Zitting van 22 februari 2021
Goedkeuring notulen van vorige zitting.
Motivering:
Gelet op het decreet lokaal bestuur;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art.: De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.
Zitting van 22 februari 2021
Kennisname van de voordracht van een nieuw lid van de politieraad.
Aktename/Kennisname:
Volgend nieuw lid wordt voorgedragen voor de Politieraad:
- Chris Lanssens (in opvolging van Micheline De Mol)
Zitting van 22 februari 2021
Toepassing VIA 6-akkoord koopkrachtmaatregelen publieke sector: eenmalige verhoging eindejaarstoelage 2020.
Motivering:
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid op de artikelen 40 en 41.
Gelet op het VIA6-voorakkoord van 24 november 2020 dat voor de private en publieke socialprofitsectoren werd afgesloten.
Gelet op het VIA6-akkoord met koopkrachtmaatregelen voor de publieke sector dat de sociale partners en de Vlaamse regering op 22 december 2020 bereikt hebben, en waarover onderhandeld werd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 23 december 2020.
Gelet op het toepassingsgebied van dit VIA6-akkoord, met name voor wat de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 betreft.
Gelet op het feit dat de verhoging van de eindejaarstoelage voor het zorgpersoneel geldt voor al het personeel dat in de DMFA-aangifte een VIA-deelcode heeft toegewezen gekregen, met uitzondering van de deelcodes 102 (dienstencheques) en 500-512 (socio-culturele sector).
Gelet op het feit dat het al dan niet toekennen van een VIA-deelcode op zich geen element is om te besluiten dat iemand wel of geen recht heeft op de koopkrachtmaatregelen en op de verhoging van de eindejaarstoelage in het bijzonder, maar dat het eerder een administratieve bevestiging is dat het om VIA-personeel gaat. Gelet op het feit dat in voorkomend geval een rechtzetting van de juiste VIA-deelcode noodzakelijk is, omdat de omvang van de subsidies van de Vlaamse overheid ervan afhangt en ook de verdere verdeling van deze subsidies aan elk individueel bestuur. Gelet op het feit dat het criterium om de afweging (wel of niet-VIA-personeelslid) te maken, kan zijn om te kijken naar de hoofdactiviteit: wie voor het grootste deel van zijn tijd de ondersteuning doet van VIA-diensten, kan ook als VIA-personeelslid beschouwd worden.
Gelet op het akkoord bereikt in het comité C1.
Gelet op de VIA-financiering die hiertegenover staat.
Gelet op de informatie op de webpagina van het Agentschap van het Binnenlands Bestuur met betrekking tot de hoogte van het vast bedrag van de eindejaarstoelage van het jaar 2020, die 1.288,43 euro bedraagt.
Overwegende dat de coronacrisis heeft aangetoond dat het billijk is dat de personeelsleden in de VIA-zorgsectoren die onder het toepassingsgebied van het VIA6-akkoord ressorteren, een onmiddellijke koopkrachtverhoging ontvangen in de vorm van een verhoging van de eindejaarstoelage met betrekking tot het jaar 2020.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
Deze beslissing is van toepassing op volgende personeelsleden tewerkgesteld in het woonzorgcentrum, centrum voor ambulante revalidatie, dagverzorgingscentrum thuiszorg (gezinszorg en aanvullende thuiszorg), gezins- en groepsopvang baby en peuters (dienst voor onthaalouders), gezinsondersteuning, dienst begeleiding voor- en naschools toezicht en Spinibo.
Artikel 2
De gemeenteraad verhoogt de eindejaarstoelage van het jaar 2020, rekening houdend met de prestatiebreuk van het personeelslid, als volgt:
Voor personeel dat al van een attractiviteitspremie geniet:
- een verhoging van het forfaitair gedeelte tot 1.288,43 euro
- een verhoging van het variabel gedeelte tot 3,6% van het jaarsalaris.
Voor het overige personeel van de lokale besturen dat onder het toepassingsgebied van onderhavig akkoord valt: een verhoging van het variabel gedeelte tot 3,6% van het jaarsalaris.
De verhogingen mogen in het totaal nooit leiden tot een eindejaarstoelage die hoger is dan een twaalfde van het jaarsalaris.
Artikel 3
De algemeen directeur neemt de nodige maatregelen opdat de personeelsleden bedoeld in artikel 1 het verschil, met name de verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020, ontvangen.
Zitting van 22 februari 2021
Controle en handhaving quarantainemaatregelen.
Motivering:
Gelet op het Dercreet betreffende het preventieve gezondheidsbeleid van 21 november 2003;
Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering tot Uitvoering van artikel 34/1, tweede lid en artikel 47/1 van het Decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van Covid-19;
Gelet op het positief advies van dhr. Frank Desmet, informatieveiligheidsconsulent/ DPO voor de gemeente Asse, d.d. 15/01/2021;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - Het Protocolakkoord tussen de gemeente Asse en het Agentschap Zorg en Gezondheid ter regeling van de controle en handhaving van de quarantainemaatregelen, wordt goedgekeurd.
Art. 2 - De burgemeester Koen Van Elsen wordt aangeduid als de verantwoordelijke voor de verwerking van de gegevens.
Zitting van 22 februari 2021
Politieverordening van de burgemeester houdende tijdelijke sluiting van de Gemeentelijke Basisschool Relegem n.a.v. een clusterbesmetting COVID-19 - bekrachtiging.
Motivering:
Gelet op artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet;
Overwegende dat de CLB-arts meldde dat er een clusterbesmetting met COVID-19 is in de Gemeentelijke Basisschool Relegem, waarna de lokale crisiscel (Veiligheidscel) werd bijeengeroepen op 2 februari 2021;
Overwegende dat het besmettingsgevaar zeer groot en alomtegenwoordig is, zodat vanuit preventief oogpunt een volledige sluiting van de Gemeentelijke Basisschool Relegem zich opdrong, zodat de cluster ingedijkt kon worden;
Overwegende dat in overleg met de lokale crisiscel en het schoolbestuur op advies van de medisch experten er beslist werd om de Gemeentelijke Basisschool Relegem te sluiten en om deze in quarantaine te plaatsen;
Overwegende dat er beslist werd om over te gaan tot het testen via een mobiel team van alle leerkrachten en leerlingen;
Overwegende dat krachtens artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet de burgemeester een politieverordening heeft gemaakt, met name de politieverordening van de burgemeester d.d. 3 februari 2021 houdende tijdelijke sluiting van de Gemeentelijke Basisschool Relegem n.a.v. een clusterbesmetting COVID-19;
Overwegende dat deze politieverordening aan de gemeenteraad ter kennis dient te worden gegeven;
Overwegende dat deze politieverordening vervalt indien zij door de gemeenteraad niet wordt bekrachtigd;
Op voorstel van de burgemeester;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de politieverordening van de burgemeester d.d. 3 februari 2021 houdende tijdelijke sluiting van de Gemeentelijke Basisschool Relegem n.a.v. een clusterbesmetting COVID-19.
Art. 2 - De in artikel 1 vermelde politieverordening wordt bekrachtigd.
Zitting van 22 februari 2021
Afsprakenkader vaccinatiecentra en vzw Eerstelijnszone AMALO.
Aktename/Kennisname:
In Vlaanderen worden de vaccinatiecentra ingepland op het niveau van de 60 eerstelijnszones, waarbij het principe is 1 tot 2 centra per eerstelijnszone.
In de eerstelijnszone AMALO zal er een vaccinatiecentrum zijn enerzijds in de Sportloods te Asse voor de inwoners van Asse, Merchtem en Opwijk en anderzijds in de Bellekouterhal te Affligem voor de inwoners van Affligem en Liedekerke.
De infrastructuur van de vaccinatiecentra dient begin februari ingericht te zijn, in de eerste helft van februari zal er een dry-run georganiseerd worden om voorbereid te zijn op de effectieve start, die voorzien is vanaf 15 februari, afhankelijk van de vaccinvoorraad.
Naast de inrichting blijkt uit het 'Operationeel Draaiboek Vaccinatiecentra' dat het vaccinatiecentrum heel wat materiaal zelf dient te voorzien (computers, tafels & stoelen, wanden, beschermingsmateriaal ...).
Krachtens artikel 56, § 3, 1° en 3° en artikel 269, lid 2 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur besliste het college van burgemeester en schepenen in zitting van 25 januari 2021 om de vzw ELZ AMALO te belasten met de concrete inrichting en uitbating van het vaccinatiecentrum Sportloods te Asse en dat de door de gemeente van de Vlaamse overheid te ontvangen subsidie voor 'infrastructuur en uitbating van een vaccinatiecentrum' wordt doorgestort aan de vzw ELZ AMALO.
Het is nl. aangewezen om de concrete inrichting en uitbating van de twee voormelde vaccinatiecentra (Sportloods en Bellekouterhal) te laten gebeuren door de vzw ELZ AMALO om volgende redenen:
- Voor de inrichting en uitbating van een vaccinatiecentrum dient er een samenwerking te zijn met tal van actoren, dewelke aanwezig zijn in de ELZ AMALO, die pluralistisch samengesteld is.
- De ELZ AMALO heeft via de vzw een eigen rechtspersoon, zodat deze zelf rechtshandelingen kan stellen. Dankzij het orgaan van dagelijks bestuur kan er op zeer korte termijn worden opgetreden en ingespeeld worden op de veranderende actualiteit en op bepaalde opportuniteiten, wat leidt tot een grotere dynamiek en flexibiliteit.
- De gelijkheid en uniformiteit tussen de vaccinatiecentra in Affligem en Asse, waarbij de ene inzake materiaal en personeel desgevallend als backup dient voor de andere.
- Omdat de uitbating van een vaccinatiecentrum een belangrijke medische component heeft, waar de knowhow ervan bij de gemeente ontbreekt, is het belangrijk dat de uitbating geschiedt door deskundigen terzake. Door te werken met de ELZ AMALO geschiedt dit enerzijds autonoom, los van de betrokken gemeenten, doch wel met de nodige controle door de vijf gemeenten van de ELZ AMALO aangezien deze allen lid zijn van de vzw.
De gemeente zal de vzw ELZ AMALO in de mate van het mogelijke ondersteunen, zowel op personeelsvlak als op materieel en logistiek vlak.
De Vlaamse overheid zal een subsidie toekennen voor 'infrastructuur en uitbating van een vaccinatiecentrum'. Deze subsidie wordt toegekend aan het lokale bestuur dat penhoudende organisatie is voor het vaccinatiecentrum, in casu Asse en Affligem.
De Vlaamse overheid stelt dat "het spreekt voor zich dat de penhoudende gemeente de andere lokale besturen die gebruik maken van het VC betrekt in de organisatie van het VC".
Dit zal aldus geschieden via de vzw ELZ AMALO.
Indien er n.a.v. de inrichting en uitbating van de vaccinatiecentra een tekort zou zijn bij de vzw ELZ AMALO, dan zullen de vijf gemeenten van de vzw ELZ AMALO dit tekort opvangen door bij te dragen a rato van het aantal gevaccineerde inwoners van elke gemeente.
De gemeenteraad wordt van het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 25 januari 2021 in kennis gesteld.
Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Lander Van Droogenbroeck Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Johan De Rop Joris Van Den Cruijce Tim Lengeler Kristof Gaublomme Finke Jacobs Guy De Bondt Edwin Fabri Orhan Sahin Koenraad Van Elsen Hendrik De Baerdemaeker Geert Heyvaert Marie-Berthe Wyns Cecile Sillis Edward Van Keer Katleen Meersseman Chris Lanssens Laura Casagrande Emiel Saerens Peter Verbiest Sigrid Goethals Theo Hamers Chris De Knop Erik Beunckens Gilbert Verdoodt Rita De Vos Willy Michiels Johan Berben Niel Delgouffe Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 22 februari 2021
NV Iveco Belgium / Gemeente Asse - dading.
Motivering:
Gelet op artikel 41, 17° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen in zitting van 2 mei 2016 de overheidsopdracht voor de aankoop van een schoolbus gunde aan de nv Man Truck & Bus;
Overwegende dat de tweede gerangschikte, de nv Iveco Belgium, een vordering tot nietigverklaring indiende bij de Raad van State, die bij arrest van 14 november 2017 de gunningsbeslissing vernietigde wegens een schending van de motiveringsplicht;
Overwegende dat de nv Iveco Belgium nadien een schadevergoeding vroeg, dewelke zij aanvankelijk begrootte op 47.122,53 euro (d.i. een winstmarge van 26,40 % op de ingediende offerte + 900 euro gerechtskosten);
Overwegende dat dit bedrag buiten proportie is en er werd een tegenvoorstel gedaan t.b.v. 17.840,00 euro (d.i. 10% van de ingediende offerte + 900 euro gerechtskosten), waarmee zowel het college van burgemeester en schepenen (principieel) in zitting van 28 september 2020 als de nv Iveco Belgium akkoord mee gingen;
Gelet op het ontwerp van dading;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met 20 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Chris Lanssens, Laura Casagrande en Cecile Sillis), 10 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop)
Enig art. : De dading met de nv Iveco Belgium wordt goedgekeurd.
Zitting van 22 februari 2021
Recyclagepark en asbesthoudend materiaal - aanpassing algemene politieverordening.
Motivering:
Gelet op artikel 40, § 3 en artikel 41, lid 2, 2° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op Vlarem II;
Gelet op het Uitvoeringsplan Huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval;
Gelet op de omzendbrief van 18 december 2020 betreffende de wijziging en actualisatie van de omzendbrief van 27 augustus 2008 over de inzameling van asbestcement op de recyclageparken in het Vlaams Gewest;
Overwegende dat deze omzendbrief de aanlevering door burgers van verpakt asbestcement op recyclageparken uitgebaat door lokale besturen en het asbestveilige beheer ervan ter plaatse betreft;
Overwegende dat bij het toewerken naar een asbestveilig Vlaanderen 2040 deze omzendbrief een asbestveilige aanvoer van asbestcement voor burger en parkwachter waarborgt en optimaliseert;
Overwegende dat een lokaal bestuur verplicht is om asbestcement in te zamelen op het recyclagepark, waarbij de omzendbrief de verplichtingen dienaangaande van het lokaal bestuur opsomt, o.a.: "Het recyclagepark zamelt enkel verpakt asbestcement in. Deze verplichting wordt uiterlijk zes maanden nadat deze omzendbrief van kracht werd, opgenomen in het politiereglement betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.";
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : In hoofdstuk II (De openbare netheid en gezondheid), afdeling 5 (Verwijdering van bepaalde afvalstoffen) van de algemene politieverordening wordt het volgende artikel 24bis toegevoegd:
"Hechtgebonden asbesthoudend materiaal mag enkel worden aangevoerd op het recyclagepark indien het volledig is verpakt in transparante plastic folie of zakken. De bezoeker zal zich onthouden van elke handeling die kan leiden tot het verspreiden van asbesthoudende partikels."
Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Lander Van Droogenbroeck Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Guy De Bondt Marie-Berthe Wyns Laura Casagrande Finke Jacobs Peter Verbiest Koenraad Van Elsen Rita De Vos Danny Van Hemelrijck Cecile Sillis Hendrik De Baerdemaeker Sigrid Goethals Orhan Sahin Johan De Rop Katleen Meersseman Joris Van Den Cruijce Chris Lanssens Johan Berben Geert Heyvaert Edwin Fabri Edward Van Keer Kristof Gaublomme Yoeri Vastersavendts Niel Delgouffe Emiel Saerens Tim Lengeler Theo Hamers Willy Michiels Gilbert Verdoodt Chris De Knop Erik Beunckens aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
Zitting van 22 februari 2021
Retributiereglement op het parkeren in een blauwe zone, het stuk Parklaan gelegen tussen Pastinakenstraat en Bergestraat.
Motivering:
Gelet op de gecoördineerde grondwet, inzonder artikel 173;
Gelet op het decreet van 9 juli 2010 houdende de invordering van parkeerheffingen door parkeerbedrijven, tot aanvulling van het decreet van 16 mei 2008, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer;
Gelet op de nieuwe gemeentewet, meer bepaald op de artikelen 117, 119 en 135;
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
Gelet op het K.B. van 01/12/1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen;
Overwegende dat de gemeenteraad krachtens artikel 173 van de gecoördineerde Grondwet rechten kan vaststellen in evenredigheid tot de bewezen diensten voor het bezetten van het openbaar domein of het facultatief gebruik maken van gemeentelijke diensten;
Overwegende dat de parkeerrotatie moet bevorderd worden;
Overwegende dat het retributiereglement vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 16 december 2019 op het parkeren in een blauwe zone derhalve dient te worden aangepast;
Besluit:
Met 25 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Chris Lanssens, Laura Casagrande en Cecile Sillis), 5 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop)
Art. 1 - Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg in een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone) namelijk:
- Relegem, Dorpsstraat 22-24
- Te Asse, Nerviërsstaat, parkeerstrook van nr. 138 tot 136, van nr.104 tot 102 en van nr.30 tot 26
- Te Asse, Vaal (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)
- Te Asse, Lindendries, tussen Vaal en Lindenpark (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)
- Te Asse, Brusselsesteenweg, parkeerstrook van nr. 2 tot 60 (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)
- Te Asse, Spiegelstraat, Ilsedestraat, Molenstraat, Borrevaal, Wagenmeers, Brugstraat (Zone 1)
- Te Asse/Mollem, Voorstehoeve t.h.v. nr.76 (uitgezonderd bewoners)
- Te Asse, Parklaan, tussen Pastinakenstraat en Bergestraat (uitgezonderd bewoners).
- Te Asse/Zellik, Brusselsteenweg van nr.814 tot 804
- Te Asse/Zellik, Mgr. Denayerstraat, C. Van Malderenstraat, Driekoningenlaan, Aandenberg, Kerklaan (tussen T. Coppensstraat en Brusselsesteenweg), Brusselsesteenweg (tussen Sint Quirinuslaan en nr.574 en tussen Henri Rosseelslaan en nr. 485), Fr.Thirrystraat, A. De Deckerstraat, Vinkenlaan, Openveldstraat, Baron J.Greindllaan, Merelstraat, Laarbeeklaan, Fr.Timmermansstraat (uitgezonderd parking station), Nachtegaallaan, Leliegaarde, Langehaag en Kloosterstraat.
(Zone Zellik)
De geldigheid van de bewonerskaart is beperkt tot de zone waartoe men behoort.
In de voornoemde straten is bewonersparkeren toegestaan, uitgezonderd volgende locaties:
- Zellik, Brusselsesteensteenweg van nr.814 tot 804
- Relegem, Dorpsstraat 22-24
- Asse, Nerviërsstraat, parkeerstrook van nr.138 tot 136, van 104 tot 102 en van nr. 30 tot 26.
- Mollem, Voorstehoeve t.h.v. nr.76.
Onder openbare weg verstaat men de wegen en hun trottoirs of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke overheden.
Onder met een openbare weg gelijkgestelde plaats verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 4, §2, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten.
Art. 2 - De retributie wordt als volgt vastgesteld:
- Gratis voor de maximale duur die toegelaten is door de verkeersborden;
- Een forfaitair bedrag van 18,00 euro voor elke periode die langer is dan deze die reglementair is toegestaan.
De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap is gratis.
Het statuut van "persoon met een handicap" wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig met ministerieel besluit van 7 mei 1999.
Art. 3 - De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden, en is betaalbaar door overschrijving op de rekening van de aangestelde van de gemeente; deze laatste mogelijkheid wordt enkel aangeboden als de gebruiker opteert voor de toepassing van het forfaitair tarief.
Art. 4 - De gebruiker van een motorvoertuig die een parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst, wordt steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 2 bedoelde forfaitaire tarief.
De toepassing van het hierboven vermelde forfait, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de retributie binnen de vijf dagen te betalen aan op de voorruit van het voertuig.
Art. 5 - Bij gebreke aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.
Er wordt een eerste herinnering gestuurd zonder kosten, een tweede herinnering wordt gestuurd met 6,25 euro kosten ten laste van de wanbetaler. Ingeval van aangetekende aanmaning door de advocaat beloopt de invorderingskost 15 euro ten laste van de wanbetaler.
Art. 6. Voor de aankoop van een kaart bewonersparkeren wordt 25 euro per jaar aangerekend. Voor de aankoop van een 2e kaart wordt 50 euro aangerekend. Een kaart voor bewonersparkeren wordt afgeleverd aan personen gedomicilieerd in Asse in een straat waar blauwe zone uitgezonderd bewoners, van kracht is: 1 bewonerskaarten per voertuig, maximum 2 bewonerskaart per domicilie.
Bewonerskaarten worden beperkt tot de voertuigen voorzien van verkeersbord E9b: personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen ("elke auto opgevat en gebouwd voor het vervoer van personen, die bij gebruik voor het bezoldigde vervoer van personen, ten hoogte acht plaatsen mag bevatten, zonder die van de bestuurder, en die voorzien is van een carrosserie van hetzelfde type als dat van lichte vrachtauto's of autobussen").
Art.6.1 - De retributie is betaalbaar bij aanvraag.
Art. 7 - Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de bepalingen van de artikel 286,§1,1°, art.287 en art.288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art. 8 - Deze wordt onverwijld overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Zitting van 22 februari 2021
Wijzigingen organisatie en huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang en speelpleinwerking Spinibo.
Motivering:
Gelet op het gemeentedecreet;
Gelet op de meerjarenplanning 2020-2025;
Gelet op vorige collegebesluiten waarbij sociaal tarief voor pleegkinderen telkens werd toegekend (bv. dd 09/11/2020);
Overwegende deze wijzigingen bijdragen tot een efficiëntere werking en een werking die op alle opvanglocaties gelijk loopt;
Overwegende deze maatregelen een besparing opleveren;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : De voorgestelde wijzigingen aan het huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang en speelpleinwerking Spinibo worden goedgekeurd.
Zitting van 22 februari 2021
Samenwerkingsovereenkomst handhaving RO & Milieu.
Motivering:
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;
Gelet op het Besluit van de Vlaams Regering betreffende de handhaving ruimtelijke ordening van 9 februari 2018;
Gelet op het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;
Gelet op de visie op handhaving ruimtelijke ordening dat tot uiting komt in het handhavingsprogramma ruimtelijke ordening van 2015 en in de door de minister vastgesteld prioriteiten in 2016;
Gelet op het decreet van 21 december 2007 tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel XVI 'toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen';
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (milieuhandhavingsbesluit);
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 16 november 2021 inzake de goedkeuring van het gemeentelijk prioriteitenkader handhaving;
Overwegende het in bijlage gevoegde prioriteitenkader handhaving inzake ruimtelijke ordening en milieu;
Overwegende de in bijlage gevoegde projectfiches en voorstellen tot samenwerkingsovereenkomst met Haviland;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art: De SAMENWERKINGSOVEREENKOMST DIENSTVERLENING Handhaving ruimtelijke ordening TUSSEN DE GEMEENTE ASSE EN HAVILAND, en de SAMENWERKINGSOVEREENKOMST DIENSTVERLENING Milieuhandhaving TUSSEN DE GEMEENTE ASSE EN HAVILAND worden goedgekeurd.
Zitting van 22 februari 2021
Aanstelling gemeentelijke toezichthouders voor milieu en ruimtelijke ordening.
Motivering:
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;
Gelet op het decreet van 21 december 2007 tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel XVI 'toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen';
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (milieuhandhavingsbesluit);
Gelet op het besluit van het politiecollege van de politiezone AMOW van 8 mei 2017 waarbij mevrouw Anje Tamsyn werd aangesteld als toezichthouder voor het uitoefenen van de toezichtsopdrachten bepaald in artikel 34, §1 van het milieuhandhavingsbesluit;
Overwegende dat het milieuhandhavingsbesluit van 12 december 2008 stelt dat een gemeente met meer dan 300 klasse 2-inrichtingen of meer dan 30.000 inwoners dient te beschikken over minstens 2 lokale toezichthouders;
Overwegende dat aan Emma Denorme de vier vereiste certificaten werden afgeleverd door de PIVO-Bestuursschool op respectievelijk 5 juni 2019 en 4 oktober 2019 waaruit blijkt dat Emma Denorme geslaagd is in de bekwaamheidsproeven in het kader van de opleiding zoals bedoeld in art 13.§ 1. van het milieuhandhavingsbesluit;
Gelet op de bevoegdheden inzake stedenbouwkundig handhaving van Steven Fieremans als verbalisant, burgemeester Koen Van Elsen als van ambtswege stedenbouwkundig inspecteur en Anje Tamsyn als verbalisant vanuit haar politiebevoegdheid;
Overwegende het voorstel om volgende medewerkers van Haviland aan te stellen:
- Femke Verhaeghe en Marnik Nerincx als verbalisanten RO
- Lancelot Van De Putte als intergemeentelijk toezichthouder milieu;
Overwegende dat Lancelot Van De Putte beschikt over het bekwaamheidsbewijs van lokale toezichthouder en dat hij op 28 september 2020 door de raad van bestuur van Haviland werd aangesteld als intergemeentelijk toezichthouder en hij zijn eed zal afleggen bij de burgemeester;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1: De aanstelling van Emma Denorme, deskundige milieu bij het gemeentebestuur van Asse, in haar functie als gemeentelijk toezichthouder, voor de uitvoering van het toezicht conform art. 34 van het besluit van de Vlaamse regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid wordt goedgekeurd.
Art. 2: De aanstelling van Lancelot Van De Putte, medewerker bij Haviland, in zijn functie als intergemeentelijk toezichthouder, voor de uitvoering van het toezicht conform art. 34 van het besluit van de Vlaamse regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid wordt goedgekeurd.
Art. 3: De aanstelling van Femke Verhaeghe en Marnik Nerincx, medewerkers van Haviland, als verbalisanten RO wordt goedgekeurd.
Art. 4: Deze beslissing zal voor passend gevolg worden overgemaakt aan Departement Omgeving.
Zitting van 22 februari 2021
Nieuwe straatnaam Terlindenweg.
Motivering:
- Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
- Gelet op het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen;
- Gelet op het decreet van 29 november 2002 houdende de wijziging van het decreet van 28 januari 1977, waarbij de verplichting om advies te vragen aan de provinciale commissie werd opgeheven;
- Gelet op de afgeleverde verkavelingsvergunning van 10 december 2018;
- Gelet op de principiële beslissing van het college van 8 februari 2021 om het nieuwe stukje straat tussen de Witteramsdal en de Terlindenweg, de naam Terlindenweg te geven.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1: De Gemeenteraad weerhoudt de straatnaam 'Terlindenweg' voor het nieuwe stukje straat tussen de Witteramsdal en de Terlindenweg.
Art. 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitwerken van de procedure zoals het bepaald is in het decreet van 29 november 2002.
Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Lander Van Droogenbroeck Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Edwin Fabri Peter Verbiest Emiel Saerens Gilbert Verdoodt Johan Berben Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Niel Delgouffe Erik Beunckens Orhan Sahin Tim Lengeler Guy De Bondt Katleen Meersseman Koenraad Van Elsen Kristof Gaublomme Geert Heyvaert Chris Lanssens Rita De Vos Willy Michiels Laura Casagrande Sigrid Goethals Johan De Rop Yoeri Vastersavendts Marie-Berthe Wyns Joris Van Den Cruijce Danny Van Hemelrijck Theo Hamers Cecile Sillis Edward Van Keer Finke Jacobs aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 22 februari 2021
Grondafstand verkaveling Kruipin.
Motivering:
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Gelet op de aanvraag ingediend door Heynderickx (voor De Witte-Meijsmans), Dries 14A, 1745 Opwijk, voor het verkavelen van gronden gelegen te Asse, Kruipin, kadastraal gekend Asse, 2de afdeling, sectie C, nrs. 208A, 209D & 214L 2;
Gelet op het openbaar onderzoek van 23 december 2020 tot en met 21 januari 2021;
Gelet op het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad van 25/6/1981;
Gelet op art. 43 § 2, 11° van het gemeentedecreet;
Besluit:
Met 27 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Willy Michiels, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens en Laura Casagrande), 3 onthoudingen (Edward Van Keer, Finke Jacobs en Cecile Sillis)
Art. 1: Het tracé langsheen de verkaveling ingediend door Heynderickx (voor De Witte - Meijsmans), voor het verkavelen van gronden gelegen te Asse, Kruipin, wordt goedgekeurd.
Art. 2 - Het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25.06.1981, is van toepassing.
Art. 3 - Principieel akkoord te gaan om de voorziene openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen vrij en onbelast over te nemen.
Zitting van 22 februari 2021
Overeenkomst stationsgebouw - Groep Intro.
Motivering:
Overwegend dat de NMBS sinds 1 september 2016 Groep INTRO niet langer financieel ondersteunt voor het openhouden en onderhouden van het stationsgebouw;
Overwegende dat een nieuwe bezettingsovereenkomst met de NMBS voor het stationsgebouw werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 september 2020;
Overwegende dat de taken van Groep INTRO belangrijk zijn in het kader van het creëren van een multimodaal knooppunt in Asse (Mobipunt/Hoppin);
Gelet op de goedkeuring door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2016 van de overeenkomst met Groep Intro voor het beheer van het stationsgebouw voor een bedrag van 24.000 euro/jaar (inclusief BTW);
Overwegende dat de huidige overeenkomst afliep op 31 december 2020;
Overwegende dat het takenpakket werd aangepast volgens relevantie en onderhoud van de stationsomgeving werd toegevoegd;
Overwegende dat de voorgestelde overeenkomst loopt tot 31 december 2024;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art.: De overeenkomst tussen Groep Intro en de gemeente Asse wordt goedgekeurd.
Zitting van 22 februari 2021
Samenwerkingsovereenkomst Interprovinciaal Kenniscentrum voor Milieu.
Motivering:
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Gelet op de goedkeuring van de Samenwerkingsovereenkomst voor uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema’s tussen de 5 Vlaamse provincies door de provincieraad van Vlaams-Brabant op 2 februari 2016;
Gelet op de goedkeuring van het voorstel van Samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en haar steden / gemeentes betreffende de uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema’s door de provincieraad van Vlaams-Brabant op 10 november 2020;
Overwegende het voorstel zoals toegelicht om een samenwerkingsovereenkomst voor het Interprovinciaal Kenniscentrum voor Milieu (IPKC) af te sluiten;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1: De ondertekening van de de samenwerkingsovereenkomst betreffende de uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema’s met de provincie Vlaams-Brabant wordt goedgekeurd.
Art. 2: De overdracht van de last voor de verdere uitvoering van dit besluit wanneer de gemeente Asse gebruik maakt van het aanbod van het IPKC aan het college van burgemeester en schepenen wordt goedgekeurd.
Art. 3: Een afschrift van het besluit en twee origineel ondertekende exemplaren van de samenwerkingsovereenkomst zullen met de post voor verder gevolg aan Provincie Vlaams-Brabant, Dienst leefmilieu – IPKC, Provincieplein 1, 3010 Leuven bezorgd worden.
Zitting van 22 februari 2021
Aanleg wegenis en riolering parking Kapellestraat Asse en aanleg wegenis parkings Frans Timmermansstraat Zellik en begraafplaats centrum Asse - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
Motivering:
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2021, op budgetcodes 0310-00/22800000/GEM/CBS/0/IP-03 (actie 20-03-005) en 0990-00/22006000/GEM/CBS/0/IP-03 (actie 25-03-051);
Overwegende dat het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging;
Overwegende dat de ontwerpopdracht voor de opdracht “Aanleg wegenis en riolering parking Kapellestraat Asse en aanleg wegenis parkings Frans Timmermansstraat Zellik en begraafplaats centrum Asse” werd gegund aan E.V.B. Alg. Studiebureau BVBA, Oostkouter 17 te 1730 Asse;
Overwegende dat in het kader van deze opdracht een bestek met nr. 2020/135 werd opgesteld door de ontwerper, E.V.B. Alg. Studiebureau BVBA, Oostkouter 17 te 1730 Asse;
Overwegende dat deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Aanleg wegenis en riolering parking Kapellestraat Asse), raming: € 249.739,95 excl. btw of € 302.185,34 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Aanleg wegenis parking Frans Timmermansstraat Zellik), raming: € 141.899,09 excl. btw of € 171.697,90 incl. 21% btw;
* Perceel 3 (Aanleg wegenis parking begraafplaats centrum Asse), raming: € 75.266,52 excl. btw of € 91.072,49 incl. 21% btw;
Overwegende dat de totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 466.905,56 excl. btw of € 564.955,73 incl. 21% btw;
Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2020/135 en de raming voor de opdracht “Aanleg wegenis en riolering parking Kapellestraat Asse en aanleg wegenis parkings Frans Timmermansstraat Zellik en begraafplaats centrum Asse”, opgesteld door de ontwerper, E.V.B. Alg. Studiebureau BVBA, Oostkouter 17 te 1730 Asse. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 466.905,56 excl. btw of € 564.955,73 incl. 21% btw.
Art. 2 - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art. 2 - De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Zitting van 22 februari 2021
E.Beunckens-Ondersteuning lokale handelaars bij heropstart.
Toelichting:
De COVID-19 pandemie beheerst ons leven nu al bijna één jaar. Stilaan komt er tegen de zomer licht aan het einde van de tunnel, op voorwaarde dat de vaccinatiestrategie ± naar plan zal kunnen worden uitgevoerd. Onze horeca is nog steeds gesloten, en er is geen zicht voor heropening voor de paasvakantie. Zoals u weet ligt deze sector mij zeer nauw aan het hart. Nochtans kan men deze sector niet eeuwig gesloten houden, een faillissementsgolf zonder voorgaande dreigt. Onze hogere overheid zal dus genoodzaakt zijn een van de volgende weken de horeca sector perspectief te bieden. De lente, en de hiermee gepaard gaande mogelijkheid om terug meer buiten te leven, zal zeker in het voordeel spelen.
Echter is het nu al zeker dat een heropening van de horeca gepaard zal gaan met een aantal veiligheids- en voorzorgsmaatregelen, waaronder de 6 basisregels. Maar ook ventilatie zal zeker een rol spelen, o.a. om het risico op aërosols (een belangrijke bron van besmetting) zo maximaal mogelijk te vermijden.
Het definiëren van een "100% veilige" luchtconcentratie is in het huidige stadium onmogelijk, aangezien het nulrisico niet bestaat. Professor Jimenez van de Universiteit van Colorado beveelt aanvankelijk aan om onder de 700 ppm (ppm = parts per million) te blijven, maar zegt ook dat zelfs bij 500 ppm het nulrisico niet gegarandeerd kan worden. Aan de andere kant is het in scholen bijvoorbeeld beter om te streven naar 700 ppm door de ramen (bij gebrek aan iets beters en in afwachting van meer geavanceerde installaties) zo vaak mogelijk te openen. Op veel scholen worden waarden van 3.000 ppm gemeten ! We moeten ons daarom voorlopig beperken tot de vaststelling dat als we in de groene zone van een CO2 sensor blijven (die bij 800 ppm oranje wordt) de ventilatie “beter” is dan wat de wetgeving* vereist (900 ppm). Dit is ook de reden waarom het niet eenvoudig is om de criteria voor een mechanische ventilatie- of luchtzuiveringsinstallatie te definiëren: welk niveau zal er nodig zijn en wat gebeurt er vanaf het moment dat de criteria veranderen (agressievere virusvariant bijvoorbeeld) ? Maar toch zal, in afwachting van de beoogde groepsimmuniteit, het element ventilatie zeker een belangrijke rol spelen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de medische sector in het algemeen, is een goede ventilatie van binnenruimten één van de preventieve maatregelen die de verdere verspreiding van COVID-19 via aërosols helpt beperken.
Meten is weten, en daarom willen we voorstellen dat het bestuur proactief aan alle horecazaken, de scholen (voor zover dit nog niet gepland of gebeurd is), contactberoepen, handelszaken en gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn en waar grotere mensenconcentraties mogelijk zijn, te voorzien van een CO2 meter. Dan kunnen de uitbaters minstens nagaan hoe het met de luchtconcentratie in hun zaken gesteld is en de nodige maatregelen treffen wanneer nodig. Het openen van een venster of deur kan al voldoende zijn om de luchtconcentratie tot een veiliger niveau terug te brengen. Baat het niet, het zal zeker nooit schaden én nuttig blijven, ook op langere termijn !
Ter info :
- onder de 800ppm = groene zone
- tussen 800ppm en 1200ppm = oranje zone
- boven 1200ppm = rode zonde
De investering voor zulk toestel is beperkt : voor ±50€ heeft men al een degelijk toestel (zie voorbeeld op foto, zuiver ter illustratie). Sommige gemeenten, zoals Kraainem, zijn ons hier reeds in voorafgegaan.
*https://werk.belgie.be/nl/nieuws/nieuwe-regels-voor-de-kwaliteit-van-de-binnenlucht-werklokalen
Bespreking:
Schepen Goethals begrijpt de bezorgdheid en het standpunt om zo snel mogelijk de horeca, contactberoepen, handelszaken,… op een zo veilig mogelijke manier te kunnen laten opengaan. Echter betreft dit een zeer groot aantal panden (491 handelspanden in Asse waardoor het budgettair niet mogelijk/verantwoord is deze allemaal van een co2 meter te voorzien.
We stellen ons de vraag of het verdelen van de meters een groot verschil gaat maken gezien de gemeente geen garantie heeft dat de meters daadwerkelijk op een correcte manier gaan gebruikt worden. Het is immers niet zo dat handelaars verplicht worden dan een raam open te zetten of nieuwe klanten tijdelijk te weigeren. Het is praktisch moeilijk te controleren.
Het voorstel kent op dit moment nog te veel onduidelijkheden en een te hoge kostprijs om hierop in te gaan.
Raadslid Beunckens dankt de schepen voor het delen van zijn bezorgdheid en is het eens met haar wat betreft het budget.
De kans zal echter zeer groot zijn dat het verplicht zal worden om in huis te hebben.
Er zijn verschillende mogelijkheden en vraagt om dit te bekijken.
De handelszaken kunnen eventueel aangeschreven worden om te horen naar hun interesse om dit eventueel gezamenlijk aan te kopen.
Alles wat we kunnen doen als lokaal bestuur om onze handelaars te ondersteunen, zouden we moeten doen.
Schepen Goethals vindt het voorstel van groepsaankoop al beter en kan zich daar ook beter in vinden. Het voorstel kan voorgelegd worden aan de adviesraad om hun standpunt daarin te kennen.
Zitting van 22 februari 2021
E.Beunckens-bevolking van Zellik maakt zich grote zorgen.
Toelichting:
Steeds meer worden wij aangesproken door de lokale Zellikse bevolking, die zich stilaan grote zorgen begint te maken. Hieronder volgt een bloemlezing van de zorgen en bemerkingen die ons bereiken :
a) NIET OF ONVOLDOENDE GEÏNFORMEERD :
- het is duidelijk dat de buurtbewoners niet of weinig op de hoogte zijn ivm de aanleg van de ‘vrijetijdssite’ in Zellik.
- ze voelen zich niet betrokken
- welke impact heeft dit plan op de buurtbewoners?
- hoe kan je de bewoners beter en tijdig informeren? Een gedeelte van de bevolking is anderstalig. Niet alleen een summiere aankondiging in gemeenteblaadjes.
b) EEN STEEDS HOGER GEVOEL VAN ONVEILIGHEID :
- problemen met hangjongeren
- gaan ouders met hun kinderen veilig naar de site kunnen komen ?
- overlast door lawaai, lastigvallen van bezoekers door hangjongeren
- vandalisme, samenscholingen
- is er een veiligheidsplan ?
- zal er controle zijn van parkwachters of een sluitingsuur
- meer (politie) controle tijdens weekends, feestdagen, schoolvakanties ?
- buurtbewoners willen terug in een rustig, veilig en net dorp wonen....
c) PARKEERGELEGENHEID :
- buurtbewoners vragen DRINGEND naar een oplossing
- vooral Kloosterstraat en Frans Timmermansstraat!
- liefst ook in samenspraak met de buurtbewoners. Zij wonen daar en zien elke dag de chaos die gevaarlijk is voor kinderen / volwassenen met de fiets. Om over te steken moet je hier heel voorzichtig zijn.
- in een deel van de Frans Timmermansstraat kan je aan beide zijden parkeren, waarom dan niet in het tweede deel thv de Kloosterstraat
- wat als er dan nog eens KMO’S en nog meer woongelegenheden gebouwd worden ? Waar gaat iedereen parkeren ?
d) AFRIT ZELLIK PONTBEEKLAAN :
- de bewoners begrijpen absoluut niet waarom deze afrit plots afgeschaft wordt, tegen het standpunt van een grote meerderheid van de bevolking in.
e) EL CIGNO :
- buurtbewoners in het centrum en omliggende straten hopen dat EL CIGNO dichtblijft
- het is nu veel rustiger, vooral ‘s nachts en ook veiliger in de omliggende straten aan de school en de crèche, omzeggens geen nachtelijke races meer
- geen overladen afvalcontainer die ratten aantrok
- mensen vragen zich ook af wat er allemaal nog naast en achter EL CIGNO gebeurt
f) BLADEREN :
- vele bewoners willen graag bakken of iets dergelijks om de stoepen ‘bladervrij’ te kunnen houden.
Het is NOOIT te laat om de mening, bezorgdheden en noodkreten van de burgers te kennen. Ook die van de inwoners van andere deelgemeenten, het is immers buiten Zellik op veel andere plaatsen binnen onze gemeente ook allesbehalve "peis en vree" ... Maar men moet deze dan ook erkennen en er dan ook rekening mee willen houden. De buurtbewoners in Zellik hebben meer en meer nood om gehoord te worden en zich betrokken te voelen, maar het omgekeerde gebeurt. Men legt ostentatief alle bezwaren op allerhande gebieden en in diverse dossiers gewoon naast zich neer en doet gewoon zijn zin. Zelfs als raadsleden slagen wij er niet in - ondanks herhaalde aanvragen - om tot een globaal overleg te komen, en dit in eerste instantie in het belang van de lokale bevolking die wij geacht worden te vertegenwoordigen.Werd nochtans niet bij het begin van deze legislatuur plechtig verklaard dat men, bestuur en oppositie samen, op een constructieve manier werk wou maken van het aanpakken van de problemen ? Wanneer en hoe plant men deze belofte eindelijk na te komen ? Het is 1 voor 12 wil Zellik niet finaal degraderen tot een "bidonville" (naar analogie met sommige Parijse voorsteden...) waar normaal leven stilaan onmogelijk wordt.
Bespreking:
Punt A
Schepen Heyvaert geeft een overzicht van wat er reeds allemaal is gebeurd.
In 2015 werd reeds gestart met een participatietraject voor het project van de vrijetijdssite. Op basis van de resultaten van dit traject werd het bouwprogramma voor het nieuwe vrijetijdscentrum opgemaakt.
Eind juni 2020 was er samenkomst van de antennegroep van het project van de vrijetijdssite. In deze antennegroep zitten verschillende stakeholders zoals de scholen, enkele wijkverenigingen, lokale socio-culturele verenigingen enz. In juli werd er een - door de coronamaatregelen digitale online - participatie georganiseerd. De filmpjes werden op YouTube gezet en zijn nog steeds te bekijken.
In het najaar van 2020 werd het ontwerptraject doorlopen voor het ontwerp van het gebouw, bij het opmaken van de plannen werden ondermeer de Chiro en Mixed-Up, nauw betrokken.
Half december werd een digitale infoavond georganiseerd voor de leden van de cultuur-, jeugd-, en sportraad. Hierop werden de voorontwerp plannen van het nieuwe gebouw voorgesteld.
Dit voorjaar gaat het ontwerptraject voor de inrichting van de omgevingsaanleg/groenzone van start (gemeentetuin). Hiervoor start een intensief traject waarbij ook aan participatie zal gedaan worden met verschillende stakeholders. Wij hopen hier ook een aantal enthousiaste buurtbewoners te kunnen betrekken. Het is dit traject waar we je mee zullen voor uitnodigen. Er werd eveneens een communicatiebureau aangesteld om de communicatie breder te trekken en ook visueler te maken voor het diverse doelpubliek in Zellik.
Op 22 maart gaan we een heel pakket voorstellen, info wordt verspreid zodat de mensen hun opmerkingen kunnen geven en op 21 april volgt een grootse digitale participatievergadering.
Er zijn al heel wat inspanningen geleverd en er ligt nog heel wat op de plank.
Raadslid Beunckens reageert dat we al 5 jaar bezig zijn met dit project en dat we redelijk was misgespuit hebben. Zelf heeft hij nog geen duidelijk zicht over waar we naartoe gaan met dit project.
Schepen Heyvaert antwoordt dat zijn fractie deel uitmaakt van de antennegroep die zeer uitvoerig werd geïnformeerd. Een goed en duidelijk beeld is te vinden op de filmpjes YouTube.
Punt B
Schepen Van den Cruijce antwoordt dat er morgen gestart wordt met een project met Groep Intro waar een jongerenwerker wordt aangesteld.
De bedoeling is om connectie te maken met deze jongeren, connectie maken met andere initiatieven die er zijn, connectie maken met de vrijetijdssite.
Hier willen we proactief de problematiek benaderen.
Burgemeester Van Elsen antwoordt dat de problemen ook samenhangen met economische en financiële delicten, praktijken van dealen, netheid, stedenbouwkundige aspecten, bestuurlijk handhaving.
Politioneel zijn de identiteitscontroles ingevoerd, het camerasysteem is in uitvoering, het uitrollen van het cameraschild rond het Brussels Gewest krijgt vorm.
Er zijn tal van middelen waar we mee bezig zijn, maar we zitten nu al aan een politieinzet in Zellik die veel groter is dan deze in de rest van het grondgebied van Asse.
We krijgen ons politiekader niet opgevuld. We roeien met de riemen die we hebben.
Raadslid Beunckens wil vooral de boodschap laten, laat dit niet los, laat dit niet verslappen, blijf dit in de gaten houden, anders gaan we richting Bidonville. Dit is heel belangrijk voor de leefbaarheid van Zellik.
Punt C
Burgemeester Van Elsen antwoordt dat we met het parkeerbeleid en de blauwe zone de bewoners daar zelf terug willen laten parkeren. Dat is het grote opzet.
Dit werd al verschillende keren uitgelegd en besproken in vergaderingen en commissie. We gaan hier tegemoetkomen aan de vraag van de bewoners van de Fr. Timmermansstraat; Kloosterstraat en de straten daar rond om in hun eigen straat te kunnen parkeren.
Verder richten we een grote parking in aan het einde van de Fr. Timmermansstraat, als extra parkeergelegenheid en als extra pendelparking.
Raadslid Beunckens blijft vragende partij om hierover samen te zitten en dit in zijn geheel te bekijken.
Punt D
Het zal eerst moeten uitgevoerd worden en zijn nut bewijzen aldus burgemeester Van Elsen. Dit is bedoeld om de zwakke weggebruiker en de fietser te beschermen en om het sluipverkeer te weren.
De afschaffing kadert binnen de totale herinrichting van de Brusselsesteenweg en de Vliegwezenlaan.
We gaan nu een bijkomende oefening doen om te zien of het inderdaad in het theoretisch model kan kloppen.
Raadslid Beunckens hoopt dat men daar de nodige correcte conclusies uittrekt.
Punt E
Burgemeester Van Elsen antwoordt dat de zaak gesloten is en blijft. We zijn erin geslaagd dit te doen.
De gemeenteraad keurde eind december een nieuw uitbatingsreglement goed waarbij bepaalde inrichtingen zoals shishabars enkel kunnen uitbaten na het verkrijgen van een uitbatingsvergunning.
Zij zullen ook een aanvraag moeten indien volgens het nieuw uitbatingsreglement
De uitbatingsvergunning kan enkel worden verleend indien aan een aantal voorwaarden voldaan is, o.a. inzake stedenbouw en milieu, brandveiligheid, financiën, moraliteit, mobiliteit, ruimtelijke draagkracht.
Raadslid Beunckens vraagt voor het gevoel van de onveiligheid om dit niet los te laten.
Punt F
Schepen Verbiest informeert dat de mensen die dit willen, dit mogen vragen aan de gemeente. Ze duiden de plaats aan waar ze moeten komen en we vragen ook het engagement dat ze gebruikt worden.
Schepen De Baerdemaeker voegt er nog aan toe dat de verantwoordelijke van de straten ervoor zorgt dat er geen tuinafval in komt. Er zijn voldoende bakken aanwezig.
Raadslid Beunckens wenst te concluderen dat we het appreciëren dat bepaalde zaken gebeuren en we niet altijd tegendraads zijn, maar wat we missen is een overleg dat constructief verloopt en waar iedereen achterstaat.
Zitting van 22 februari 2021
C.Sillis - Omgevingsvergunning Delhaize De Leeuw nv, Brusselsesteenweg 347, Kobbegem voor de bouw van een wijnbottelarij - deel: bemaling grondwater en lozing.
Toelichting:
Historiek
In 1954 ging op dit terrein de drukkerij Periodica van De Standaard-groep van start. Na het faillissement kwam de site in 1984 in handen van drukkerij Hoste van o.a. Het Laatste Nieuws. Nog eens 30 jaar later (2014) volgde de sloop. Onderzoek van OVAM stoot op grond met een historische vervuiling daterend van de jaren 1960–1970. Er wordt gesaneerd en in de zomer van 2015 is de site bouwrijp. Onderzoek uit 2018 leert evenwel dat er nog steeds gevaarlijke stoffen in overdosis aanwezig zijn.
Wij gaan niet voorbij aan het feit dat het supermarktketen Delhaize ondertussen wellicht de grootste werkverschaffer is in Asse. De administratieve hoofdzetel en het centraal magazijn zijn bijna volledig verhuisd naar Kobbegem. Enkel de wijnbottelarij blijft voorlopig nog achter in Ossegem. In het belang van Delhaize en van onze gemeente verdient dit dossier de nodige aandacht.
Toelichting
Op 23 november 2020 vergunde het CBS het dagelijks oppompen en lozen van 485 m³ mogelijks vervuild grondwater gedurende max. 8 maanden. In totaal ongeveer 10.000 m³ (10 miljoen liter). De bronbemaling vindt vanaf maart 2021 plaats op het terrein waarvoor op 14 december 2020 Delhaize een voorwaardelijke omgevingsvergunning verkregen heeft voor de bouw van een wijnbottelarij inclusief wijnkelder en kantoren.
De aanvraag van 23 nov. betreft een vergunning voor het lozen van bedrijfsafvalwater volgens volgende rubrieken van Vlarem II:
- 3.4.2 het, zonder behandeling in een afvalwaterzuiveringsinstallatie, lozen van bedrijfsafvalwater dat al of niet één of meer van de gevaarlijke stoffen, vermeld in bijlage 2C, bevat in concentraties die hoger zijn dan de indelingscriteria (IC).
- 3.6.3.2 afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijbehorende slibproductie: voor de behandeling van bedrijfsafvalwater dat al of niet een of meer van de gevaarlijke stoffen, vermeld in bijlage 2C, bevat in hogere concentraties dan de indelingscriteria (IC).
Het IC lijnt in deze juridisch af wat te beschouwen is als “bedrijfsafval met gevaarlijke stoffen (GS)”: is de concentratie aan een bepaalde GS in het afvalwater en opgepompt slib lager dan het IC is er geen gevaar en dienen de algemene lozingsnormen uit Vlarem II gevolgd. Bij hogere concentratie is er wel een risico en worden bijzondere lozingsnormen opgelegd.
De gemeente geeft een vergunning op basis van het adviesdossier van de VMM met kenmerk AELT/OVA/BG/KH/xtie1161182/46281 van 15 oktober 2020.
In de lozingsvergunning stelt de VMM voor het bronbemalingswater te lozen in de riolering, al dan niet aangesloten aan een waterzuiveringsinstallatie. Als het afvalwater de lozingsnormen overschrijdt, moet er gezuiverd worden alvorens te lozen.
En inderdaad, na de bodemsanering van 2015 blijkt uit een oriënterend bodemrapport van 2018 dat er nog steeds gevaarlijke, vervuilende stoffen in het grondwater aanwezig zijn: minerale olie, zware metalen (chroom en nikkel), BTEX en VOCl's, en dat het waarschijnlijk is dat de concentraties van deze stoffen in het opgepompte bemalingswater nog steeds de indelingscriteria zullen overschrijden. Daarom worden verhoogde lozingsnormen aangevraagd.” (BTEX staat voor benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen: 4 gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen. VOCl is een verzamelnaam voor vluchtige organische chloorverbindingen die allemaal als gevaarlijke stoffen geklasseerd staan in de bijlage 2C van Vlarem II.)
Volgens het adviesdossier van de VMM worden volgende lozingsnormen aangevraagd en gaat de VMM ermee akkoord:
- Chroom: 50 μg/l (=IC) - Nikkel: 30 μg/l (=IC)
- Minerale olie: 500 μg/l - Benzeen: 100 μg/l (=10xIC)
- Tolueen: 900 μg/l (=10xIC) - VOCl: 100 μg/l
De VMM adviseert gunstig voor het lozen van 20 m³/u – 485,5 m³/dag – 14 289 m³/jaar bedrijfsafvalwater met 2C stoffen, al dan niet via een wzi, op de openbare riolering, mits het naleven van de algemene voorwaarden voor lozing van bedrijfsafvalwater op riool. Volgende bijzondere voorwaarden zijn van toepassing:
- Minerale olie : 500 μg/l - Benzeen: 100 μg/l
- Tolueen: 900 μg/l - VOCl: 100 μg/l
- Tijdens de bemaling zal het effluent de eerste maand wekelijks en daarna maandelijks worden bemonsterd en geanalyseerd op de aangevraagde lozingsparameters.
Bemerkingen:
*Voor de zware metalen chroom en nikkel is de lozingsnorm gelijk aan het IC en volstaan de algemene lozingsvoorwaarden. Dat is veilig geacht.
*Van de organische chloorverbindingen is niet verder bepaald over welke van de vele parameters (uit bijlage 2C van Vlarem) het gaat waardoor het vermelde IC nogal willekeurig lijkt.
*De lozingsnorm voor benzeen en tolueen wordt zonder motivering verhoogd met een factor 10 t.o.v. het IC. Van deze 2 gevaarlijke stoffen mag de concentratie tot 10 x hoger zijn dan de gevaargrens zoals wettelijk bepaald; de andere BTEX-stoffen (ethylbenzeen en xyleen), die in 2018 nog in overdosis aanwezig waren, worden niet meer vermeld.
*Over verdere bodemsanering spreekt het dossier niet.
*Metingen in 2018 - na de sanering van 2015 - wezen uit dat de concentratie aan een aantal gevaarlijke stoffen - chroom, nikkel, benzeen, tolueen, ethylbenzeen, xyleen, gechloreerde organische verbindingen (VOCl), minerale oliën – in het grondwater in 2018 nog steeds hoger was dan de toegelaten norm. Men sluit niet uit dat dit nu nog zo is. Het opgepompte bedrijfsafvalwater met GS zal geloosd worden in de riolering richting RWZI. Deze installaties zijn hiervoor niet ontworpen. Zij zijn voorzien voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater dat normaliter geen van deze GS bevat.
Kort samengevat: het grondwater is vermoedelijk meer vervuild met gevaarlijke stoffen (GS) dan wettelijk toegelaten volgens de indelingscriteria (IC). De aanvrager stelt voor sommige lozingsnormen tot 10 keer meer te verhogen dan het IC. Andere GS worden buiten beschouwing gelaten. Het bedrijfsafvalwater met GS mag geloosd worden in een RWZI.
De VMM is akkoord en de gemeente - te recht - ook. (Ter herinnering: het IC bepaalt vanaf welke concentratie te lozen water wettelijk/juridisch beschouwd wordt als “bedrijfsafvalwater met gevaarlijke stoffen” en onderworpen is aan bijzondere lozingsvoorwaarden.)
Lijkt logisch en wellicht is het dat ook, maar waarom maken we ons dan zorgen?
Het gaat over zeer lage cijfers, grootteorde van µg. 1 microgram = 1 miljoenste van een gram, maar toch zijn de IC-waarden in de Vlaams milieuwetgeving niet zo maar willekeurig gekozen. Organische oplosmiddelen kunnen zeer vervuilend zijn. We weten dat 1 l stookolie volstaat om meer dan 1 miljoen liter drinkwater ondrinkbaar te maken. Sommige van deze stoffen horen tot dezelfde familie en worden bovendien gecatalogeerd als “gevaarlijke stoffen”.
Ter geruststelling kregen we graag een antwoord op een aantal vragen. Hiervoor moeten we bij de VMM aankloppen maar de afstand tussen de burger of het gewoon raadslid en de VVM is nogal groot.
Samenvattende tabel van parameters en cijfers:
Lijst 1 Lijst 2 IC (Vlarem) Lijst 3 Lijst 4
Chroom (Cr) 50 µg/l 50 µg/l=IC
Nikkel (Ni) 30 µg/l 30 µg/l=IC
Minerale olie 500 µg/l 500 µg/l
Benzeen 10 µg/l 100 µg/l=10xIC 100 µg/l=10xIC
Tolueen 90 µg/l 900 µg/l=10xIC 900 µg/l=10xIC
Ethylbenzeen 5 µg/l
Xyleen 4 µg/l
VOCl 100 µg/l 100 µg/l
Lijst 1 = lijst van de parameters, zijnde gevaarlijke stoffen vermeld in het bodemonderzoek van OVAM in 2018, waarvan men vermoedt dat de concentratie nu nog steeds het IC (indelingscriterium) zal evenaren of overtreffen.
Lijst 2 = indelingscriteria voor de stoffen uit lijst 1
Lijst 3 = lijst van in de omgevingsvergunning aangevraagde lozingsnormen.
Lijst 4 = lijst van de op 23 november 2020 vergunde verhoogde lozingsnormen.
Voorstel aan de gemeenteraad
Zijn de collega’s bereid het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven om bij de VMM te vragen naar een antwoord op onderstaande bekommernissen en vragen?
1)Voor benzeen en tolueen wordt de lozingsnorm met een factor 10 verhoogd tegenover het veilige IC. Waarom? Er staat hiervoor geen verantwoording in het adviesdossier.
2) In het bodemonderzoek van 2018 was nog sprake van 4 BTEX-stoffen die problematisch waren, nu worden er maar 2 (benzeen en tolueen) behandeld. Waarom de andere 2 (ethylbenzeen en xyleen) niet?
3) Op welke basis wordt geadviseerd om het gevaarlijke bedrijfsafvalwater via de riool te lozen, al dan niet via een RWZI, die ontworpen is voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Op welke basis gaat Aquafin hiermee akkoord?
4) De VOCl’s of vluchtige organische chloorverbindingen vormen de grootste groep van de parameters in de bijlage 2C van Vlarem II. Elk van deze stoffen heeft een eigen IC maar de tabel geeft een gezamenlijke waarde. Waarop is het cijfer 100 µg/l als lozingsnorm gebaseerd en welke gechloreerde solventen worden in aanmerking genomen bij de metingen?
5) Waarom adviseert de VMM om waar nodig de lozingsnormen te verhogen eerder dan om de grond te saneren, wetende dat de vergunning voor het oppompen en lozen van 10.000 m³ (of 10 miljoen liter) vervuild grondwater de waterhuishouding en de kwaliteit van de bodem in de ruime omgeving zal verstoren?
Bespreking:
Schepen Verbiest geeft antwoord op de vragen van het raadslid.
Vanuit de milieudienst vertrouwen we op de expertise van de VMM bij de beoordeling van dergelijke aanvragen. Onderstaande informatie zal hopelijk meer inzicht geven. We kunnen niet alle vragen beantwoorden.
1) Of de grond al dan niet gesaneerd dient te worden, wordt bepaald door de bepalingen van het bodemdecreet, waarin het volgende gesteld wordt:
Als uit het oriënterende bodemonderzoek (OBO) blijkt dat er een verontreiniging aanwezig is, volgt een beschrijvend bodemonderzoek (BBO). Daarin wordt de verontreiniging driedimensionaal in kaart gebracht en wordt nagegaan of sanering noodzakelijk is. Een evaluatie van de risico's bepaalt of voor de bodemverontreiniging een sanering nodig is.
2) Op het moment dat de aanvraag voor een bronbemaling wordt ingediend waarbij het gaat over bemalingswater met een of meer gevaarlijke stoffen in een concentraties die hoger zijn dan de indelingscriteria, vermeld in de kolom “indelingscriterium GS (gevaarlijke stoffen)” van artikel 3 van bijlage 2.3.1 van de Vlarem II, spreken we over bedrijfsafvalwater (rubriek 3.4.1.b) en vraagt de gemeente advies aan de VMM. De VMM zal adviseren over het lozen van dit bemalingswater en niet over het al dan niet saneren van de grond, dit is reeds eerder gebeurd (zie 1).
Antwoord op vraag 1
We weten dat de VMM in haar beoordeling voor bepaalde parameters wel vaker een gunstig advies geeft voor een lozingsnorm die 10 keer hoger ligt dan het IC. De effectieve rede van deze werkwijze kan nagevraagd worden bij de VMM.
Antwoord op vraag 2
De VMM beoordeelt de gevraagde lozingsnormen. De aanvrager heeft in dit dossier geen aanvraag voor ethylbenzeen en xyleen ingediend, wat wil zeggen dat de hoeveelheid van deze stoffen in het geloosde water onder het IC moet liggen.
Antwoord op vraag 3
Normaal gezien wordt er –zowel door de VMM als door de gemeente - geadviseerd om bemalingswater op het oppervlaktewater te lozen. De aanvrager kan een uitzondering aanvragen als er geen oppervlaktewater in de nabijheid is waarop geloosd kan worden.
De overige delen van deze vraag dienen aan de VMM gesteld te worden.
Ter info:
- Volgende bijzonder voorwaarde werd opgelegd: Tijdens de bemaling zal het effluent de eerste maand wekelijks en daarna maandelijks worden bemonsterd en geanalyseerd op de aangevraagde lozingsparameters.
- De aanvrager heeft ook de rubriek 3.6.3.2 (afvalwaterzuiveringsinstallaties) aangevraagd: afhankelijk van de concentraties van de aangevraagde parameters in het bemalingswater wordt beslist of er gezuiverd moet worden en welke zuiveringstechnieken hiervoor best toegepast worden.
Antwoord op vraag 4
Het is gebruikelijk bij bronbemalingen om de lozingsnorm voor VOCl’s als gezamenlijke waarde aan te vragen. De aangevraagde norm is wat de aanvrager op basis van de gegevens verwacht. Over welke gechloreerde solventen het hier gaat zou moeten nagevraagd worden.
Raadslid Sillis wenst geen verwijt te geven aan het college en weet dat dit een atypische vraag is voor de gemeenteraad, maar is er wel bezorgd over en dit is de enige manier om een degelijk antwoord te ontvangen van VMM en vraagt om het het ontvangen antwoord te bezorgen aan de raadsleden.
Zitting van 22 februari 2021
E.Van Keer-Versneld renoveren via wijkrenovaties.
Toelichting:
Een heel belangrijk deel van de broeikasgasuitstoot in Asse wordt veroorzaakt door onze gebouwen. De meeste woningen gaan gemiddeld 70 jaar of meer mee en worden gemiddeld om de 25 à 30 jaar stevig gerenoveerd. Als we dus onze woningen tegen 2050 klimaatneutraal willen krijgen én als we de grootste sprong voorwaarts de komende 10 jaar moeten maken, om tegen 2030 al minstens 55% broeikasgasreductie te bekomen, dan moeten we prioritair inzetten op renovaties van onze gebouwen.
In Asse worden al een aantal initiatieven genomen: het woonloket, infoavonden, de Kyotomobiel,… Een aantal eigenaars maakten hier al dankbaar gebruik van. Vooral mensen die net een woning kochten zijn gemotiveerd om te renoveren. Maar een teveel aan informatie leidt bij vele andere mensen tot angst om te renoveren, terwijl ze wel willen renoveren.
Asse overweegt om ook in de nabije toekomst in te zetten op projecten om de vochtproblematiek in huizen aan te pakken en om een conformiteitsattest voor huurwoningen te verplichten (waarrond Groen een aantal voorstellen deed op vorige gemeenteraad). Toch zal dit niet genoeg zijn om tijdig de benodigde renovaties te realiseren. Een versnelling is nodig. 6% van de woningen zou jaarlijks gerenoveerd moeten worden! Dit is heel veel! Een collectieve aanpak kan hierbij sterk helpen!
Het principe van een wijkrenovatie is simpel: door meerdere (gelijkaardige) woningen in een wijk gelijktijdig op één of meerdere vlakken (dak, muren, ramen, verwarmingsinstallatie, zonnepanelen,…) te renoveren, kunnen aannemers gemiddeld lagere prijzen aanbieden. Door de collectieve aanpak worden eigenaars ook een stuk “ontzorgd”. Ze moeten niet zelf de stap zetten naar aannemers, of prijzen en kwaliteit proberen vergelijken, of de aannemers zelf achter de veren zitten over wanneer ze de werken starten, of ze achter de veren zitten om problemen achteraf op te lossen.
In het ideale geval gebeurt een wijkrenovatie op een “integrale manier” en worden niet enkel de woningen gerenoveerd, maar gebeurt er een combinatie van:
- Energierenovaties
- Hernieuwbare energie: energiegemeenschappen, warmtenetwerk
- Groen en blauw in de wijk
- Mobiliteit
- Kernversterking
- Inrichting openbare ruimte
- Participatie
In Vlaanderen zijn er ondertussen al heel wat wijkrenovaties uitgevoerd.
1. In een beperkt aantal gevallen nemen één of meerdere eigenaars zelf het initiatief in hun wijk. Ze spreken buren aan en aannemers en proberen zo om niet enkel hun eigen woning te renoveren, maar tegelijk ook die van buren. Hun motivatie is de lagere afneemprijs en een sociale drijfveer om ook hun buren mee te laten genieten van de voordelen van een betere woning. Deze voorbeelden zijn echter heel dun gezaaid.
2. In een aantal gevallen stappen deze gemotiveerde burgers naar hun gemeentebestuur en krijgen daarvan ondersteuning. Een geslaagd voorbeeld van zo een samenwerking is de wijkrenovatie van het Esdoornplein in Mechelen. Maar er zijn er ook elders:
o buurtkracht, Brugge www.brugge.be/buurtkracht;
o Stalinsstraat, Deurne: zonnedelen met de buurtbewoners met renovatiebegeleiding waar nodig (dakwerken, dakisolatie): initiatief van gemotiveerde bewoner, Ecohuis Antwerpen, Stadslab 2050, ZuidtrAnt,…
o Klimaatwijk Mechelen: warmtenet langs Mechelse Vesten: start dit jaar, gecombineerd met collectieve renovatie appartementsgebouwen
Eén van de (gemeentelijke) instrumenten die hierbij goed werkt, zijn de buurtsubsidies: niet enkel voor renovaties, maar ook voor andere zaken zoals meer groen in de wijk,… Vanuit Mechelen Klimaatneutraal is er bv. een lokale subsidie voor klimaatneutrale buurtinitiatieven (3.750 euro).
Daarnaast geeft ook Vlaanderen ondersteuning via de burenpremie voor collectieve renovatietrajecten. Het moet gaan om een renovatie van minstens 10 woningen. Zo'n project wordt geleid door een BENOvatiecoach (projectbegeleider), die een groot deel van uw taken zal overnemen. De BENOvatiecoach zorgt ervoor dat de energierenovatiewerken vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper worden uitgevoerd. De premie bedraagt 400 euro per woning en per maatregel. In ruil krijgt de BENOvatiecoach een 'burenpremie'. Als deelnemer krijgt u geen burenpremie, maar u hebt wel recht op de premies van Fluvius. De BENOvatiecoach helpt u bij het aanvragen van deze premies: 400 euro per woning en per maatregel (min 10 woningen)
Tips voor lokale besturen:
o Ga niet op zoek naar een buurt maar een buurtdynamiek
o Zorg dat je snel kan inspelen op kansen
Verbreed je dienstverlening: ondersteuning tijdens de volledige klantreis
Zet samenwerkingen op binnen en buiten de stad
Bekijk wijkrenovaties als experimenten
3. RenoseeC is een non-profit organisatie met een groen en sociaal hart ontstaan via een Vlaio-proeftuinproject. “Renoseec” is de afkorting van “Renovaties met sociale, ecologische en economische meerwaarde via collectieve aanpak”. Vooral in Oost-Vlaanderen is Renoseec actief. Ze realiseerden al vele renovaties op wijkniveau. De belangrijkste reden tot deelname = ontzorging = renovatiebegeleiding op maat van A tot Z. Ze gebruiken het principe van Bouwteams (1 architect, hoofdaannemer en onderaanmers,…). In Sint-Niklaas zijn er bijvoorbeeld 176 eigenaars uit 3 wijken die momenteel instappen in zo een wijkrenovatie. Meer info is te vinden op www.renoseec.com.
4. BEFUTURA is een private partij die vol inzet op collectieve renovaties samen met steden en huiseigenaren. BEFUTURA wil een totaalontzorger zijn voor iedere stad/buurt/particulier met als doel om voor juiste budget de beste renovatie te doen. Ze doen dit als volgt:
1. Een gestructureerd onboardingsproces en een heldere rolverdeling.
2. Optimale wijkdefiniëring door middel van innovatieve software.
3. Overtuigende communicatie om huiseigenaren aan te moedigen. Of het doel nu basiscomfort of energiebesparing is, voor elke nood heeft Befutura expertise in huis.
4. Een uniek ecosysteem van partners verzekert duidelijke afspraken over prijs en capaciteit. Befutura is het aanspreekpunt en waakt over de tijd.
5. Kant-en-klare Befutura packs. Niet enkel individuele ingrijpen zijn een optie, maar ook pakketten met een vooraf bepaalde energiebesparing.
6. Begeleiding en opvolging tijdens de uitvoering van de werken.
7. Nazorg door controle van de werken.
Na deze eerste renovatiegolf stopt het niet, net nu zit de kracht er in om het resultaat te communiceren naar de rest van de buurt en de non-believers te overtuigen.
Doorheen het hele traject krijgt het lokaal bestuur toegang tot een uniek dashboard. In één klik kan een gemeente zien wat er leeft. Of ken je bijvoorbeeld de reeds bereikte CO2-reductie.
Meer info over BEFUTURA is te vinden op www.befutura.co
In een webinar van Bond Beter Leefmilieu op 16 november 2020 werd over al het bovenstaande meer uitleg gegeven. Bekijk het op: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=nCUxK3W8AXU.
5. Ook via 3WPlus kunnen er “wijkrenovaties” opgestart en begeleid worden. Inwoners van een oude arbeiderswijk in Vilvoorde bijvoorbeeld worden met subsidies en gratis technische ondersteuning aangemoedigd om hun woning te renoveren. Begeleiding hierbij krijgen ze onder meer van 3Wplus. Hoewel hier op één wijk gefocust wordt, lijkt het vooral toch om een individuele begeleiding per eigenaar te gaan. Dit kan enerzijds wellicht tot meer maatwerk leiden, maar vraagt wellicht meer ondersteuning en genereert minder schaalvoordelen voor aannemers. Meer info is te vinden op https://www.3wplus.be/projecten/broek-renoveert-vilvoordse-stadswijk-nieuw-kleedje.
Voorstel van beslissing
Groen stelt aan de gemeenteraad het volgende voorstel van beslissing voor:
1. De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om de diverse pistes om wijkrenovaties te verwezenlijken zo snel mogelijk te laten onderzoeken en om één of meerdere concrete voorstellen zo snel mogelijk op de gemeenteraad te agenderen.
Bespreking:
Schepen Verbiest antwoordt dat het opstarten van wijkrenovaties in samenwerking met partners als actie vermeld staat in het huidig gemeentelijk Woonplan en Klimaatbeleidsplan.
Er kan dus gezocht worden naar geschikte wijken, soort renovaties en partners om dit uit te voeren.
Bij de opmaak van het nieuwe Klimaatplan bekijken we deze criteria momenteel.
Uit ervaring (project gevelrenovatie sociale woonwijk Witteramsdal) leerden we wel reeds dat dit een arbeidsintensief project was voor een beperkt aantal realisaties. We zoeken naar een partner om dit uit te besteden.
Momenteel zetten we sterk in op het informeren en begeleiden van inwoners bij renovaties via woonloket en Kytomobiel.
In de toekomst overwegen we om het conformiteitsattest verplicht te maken bij verhuur/verkoop welke ook arbeidsintensief zal zijn maar de woonkwaliteit bij een veel groter aantal woningen zal doen toenemen
Raadslid Van Keer vindt het delen van zijn bezorgdheid al goed, maar wil toch voorstellen om een gesprek te voeren met partners zoals 3WPLUS, RenoseeC, Befutura en te informeren of ze dit eventueel willen doen in Asse.
Zitting van 22 februari 2021
E.Van Keer - OverKophuis in Asse?
Toelichting:
Een OverKophuis is een plek met toegankelijke en geïntegreerde activiteiten van vrije tijd en ondersteuning in een omgeving van vertrouwen en geborgenheid. Het gaat om een plek waar je als jongere een luisterend oor vindt en een beroep kan doen op ondersteuning op vlak van welbevinden zonder een label omgeplakt te krijgen.
Dit initiatief stelt participatie van de jongeren centraal en past ook binnen de buurtgerichte aanpak van de zorg.
Momenteel zijn er in Vlaanderen zo'n vijftal huizen (Gent, Tienen, Mechelen, Genk en Oostende). Maar het Agentschap Opgroeien maakt op korte termijn heel wat middelen vrij voor 11 nieuwe OverKophuizen.
Lokale besturen kunnen zelf geen aanvrager zijn, maar uiteraard wel andere organisaties potentiele initiatiefnemers stimuleren en faciliteren. De middelen worden verdeeld via de eerste lijn zones. In principe wordt er per cluster van een aantal ELZ's maar één initiatief gesubsidieerd, maar er kunnen binnen de regio afspraken gemaakt worden om van andere initiatieven bijvoorbeeld een 'antenne' te maken en zo de middelen toch wat regionaal te spreiden.
De aanvraag moet ingediend worden voor eind maart 2021. De subsidie bedraagt 3 jaar lang jaarlijks 100.000 euro per OverKophuis. Dit is een tussenstap in een experimentele fase die na positieve evaluatie structureel en duurzaam verankerd kan worden.
Meer info is te vinden op https://ambrassade.be/nl/nieuws/nieuw-overkophuis-starten.
Voorstel van beslissing
Groen stelt aan de gemeenteraad het volgende voorstel van beslissing voor:
1. De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om via de Jeugdraad en andere kanalen een mogelijke aanvrager binnen Asse te zoeken en – indien deze gevonden wordt - mee te ondersteunen bij het indienen van een aanvraag voor een OverKophuis.
Bespreking:
Schepen Van den Cruijce kan zeggen dat de gemeente met dit verhaal al bezig is. Er zal wel wat lobbywerk aan te pas komen. Er zijn nog andere gemeenten potentieel kandidaat.
Onze diensten werd gevraagd het nodige te doen, het CAW is daarvoor ingeschakeld.
Ze hebben reeds de eerste stappen gezet in het uitwerken van de omgevingsanalyse, die bepalend zal zijn bij de indiening van het project en de lokalisering van de fysieke punten.
Ze doen een oproep aan de lokale besturen die geïnteresseerd zijn om mee in te stappen en mee te investeren in een Overkophuis in hun gemeente/ Eerstelijnszone, om hun interesse kenbaar te maken. Zo kunnen we de komende weken gezamenlijk het inhoudelijke verhaal uitwerken en een sterk concept indienen tegen 31 maart.
Asse heeft ondertussen aan het CAW aangegeven hiervoor geïnteresseerd te zijn.
Deze week ontvingen we info van het CAW dat ze vanuit de verplichte partners binnen de jeugdhulp bijzonder enthousiast zijn om met deze oproep aan de slag te gaan en in Halle-Vilvoorde het aanbod Overkop uit te werken door de krachten van het bestaande aanbod in de regio te bundelen.
Alle suggesties en insteken zijn zeker welkom om dit dossier sterker te maken en te helpen verstevigen.
Zitting van 22 februari 2021
Y.Vastersavendts-Hinderlijke inrichtingen - uitbatingsreglement in open lucht gelegen opslagplaatsen voor schroot, voertuigen buiten gebruik, autowrakken of rijklare tweedehandsvoertuigen.
Toelichting:
Op de gemeenteraad van 14 december 2020 werd door de meerderheidspartijen aangevuld met lijst Zellik, Groen! en Vlaams Belang, een belastingverhoging goedgekeurd.
Ter ondersteuning van dit nieuwe reglement werd volgende motivering gebruikt:
“De gemeente wordt geconfronteerd met overlast te wijten aan nachtwinkels (nachtlawaai, sluikstorten, alcoholverkoop aan minderjarigen …), shishabars (nachtlawaai, foutparkeren, gebruik van lachgas …) en opslagplaatsen voor schroot, voertuigen buiten gebruik, autowrakken en rijklare tweedehandsvoertuigen (vervuiling …). Deze inrichtingen zorgen aldus voor hinder voor de omwonenden en voor de omgeving.”
In het daaropvolgende debat werd gesteld dat het gaat om shishabars, nachtwinkels en verkopers van tweedehandswagens.
Er zijn evenwel per aangetekend schrijven bedrijven aangeschreven die reeds lang in Asse aan afvalverwerking doen en steeds hebben geïnvesteerd in het meer en meer recycleren van materialen.
Ik neem aan dat het nooit de bedoeling is geweest deze bedrijven, waartegen bij mijn weten nooit enige klacht van overlast werd ingediend, te viseren met deze belastingverhoging.
Mocht dit wel het geval zijn, is dit zeer betreurenswaardig en verwerpelijk aangezien deze firma’s bijdragen tot hergebruik en recyclage.
Indien een bijsturing van het reglement noodzakelijk is dan zal het college dit willen overwegen en voorleggen aan de eerstvolgende gemeenteraad.
Bespreking:
Schepen Verbiest antwoordt dat er drie afvalverwerkende bedrijven zijn aangeschreven. Er zijn in het verleden wel degelijk klachten van overlast ontvangen, met name voor geluidshinder. Er werd bij deze bedrijven ook vastgesteld dat er schroot in openlucht werd opgeslagen, wat bij twee van de drie bedrijven zelfs een inbreuk zou betekenen op hun omgevingsvergunning. Indien zij hun schroot opslagen en sorteren binnen in de loods conform hun omgevingsvergunning, dan hoeven ze geen uitbatingsvergunning aan te vragen. Dus ze werden mee aangeschreven omwille van recente vaststelling en aan hen om aan te tonen dat er momenteel geen opslag in openlucht meer plaatsvindt.
Die bedrijven kunnen makkelijk het probleem oplossen door zich aan hun omgevingsvergunning te houden en dan is het reglement niet van toepassing.
Eerlijk gebied het mij om te zeggen, aldus raadslid Vastersavendts, dat dit een regeling is die op niets trekt. Het is goed dat er voor de bedrijven een oplossing wordt geboden, maar het had zover niet moeten komen. Die bedrijven zijn verontrust.
Zitting van 22 februari 2021
Y.Vastersavendts-Veilige schoolomgevingen.
Toelichting:
Met de regelmaat van de klok wordt vastgesteld dat er ’s ochtends in de onmiddellijke schoolomgevingen voertuigen +3.5t stilstaan/laden en lossen bij het begin en het einde van de school.
Niet in het minst is het verwonderlijk dat de afvalstraatjes worden geledigd net vóór aanvang of net na het einde van de school wanneer het uiteraard zeer druk is aan de schoolpoort.
Reeds meerdere malen werd hierop gewezen en verzocht dat aan Intradura de opdracht zou worden gegeven om de schoolomgevingen niet te bedienen en te vermijden net vóór aanvang en net na einde van de school.
Tevens staan vóór en na schooltijd eveneens andere +3.5t voertuigen (bussen) gestald in de onmiddellijke omgeving waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat.
Nu een te milde aanpak (vragen en bedelen) helemaal niets oplevert, dient er een formeel verbod voor stilstaan, parkeren, laden en lossen te worden ingevoerd in deze schoolomgevingen bij het begin en einde van de school (van 7.30u – 9.00u en van 15.00u-16.30u) voor voertuigen +3.5t.
Het college wordt dan ook verzocht deze maatregel onmiddellijk in te voeren.
Tevens dient er streng op te worden toegezien dat deze regeling wordt gerespecteerd.
Aan Intradura werd ook gevraagd (werd alleszins gevraagd om het hen te vragen) om de hoofdwegen te mijden in de spits; er wordt vastgesteld dat met dit verzoek ook geen rekening wordt gehouden waardoor de ochtendspits op die ogenblikken veel slechter verloopt. Deze vraag dient dan ook te worden herhaald.
Bespreking:
Raadslid Beunckens wil dit punt en deze vraag ondersteunen.
Schepen Verbiest antwoordt dat er iedere keer is gereageerd naar Intradura en de boodschap is duidelijk gegeven om dit niet meer te doen tijdens die schooluren. Intradura heeft dit op haar beurt verspreid onder al haar chauffeurs.
De aanwezigheid van de schoolbus van de gemeente zal voor de bediening van de school zijn.
We zullen dit opnieuw onder de aandacht brengen van beide partners. Wij hebben wel vat op deze partners en waar we een vinger in de pap hebben in het verhaal.
Een reglement opmaken kan maar dan is er weer de vraag, moeten er camera’s zijn, is handhaving nodig, naleving, sanctionering …
Raadslid De Knop vindt toch dat we niet zoveel vat hebben op de partners, aangezien het hier al meerdere keren werd aangekaart en het blijft gebeuren.
Schepen Verbiest keurt het niet goed, maar smijt het niet allemaal op één hoop. Het zijn aandachtspunten die meegenomen worden, bij aanvang en het einde van het school moeten men daar wegblijven.
Raadslid Vastersavendts vindt dat het een evidentie zou moeten zijn bij alle gemeentediensten.
Het ging onmogelijk zijn om het internationaal transport te weren uit de Steenweg en dat is wel gelukt. Er staat geen enkele vrachtwagen meer te laden en te lossen tijdens de spitsuren.
Wij slagen er niet in om onze meest kwetsbare gebieden, die scholen, om die te vrijwaren van eigen personeel en eigen vrachtwagens.
Ik maak mij echt boos dat ik daar elke keer moet op terugkomen, tot er iets gebeurd zoals in Aalst.
Schepen Verbiest zegt dat we dit normaal gezien moeten gedaan krijgen zonder reglement, maar de intentie op een reglement te maken is er.
Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Lander Van Droogenbroeck Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Johan Berben Geert Heyvaert Katleen Meersseman Chris De Knop Hendrik De Baerdemaeker Edwin Fabri Cecile Sillis Rita De Vos Tim Lengeler Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Laura Casagrande Kristof Gaublomme Peter Verbiest Edward Van Keer Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Emiel Saerens Finke Jacobs Gilbert Verdoodt Theo Hamers Sigrid Goethals Chris Lanssens Erik Beunckens Willy Michiels Koenraad Van Elsen Niel Delgouffe Orhan Sahin Guy De Bondt Willy Michiels Chris De Knop Kristof Gaublomme Katleen Meersseman Finke Jacobs Joris Van Den Cruijce Koenraad Van Elsen Marie-Berthe Wyns Sigrid Goethals Hendrik De Baerdemaeker Tim Lengeler Emiel Saerens Theo Hamers Gilbert Verdoodt Peter Verbiest Edwin Fabri Geert Heyvaert Cecile Sillis Johan De Rop Laura Casagrande Erik Beunckens Edward Van Keer Chris Lanssens Yoeri Vastersavendts Danny Van Hemelrijck Niel Delgouffe Johan Berben Rita De Vos aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 22 februari 2021
GLS Zellik - Herbepaling van de capaciteit.
Motivering:
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op het decreet van 30 mei 2012 houdende technische en praktische aanpassingen aan het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht;
Gelet op het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht;
Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 de artikelen 3, 15, 18, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 32, 37, hoofdstuk I V afdeling 3. Recht op inschrijving de artikelen 37bis-37 duodevicies en afdeling 4. aanmeldingsprocedures art.37 undevicies-art.37vicies septies;
Gelet op het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, artikel 21;
Overwegende dat elk schoolbestuur de capaciteit voor elke school, onderwijsniveau en vestigingsplaats moet bepalen en deze kan verhogen, mits melding aan de andere scholen op het grondgebied;
Overwegende dat de capaciteit van de school, het niveau en de vestigingsplaats maximaal wordt vastgelegd voor zover de veiligheid van de kinderen niet in het gedrang komt (geen pedagogisch luxe);
Overwegende dat de maximale aantallen werden vastgelegd op basis van veiligheid en volgens de bepalingen in het verleden;
Gelet op het feit dat de capaciteit voor de GLS Zellik in het verleden op 55 leerlingen werd bepaald;
Gelet op de uitbreiding van de Vrije Kleuterschool Zellik dit schooljaar;
Gelet op het feit dat de capaciteit van de GLS Zellik ook aangepast moet worden naar de toekomst, en dit vanaf 1 september 2021 al;
Overwegende dat de schoolloopbaan voor de huidige, zittende leerlingen gegarandeerd moet en zal blijven;
Overwegende dat capaciteitsverhogingen en -herbepalingen ter kennisgeving aan andere schoolbesturen, de Schoolraad en belanghebbenden moet worden meegedeeld;
Besluit:
Met 25 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Willy Michiels, Johan De Rop, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens, Laura Casagrande en Cecile Sillis), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben)
Art. 1: Vanaf 1 september 2021 wordt de capaciteit voor het 1e leerjaar van de GLS Zellik vastgelegd op maximaal 60 leerlingen.
Art. 2: Deze herbepalingen van de capaciteit worden ter kennisgeving aan alle belanghebbenden, de schoolraad en de andere netten meegedeeld.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.