Zitting van 19 april 2021
Goedkeuring notulen van vorige zitting.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art.: De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.
Zitting van 19 april 2021
Fluvius OV - Algemene vergadering tevens Jaarvergadering dd. woensdag 26 mei 2021.
Goedkeuring agenda.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 26 mei 2021 met als agendapunten:
1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris.
2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020.
3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.
Artikel 2
Dhr. Guy De Bondt, vertegenwoordiger van de gemeente Asse die zal deelnemen aan de digitale Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 mei 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het emailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van 19 april 2021
Fluvius West ov - Algemene vergadering tevens jaarvergadering dd. maandag 21 juni 2021.
Goedkeuring agenda.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1. - De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West dd. 21 juni 2021:
1. Kennisneming verslagen van Fluvius West van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius West afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius West met betrekking tot het boekjaar 2020.
5. a. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
b. Aanvaarding intrekking beheersoverdracht Kortemark oor de nevenactiviteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van 'licht als dienstverlening'.
6. Statutaire benoemingen.
7. Statutaire mededelingen.
Artikel 2 – Dhr. Emiel Saerens, vertegenwoordiger van de gemeente Asse die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 21 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .
Zitting van 19 april 2021
IC Haviland - Algemene vergadering dd. woensdag 16 juni 2021.
Goedkeuring statutenwijziging.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
Het voorstel van statutenwijziging van Haviland zoals werd aangenomen door de raad van bestuur op 22 februari 2021 wordt goedgekeurd.
Artikel 2
De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde Rik De Baerdemaeker en plaatsvervangend afgevaardigde Sigrid Goethals– gedurende de huidige legislatuur – is gemandateerd om de statutenwijzigingen op de algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 16 juni 2021 goed te keuren.
Artikel 3
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van 19 april 2021
IC Haviland - Algemene vergadering dd. woensdag 16 juni 2021.
Goedkeuring agenda.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
De agendapunten van de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 16 juni 2021 worden goedgekeurd;
Artikel 2
De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde Rik De Baerdemaeker en plaatsvervangend afgevaardigde Sigrid Goethals– gedurende de huidige legislatuur – is gemandateerd om de agendapunten op de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 16 juni 2021 goed te keuren.
Artikel 3
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van 19 april 2021
IGV Havicrem - Bijzondere algemene vergadering dd. woensdag 9 juni 2021.
Goedkeuring agenda en verlenging bestaansduur Havicrem.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
De agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem” dd. 9 juni 2021 worden goedgekeurd.
Artikel 2
De gemeente verzoekt de intergemeentelijke vereniging “Havicrem” om haar statutaire bestaansduur te verlengen.
Artikel 3
De gemeente gaat akkoord met de verlenging van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”, voor een duur van 14 jaar ingaand vanaf 10 juni 2021.
Artikel 4
De gemeente verlengt haar deelneming aan de intergemeentelijke vereniging “Havicrem” voor voormelde periode van14 jaar vanaf 10 juni 2021.
Artikel 5
De gemeente gaat akkoord met volgend voorstel tot wijziging van de eerste zin van artikel 6 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem” : Artikel 6. De vereniging wordt opgericht voor een termijn van 18 jaar en verlengd met een nieuwe termijn van 14 jaar, die ingaat op tien juni 2021 en verstrijkt op tien juni 2035.
Artikel 6
De vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Geert Heyvaert, is gemandateerd om de agendapunten op de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem” dd. 9 juni 2021 goed te keuren.
Artikel 7
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van 19 april 2021
TMVS dv - Algemene vergadering dd. dinsdag 15 juni 2021.
Goedkeuring agenda.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1. De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS dv van 15 juni 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :
1. Toetreding van deelnemers en overdracht van deelnemers
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetreding van deelnemers en de overdracht van een deelnemer
3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2020
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2020
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Aanpassing huishoudelijk reglement
8. Statutaire benoemingen - raad van bestuur
Varia en mededelingen
Artikel 2. De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger Yoeri Vastersavendts of plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 15 juni 2021, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3. Een afschrift van dit besluit zal :
• hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,
• hetzij per elektronische post, 20210615AVTMVS@farys.be,
gestuurd worden.
Zitting van 19 april 2021
Iverlek ov - Algemene vergadering tevens Jaarvergadering dd. vrijdag 18 juni 2021.
Goedkeuring agenda.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 18 juni 2021:
1. Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2020.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Benoeming van een commissaris.
8. Statutaire mededelingen:
8.1 Actualisering van het register van de deelnemers
8.2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.
Artikel 2
Dhr. Johan De Rop, vertegenwoordiger van de gemeente Asse die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 18 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .
Zitting van 19 april 2021
Zefier cvba - Algemene vergadering (jaarvergadering) dd. donderdag 10 juni 2021.
Goedkeuring agenda.
Besluit:
Art. 1.: De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 10 juni 2021, zijnde
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;
2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2020;
3. Goedkeuring van de jaarrekening 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor; en
5. Statutaire benoemingen.
Art. 2. : Een afschrift van het gemeenteraadsbesluit wordt via mail bezorgd aan info@zefier.be.
Zitting van 19 april 2021
Scholengemeenschap Asse - Samenstelling van de Schoolraad voor de periode 2021-2025.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art.: De samenstelling van de verkozen Schoolraad voor de periode 01/04/2021 - 31/03/2025 wordt goedgekeurd als volgt:
GELEDING OUDERS |
|
|
NAAM | VOORNAAM | FUNCTIE SR + SCHOOL |
ARNAUTS | Ilse | Effectief, Krokegem |
DE RIDDER | Anneleen | Effectief, Mollem |
JANSSENS | Geert | Effectief, Mollem |
COULEMBIER | Steven | Plaatsvervanger, Mollem |
VAN EVERBROECK | Hilke | Effectief, Relegem |
GOOSSENS | Kristof | Effectief, Relegem |
POFFYN | Tess | Effectief, Walfergem |
RUCI | Vijoleta | Effectief, Zellik |
GELEDING PERSONEEL |
|
|
NAAM | VOORNAAM | FUNCTIE SR + SCHOOL |
DE KONINCK | Hilde | Effectief, Centrum-Krokegem |
DE WITTE | Hilda | Effectief, Mollem |
SURDIACOURT | Sandra | Effectief, Relegem |
FRIMOUT | Inge | Effectief, Walfergem en Zellik |
GECOOPTEERDEN |
|
|
NAAM | VOORNAAM | FUNCTIE SR |
VAN UYTVANGHE | Liesbeth | Gecoöpteerd, voorzitster |
VAN DER SLAGH | Louis | Gecoöpteerd |
ADAMS | Dirk | Gecoöpteerd, secretaris |
Zitting van 19 april 2021
Beperken geldigheidsduur conformiteitsattest.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1: Doel
Een conformiteitsattest geeft aan dat een woning of kamer, die verhuurd wordt of te huur gesteld wordt als hoofdverblijfplaats, voldoet aan de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen vastgesteld in de Vlaamse Codex Wonen. Het conformiteitsattest vermeldt ook de toegestane maximale woningbezetting. Standaard is een conformiteitsattest 10 jaar geldig. Door deze standaard geldigheidsduur in bepaalde situaties te beperken, kan de gemeente ertoe bijdragen dat de kwaliteit van verhuurde, te huur aangeboden, of ter beschikking gestelde woningen verhoogt.
Art. 2: Context
Alvorens een conformiteitsattest afgeleverd kan worden, wordt een conformiteitsonderzoek door een technisch adviseur in de woning uitgevoerd. Hiervoor gebruikt de technisch adviseur vanaf 01/01/2021 het technisch verslag zoals bijgevoegd in bijlage 1 tem 3 bij dit besluit.
Dit technische verslag werkt met gebreken van 3 categorieën. Een gebrek wordt in een bepaalde categorie ondergebracht afhankelijk van de aard van het gebrek:
• Categorie I: zijn kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken;
• Categorie II: zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar die geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning;
• Categorie III: zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.
Een woning kan pas een conformiteitsattest krijgen als ze minder dan 7 gebreken van categorie I heeft en uiteraard geen enkel gebrek van categorie II of III.
Art. 3: Beperking geldigheidsduur
• Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 10 jaar indien het technische verslag maximaal 3 gebreken van categorie I vermeldt.
• Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 5 jaar indien het technische verslag minimaal 4 en maximaal 6 gebreken van categorie I vermeldt.
• De geldigheidsduur van het conformiteitsattest wordt beperkt tot 31/12/2022 indien niet voldaan is aan de dubbelglasvereiste.
•
De geldigheidsduur van conformiteitsattesten die zijn uitgereikt voor de ingang van dit besluit, blijft ongewijzigd.
Art. 4: Toepassingsgebied
Dit besluit is van toepassing op alle conformiteitsattesten die afgeleverd worden vanaf de inwerkingtreding van dit besluit, ongeacht de instantie die een conformiteitsattest aflevert.
Art. 5: Inwerkingtreding
Dit besluit treedt in werking vanaf 01 mei 2021
Zitting van 19 april 2021
Reglement ter bestrijding van verwaarloosde woning en gebouwen.
Besluit:
Met algemene stemmen
HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALING
Art. 1. Begripsomschrijvingen
Voor de toepassing van dit gemeentelijk reglement voor de opmaak van het register van verwaarloosde woningen en gebouwen wordt verstaan onder:
• Administratie: de gemeentelijke dienst, die door het gemeentebestuur belast wordt met de opmaak, de opbouw en het beheer van het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen;
• Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:
◦ een aangetekend schrijven;
◦ een afgifte tegen ontvangstbewijs
◦ elke andere door de administratie toegelaten betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld;
• Beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen;
• Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2, 1° van het decreet van 19 april 1995 en latere wijzigingen, houdende de maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten;
• Woning: elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande;
• Gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen: de inventaris, sinds 1 januari 2017 vermeld in artikel 26 van het Heffingsdecreet;
• Gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen: het register vermeld in artikel 2 van dit reglement;
• Verwaarloosde gebouwen en woningen: een gebouw, ongeacht of het dienst doet als woning, wordt beschouwd als verwaarloosd, wanneer het ernstige zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst of dakgoten.
• Zakelijk gerechtigde: de houder of medehouder van één van de volgende zakelijke rechten:
◦ de volle eigendom;
◦ het recht van opstal of van erfpacht;
◦ het vruchtgebruik.
HOOFDSTUK 2: REGISTRATIE VAN VERWAARLOOSDE WONINGEN EN GEBOUWEN
Art. 2. Gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen
De administratie houdt een gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en verwaarloosde gebouwen bij.
In dit register worden minimaal de volgende gegevens opgenomen:
1° het adres van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw;
2° de kadastrale gegevens van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw;
3° de identiteit en het adres van alle zakelijk gerechtigden;
4° het nummer en de datum van de administratieve akte;
5°de indicatie of indicaties die aanleiding geven tot opname;
6°de toestand van verwaarlozing van de woning of gebouw, inclusief het technisch verslag.
Art. 3. Vaststelling van de verwaarlozing
De door het college van burgemeester en schepenen met de opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden, stellen de verwaarlozing van een woning of een gebouw vast in een genummerde administratieve akte, aan de hand van het model van technisch verslag dat als bijlage is toegevoegd aan dit reglement. Daarbij geldt dat de aanwezigheid van een gebrek een indicatie is van verwaarlozing. Er is sprake van verwaarlozing als er minimaal 5 indicaties aanwezig zijn.
Art. 4. Registratie van verwaarloosde woningen en gebouwen
§1. Een woning of een gebouw, waarvan is vastgesteld dat het verwaarloosd is, wordt opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen op de vijfde werkdag na het verstrijken van de beroepstermijn vermeld in artikel 6, § 1, tweede lid, 4° of wanneer een ontvankelijk beroep is ingediend, de eerste werkdag die volgt op de beslissing waarbij geoordeeld wordt dat het beroep ongegrond is.
§2. Zowel een woning die of een gebouw dat opgenomen is in het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen of woningen als een woning die opgenomen is in de gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen, kan eveneens worden opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Art. 5. Kennisgeving van de registratie
§1. Alle zakelijk gerechtigden worden met een beveiligde zending in kennis gesteld van de opname van de woning of het gebouw in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Deze kennisgeving bevat:
1° de genummerde administratieve akte eventueel met inbegrip van het technisch verslag;
2° informatie over de gevolgen van de registratie, inclusief verwijzing naar dit reglement;
3° informatie over de beroepsprocedure tegen de opname in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen;
4° informatie over de mogelijkheid tot schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§2. De beveiligde zending wordt gericht aan de woonplaats van de zakelijk gerechtigde(n). Bij gebrek hieraan aan zijn verblijfplaats. Bij gebrek hieraan aan het adres van de woning of het gebouw waarop de administratieve akte betrekking heeft.
Art. 6. Beroep tegen de registratie
§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand de dag na deze van de betekening van het schrijven, vermeld in artikel 5, kan een zakelijk gerechtigde bij de beroepsinstantie beroep aantekenen tegen de opname in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. Het beroep wordt per beveiligde zending betekend. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:
• de identiteit en het adres van de indiener;
• de vermelding van het nummer van de administratieve akte en het adres van het gebouw of de woning waarop het beroepschrift betrekking heeft;
• de bewijsstukken die aantonen dat de opname van het gebouw of de woning in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen ten onrechte is gebeurd. De vaststelling van de verwaarlozing kan betwist worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed;
• Als datum van het beroepschrift wordt de datum van de beveiligde zending gehanteerd.
§2. Een laattijdig ingediend beroep tegen een voorgenomen registratie wordt behandeld als een verzoek tot schrapping als vermeld in artikel 7. Bij betekening per aangetekend schrijven geldt de datum van verzending als datum van de indiening van het bezwaarschrift.
§3. Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§4. De beroepsinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling.
§5. De beroepsinstantie doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van orde van negentig dagen, die ingaat de dag na de betekening van het beroepschrift.
§6. Wordt het beroep ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw niet opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. Als er niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de zakelijk gerechtigde onontvankelijk of ongegrond verklaard wordt, neemt de administratie het gebouw of de woning in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen op de vijfde werkdag na het verstrijken van de beroepstermijn vermeld in artikel 6, § 1, tweede lid, 4° of wanneer een ontvankelijk beroep is ingediend, de eerste werkdag die volgt op de beslissing waarbij geoordeeld wordt dat het beroep ongegrond is.
Art. 7. Schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen
§1. De administratie schrapt een woning of een gebouw uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen wanneer de zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning of het gebouw minder dan 5 indicaties vertoont die bij quotering in het model van technisch verslag, vermeld in artikel 2, tot verwaarlozing zou leiden. In geval van sloop moet alle puin zijn geruimd. De zakelijk gerechtigde richt hiertoe een schriftelijk verzoek aan de administratie.
Op straffe van nietigheid moet dit verzoek:
• ondertekend en gemotiveerd zijn;
• met een beveiligde zending worden ingediend;
• minimaal de volgende gegevens bevatten:
◦ de identiteit en het adres van de indiener;
◦ de vermelding van het nummer van de administratieve akte en het adres van de woning of het gebouw waarop het verzoek tot schrapping betrekking heeft.
◦ de bewijsstukken overeenkomstig paragraaf 1 die aantonen dat de woning of het gebouw geschrapt mag worden uit het register van verwaarloosde woningen en gebouwen; de beëindiging van de staat van verwaarlozing kan aangetoond worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed.
Bij betekening per aangetekend schrijven geldt de datum van aangetekende verzending als datum van de indiening van het verzoek tot schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§2. De administratie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke verzoeken tot schrapping. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden.
§3. De administratie doet uitspraak over het verzoek tot schrapping. De beslissing wordt met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen die ingaat de dag na de betekening van verzoek opgestuurd. Als de kennisgeving vermeld in het eerste lid niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt het verzoek tot schrapping geacht te zijn ingewilligd.
§4. Wordt het verzoek ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. De datum van betekening van het verzoek tot schrapping geldt als datum van schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§5. Tegen de beslissing over het verzoek tot schrapping kan de zakelijk gerechtigde beroep aantekenen volgens de procedure, vermeld in artikel 6.
Art. 8. Beroep tegen weigering tot schrapping
§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand de dag na de betekening van de weigeringsbeslissing, vermeld in artikel 7, kan een zakelijk gerechtigde bij de beroepsinstantie beroep aantekenen tegen de beslissing tot weigering van de schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. Het beroep wordt per beveiligde zending betekend. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:
• de identiteit en het adres van de indiener;
• de vermelding van het nummer van de administratieve akte en het adres van het gebouw of de woning waarop het beroepschrift betrekking heeft;
• de weigeringsbeslissing;
• De beëindiging van de staat van verwaarlozing kan aangetoond worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed. Als datum van het beroepschrift wordt de datum van de beveiligde zending gehanteerd.
§2. Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§3. De beroepsinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling.
§4. De beroepsinstantie doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van orde van negentig dagen, die ingaat de dag na de betekening van het beroepschrift.
§5. Wordt het beroep ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. De datum van betekening van het verzoek tot schrapping geldt als datum van schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
HOOFDSTUK 3: BELASTING OP VERWAARLOOSDE WONINGEN EN GEBOUWEN
Art. 9. Belasting
§1. Er wordt voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 een gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§2. De belasting voor een verwaarloosde woning of verwaarloosd gebouw is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat de woning of dat gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. Zolang het gebouw of de woning niet uit het register van verwaarloosde woningen en gebouwen is geschrapt, blijft de belasting verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt.
Art. 10. Belastingplichtige
§1. De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde(n) op de verwaarloosde woning of gebouw op het ogenblik dat de heffing van het betrokken aanslagjaar verschuldigd wordt.
§2. Ingeval er meerdere andere houders zijn van het zakelijk echt, zijn zij allen hoofdelijk gehouden tot betaling van de totale belastingschuld.
§3. In geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de verkoper of zijn notaris de verkrijger van het zakelijk recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. De verkoper of zijn notaris stelt de administratie binnen twee maanden na het verlijden van de authentieke overdrachtsakte in kennis van de overdracht, de datum ervan, en de identiteitsgegevens van de nieuwe zakelijk gerechtigde.
§4.Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht, in afwijking van §1, als belastingplichtige beschouwd voor de volgende belastingen die na de overdracht van het zakelijk recht worden gevestigd.
Art. 11. Tarief van de belasting
§1. De belasting bedraagt:
€ 1.200 voor een verwaarloosd gebouw
€ 1.200 voor een verwaarloosde woning;
§2. Vanaf de tweede belasting is het bedrag van de belasting gelijk aan het resultaat van de formule: het bedrag van de belasting wordt vermenigvuldigd met het aantal volle jaren dat de woning of het gebouw in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen staat.
Art. 12. Vrijstellingen
§1. De belastingplichtige kan vrijgesteld worden van betaling van de verschuldigde belasting zoals vermeld in §4 of §5. De aanvraag tot vrijstelling moet door de houder van het zakelijk recht voor de verjaardag van de opnamedatum via beveiligde zending ingediend zijn bij de administratie, samen met de nodige bewijsstukken. Indien een aanvraag tot vrijstelling te laat wordt ingediend, zal de vrijstelling pas later beginnen te lopen en zal voor de eerstvolgende belasting geen vrijstelling kunnen genoten worden. De belastingplichtige die gebruik wenst te maken van een vrijstelling dient zelf hiervoor de nodige bewijsstukken voor te leggen aan de administratie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het modelformulier meegestuurd met het aanslagbiljet.
§2. De administratie onderzoekt of er redenen zijn voor het toekennen van een vrijstelling van de verwaarlozingsbelasting binnen een termijn van 90 dagen na ontvangst van het verzoek. De administratie brengt de verzoeker op de hoogte van haar beslissing met een beveiligde zending.
§3. Een beroep tegen de beslissing over een aanvraag tot vrijstelling kan ingediend worden bij beroepsinstantie overeenkomstig de procedure, vermeld in artikel 15.
§4. Van de verwaarlozingsbelasting zijn vrijgesteld:
• De belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing. De vrijstelling geldt voor een periode van 1 jaar volgend op de datum van de opname van het gebouw of de woning in het verwaarlozingsregister;
• De belastingplichtige die, sinds minder dan één jaar, nieuwe houder is van het zakelijk recht van het gebouw of de woning. De vrijstelling geldt slechts voor het belastingjaar volgend op het verkrijgen van het zakelijk recht.
• De belastingplichtige die in een erkende oudervoorziening verblijft, of voor een langdurige verblijf werd opgenomen in een psychiatrische instelling. Het verblijf of de opname worden geattesteerd en gedateerd door de voorziening of instelling in kwestie. De vrijstelling geldt voor een periode van 3 jaar volgend op de datum van de opname van het gebouw of de woning in de verwaarlozinginventaris.
§5. Een vrijstelling van de verwaarlozingsbelasting wordt verleend als het gebouw of de woning:
• Gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan. De vrijstelling geldt voor een periode van 5 jaar vanaf de definitieve goedkeuring van het onteigeningsplan;
• Krachtens decreet beschermd is als monument, of opgenomen is op een bij besluit vastgestelde ontwerp van lijst tot beschermd monument;
• Vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp (brand, overstroming, …). De vrijstelling geldt voor een periode van 3 jaar volgend op de datum van vernieling of beschadiging;
• Gerenoveerd wordt. Een woning of gebouw wordt gerenoveerd als:
◦ het gaat om handelingen, die stedenbouwkundig gezien vergunningplichtig zijn, een niet-vervallen omgevingsvergunning kan worden voorgelegd. De vrijstelling geldt voor een termijn van maximum 5 jaar volgend na datum van de omgevingsvergunning
◦ het gaat om niet vergunningsplichtige handelingen, een renovatienota wordt voorgelegd. De vrijstelling geldt voor een termijn van maximum twee jaar en kan maar eenmalig aan dezelfde houder van het zakelijk recht worden toegekend. De renovatienota moet ondertekend en gedateerd zijn en omvat volgende elementen: een omschrijving van de voorgenoemde werken; een stappenplan waaruit blijkt dat binnen een periode van maximaal 2 jaar de werken worden uitgevoerd; eventueel bestekken of facturen.
◦ Beschikt over een niet-vervallen omgevingsvergunning voor stabiliteitswerken of sloopwerkzaamheden. Deze vrijstelling geldt voor een periode van maximum 2 jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de omgevingsvergunning;
◦ Onmogelijk daadwerkelijk gebruikt kan worden omwille van een verzegeling of betredingsverbod in het kader van een strafrechtelijke procedure. De vrijstelling geldt voor een periode van twee jaar volgend op het einde van de onmogelijkheid tot daadwerkelijk gebruik.
Als een vrijstelling wordt verleend, dan is de belastingplichtige vrijgesteld van de belasting voor de goedgekeurde periode.
Art. 13. Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 14. Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Art. 15. Bezwaar
De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en schepenen.
Het bezwaar moet ondertekend zijn en moet minimaal de volgende gegevens bevatten:
• de identiteit en het adres van de indiener;
• de vermelding van het adres van het gebouw of de woning waarop het bezwaarschrift betrekking heeft en het kohiernummer (of gestructureerde mededeling);
• de motivatie van het bezwaar en de bijhorende bewijsstukken;
• indien men gehoord wenst te worden, vermeldt men dit uitdrukkelijk in het bezwaarschrift.
• Als het bezwaarschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
De indiening van het bezwaarschrift moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.
Art. 16. Toepasselijke regelgeving
Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen zijn van toepassing op dit belastingreglement.
Art. 17. Cumul met leegstandsregister
Indien een woning of gebouw in het aanslagjaar opgenomen is in zowel het leegstandsregister, vermeld in artikel 2 van het gemeentelijk leegstandsreglement Asse, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2017, als het in artikel 2 van onderhavig reglement vermelde register van verwaarloosde woningen en gebouwen, dan geeft deze toestand aanleiding tot ofwel de belasting op leegstaande woningen en gebouwen, vermeld in hoofdstuk 2 van het gemeentelijk leegstandsregister Asse, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2017, ofwel de in hoofdstuk 3 van onderhavig reglement vermelde belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen, waarbij van rechtswege gekozen wordt voor de belasting die het eerst verschuldigd was ingevolge de opname in het respectievelijk register.
Art. 18. Kennisgeving toezicht
Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.
Art. 19. Overgangsmaatregel
Woningen en gebouwen die werden geregistreerd als verwaarloosd overeenkomstig alle voorgaande reglementen en die nog niet geschrapt zijn blijven opgenomen, met behoud van de oorspronkelijke opnamedatum.
Zitting van 19 april 2021
Beheeroverdracht Intradura matrassen.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1: De beheeroverdracht voor de gescheiden inzameling en verwerking van afgedankte matrassen aan Intradura, vanaf 1 juli 2021 wordt goedgekeurd.
Zitting van 19 april 2021
Toekennen nieuwe straatnaam stukje Terlindenweg.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - De gemeenteraad weerhoudt de naam 'Donkergat’, als nieuwe straatnaam voor het stukje Terlindenweg tussen de Edingsesteenweg/Nieuwstraat en de Terlindenweg
Art. 2 - Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitwerken van de procedure zoals het bepaald is in het decreet van 29 november 2002.
Zitting van 19 april 2021
Grondafstand Edingsesteenweg - Van Den Broeck (voor BVBA Chameu)
Verbintenis om de voorziene openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen vrij en onbelast op te nemen in het openbaar domein van de gemeente.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - Het tracé langsheen de verkaveling ingediend doorVan den Broeck (voor Chameu nv), Grootveld 52, 1745 Opwijk, voor het verkavelen van gronden gelegen te Asse, Edingsesteenweg, kadastraal gekend Asse, 1ste afdeling, sectie G, nrs. 40B en 38C, wordt goedgekeurd.
Art. 2 - Het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25.06.1981, is van toepassing.
Art. 3 - Principieel akkoord te gaan om de voorziene openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen vrij en onbelast over te nemen.
Zitting van 19 april 2021
Goedkeuring tracé, wegenis en rioleringsontwerp te Zellik, Leon Gillardlaan en verbintenis om de voorziene openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen vrij en onbelast op te nemen in het openbaar domein van de gemeente.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. - Het tracé langsheen de verkaveling ingediend door E-villa's voor gronden gelegen te Asse-Zellik, Leon Gillardlaan, wordt geweigerd.
Zitting van 19 april 2021
Aanleg en onderhoud voetpaden dienstjaar 2021 - 2022 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2021/178 en de raming voor de opdracht “Aanleg en onderhoud voetpaden dienstjaar 2021 - 2022”, opgesteld door de dienst Openbare Werken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 124.135,00 excl. btw of € 146.355,10 incl. btw (€ 22.220,10 Btw medecontractant).
Art. 2 - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art. 3 - Gemeente Asse wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van FARYS bij de gunning van de opdracht op te treden.
Art. 4 - In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Art. 5 - Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.
Lander Van Droogenbroeck Rita De Vos Laura Casagrande Gilbert Verdoodt Danny Van Hemelrijck Theo Hamers Yoeri Vastersavendts Jan De Backer Cecile Sillis Hendrik De Baerdemaeker Koenraad Van Elsen Erik Beunckens Katleen Meersseman Chris De Knop Kristof Gaublomme Sigrid Goethals Peter Verbiest Niel Delgouffe Johan Berben Orhan Sahin Finke Jacobs Joris Van Den Cruijce Geert Heyvaert Edward Van Keer Tim Lengeler Edwin Fabri Guy De Bondt Marie-Berthe Wyns Johan De Rop Chris Lanssens Emiel Saerens Willy Michiels Rita De Vos Laura Casagrande Gilbert Verdoodt Danny Van Hemelrijck Theo Hamers Yoeri Vastersavendts Jan De Backer Cecile Sillis Hendrik De Baerdemaeker Koenraad Van Elsen Erik Beunckens Katleen Meersseman Chris De Knop Kristof Gaublomme Sigrid Goethals Peter Verbiest Niel Delgouffe Johan Berben Orhan Sahin Finke Jacobs Joris Van Den Cruijce Geert Heyvaert Edward Van Keer Tim Lengeler Edwin Fabri Guy De Bondt Marie-Berthe Wyns Johan De Rop Chris Lanssens Emiel Saerens Willy Michiels Cecile Sillis Hendrik De Baerdemaeker Jan De Backer Johan Berben Chris Lanssens Niel Delgouffe Geert Heyvaert Orhan Sahin Sigrid Goethals Edwin Fabri Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Edward Van Keer Joris Van Den Cruijce Rita De Vos Danny Van Hemelrijck Yoeri Vastersavendts Katleen Meersseman Laura Casagrande Theo Hamers Peter Verbiest Guy De Bondt Johan De Rop Koenraad Van Elsen Kristof Gaublomme Finke Jacobs Emiel Saerens Willy Michiels Chris De Knop Erik Beunckens Gilbert Verdoodt aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 april 2021
Aanduiding kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van Providentia.
Besluit:
Met 27 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce, Emiel Saerens, Edwin Fabri, Johan De Rop, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers, Chris Lanssens, Laura Casagrande en Cecile Sillis), 4 onthoudingen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop)
Art. 1. : Na beraadslaging voor het mandaat van kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van Providentia cvba duidt de gemeenteraad de heer Kristof Gaublomme, Stationsstraat 40, 1730 Asse, kristof.gaublomme@asse.be, aan als kandidaat-bestuurder, behoudens andersluidende gemeenteraadsbeslissing.
Art. 2. : Een afschrift van deze beslissing wordt aangetekend overgemaakt aan Providentia cvba (t.a.v. Directie), Brusselsesesteenweg 191 te 1730 Asse en aan de aangeduide vertegenwoordiger.
Zitting van 19 april 2021
E. Van Keer - Buurtpunten stimuleren in Asse
Zitting van 19 april 2021
W. Michiels - Uitbreiding kerkhof Relegem
Zitting van 19 april 2021
C. Sillis - Fietsen met mondmasker
Zitting van 19 april 2021
C. Sillis - De Lijn / Stelplaats Asse
Zitting van 19 april 2021
T. Hamers - Zorgparkeren
Zitting van 19 april 2021
T. Hamers- Zwerfvuil en gratis ophalen groot huisvuil
Zitting van 19 april 2021
D. Van Hemelrijck - Zuinigheid
Zitting van 19 april 2021
C. De Knop - Padelgate
Zitting van 19 april 2021
N. Delgouffe - Vragen aan gemeenteraad
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.