden met een bijzondere meerderheid van 2/3 van de stemmen en wanneer 2/3 van de deelnemende leden vertegenwoordigd zijn.

De in de vereniging aanwezige middelen worden in voorkomend geval verdeeld over de deelnemende lokale besturen overeenkomstig de afspraken. De eventuele schulden worden evenredig verdeeld over de lokale besturen.

 

Opgemaakt te Dilbeek op (datum) in 3 exemplaren waarvan alle partijen verklaren één exemplaar ontvangen te hebben.

 

Voor gemeente Dilbeek

Algemeen directeurVoorzitter gemeenteraad

Marianne Vanden Houte Stefaan Platteau

 

Voor OCMW Dilbeek

Algemeen directeur Voorzitter OCMW-raad

Marianne Vanden HouteStefaan Platteau

 

Voor gemeente Asse

Algemeen directeur Voorzitter gemeenteraad

Lander Van Droogenbroeck Johan De Rop

 

Voor OCMW Asse bij delegatie

Adjunct-algemeendirecteurVoorzitter BCSD

Nicole De ReuseEmiel Saerens

 

Voor gemeente Wemmel

Algemeen directeur Burgemeester

Audrey Monsieur Walter Vansteenkiste

 

Voor OCMW Wemmel

Algemeen directeur Voorzitter OCMW-raad

Audrey MonsieurArmand Hermans

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Goedkeuring toetreding, statuten, bijdrage en vertegenwoordigers IOED.

 

 

Besluit:

stemming over artikel 1 tot en met 5

Met 27 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers en Caroline Robberechts), 4 onthoudingen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop)

stemming over art. 6 vertegenwoordigers

Met algemene stemmen

 

Art. 1:De gemeenteraad stemt in met de oprichting van een projectvereniging in de zin van hoofdstuk 3 van titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur als intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst.

 

Art. 2:De gemeenteraad keurt het ontwerp van de statuten van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Brabantse Kouters West goed.

 

Art. 3:De gemeenteraad keurt het ontwerp van huishoudelijk reglement goed.

 

Art. 4: De gemeenteraad stemt in met de indiening van een aanvraag tot erkenning van de projectvereniging als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst op basis van een aanvraagdossier conform de samenvattende nota met de inhoudelijke krachtlijnen en financiering.

 

Art.5: In de meerjarenplanning wordt vanaf 2021 een budget van 7.000,00 euro voor de lidmaatschapsbijdrage uitgetrokken.

 

Art. 6: De gemeenteraad duidt

- schepen Geert Heyvaert aan als effectieve vertegenwoordiger van de gemeente Asse in de projectvereniging aan als stemgerechtigd lid en raadslid Danny Van Hemelrijck als  lid met raadgevende stem.

 

Schepen Joris Van den Cruijce wordt aangeduid als vervanger van schepen Geert Heyvaert.

 

Raadslid Niel Delgouffe wordt aangeduid als vervanger van raadslid Danny Van Hemelrijck.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

GBS Centrum-Krokegem - herbepaling van de capaciteit van de vestigingsplaats Krokegem.

 

 

Besluit: Met 26 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Willy Michiels, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Liesje Wermoes, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Caroline Robberechts), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben)

 

Artikel 1:Vanaf het schooljaar 2020-2021 wordt de vestiging Krokegem uitgebreid met een onthaalklas, met een maximale capaciteit van 25 kleuters, wat de totale capaciteit van de onthaalklassen op 50 kleuters brengt.

 

Art. 2:Vanaf het schooljaar 2021-2022 wordt de vestiging Krokegem uitgebreid met een 1e kleuterklas, met een maximale capaciteit van 25 kleuters, wat de totale capaciteit van de 1e kleuterklassen op 50 kleuters brengt.

 

Art. 3:Vanaf het schooljaar 2022-2023 wordt de vestiging Krokegem uitgebreid met een 2e kleuterklas, met een maximale capaciteit van 25 kleuters, wat de totale capaciteit van de 2e kleuterklassen op 50 kleuters brengt.

 

Art. 4:Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt de vestiging Krokegem uitgebreid met een 3e kleuterklas, met een maximale capaciteit van 25 kleuters, wat de totale capaciteit van de 3e kleuterklassen op 50 kleuters brengt.

 

Art. 5:Vanaf 1 september 2023 wordt de capaciteit dus zowel voor de kleuters als de lagere klassen op 50 leerlingen vastgelegd.

 

Art. 6:Deze herbepalingen van de capaciteit worden ter kennisgeving aan alle belanghebbenden, de schoolraad en de andere netten meegedeeld.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

GBS Walfergem - herbepaling van de capaciteit.

 

 

Besluit: Met 26 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Willy Michiels, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Liesje Wermoes, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Caroline Robberechts), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben)

 

Artikel 1:Vanaf 1 september 2020 wordt de capaciteit voor de kleuters in de GBS Walfergem per geboortejaar bepaald, nl.:

- voor de geboortejaren 2015, 2016 en 2017: maximaal 75 kleuters

- voor geboortejaar 2018: maximaal 50 kleuters

 

Art. 2:Deze herbepalingen van de capaciteit worden ter kennisgeving aan alle belanghebbenden, de schoolraad en de andere netten meegedeeld.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Scholengemeenschap Asse - opzegging van het lopende beleidscontract tussen het schoolbestuur Asse en het CLB Noordwest-Brabant voor de periode 2014-2020.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art.:Het lopende beleidscontract tussen het schoolbestuur Asse en het CLB Noordwest-Brabant voor de periode 2014-2020 wordt opgezegd en neemt een einde op 31/08/2020.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Thuisopvang Zieke Kinderen 3WPlus Kinderopvang van organiserende naar aansluitende partner.

 

 

Besluit: Met 28 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Willy Michiels, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 3 onthoudingen (Edward Van Keer, Finke Jacobs en Caroline Robberechts)

 

Enig art. :De gemeenteraad gaat akkoord met de overgang van organiserende naar aansluitende partner binnen het project thuisopvang zieke kinderen van 3WPlus Kinderopvang, vanaf 1/1/2021, en laat zodoende de opzegtermijn van 1 jaar ingaan vanaf 1/1/2020.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Kosteloze grondverwerving Gentsesteenweg / Heidekouter.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1 -De gemeente Asse zal het volgende goed kosteloos verwerven:

- een strook grond gelegen langs de Gentsesteenweg en de Heidekouter te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, eerste afdeling, sectie K, nr. 650/D (deel), met een oppervlakte van 53,93 m², eigendom van mevrouw Lena Meskens.

 

Art. 2 -Het in artikel 1 vermelde goed wordt ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente Asse.

 

Art. 3 -De akte tot kosteloze grondafstand zal verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente Asse ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Kosteloze grondverwerving Schermershoek.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1 -De gemeente Asse zal het volgende goed kosteloos verwerven:

- een strook grond gelegen langs de Schermershoek te Asse, ten kadaster gekend als Asse, sectie A, nr. 80/D, met een oppervlakte van 27 ca, eigendom van mevr. Maria De Proost, dhr. Benny De Smedt en mevr. Veerle De Smedt.

 

Art. 2 -Het in artikel 1 vermelde goed wordt ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente Asse.

 

Art. 3 -De akte tot kosteloze grondafstand zal verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente Asse ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Wijziging politiereglement aangaande markt.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art. :De wijzigingen aan de Algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening, hoofdstuk VIII - markten worden goedgekeurd als volgt :

 

HOOFDSTUK VIII – MARKTEN

 

Inrichting

 

Art. 8.1. De openbare markten worden alleen door de gemeente georganiseerd.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan in uitzonderlijke gevallen en op gemotiveerde wijze een afwijking op dit marktreglement toestaan.

 

Binnen de perken van de beschikbare ruimte is deelneming aan de openbare markt onderworpen aan de toelating van het college van burgemeester en schepenen.

 

Plaats van de markten

 

Art. 8.2. De openbare markten worden gehouden te:

- ASSE: elke dinsdag op de Markt - Kattestraat - parking Hopmarkt.

-ZELLIK: elke zaterdag op de Brusselsesteenweg (nr. 582 tot 636 600).

 

De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen (plan van de standplaatsen, hun eventuele specialisaties en technische specificaties).

 

Ingeval van onvoorziene of dringende omstandigheden kan de burgemeester, of in geval hij zou verhinderd zijn, de schepen van middenstand, een andere plaats aanduiden, mits kennisgeving aan het college van burgemeester en schepenen bij de eerstvolgende zitting.

 

Wanneer een deel van de markt of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden, waarbij de minimumtermijn kan dan ingekort worden.

 

Organisatie van de standplaats

 

Art. 8.3. Het innemen van de standplaatsen dient te gebeuren minstens een half uur voor de opening van de markt.

De opstelling van tenten, kramen en goederen is verboden tot 2 uur voor de opening van de markt.

 

De verkoop op de normale marktdag loopt te Asse en Zellik van 7.30 uur tot 13.00 uur.

 

Art. 8.4. Ten laatste 1 uur na het sluiten van de verkoop moet de marktkramer de marktplaats verlaten hebben met zijn goederen, kramen en voertuigen.

 

Art. 8.5. De marktkramer is er persoonlijk aansprakelijk voor dat bij het verlaten van de marktplaats zijn standplaats in volkomen staat van reinheid gebracht is.

De opkuis zal door de marktkramers gebeuren tot de helft van het voorliggend gaanpad. Marktkramers zijn verplicht hun eigen afval terug mee te nemen.

 

Art. 8.6. De voertuigen waarmee kramen, tenten en goederen worden aangevoerd, moeten onmiddellijk gelost worden en dienen gebracht naar de plaats aangewezen door de marktleider.

 

Art. 8.7. § 1. Te Asse en Zellik zullen de rijen kramen of winkelwagens gescheiden zijn door wegen uitsluitend bestemd voor de voetgangers.

 

§ 2. Bij elke omstandigheid waardoor een optreden van de brandweer noodzakelijk is, dienen alle marktkramers hun luifels onmiddellijk in te korten zodat er minimum 3 m vrije ruimte ontstaat. Hiertoe moeten ze niet aangemaand worden, doch dienen zelf, bij het horen van de sirenes van de brandweer, hiertoe over te gaan. Er is een omleiding voorzien in Zellik voor het openbaar vervoer.

 

Art. 8.8. De kramen en winkelwagens dienen derwijze geplaatst te worden op het hun toegewezen perceel dat de uitgestalde koopwaren niet uitsteken buiten de scheidingslijn tussen de kramen en de doorgangen voor het publiek. Uitzondering wordt echter gemaakt voor luifels of een gedeelte van een kraam dat uitsteekt boven de doorgangsweg en kan beschouwd worden als afdak op voorwaarde echter dat het zich minimum 2 m boven de grond bevindt. Daaraan mag in geen geval koopwaar bevestigd worden.

 

Art. 8.9. Het is voor de marktkramers verboden het verkeer van de voetgangers te hinderen in de hen voorbehouden doorgangen door er voorwerpen te plaatsen, te hangen of achter te laten.

 

Art. 8.10. Het is de marktkramers verboden een ander perceel in te nemen dan datgene dat hen toegewezen is door de marktleider.

 

Art. 8.11. § 1. Een standplaats kan enkel toegekend worden aan de houders van een machtiging om ambulante activiteiten uit te oefenen overeenkomstig de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten of aan de verkopers van producten of diensten met een niet-commercieel karakter indien aan al de volgende voorwaarden voldaan is:

1° de verkoop vindt plaats met een menslievend, sociaal, cultureel, educatief, sportief doel of met als doel de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproducten, of bij een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade;

2° de verkoop blijft occasioneel;

3° de burgemeester heeft vooraf toestemming verleend.

 

§ 2. Een marktregister wordt aangelegd.

Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit marktregister steeds geraadpleegd worden.

 

§ 3. Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na of er een geschikte kandidaat is in het marktregister. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, zullen de vrij gekomen standplaatsen bekend gemaakt worden via de website van de gemeente.

 

Kandidaturen worden per aangetekende zending gericht aan de gemeente. 

Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst chronologisch bijgehouden in het marktregister.

De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.

 

Standplaatsen worden toegewezen volgens chronologische volgorde van indiening van de kandidaturen. Als twee of meer aanvragen gelijktijdig ingediend worden, wordt de volgorde van toewijzing bij loting bepaald.

 

De toewijzing van de standplaats wordt bekend aan de aanvrager bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.

 

§ 4. Het systeem van abonnementen wordt ingevoerd voor 95% van de standplaatsen.

 

Abonnementen worden toegekend voor een duur van 3 maanden. Na verloop ervan worden zij stilzwijgend verlengd.

 

De houder van een abonnement kan bij de vervaldag van het abonnement hiervan afstand doen mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen. Hij kan er ook afstand van doen mits eenzelfde opzegtermijn bij stopzetting, naar gelang het geval, van de ambulante activiteiten als natuurlijke persoon of als rechtspersoon voor wiens rekening hij de activiteit uitoefent. Hij kan ook, zonder vooropzeg, van het abonnement afstand doen, indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen, hetzij in geval van ziekte of ongeval op grond van een medisch attest, hetzij in geval van overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

 

§ 5. De standplaatsen die niet het voorwerp zijn van een abonnement, zijnde 5% voor losse deelnemers, worden verdeeld bij chronologische volgorde van aankomst op de markt. Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.

Eenzelfde deelnemer mag maximaal 10 maal per jaar een losse standplaats innemen.

 

 

§ 6. De standplaatsen kunnen worden ingenomen:

1° door de natuurlijk persoon, houder van een "machtiging als werkgever", aan wie de standplaats is toegewezen;

2° door de verantwoordelijke(n) van het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen, houder(s) van een "machtiging als werkgever";

3° door de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijk persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houders van een "machtiging als werkgever" voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

4° door de echtgeno(o)t(e) en wettelijk samenwonende van de natuurlijk persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een "machtiging als werkgever" voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

5° door de personen die beschikken over een "machtiging als aangestelde A" of een "machtiging als aangestelde B", die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijk persoon of rechtspersoon bedoeld in 1° tot en met 4°.

 

De personen opgesomd in het eerste lid, 2° tot 5°, kunnen de standplaatsen innemen, toegewezen aan de natuurlijk persoon of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen.

 

De personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 8.11. § 1, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij deze innemen buiten de aanwezigheid van deze.

 

 

Art. 8.12. De overdracht van standplaatsen met abonnement is toegelaten als de overnemer houder is van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever en de specialisatie van de overlater voortzet op de overgedragen standplaats.

Binnen het eerste jaar na de overdracht kan een standplaats niet opnieuw worden overgedragen, behalve na de expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

De inname van de overgedragen standplaatsen door de overnemer is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld dat de overnemer beschikt over een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten om dezelfde specialisaties als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.

 

Art. 8.13. De marktkramers mogen zich niet verzetten tegen de controle van de bevoegde ambtenaren die moeten waken over de marktpraktijken en consumentenbescherming.

 

Art. 8.14. Het college van burgemeester en schepenen mag de toegang tot de markt tijdelijk of definitief verbieden aan de marktkramers die wegens overtreding van titel VI van het Wetboek van economisch recht gestraft werden.

 

Art. 8.15. Het is verboden de vrijheid van de verkoop te hinderen of de orde te storen op welke wijze ook.

Het is de marktkramers verboden het publiek lastig te vallen of aan te klampen.

Zonder de toelating van de marktleider is het verboden gebruik te maken van geluidsversterking.

 

Art. 8.16. Het is verboden verwarmingstoestellen te gebruiken die niet voldoen aan alle veiligheidsnormen of die schadelijke gassen of rook verspreiden.

Voor de afkoeling, verwarming of gelijk welk ander doeleinde is het verboden ontploffingsmotoren te gebruiken. Marktkramers die elektrische stroom afnemen van de ter beschikking gestelde laagspanningsverdeelborden, moeten een proces-verbaal van overeenkomst van hun elektrische installatie kunnen voorleggen. Dit proces-verbaal, opgesteld overeenkomstig het art. 270 en 271 van het Algemeen Reglement op de Electrische Installatie (AREI), wordt afgeleverd door een erkend organisme en mag ten hoogste 13 maanden oud zijn.

 

Art. 8.17. Het is verboden het openbaar domein, het wegdek of de trottoirs te beschadigen. De marktkramer zal aansprakelijk gesteld worden voor de door hem aangebrachte schade.

 

Art. 8.18. Het perceel van een toevallig afwezige marktkramer mag niet ingenomen worden door derden, zonder toelating van de marktleider en met dien verstande dat deze tijdelijke toelating geen definitief recht geeft op de ingenomen plaats.

 

Art. 8.19. De marktkramers dienen in regel te zijn met en zich te schikken naar alle wetten, besluiten, reglementen en voorschriften wat betreft hun handel.

 

Art. 8.20. De gemeente gebruikt uitsluitend het Nederlands in haar contacten met de marktkramers.

Op de particulieren, bedrijven inbegrepen, die conform huidig reglement een standplaats uitbaten op één van de gemeentelijke openbare markten, is artikel 3 van het decreet van 30 juni 1981 (houdende aanvulling van de artikelen 12 en 33 van de bij Koninklijk Besluit van 18 juli 1966 gecoördineerde wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken wat betreft het gebruik van de talen in de betrekkingen tussen de bestuursdiensten van het Nederlands Taalgebied en de Particulieren) van toepassing: zij gebruiken uitsluitend het Nederlands in hun betrekking met de gemeente.

 

Art. 8.21. Een brandblusapparaat dient aanwezig te zijn op de standplaats van de marktkramers, ongeacht hij gebruik maakt van een wagen of van een kraam. Het type is een A.B.C.-toestel van 6 kg. Op advies van de brandweer kan het college van burgemeester en schepenen een ander type opleggen.

 

Art. 8.22. Voor het gebruik van elektriciteit zal door de marktkramer met abonnement een vergoeding dienen betaald te worden. De marktleider duidt dit aan op de lijst die hij aan de financieel directeur van de gemeente overhandigt.

De marktkramer zal de normen die de elektriciteitsmaatschappij oplegt, dienen te respecteren. Hij ontvangt hiervan samen met zijn vergunning een kopie.

 

Art. 8.23

De vergoeding voor elektriciteit voor vaste abonnementen is verschuldigd vanaf het ogenblik van de toekenning van de standplaats. De marktkramer betaalt  per overschrijving betalen. Dit gebeurt dan per drie maand.

 

De marktkramer die op verzoek van de marktleider het vereiste bewijs niet wil of kan vertonen, wordt beschouwd als niet in regel. Hij zal onmiddellijk de vergoeding voor elektriciteit dienen te betalen.

 

Art. 8.24. De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen, hetzij door ziekte of ongeval, op grond van een medisch attest hetzij in geval van overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de houder van het abonnement zijn standplaats terug.

De opschorting van het abonnement impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit het contract voortkomen.

 

Aan de marktkramer die gedurende vier opeenvolgende markten afwezig is zonder vooraf of tijdens de eerste week van zijn afwezigheid de marktleider daarvan kennis te hebben gegeven, kan zijn abonnement door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken zien worden.

 

Art. 8.25. In geval van betwisting dient de vergoeding voor de elektriciteit betaald te worden. De belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 8.26. De marktkramers gebruiken in hun schriftelijke communicatie enkel het Nederlands. In de mondelinge communicatie wordt steeds het Nederlands als eerste taal gebruikt. De marktkramers werken mee aan initiatieven van de gemeente om het leren en gebruiken van het Nederlands te bevorderen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Goedkeuring huishoudelijk reglement Gecoro.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art. :Het huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) wordt goedgekeurd.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Aanpassing paragraaf concessieovereenkomsten Natuurpunt.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art.:Het toevoegen van de clausule als addenda aan de vijf bestaande concessieovereenkomsten met Natuurpunt Beheer vzw wordt goedgekeurd.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Nieuwe concessieovereenkomsten Natuurpunt.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art.:De concessieovereenkomsten tussen de gemeente en Natuurpunt Beheer vzw, Coxiestraat 11 te 2800 Mechelen met betrekking tot de

onroerende goederen gelegen te Asse 1ste afd. sectie G nr. 118b en

Essene 2de afd. sectie B nr. 439a worden goedgekeurd.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Samenwerkingsovereenkomst met Kringloopcentrum vzw Televil.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art.:De samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en kringloopcentrum vzw Televil wordt goedgekeurd.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Project Unizak: Invoering van een uniforme restafvalzak en GFT-zak in de 19 gemeenten.

 

 

Besluit: Met 18 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt en Orhan Sahin), 10 nee-stemmen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 3 onthoudingen (Edward Van Keer, Finke Jacobs en Caroline Robberechts)

 

Art. 1 -De invoering van de uniforme restafvalzak en GFT-zak samen met de lancering van de P+MD-zak in het voorjaar 2021 wordt goedgekeurd.

 

Art. 2 -Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen - verlenging van de deelname aan het project in de periode 2020-2025.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1 -Het project ‘Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen ‘ wordt verlengd voor de periode 2020-2025.

 

Art. 2 -De gemeente neemt deel aan de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen met 4350 uren (min. 725 uren) waarbij 1450 uren = 1 VTE, met als kostprijs een maximale bijdrage (excl. BTW) van:

34.210 euro per VTE voor 2020

35.578 euro per VTE voor 2021

37.002 euro per VTE voor 2022

38.482 euro per VTE voor 2023

40.021 euro per VTE voor 2024

41.622 euro per VTE voor 2025.

 

Art. 3 -De nodige kredieten worden voorzien in de begroting:

2020: Een totaalbedrag van € 116.485,05 incl. BTW.

2021: Een totaalbedrag van € 121.143,09 incl. BTW.

2022: Een totaalbedrag van € 125.991,81 incl. BTW.

2023: Een totaalbedrag van € 131.031,21 incl. BTW.

2024: Een totaalbedrag van € 136.271,51 incl. BTW.

2025: Een totaalbedrag van € 141.722,91 incl. BTW.

Het gemeentebestuur ontvangt een subsidie ten belope van

€ 15.750,00 per jaar voor werken met MINA-werkers (onder voorbehoud van goedkeuring door minister).

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Overeenkomsten tussen Fluvius en het gemeentebestuur voor de aankoop van 2 CNG (Compressed Natural Gas voertuigen): goedkeuring.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig artikel: De overeenkomsten tussen Fluvius en het gemeentebestuur voor de aankoop van 2 CNG (Compressed Natural Gas) duurzame voertuigen met referentie ASSE--G-LC-19-19-502 en ASSE-G-LC-19-19-503 worden goedgekeurd.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Studieopdracht Rondweg Asse - Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Vlaamse Gewest (AWV) - TMVW - gemeente Asse - INFRABEL, lastvoorwaarden en raming.

 

 

Besluit: Met 22 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben), 8 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Finke Jacobs, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Caroline Robberechts)

 

Art. 1:De samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest (AWV), TMVW, gemeente Asse en INFRABEL m.b.t. de studieopdracht Rondweg Asse wordt goedgekeurd.

Art. 2:Het bestek 'Rondweg Asse: ontwerp - MER - uitvoering' met ref. 1M3D8F/19/65, opgesteld door het Vlaamse Gewest, wordt goedgekeurd.

Art. 3:De raming van het aandeel van de gemeente Asse ten bedrage van € 28.938,31 excl. btw of € 35.015,36 incl. btw wordt goedgekeurd

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Aankoop 4 veegwagens - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1 -Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2019/327 en de raming voor de opdracht “Aankoop 4 veegwagens”, opgesteld door de dienst Openbare Werken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 292.000,00 excl. btw of € 361.720,00 incl. btw.

Art. 2 -Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Art. 3 -De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.

Art. 4 -De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Concessie gemeente Asse bovengronds en ondergronds parkeren  - verlenging.

 

 

Besluit: Met 26 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben en Caroline Robberechts), 5 onthoudingen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop)

 

Enig art. :Het verlengen (met zes maanden) van de overeenkomst 'Parkeerconcessie gemeente Asse bovengronds en ondergronds parkeren' wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Bevragingsdocument toekenning van een concessie of gelijkaardig recht aan een private partij met als doel het beheer en de exploitatie- op eigen risico en eigen kosten van de concessienemer- van de openbare bovengrondse en ondergrondse betalende parkeerinfrastructuur op het grondgebied van de gemeente Asse - goedkeuring.

 

 

Besluit: Met 23 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben), 4 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 4 onthoudingen (Edward Van Keer, Finke Jacobs, Theo Hamers en Caroline Robberechts)

 

 

Art. 1 -Het bevragingsdocument voor de toekenning van een concessie of gelijkaardig recht aan een private partij met als doel het beheer en de exploitatie- op eigen risico en eigen kosten van de concessienemer- van de openbare bovengrondse en ondergrondse betalende parkeerinfrastructuur op het grondgebied van de gemeente Asse, opgemaakt door de dienst Mobiliteit, wordt goedgekeurd.

 

Art. 2 -De opdracht wordt bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Aanpassing prijzen identiteitsdocumenten.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1 -De tarieven voor de identiteitsdocumenten zoals in bijlage worden goedgekeurd.

 

Art. 2 -De tarieven treden in voege vanaf 1/1/2020.

 

Art. 3 -Artikel 2.3.1 en artikel 2.3.2 van het belastingsreglement op het afgeven van administratieve stukken worden aangepast zoals voorgesteld.

 

Art. 4 -Dit reglement wordt naar de toezichthoudende overheid gezonden.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Belasting op de begraving van al dan niet veraste stoffelijke overblijfselen, de uitstrooiing van veraste overblijfselen en de bijzetting van veraste stoffelijke overblijfselen in een columbarium.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1.- Met ingang van 1 januari 2020 en voor een termijn eindigend op 31              december 2025 wordt een gemeentebelasting gevestigd op:

de begraving van al dan niet veraste stoffelijke overblijfselen op een gemeentelijke begraafplaats;

de uitstrooiing van veraste stoffelijke overblijfselen op de strooiweide van een gemeentelijke begraafplaats; de bijzetting van veraste stoffelijke overblijfselen in een columbarium van een gemeentelijke begraafplaats.

de begraving van veraste stoffelijke overblijfselen in een urnenveld van een gemeentelijke begraafplaats.

 

Art. 2.§ 1. De belasting is niet van toepassing op de begraving, uitstrooiing of bijzetting van al dan niet veraste stoffelijke overblijfselen van personen die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters, het vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente.

§ 2. Voor wat de toepassing van de vorige paragraaf betreft, worden de personen die de gemeente effectief bewonen, maar krachtens wettelijke bepalingen of internationale overeenkomsten van de inschrijving in de bevolkingsregisters, het vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente zijn vrijgesteld, gelijkgesteld met personen ingeschreven in deze registers.

§ 3. Met de personen vermeld in paragraaf 1 worden gelijkgeschakeld de minderjarige kinderen waarvan één van de ouders of wettelijke voogden ingeschreven is in het bevolkingsregister, het vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente.

 

Art. 3.-De belasting is verschuldigd door de persoon die de begraving, de uitstrooiing of de bijzetting in een columbarium aanvraagt.

 

Art. 4.-De belasting wordt vastgesteld op 312,71 euro per begraving, uitstrooiing of bijzetting in een columbarium.

 

Art. 5.- Zijn van de belasting vrijgesteld, de begraving, de uitstrooiing en de bijzetting in een columbarium van de stoffelijke overblijfselen van:

- personen die:

- in Asse woonden en aansluitend voor verzorging of wegens ouderdom, ziekte of handicap hun intrek genomen hebben buiten de gemeente in een instelling of bij een kind of bloedverwant tot en met de tweede graad op voorwaarde dat zijn domicilie daar gevestigd bleef tot op het moment van zijn overlijden.

- de laatste 30 jaar voorafgaand aan hun overlijden minimum 20 jaar in de gemeente Asse hebben gewoond.

- personen die inhet gehucht "Bollebeek", "Bosbeek", "Brussegem" of "Mollem op het grondgebied van de gemeente Merchtem wonen.

 

Art. 6 -De belasting wordt contant ingevorderd, tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebreke aan contante betaling, wordt de belasting een kohierbelasting.

Art. 7.-De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan een bezwaar tegen deze gemeentebelasting indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet op straffe van nietigheid schriftelijk worden ingediend en worden gemotiveerd.

Bezwaarschriften kunnen onder dezelfde voorwaarden en binnen dezelfde termijn worden ingediend via een duurzame drager.

 

Het bezwaarschrift moet op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum van contante inning.

 

Art. 8.-Het College van burgemeester en schepenen of een personeelslid dat speciaal daarvoor is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding enerzijds naar de belastingschuldige en, in voorkomend geval, zijn vertegenwoordiger en anderzijds naar de financieel beheerder. De ontvangstmelding kan via een duurzame drager worden gestuurd.

Tegen de beslissing van het college van burgemeester kan beroep worden ingesteld bij de bevoegde fiscale rechtbank.

 

Art. 9.-De regels betreffende de invordering, de verwijl- en moratoire intresten, de vervolgingen, de voorrechten, de wettelijke hypotheek, aanslagtermijnen en de verjaring inzake rijksbelastingen op de inkomsten zijn van toepassing op het huidig reglement.

Deze regels worden beschreven in de wet van 13 april 2019.

 

Art. 10.-De voormelde tarieven worden gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat;

Formule:

[huidig tarief] x consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

 

Art. 11.-Dit belastingreglement wordt naar de toezichthoudende overheid gezonden.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Gemeentebelasting op het aansluiten op het openbaar rioolnet.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1. -       Er wordt een termijn, ingaand op 01.01.2020 en eindigend op 31.12.2025 een belasting gevestigd op het aansluiten op het openbaar rioolnet.

 

Art. 2. -Het bedrag wordt vastgesteld op 2.814,40 Euro per gewone aansluiting.

Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 312,71 Euro per aansluiting in een private verkaveling waarbij een nieuwe weg werd aangelegd samen met alle nutsvoorzieningen en riolering met inbegrip van de wachtaansluitputjes per bouwperceel.

De bedragen, vermeld in de voorgaande leden, worden verhoogd met 312,71 euro per woongelegenheid in een flatgebouw of meergezinswoning, te rekenen vanaf de tweede woongelegenheid.

Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 312,71 euro per aansluiting op een collector van Aquafin waarbij geen tussenkomst van de gemeente vereist is.

 

Art.3. -De belasting slaat op het eigendom en is verschuldigd door de persoon die eigenaar is wanneer de belasting eisbaar wordt, d.i. op de dag waarop de werken tot aansluiting aan het openbaar rioolnet voltooid zijn. Het vervreemden van de eigendom, nadat de werken voltooid zijn, ontslaat de vervreemder niet van het betalen van deze belasting.

In geval van mede-eigendom is iedere mede-eigenaar belastingplichtig waarbij de totale belastingsschuld wordt gedeeld door het aantal mede-eigenaars.

 

Art.4. -De belasting wordt contant ingevorderd tegen afgifte van een kwitantie.

 

Art. 5 De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend, en worden gemotiveerd. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging.

Deze indiening, moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van zes maanden vanaf de contante betaling.

 

Art. 6 -Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de invorderingsregels van de wet van 13 april 2019 van toepassing.

 

Art. 7 -  De voormelde tarieven worden gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat.

Formule:

[huidig tarief] x consumptieprijsindex van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

 

Art. 8 -  Het belastingreglement wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Belastingreglement op het afgeven van administratieve stukken.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1 -Er wordt voor een termijn, ingaand op 01/01/2020 en eindigend op               31/12/2025 een belasting gevestigd op het afleveren door het gemeentebestuur van administratieve stukken en inlichtingen.

De belasting is verschuldigd door de natuurlijk of rechtspersoon aan wie het stuk wordt afgeleverd.

 

Art. 2 -Het bedrag van de belasting wordt als volgt vastgesteld :

 

2.1.Getuigschriften : gratis

2.2. Legalisatie of voor echt verklaring van documenten :

Gratis

2.3.Identiteitskaarten en verblijfsbewijzen :

2.3.1. Identiteitsbewijzen voor kinderen van minder dan 12 jaar,

afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 10/12/1996 en latere wijzigingen.

2.3.1.1. Elektronische identiteitskaarten voor kinderen van minder

dan 12 jaar afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 18.10.2006 en latere wijzigingen.

- 7,50 Euro voor het eerste of voor elke andere die uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude.

- 7,50 Euro voor een duplicaat ingevolge diefstal.

- 15,50 Euro voor een duplicaat ingevolge verlies.

- 98 Euro voor een dringende aflevering.

- 129,20 Euro voor een dringende aflevering met levering in Brussel.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.1.1 niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

2.3.1.2. Identiteitsbewijs bestaande uit een tweeluik, bedekt met een plastic laagje of in een plastic zakje (model 2-b) (identiteitsbewijs vreemdelingen) afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 22/10/2013 en latere wijzigingen

          2,06 Euro voor een eerste exemplaar of voor elke andere uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude.

                     2,06 Euro voor een duplicaat ingevolge diefstal.

                     4,13 Euro voor een duplicaat ingevolge verlies.

 

2.3.2. Elektronische identiteits- en verblijfskaarten voor personen vanaf 12 jaar :

2.3.2.1. Elektronische identiteitskaarten voor Belgen, afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 25/03/2003 voor personen vanaf 12 jaar en latere wijzigingen:

- 22,40 Euro voor de eerste of voor elke andere die uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude

- 22,40 Euro voor elk duplicaat ingevolge diefstal

- 31,60 Euro voor elk duplicaat ingevolge verlies

- 114,10 Euro voor een dringende aflevering.

- 145,30 Euro voor een dringende aflevering met levering in Brussel.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.2.1. niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.3.2.2.Elektronische vreemdelingenkaarten opgesteld volgens het model van de elektronische identiteitskaarten (E, E+, F en F+) afgeleverd in uitvoering van de Wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en latere wijzigingen en de Wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten,              de vreemdelingenkaarten              en de verblijfsdocumenten en latere wijzigingen

− 22,40 Euro voor de eerste of voor elke andere die uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude

− 22,40 Euro voor elk duplicaat ingevolge diefstal

− 31,60 Euro voor elk duplicaat ingevolge verlies

−114,10 Euro voor een dringende aflevering

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.2.2. niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.3.2.3. Verblijfsbewijzen van vreemdelingen :

                     5,16 Euro voor een attest immatriculatie

                     gratis voor een bewijs inschrijving vreemdelingenregister (bijlage 8)

                     5,16 Euro voor een Bijlage 35

                     gratis voor een Aankomstverklaring

 

2.3.2.4. Elektronische vreemdelingenkaarten opgesteld volgens het Europees model (A, B, C, D en H) afgeleverd in uitvoering van :

- de Wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en latere wijzigingen en de Wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten.

 

- 22,90 Euro voor de eerste of voor elke andere die uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude

- 22,90 Euro voor elk duplicaat ingevolge diefstal

- 32,10 Euro voor elk duplicaat ingevolge verlies

-114,10 Euro voor dringende aflevering.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.2.4. niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.4. Rijbewijzen :

Rijbewijs Europees model (bankkaart): 26,96 Euro

Voorlopig rijbewijs Europees model (bankkaart): 26,96 Euro Afleveren van een internationaal rijbewijs : 26,96 Euro.

2.5. Trouwboekjes :

16,17 Euro (huwelijksgetuigschrift inbegrepen).

Eenzijdige opzegging van een wettelijke samenwoonst: 215,66 Euro.

2.6. Paspoorten:

2.6.1 Paspoorten voor inwoners ingeschreven in het

Bevolkingsregister van Asse en voor Belgen op doorreis:

         84,84 Euro per exemplaar gewone procedure.

         264,33 Euro volwassene spoedprocedure.

         43,45 Euro minderjarige gewone procedure.

         221,86 Euro minderjarige spoedprocedure.

2.6.2 Reisdocumenten voor vluchtelingen, vreemdelingen en

staatlozen

         80,74 Euro per exemplaar gewone procedure.

         254,10 Euro volwassene spoedprocedure.

         49,59 Euro minderjarige gewone procedure.

         221,86 Euro minderjarige spoedprocedure.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de gemeentezegels van de producten uit artikel 2.6.2 gekoppeld worden aan de gemeentezegels van toepassing op de producten van artikel 2.6.1.

 

2.7. Diverse inlichtingen en lijsten.

2.7.1. a) 2,16 Euro per blad voor eenmalige inlichtingen uit

bevolkingsregisters, registers (adreswijzigingen,selectielijsten,...)

b) gratis voor inlichtingen omtrent eigen persoonsgegevens, zoals

bedoeld in art.10§1 van de Wet van 08.12.1992;

2.7.2. per blad voor afschriften van andere publicata en van

stedenbouwkundige plannen:

- 0,06 Euro voor een afschrift in zwart/wit op A4 formaat

- 0,13 Euro voor een afschrift in zwart/wit op A3 formaat

- 1,25 Euro voor een afschrift in kleur op A4 formaat

- 1,88 Euro voor een afschrift in kleur op A3 formaat

2.7.3. 12,51 Euro per planafdruk.

 

2.8. Bouw-, verkavelings- en milieuvergunningen.

2.8.1. Er is een belasting verschuldigd van:

 

 

 

Digitaal

Analoog

Melding van een ingedeelde inrichting of activiteit

40,93 EUR

61,40 EUR

Melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

40,93 EUR

61,40 EUR

Melding voor een inrichting en het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

40,93 EUR

61,40 EUR

Omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen:

- Gewone procedure

- Vereenvoudigde procedure

 

 

46,05 EUR

12,28 EUR

 

 

51,17 EUR

15,35 EUR

Omgevingsvergunningsaanvragen voor een

- Gewone procedure

- Vereenvoudigde procedure

 

204,67 EUR

102,34 EUR

 

245,61 EUR

133,04 EUR

Indien klasse1

- Zonder MER

- Met MER

 

  921,02 EUR

1.535,04 EUR

 

 

Omgevingsvergunningsaanvragen voor een ingedeelde inrichting EN voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen:

- Gewone procedure

- Vereenvoudigde procedure

 

 

 

204,67 EUR

102,34 EUR

 

 

 

245,61 EUR

133,04 EUR

Vraag tot omzetting van een milieuvergunning verleend voor 20 jaar naar een permanente

204,67 EUR

245,61 EUR

Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden:

- Zonder wegenis

 

 

- Met wegenis

 

204,67 EUR

+ 81,87 EUR/lot

 

255,84 EUR

+ 81,87 EUR/lot

 

409,34 EUR

+ 102,34 EUR/lot

 

511,68 EUR + 102,34 EUR/lot

Verzoek tot bijstelling van een verkavelingsvergunning

153,50 EUR

+40,93 EUR/lot

255,85 EUR

+46,05 EUR/lot

Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden

40,93 EUR

51,17 EUR

Aanvraag van een stedenbouwkundig attest

12,28 EUR

15,35 EUR

Aanvraag van een planologisch attest

30,70 EUR

46,05 EUR

Vergunningsaanvraag springstoffen

204,67 EUR

245,61 EUR

Vergunningsaanvraag ioniserende stralingen

204,67 EUR

245,61 EUR

Aanvraag tot het houden van een projectvergadering

 

307,01 EUR

Voor het in kennis brengen van kadastrale eigenaars en omwonenden tijdens de procedure van de aanvraag

 

5,12 EUR /aangetekende zending

 

 

Er is vrijstelling van belasting voor aanvragen voor :

a)       opslagplaatsen voor gas en stookolie voor verwarming van particuliere woningen (klasse 3)

b)            warmtepompen voor verwarming/koeling van particuliere woningen (klasse 2 en 3)

2.8.2. Er is een belasting verschuldigd van 625,42 Euro voor het indienen van een dossier tot het bekomen van een vergunning voor het verplaatsen en/of afschaffen van voetwegen.

2.8.3. Er is een belasting verschuldigd van 125,08 Euro voor het indienen van een aanvraag tot socio-economische machtiging van een handelsvestiging.

2.9. Huisnummers : gratis

2.10. Document 240i: gratis

2.11. Algemene politieverordening : 6,25 Euro per exemplaar.

2.12. - Een belasting van 187,63 euro per dossier is verschuldigd voor:

de stedebouwkundige-, juridische- en milieu inlichtingen welke het gemeentebestuur dient te bezorgen aan de notaris bij het opmaken van een verkoopakte voor een gebouw, een perceel of een entiteit van percelen en gebouwen; voor de subentiteiten (appartement, winkelruimte,...) wordt 125,08 euro aangerekend.

- Het verstrekken van milieuinformatie (bodemstalen, milieuvergunningen, historiek bedrijvigheid) voor studiebureau's, bedrijven ...enz.

2.13. Per slachtingsaangifte op het grondgebied van de gemeente is er een belasting verschuldigd van 5,39 Euro per dier.

2.14. Een afschrift van een belasting- of retributiereglement wordt belast aan een tarief van 0,06 Euro per blad (een afschilt in zwart/wit op A4 formaat).

2.15. De retributie voor de afgifte van een conformiteitsattest, in het kader van een aanvraag tot onbewoonbaarheid en/of ongeschiktheid bedraagt 67,39 Euro.

Art. 3 -

Zijn vrijgesteld van belasting :

3.1. de stukken die in uitvoering van een wet of van gelijk welk reglement van de administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos moeten worden afgeleverd;

3.2. de stukken die afgeleverd worden aan behoeftige personen; de behoeftigheid wordt door ieder overtuigend bewijsstuk gestaafd;

3.3. de machtigingen betreffende godsdienstige of politiek manifestaties;

3.4. de machtigingen betreffende activiteiten die als dusdanig reeds het voorwerp uitmaken van een belasting of retributie ten voordele van de gemeente;

3.5. de inlichtingen en stukken, gevraagd door het Rijk, de provincies of de gemeenten, en door de gerechtelijke of administratieve overheid, alsook door de instellingen van openbaar nut;

3.6. de stukken die krachtens een wet, een K.B. of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten voordele van de gemeenten onderworpen zijn.

Uitzondering wordt gemaakt voor de rechten die de met het afgeven van reispassen belaste gemeenten ambtshalve toekomen krachtens artikel 13 van de wet van 04.07.1956 en het K.B. van 20.12.1972 en 20.11.1976;

3.7. de stukken die afgeleverd worden met het oog op de samenstelling van het dossier dat overeenkomstig de wet van 12 juli 1976 betreffende het herstel van zekere schade veroorzaakt aan private goederen door natuurrampen moet ingediend worden bij het Rampenfonds teneinde een vergoeding te bekomen voor de geleden schade.

Art. 4 -Eventuele verzendkosten van betalende documenten zijn ten laste

van de aanvrager.

Art. 5 -

Art. 6 -

De belasting wordt contant ingevorderd :

5.1. voor de gevallen bedoeld in artikel 2.1 tot en met 2.6 en 2.12 tegen afgifte van het document of bij het stuk, waarbij een kasticket met het geïnde bedrag wordt afgeleverd;

5.2. voor de gevallen bedoeld in artikel 2.8, 2.9, 2.10 en 2.13 tegen afgifte van het exemplaar;

5.3. voor de gevallen bedoeld in artikel 2.7 en 2.11 tegen afgifte van een kwitantie;

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger, die zich onterecht belast acht, kan een met reden omkleed bezwaarschrift indienen dat afgegeven of per post gezonden wordt aan het College van Burgemeester en Schepenen binnen de drie maanden te rekenen van af de contante betaling.

Bezwaarschriften kunnen onder dezelfde voorwaarden en binnen dezelfde termijn worden ingediend via een duurzame drager.

 

Art. 7 -        De regels betreffende de invordering, de verwijl- en moratoire

intresten, de vervolgingen, de voorrechten, de wettelijke hypotheek, aanslagtermijnen en de verjaring inzake rijksbelastingen op de inkomsten zijn van toepassing op deze belasting. Deze regels worden beschreven in de wet van 13 april 2019.

 

Art. 8 -

 

De voormelde tarieven worden gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

Formule:

[huidig tarief] x consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

Met uitzondering, de indexering geldt niet voor de artikelen 2.3.1.1., 2.3.2.1., 2.3.2.2. en 2.3.2.4.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Gemeentebelasting op het openen van gevaarlijke en hinderlijke inrichtingen (vergunningstaks).

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art.1. -Er wordt voor een termijn, ingaand op 01.01.2020 en eindigend op 31.12.2025 een belasting gevestigd op het openen van gevaarlijke, ongezonde en hinderlijke inrichtingen van eerste en tweede klasse, die vergunningsplichtig zijn overeenkomstig het regentbesluit van  Art.2. 06.07.1964, de daaropvolgende uitvoeringsbesluiten, o.a. de KB van 10.02.1970 en 11.09.1970 en overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Executieve van 06.02.1991 houdende vaststelling van het VLAREM;

 

Art.2. -Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 310,55 Euro voor de in artikel 1 bedoelde inrichtingen van eerste klasse, en 62 Euro voor de inrichtingen van tweede klasse. De belasting is verschuldigd door de exploitant van de vergunningsplichtige inrichting.

 

Art.3. -De belasting is verschuldigd bij de toelating alsook bij elke hernieuwing van de toelating.

 

Art.4. -De belasting wordt contant ingevorderd tegen afgifte van een kwitantie.

 

Art.5. -De belastingplichtige, die zich onterecht belast acht, kan een met reden omkleed bezwaarschrift indienen dat afgegeven of per post gezonden wordt aan het College van Burgemeester en Schepenen binnen de drie maanden te rekenen van af de contante betaling..

Vanaf dan verloopt de procedure zoals beschreven in de artikelen 9, 10 en 11 van de wet van 24.12.1996; zoals gewijzigd door de wet van 15 maart 1999 betreffende de beslechting van fiscale geschillen;

 

Art.6.-De regels betreffende de invordering, de verwijl- en moratoire intresten, de vervolgingen, de voorrechten, de wettelijke hypotheek en de verjaring inzake rijksbelastingen op de inkomsten zijn van toepassing op deze belasting. Deze regels worden beschreven in de wet van 13 april 2019.

 

Art.7. -De voormelde tarieven worden gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat.

Formule:

[huidig tarief] x consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Belastingreglement wanneer niet kan voldaan worden aan de minimumnormen opgelegd door de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aangaande het aanleggen van parkeerplaatsen - en fietsstelplaatsen.

 

 

Besluit: Met 23 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Willy Michiels, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 8 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben en Caroline Robberechts)

 

Art. 1 -Er wordt voor een termijn, ingaande op 01 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025, een belasting geheven op het ontbreken van parkeerplaatsen en fietsstelplaatsen buiten de openbare weg, zoals bepaald in de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aangaande het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsstelplaatsen buiten de openbare weg, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019.

 

Art. 2 -De belasting is verschuldigd:

1° op het ogenblik van het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning;

2° op het ogenblik dat het gebruiksrecht van een parkeerplaats en/of fietsstelplaats wordt beëindigd;

3° op het ogenblik dat vastgesteld wordt dat de in de stedenbouwkundige vergunning voorziene parkeerplaats en/of fietsstelplaats niet werden aangelegd en het gebouw reeds in gebruik genomen werd.

 

Art. 3 - De belasting is verschuldigd door:

1° de houder van de stedenbouwkundige vergunning die de vereiste parkeerplaats en/of fietsstelplaats niet heeft aangelegd;

2° de houder van een zakelijk recht die de bestemming van een parkeerplaats en/of fietsstelplaats heeft gewijzigd zodat niet meer voldaan is aan de bepalingen van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aangaande het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsstelplaatsen buiten de openbare weg, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 januari 2019;

3° de houder van een zakelijk recht die niet langer het genot heeft van een parkeerplaats en/of fietsstelplaats.

 

Art. 4 -De belasting wordt vastgesteld op:

15.000,00 euro per ontbrekende parkeerplaats;

500 euro per ontbrekende fietsstelplaats.

 

Art. 5 -Alle bepalingen, opgenomen in de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aangaande het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsstelplaatsen buiten de openbare weg, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 januari 2019, zijn van toepassing op onderhavig belastingreglement.

 

Art. 6 - De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van               burgemeester en schepenen.

 

Art. 7 - De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na de

verzending van het aanslagbiljet.

 

Art. 8 - De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan een bezwaar

indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend, en worden gemotiveerd. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging.

Bezwaarschriften kunnen onder dezelfde voorwaarden en binnen dezelfde termijn worden ingediend via een duurzame drager.

 

Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen kan beroep worden ingesteld bij de fiscale rechtbank van eerste aanleg te Brussel.

 

Art. 9 - Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zijn de bepalingen van de wet van 13 april 2019 van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Art. 10 -De voormelde tarieven worden gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat.

Formule:

[huidig tarief] x consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

 

Art. 11 - Dit belastingreglement wordt aan de toezichthoudende overheid

toegezonden.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein - parkeren.

 

 

Besluit: Met 18 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt en Orhan Sahin), 4 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 9 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers en Caroline Robberechts)

 

Art. 1 - Er wordt een retributie gevestigd, verschuldigd voor de privatieve ingebruikneming van het openbaar domein (parkeren).

 

Art. 2 - De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

 

Art. 3 - De retributies worden vastgesteld,

3.1 Voor het stationeren van een motorvoertuig in volgende zones:

Zone 2:

Lindenpark, Stationsstraat, Bergestraat (tussen Parklaan en Stationsstraat), Belvedèresteegje, Reiniersbos, Molenstraat (tussen Stationsstraat en Ilsedestraat) en Pastinakenstraat (tussen Boekfos en rotonde Parklaan)

Zone 3:

Boekfos (plein niet), Vronemeers, Neerstraat, Gemeenteplein (uitgezonderd nr.17 en 20), Hopmarkt, Arsenaalstraat, Langevijver, Muurveld, Hofveld, Bloklaan, Sint-Martinusstraat, Kerkplein, Nieuwstraat (tussen Muurveld en Ten Boeke).

Zone 4:

Nieuwstraat (tussen Ten Broeke en Kerkstraat), Ten Broeke, Broekeweg, Oudestraat, Koensborre, Koensborreplein, G. Kurthstraat, K. Astridstraat, Kalkoven (van nr. 18 tot 74 en 111 en 125).

Zone 5:

Parking Prieelstraat, Mollestraat, ondergrondse en bovengrondse parking Huinegem.

Te Asse/Zellik: Brusselsesteenweg, parkeerstrook van nr.485 tot 541 en van nr.574 tot 682.

is het gebruik van parkeerkaart of parkeerautomaat verplicht en geldt het tarief van 1 euro/uur (tarief 2).

In de voornoemde straten is eveneens het bewonersparkeren toegestaan en kan een parkeerabonnement worden bekomen.

De geldigheid van de bewonerskaart is beperkt tot de zone waartoe men behoort.

 

3.2 Voor het stationeren van een motorvoertuig in volgende straten: Weversstraat (van 1 tot 45 en 12 tot 34), Steenweg (van 2 tot 32), Nieuwstraat (tussen nr.3 tot 19), Kalkoven (tussen nr.2 tot 10 en tussen nr.127 tot 131), Stationsplein en Gemeenteplein (van nr.17 tot 20).

Parking Nieuwstraat (het onroerende goed, ten kadaster gekend als Asse, tweede afdeling, sectie L, nr.258/e en 260/f) is het gebruik van een parkeerkaart of parkeerautomaat verplicht en geldt het tarief van 1 euro/uur (tarief 2).

In de vernoemde straten is het bewonersparkeren en parkeren met een abonnement verboden.

Bewonersparkeren wordt toegestaan op de parking Prieelstraat. Er is een parkeertijd van 4 uren toegestaan.

 

3.3 De retributie bedraagt dus: - € 1,00 per uur

- € 0,50 per 30 minuten

en is bij voorafbetaling verschuldigd en betaalbaar.

Een gratis parkeerticket, dat eveneens volgens de modaliteiten vermeld-op de

parkeerautomaten kan bekomen worden, wordt aangeboden aan de bestuurder

die zijn/haar voertuig wenst te parkeren voor een periode van maximum 15

minuten (kortparkeren).

 

3.4 Bij het overschrijden van de maximum toegelaten duur wordt een retributie voorzien van 18 euro per halve dag (tarief 1).

 

Art. 4 - De retributies worden vastgesteld:

4.1Voor het stationeren van een motorvoertuig in de ondergrondse parking Huinegem is het gebruik van de parkeerautomaat verplicht en geldt een tarief van 50 cent per halve dag (tarief 3).

In de voornoemde parking is het bewonersparkeren en parkeren met een abonnement verboden.

 

4.2 De retributie bedraagt 50 cent per halve dag en is bij voorafbetaling verschuldigd en betaalbaar.

Een gratis parkeerticket, dat eveneens volgens de modaliteiten vermeld op de parkeerautomaten kan bekomen worden, wordt aangeboden aan de bestuurder die zijn/haar voertuig wenst te parkeren voor een periode van maximum 15 minuten (kortparkeren).

 

4.3 Bij het overschrijden van de maximum toegelaten duur wordt een retributie voorzien van 18 euro per halve dag.

 

Art. 5

5.1 Voor de aankoop van een kaart bewonersparkeren wordt 25 euro per jaar aangerekend.

Een kaart voor bewonersparkeren wordt afgeleverd aan personen gedomicilieerd in Asse in een straat waar betalend parkeren van kracht is: 1 bewonerskaart per voertuig, maximum 2 bewonerskaarten per domicilie.

Bewonerskaarten warden beperkt tot de voertuigen voorzien door verkeersbord E9b: personenauto's, auto's dubbel gebruik en minibussen ("elke auto opgevat en gebouwd voor het vervoer van personen, die bij gebruik voor het bezoldigde vervoer van personen, ten hoogste acht plaatsen mag bevatten, zonder die van de bestuurder, en die voorzien is van een carrosserie van hetzelfde type als dat van lichte vrachtauto's of autobussen").

 

Voor de aankoop van een 2de kaart wordt 50 euro aangerekend.

 

5.2 Een parkeerabonnement kan bekomen worden vanaf minstens 1 maand aan 25 euro per maand.

5.3 Voor de aankoop van een kaart paramedici en huisartsen wordt 25 euro per jaar aangerekend. Op de kaart wordt vermeld : Toelating om tijdens de betalende uren te parkeren in alle straten van Asse waarin het betalend parkeren van toepassing is. Te gebruiken in combinatie met de blauwe schijf, voorzien van een correcte tijdsaanduiding, voor een maximum parkeertijd van 45 minuten.

 

Art. 6 - De retributie is betaalbaar:

6.1 voor de gevallen, bedoeld in artikel 3.1, 3.2, 3.4 en 4.1 door het inbrengen

in het apparaat van de daartoe bestemde munten of protonkaart (voor wat

betreft tarief 2 en 3).

 

Voor tarief 1: binnen de 5 dagen na ontvangst van de betalingsvordering.

6.2 voor de gevallen, bedoeld in artikel 5.1, 5.2, 5.3 en 5.4 bij aanvraag.

 

Art. 7 - Op de Shop & Go parkeerplaatsen kan er 30 minuten gratis geparkeerd worden. Bij het overschrijden van de maximum toegelaten duur wordt een retributie voorzien van 25 euro per halve dag.

 

Art. 8 - Zijn vrijgesteld van de retributie (onder artikel 3.1, 3.2, 3.4 en 4.1): Alle gehandicapten die houder zijn van een speciale kaart, afgeleverd door een officieel orgaan, overeenkomstig het M.B. van 7 mei 1999. Deze kaart dient op een duidelijke zichtbare plaats en wijze langs de binnenkant van de voorruit van het voertuig geplaatst of op het voorste deel van het voertuig aangebracht.

 

Het is niet toegestaan om met de parkeerkaart voor personen met een handicap langer dan 30 min. te parkeren op de Shop & Go parkeerplaatsen.

 

Art. 9 - Op de voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen t.h.v. een elektrisch oplaadpunt, is er tijdens het opladen van het voertuig geen parkeerretributie verschuldigd.

 

Art. 10 - Op zon- en feestdagen (inbegrepen 11. juli), 4 opeenvolgende zaterdagen te verdelen over de maanden december en januari is er geen retributie verschuldigd.

 

Art. 11 - Bij gebrek aan betaling in der minne wordt een eerste herinnering gestuurd zonder kosten, een tweede herinnering wordt gestuurd met 6,25 euro kosten ten laste van de wanbetaler. Ingeval van aangetekende aanmaning door de advocaat beloopt de invorderingskost 15 euro ten laste van de wanbetaler.

 

Art. 12 - Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

 

Art. 13 - Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 286,§1,1°, art.287 en art.288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art. 14 - Deze verordening wordt onverwijld overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Retributiereglement op het parkeren blauwe zone.

 

 

Besluit: Met 18 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt en Orhan Sahin), 4 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 9 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers en Caroline Robberechts)

 

Art. 1 -Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg in een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone) namelijk:

- Relegem, Dorpsstraat 22-24

- Te Asse, Nerviërsstaat, parkeerstrook van nr. 138 tot 136, van nr.104 tot 102 en van nr.30 tot 26

- Te Asse, Vaal (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)

- Te Asse, Lindendries, tussen Vaal en Lindenpark (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)

- Te Asse, Brusselsesteenweg, parkeerstrook van nr. 2 tot 60 (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)

- Te Asse, Spiegelstraat, Ilsedestraat, Molenstraat, Borrevaal, Wagenmeers, Brugstraat (Zone 1)

- Te Asse, Voorstehoeve t.h.v. nr.76 (uitgezonderd bewoners)

- Te Asse/Zellik, Brusselsteenweg van nr.814 tot 804

- Te Asse/Zellik, Mgr. Denayerstraat, C. Van Malderenstraat, Driekoningenlaan, Aandenberg, Kerklaan (tussen T. Coppensstraat en Brusselsesteenweg), Brusselsesteenweg (tussen Sint Quirinuslaan en nr.574 en tussen Henri Rosseelslaan en nr. 485), Fr.Thirrystraat, A. De Deckerstraat, Vinkenlaan, Openveldstraat, Baron J.Greindllaan, Merelstraat, Laarbeeklaan, Fr.Timmermansstraat (uitgezonderd parking station), Nachtegaallaan, Leliegaarde, Langehaag en Kloosterstraat.

(Zone Zellik)

 

De geldigheid van de bewonerskaart is beperkt tot de zone waartoe men behoort.

In de voornoemde straten is bewonersparkeren toegestaan, uitgezonderd volgende locaties:

- Zellik, Brusselsesteensteenweg van nr.814 tot 804

- Relegem, Dorpsstraat 22-24

- Asse, Nerviërsstraat, parkeerstrook van nr.138 tot 136, van 1404 tot 102 en van nr. 30 tot 26.

- Asse, Voorstehoeve t.h.v. nr.76.

 

Onder openbare weg verstaat men de wegen en hun trottoirs of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke overheden.

 

Onder met een openbare weg gelijkgestelde plaats verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 4, §2, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten.

 

 

Art. 2 -De retributie wordt als volgt vastgesteld:

- Gratis voor de maximale duur die toegelaten is door de verkeersborden;

- Een forfaitair bedrag van 18,00 euro voor elke periode die langer is dan deze die reglementair is toegestaan.

 

De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.

 

Het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap is gratis.

 

Het statuut van "persoon met een handicap" wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig met ministerieel besluit van 7 mei 1999.

 

Art. 3 -De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden, en is betaalbaar door overschrijving op de rekening van de aangestelde van de gemeente; deze laatste mogelijkheid wordt enkel aangeboden als de gebruiker opteert voor de toepassing van het forfaitair tarief.

 

Art. 4 -De gebruiker van een motorvoertuig die een parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst, wordt steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 2 bedoelde forfaitaire tarief.

 

De toepassing van het hierboven vermelde forfait, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de retributie binnen de vijf dagen te betalen aan op de voorruit van het voertuig.

 

Art. 5 -Bij gebreke aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

Er wordt een eerste herinnering gestuurd zonder kosten, een tweede herinnering wordt gestuurd met 6,25 euro kosten ten laste van de wanbetaler. Ingeval van aangetekende aanmaning door de advocaat beloopt de invorderingskost 15 euro ten laste van de wanbetaler.

 

Art. 6.Voor de aankoop van een kaart bewonersparkeren wordt 25 euro per jaar aangerekend. Voor de aankoop van een 2e kaart wordt 50 euro aangerekend. Een kaart voor bewonersparkeren wordt afgeleverd aan personen gedomicilieerd in Asse in een straat waar blauwe zone uitgezonderd bewoners, van kracht is: 1 bewonerskaarten per voertuig, maximum 2 bewonerskaart per domicilie.

Bewonerskaarten worden beperkt tot de voertuigen voorzien van verkeersbord E9b: personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen ("elke auto opgevat en gebouwd voor het vervoer van personen, die bij gebruik voor het bezoldigde vervoer van personen, ten hoogte acht plaatsen mag bevatten, zonder die van de bestuurder, en die voorzien is van een carrosserie van hetzelfde type als dat van 

 

6.1.De retributie is betaalbaar bij aanvraag.

 

 

Art. 7 -Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de bepalingen van de artikel 286,§1,1°, art.287 en art.288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art. 8 -Deze wordt onverwijld overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Retributiereglement aangaande plaatsing grafkelders.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Art. 1 -Het gemeentebestuur biedt grafkelders aan op de gemeentelijke begraafplaatsen gedurende de periode 1 januari 2020 tot 31 december 2025.

 

Art. 2 -De prijs van een grafkelder bedraagt 875,59 euro.

 

Art. 3 -De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art. 4 -De retributie is eisbaar bij de aankoop.

 

Art. 5 -Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie ingevorderd worden volgens de modaliteiten bepaald in artikel 177§2 van het decreet Lokaal Bestuur.

 

Art. 6 -De voormelde tarieven worden gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat.

Formule:

[huidig tarief] x consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de

aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

 

Art. 7 -Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 -Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

 

Permanente nutsvoorzieningen zijn:

- alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,...), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-; e.a. kasten, palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten...) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

- telecommunicatie;

- radiodistributie en kabeltelevisie,

- de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

- alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

 

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

 

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2020 voor een termijn eindigend op 31 december 2022.

 

 

Art. 2 -Retributie naar aanleiding van sleufwerken

 

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt voor werken in rijwegen 0,78 euro, voor werken in voetpaden 0,60 euro en voor werken in aardewegen 0,36 euro.

Op deze basisbedragen wordt, in analogie met de niet-periodieke tarieven, een indexatie toegepast.

 

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

 

 

Art. 3 -Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen.

 

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grondgebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,50 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt, in analogie met de niet-periodieke tarieven, een indexatie toegepast.

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de gemeente.

 

Art. 4 - Inning

 

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen

 

Art. 5 -Definitief karakter

 

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Dotatie aan politiezone AMOW - dienstjaar 2020.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art.: De bijdrage van de gemeente Asse zoals ingeschreven in de politiebegroting 2020, zijnde in totaal 3.931.760,01 Euro, goed te keuren en aan de politiezone Asse-Merchtem-Wemmel toe te kennen.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Bepaling verdeelsleutel gemeentelijke dotatie 2020 aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art. :De bepaling verdeelsleutel gemeentelijke dotatie hulpverleningszone Vlaams-Brabant West wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Gemeentelijke tarieven saneringsbijdrage voor 2020.

 

 

Besluit: Met 22 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Theo Hamers en Caroline Robberechts), 9 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop)

 

Enig art. :Het intercommunaal voorstel voor de toepassing van de maximale tarieven voor de gemeentelijke saneringsbijdrage en -saneringsvergoeding, berekend door de tarieven voor de bovengemeentelijke saneringsbijdrage voor 2020 te vermenigvuldigen met een vermenigvuldigingscoëfficiënt (momenteel 1,4 onder voorbehoud van decretale aanpassing) wordt principieel goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

3e budgetwijziging 2019 - gemeente Asse.

 

 

Besluit: Met 18 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt en Orhan Sahin), 13 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Caroline Robberechts)

 

Enig art. :De budgetten van 2019 worden na de 3e budgetwijziging als volgt goedgekeurd:

 

I.Exploitatie ontvangsten54.736.943,27 EUR

Exploitatie uitgaven49.507.884,01 EUR

 

II.Investeringen ontvangsten  5.253.232,71 EUR

Investeringen uitgaven14.486.241,39 EUR

 

III.Andere ontvangsten     0,00 EUR

Andere uitgaven  3.595.831,48 EUR

 

IV.Budgettair resultaat boekjaar- 7.599.780,48 EUR

 

V.Gecumuleerd budgettair resultaat  4.131.416,79 EUR

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Financieel meerjarenplan 2020 -2025.

 

 

Besluit: Met 18 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt en Orhan Sahin), 12 nee-stemmen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Caroline Robberechts), 1 onthouding (Theo Hamers)

 

Art. 1 -Het deel gemeente van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW Asse wordt vastgesteld.

 

Art. 2 -De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van het deel OCMW van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW Asse.

 

Art. 3 -Het meerjarenplan 2020-2025 maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

Art. 4 -De gemeenteraad keurt het deel OCMW van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW Asse goed.

 

2020

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

Exploitatie

58.277.256,09

64.664.443,00

   6.387.186,91

Investering

12.369.543,66

  1.385.224,00

-10.984.319,66

Andere

  4.259.348,00

  2.525.000,00

-  1.734.348,00

Totaal

74.906.147,75

68.574.667,00

-  6.331.480,75

 

 

2021

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

Exploitatie

60.085.523,82

65.454.154,00

  5.368.630,18

Investering

13.236.860,00

       48.000,00

-13.188.860,00

Andere

  3.738.843,00

11.623.700,00

  7.884.857,00

Totaal

77.061.226,82

77.125.854,00

       64.627,19

 

 

2022

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

Exploitatie

61.035.742,38

66.215.500,33

  5.179.757,95

Investering

12.788.352,00

  1.798.000,00

-10.990.352,00

Andere

  4.181.691,00

10.148.470,00

   5.966.779,00

Totaal

78.005.785,38

78.161.970,33

      156.184,95

 

 

2023

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

Exploitatie

61.825.928,29

67.069.630,70

   5.243.702,41

Investering

  9.457.492,00

10.472.110,00

   1.014.618,00

Andere

  4.611.736,00

     165.720,00

-  4.446.016,00

Totaal

75.895.156,29

77.707.460,70

    1.812.304,41

 

 

2024

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

Exploitatie

62.592.232,90

67.949.419,00

  5.357.186,10

Investering

  6.945.259,00

  6.803.800,00

  -  141.459,00

Andere

  5.541.026,00

     181.420,00

- 5.359.606,00

Totaal

75.078.517,90

74.934.639,00

-    143.878,90

 

 

2025

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

Exploitatie

63.261.950,59

68.617.305,00

  5.355.354,41

Investering

  4.153.490,00

  2.336.500,00

- 1.816.990,00

Andere

  5.158.659,00

     205.920,00

- 4.952.739,00

Totaal

72.574.099,59

71.159.725,00

- 1.414.374,59

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

2e Budgetwijziging 2019 - AGA.

 

 

Besluit: Met 22 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Willy Michiels, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 9 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers en Caroline Robberechts)

 

Enig art. :De 2e budgetwijziging 2019 van het Autonoom Gemeentebedrijf Asse wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Meerjarenplanning 2020-2025 - AGA.

 

 

Besluit: Met 18 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt en Orhan Sahin), 13 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Caroline Robberechts)

 

Enig art. :De wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van het Autonoom Gemeentebedrijf Asse wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Vaststellen prijssubsidies 2020.

 

 

Besluit: Met algemene stemmen

 

Enig art. :De volgende overeenkomst tussen de gemeente Asse en het AGA wordt goedgekeurd:

 

 

Overeenkomst tussen de gemeente Asse en het Autonoom Gemeentebedrijf Asse betreffende het vaststellen van de prijssubsidie

 

 

Tussen de ondergetekenden

 

I.de GEMEENTE ASSE, waarvan het gemeentehuis gevestigd is te 1730 Asse, Gemeenteplein 1, vertegenwoordigd door de heren Koen Van Elsen, burgemeester, en Lander Van Droogenbroeck, algemeen directeur, hierna genoemd “de gemeente Asse”,

 

en

 

II.het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF ASSE, met zetel te 1730 Asse, Gemeenteplein 1, ondernemingsnummer 0876.249.005, vertegenwoordigd door de heer Koen Van Elsen, voorzitter van de raad van bestuur, hierna genoemd “het Autonoom Gemeentebedrijf Asse”,

 

wordt het volgende overeengekomen:

 

 

Voorafgaande uiteenzetting

Overwegende dat het Autonoom Gemeentebedrijf Asse - overeenkomstig de bepalingen van de beheersovereenkomst - de sportinfrastructuur, bibliotheekinfrastructuur, culturele en jeugdinfrastructuur beheert;

Overwegende dat bij de exploitatie van deze gemeentelijke infrastructuur de kosten de inkomsten overstijgen;

Overwegende dat, indien deze kosten zouden doorgerekend worden aan de gebruikers van deze infrastructuur, de prijzen te hoog en sociaal onaanvaardbaar zouden zijn;

Overwegende dat het derhalve wenselijk is dat de gemeente Asse een prijssubsidie toekent die ten goede komt aan de gebruikers van de infrastructuur per prestatie die door het Autonoom Gemeentebedrijf Asse geleverd wordt zodat de toegangsprijzen voor de gebruikers zo laag mogelijk kunnen worden gehouden;

Overwegende dat de berekening van de prijssubsidie geschiedt door het maken van een raming van het aantal te verwachten gebruikers en op basis van het budget;

Overwegende dat deze gegevens op regelmatige basis worden geëvalueerd en dat de berekening van de prijssubsidie dan kan worden bijgestuurd;

Overwegende dat op de prijssubsidie op de toegangsgelden voor de BTW-toepassing eveneens BTW moet worden gerekend;

Overwegende dat op de prijssubsidie recht van toegang het BTW-tarief van 6% van toepassing is ingevolge artikel 18, § 1, 12° BTW-Wetboek en het KB nr. 20 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven (tabel A: Goederen en diensten onderworpen aan het tarief van 6%, diensten, XXVIII);

Overwegende dat ingevolge de beleidsbeslissing van de gemeente Asse de activiteiten in de culturele infrastructuur worden gesubsidieerd deels per gebruiker, en dus volgens het aantal tickets, die recht op toegang geven en deels per terbeschikkingstelling van een infrastructuur;

Overwegende dat ingevolge de beleidsbeslissing van de gemeente Asse, wat de bibliotheekinfrastructuur, de gemeente Asse enerzijds een prijssubsidie toekent per lid dat de bibliotheek betreedt en anderzijds per lid dat boeken ontleent;

Overwegende dat de prijssubsidie voor het verhuren van boeken onderworpen is aan een BTW-tarief van 21%;

 

 

Artikel 1: Gemeentelijk zwembad "Den Aerberg"

 

De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 vastgesteld als volgt:

 

Per gebruiker: 4,30 euro (exclusief 6% BTW)

 

 

Artikel 2: Indoorsportinfrastructuur  

 

De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 vastgesteld als volgt:

 

Per uur gebruik: 4,30 euro (exclusief 6% BTW)

 

 

Artikel 3: Bibliotheekinfrastructuur

 

De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 vastgesteld als volgt:

 

Per ontlener: 3,85 euro (exclusief 21% BTW)

Per bezoeker: 1,70 euro (exclusief 6% BTW)

 

 

Artikel 4: Culturele infrastructuur

 

De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 vastgesteld als volgt:

 

Per terbeschikkingsstelling van een zaal: 25,30 euro (exclusief 21% BTW)

Per ticket: 16,70 euro (exclusief 6% BTW)

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

Evaluatieverslag Autonoom Gemeentebedrijf Asse.

 

 

Besluit: Met 21 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Micheline De Mol, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Liesje Wermoes, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Finke Jacobs en Caroline Robberechts), 10 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop)

 

Enig art. :Het evaluatieverslag van het Autonoom Gemeentebedrijf Asse wordt goedgekeurd.

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

F.Jacobs-Betrokkenheid verenigingen bij Vrijetijdssite Zellik

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

J.Berben-Evaluatie van de afsluiting van de Ichelgemstraat

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

J.Berben-Verkeerssituatie en parkeersituatie Dorp Mollem

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

J.Berben-Snelheidsvermelder Kezeweide Mollem

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2019

 

J.Berben-Sluikstorten Kouter Mollem

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.