Gemeente Asse

Zitting van 19 december 2022

Van 20:20 tot 22:00

 

Aanwezig:

Tim Lengeler, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop en Katleen Meersseman, schepenen;

Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens en Suzy Jacobs, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Edwin Fabri, Schepen;

Kristof Gaublomme, Raadslid;

 

Schepen Sigrid Goethals vervoegt de vergadering vanaf punt O.P.4

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Goedkeuring van de notulen van vorige zitting.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Iverlek ov - Buitengewone Algemene Vergadering - donderdag 22 december 2022.

Goedkeuring agenda.

 

 

Motivering:

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

Gelet op het feit dat de agenda met documentatiestukken opgesteld werd door de Raad van Bestuur in zitting van 19 september 2022.

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 22 september 2022 werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op donderdag 22 december 2022 plaatsheeft in het stadion van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven, te 3001 Heverlee, Kardinaal Mercierlaan 46.

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken bij deze oproepingsbrief waren gevoegd.

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering. 

 

Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).

In het artikel 3.A.2 van de statuten van Iverlek wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”. 

Gelet op het artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.

Iverlek doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

Het datanetwerk van de toekomst zal:

        open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten,

        ultraperformant zijn door hogere datasnelheden,

        toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden,

        en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold. 

De stad/gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is.  De stad/gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie.  De stad/gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.

Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de stad/gemeente aanbelangt.  De beslissing van de stad/gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van stedelijk/gemeentelijk belang.  De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de stad/gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen.  Ook de keuze om vrij een dienstverlener als stad/gemeente te kiezen blijft behouden. 

Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de stad/gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Iverlek, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen.  In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht.  Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders. 

Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de stad/gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken. 

De Raad van Bestuur van Iverlek heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 19 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd.  In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana. 

 

Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen. 

 

 

 

  1. DOSSIER TRAMONTANA

 

De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Iverlek besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De Opdrachthoudende vereniging Iverlek ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Iverlek in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.  Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng). Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal gevraagd worden om hetzij één aandeel Ak te onderschrijven (voor gemeenten die nog niet aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken) hetzij één aandeel Ae dat omgezet zal worden in één aandeel Aek te onderschrijven (voor gemeenten die op heden aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij een andere Opdrachthoudende vereniging van de Fluvius-groep).  Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

        de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;

        de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;

        de Gouden aandelen worden als definitie geschrapt vermits deze deel uitmaken van de inbreng bedrijfstak in Fluvius System Operator cv, maar behouden hun geldende rechten en aandelen Ate in hoofde van de steden/gemeenten van Iverlek via Fluvius System Operator cv;

        het schrappen van de Fluvius-NET-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;

        aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor de algemene inbreng bedrijfstak;

        het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis.

 

 

  1. DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN

 

De wijzigingen met betrekking tot de structuurwijzigingen werden in blauw gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.

In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers.

Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders  momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn.  Daarom heeft de Raad van Bestuur van Iverlek in zitting van 19 september 2022:

 

i. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteit gas van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek;

ii. een voorstel van fusie door overneming opgesteld van de Opdrachhthoudende vereniging PBE door de Opdrachthoudende vereniging Iverlek;

Iii; een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw) heden ressorterend onder Fluvius Limburg, overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

 

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten  omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025. 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming en de fusie door overneming zijn opgenomen in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing en het fusievoorstel.  

 

Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021.  Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.  Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.

 

Door deze partiële splitsingen en fusie zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

 

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier structuurwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 en betreffen in het bijzonder:

        het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’, dat van toepassing is op de gemeenten ex-PBE;

        het toevoegen van de nieuwe bijlage 2 met het overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van de ex-kabelmaatschappijen; 

        opname van de specifieke bepalingen van de over te nemen entiteit PBE:

        Voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de binnen PBE (= ex-kabelmaatschappij) bestaande aandelen T en winstbewijzen WT overgenomen mits vervanging van de aandelen T door aandelen At (creatie van aandelen At binnen de fusie-DNB) en de winstbewijzen WT door winstbewijzen Ct (creatie van winstbewijzen Ct binnen de fusieDNB).  Ook de binnen PBE bestaande aandelen Eek [in hoofde van de deelnemers Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Steenokkerzeel, Tielt-Winge, Tremelo en Zoutleeuw] worden overgenomen in de fusie-DNB mits vervanging van de benaming in aandelen Aek.  Genoemde aandelen en winstbewijzen behouden binnen de fusie-DNB hun binnen PBE van toepassing zijnde winstverdeling teneinde de rechten van de gemeenten te vrijwaren voor de binnen PBE verrichte inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ en ‘specifiek’ in Fluvius System Operator cv.

        Wat de stemrechten betreft op de algemene vergadering worden de aandelen At – komende van PBE - toegevoegd.

        De binnen PBE toegepaste winstverdeling met betrekking tot de aandelen Publi-T wordt ingeschreven.

        De vermelding van het renovatiefonds wordt overgenomen in artikel 35 punt 1.

        De specifieke bepalingen met betrekking tot het voorheen in PBE ondergebracht personeel worden overgenomen.

        het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. Naar afvaardiging binnen de Raad van Bestuur van Fluvius Zenne-Dijle (fusie-distributienetbeheerder) wordt een verhouding van 9 (ex-Iverlek) en 6 (ex-PBE) voorgesteld als transitiemaatregel voor de eerste legislatuur startende in 2025;

        een verduidelijking in de aanhef van het artikel van de winstverdeling;

        aanpassing van de percentages bij de winstverdeling betreffende de openbare elektronische-communicatienetwerken en het artikel 37ter,

        een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis ingevolge de voorgestelde partiële splitsingen en de fusie door overneming;

        de wijziging van de zetel naar de Diestsesteenweg 126 te Lubbeek;

        de naamwijziging van ‘Iverlek’ in ‘Fluvius Zenne-Dijle’.

 

  1. OVERIGE WIJZIGINGEN

 

De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.

Het betreft meer bepaald:

        een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

        de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;

        de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;

        een verfijning in de aanhef van het voorwerp;

        de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;

        de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;

        de precisering dat voor de activiteit warmte de onderschrijving van één aandeel Aw volstaat;

        de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;

        winstverdeling voor de nevenactiviteit voor de aandelen Ae en Ag vanaf 1 januari 2023;

        de conformering aan het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteit gas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout van Fluvius Antwerpen naar Iverlek.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeente Steenokkerzeel en de gemeente Kampenhout voor hun gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Iverlek voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout voor de activiteit gas uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zullen treden en zullen toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Iverlek. Door deze partiële splitsing en mede gelet op het voorstel tot de fusie tussen Iverlek en PBE, zullen de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE door Iverlek (met naamswijziging in ‘Fluvius Zenne-Dijle’) – ontwerpstatuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle.

 

Fusievoorstel

De opdrachthoudende verenigingen Iverlek en PBE staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen in de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio. Iverlek is distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor 51 gemeenten die zich situeren in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. PBE is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 20 gemeenten uit de provincie Vlaams-Brabant en staat tevens in voor de kabelactiviteit in 14 gemeenten.

Gelet op de verplichting van het Energiedecreet (artikel 4.1.1) om tegen 1 januari 2023 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied (verplichting in hoofde van de DNB’s) en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas (verplichting in hoofde van de gemeenten), vormt deze bepaling in het Energiedecreet aldus de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen. Het Energiedecreet bepaalt in artikel 4.1.1 tevens dat de DNB’s moeten voldoen aan een minimumomvang van 200.000 aansluitpunten.

Het voorgestelde fusieproject kadert onder meer in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer in Vlaanderen. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt gestreefd naar een vermindering van het aantal bestuursmandaten.

Het is de bedoeling dat de fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle (ontstaan uit de fusie van Iverlek en PBE in combinatie met partiële splitsingen) in de toekomst fungeert als één ‘multi utility’ entiteit, waarin samen met het distributie­netbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergie­voordelen voor de activiteiten openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en warmte maximaal worden geopti­maliseerd.  De fusie van de twee entiteiten zal het uniform werken en de mogelijkheden om nog efficiënter te werken en te organiseren, met alle voordelen van dien, bevorderen doordat er zowel op het terrein als bij de centrale diensten zal kunnen worden gewerkt in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.

Er dient aangestipt dat de voorgenomen fusie door overneming op geen enkele manier afbreuk doet aan de betrokkenheid van elke individuele stad/gemeente bij het lokaal beheer van de huidige activiteiten en de verankering van de operationele werking.

Het gehele vermogen van PBE zal ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Iverlek, en dit vanaf 1 januari 2025. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zal PBE van rechtswege ophouden te bestaan. 

De opschortende voorwaarden inzake de fusie door overneming zijn opgenomen in het fusievoorstel.

 

Ontwerp statuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle

De ontwerpstatuten van de fusie-distributienetbeheerder ‘Fluvius Zenne-Dijle’ hernemen de elementen die doorgevoerd zijn in voornoemde tussentijdse statutenwijzigingen en voegen er met ingang van 1 januari 2025 de wijzigingen aan toe ingevolge de structuurwijzigingen zoals hierboven toegelicht onder het punt 2. DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN.

 

AANWIJZING FLUVIUS ZENNE-DIJLE ALS DISTRIBUTIENETBEHEERDER

Door de geplande fusie door overneming van PBE door Iverlek ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas voor de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio.  Overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet wijst de VREG voor elk distributienet de netbeheerder aan. Indien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeenten. Volgens artikel 4.1.4 van het Energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.

In het vooruitzicht van de geplande fusie van Iverlek en PBE tot Fluvius Zenne-Dijle op 1 januari 2025, hebben de raden van bestuur van 19 september ll. van Iverlek en PBE hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop beide distributienetbeheerders op 1 januari 2025 actief zullen zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectievelijke buitengewone algemene vergaderingen van 22 december 2022. 

De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de buitengewone algemene vergadering heeft ingenomen. 

 

Het zesde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE van Fluvius Limburg naar Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw voor hun gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raad van bestuur van Fluvius Limburg en Iverlek voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt voor voornoemde gemeenten) overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek.  Dit impliceert een uittreding voor de activiteit gas van de Opdrachthoudende vereniging PBE uit Fluvius Limburg en een uitbreiding van de aansluiting met de activiteit gas van de 16 voormelde gemeenten bij de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).  Door deze partiële splitsing zullen de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009;

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

 

Besluit:

Met 25 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop, Chris Lanssens en Suzy Jacobs), 3 nee-stemmen (Edward Van Keer, Cecile Sillis en Finke Jacobs)

 

ARTIKEL 1 [agenda]

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek dd. 22 december 2022:

 

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana). Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.

 

  1. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    1. Wijziging van het voorwerp;
    2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en het toevoegen van een nieuw artikel 37ter;
    3.   Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen en fusie) van de bestaande artikelen 1 (naamswijziging), 2bis, 5 (zetelwijziging), 8, 11, 12, 25, 30, 35, 37 en 37ter en de bijlagen 1 en 1bis en het toevoegen van een nieuwe bijlage 2;
    4. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 27, 30, 33 en 40 en de bijlagen 1bis en 3 en het schrappen van de bijlage 2;
    5. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
    6.    Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
    7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
    8. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
    9.    Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
    10.    Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

 

  1. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

 

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3.   Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
      De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting met de activiteit aardgas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout vanaf 1 januari 2025.
    6.    Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het fusievoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3.   Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2025 van (i) de aandelen At binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel en (ii) de winstbewijzen Ct binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.
    4. Kennisneming van het fusievoorstel (art. 12:24 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:25 WVV) en van de Commissaris (art. 12:26 WVV) met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:27 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de fusie per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    5. Goedkeuring van:
      1. De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    6.    Aanvaarding van de toetreding/uitbreiding van de aansluiting van de gemeenten van de Opdrachthoudende vereniging PBE vanaf 1 januari 2025.
    7. Goedkeuring van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (daarin hernoemd tot Fluvius Zenne-Dijle).
    8. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de fusie vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.

 

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3.   Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
      De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uitbreiding van hun aansluiting met de activiteit aardgas van de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw vanaf 1 januari 2025.
    6.    Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5 en 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

 

  1. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

 

  1. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

 

  1. Statutaire benoemingen.

 

  1. Statutaire mededelingen.

 

 

 

ARTIKEL 2 [dossier tramontana]

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat de onderschrijving van één aandeel Ae ter waarde van 25 euro impliceert.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag).

 

ARTIKEL 3 [DOSSIER TRAMONTANA]

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten. 

ARTIKEL 4 [STRUCTUURWIJZIGINGEN]

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek met betrekking tot de structuurwijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van de zetel en de naamswijziging.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen en van het fusievoorstel en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

 

ARTIKEL 5 [OVERIGE WIJZIGINGEN]

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de wijziging in artikel 30 punt 4b en de bijlage 2 die van toepassing blijven tot en met 31 december 2022.

 

ARTIKEL 6 [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ANTWERPEN NAAR IVERLEK VOOR DE ACTIVITEIT GAS VAN DE GEMEENTEN STEENOKKERZEEL EN KAMPENHOUT]

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iverlek door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iverlek van de activiteit gas verbonden aan de uittredende gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek wordt verzocht de toetreding voor de activiteit gas van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel te willen aanvaarden.

 

ARTIKEL 7 [FUSIE DOOR OVERNEMING VAN PBE DOOR IVERLEK MET NAAMSWIJZIGING IN FLUVIUS ZENNE-DIJLE]

        Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel tot fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE door de Opdrachthoudende vereniging Iverlek met naamswijziging in Fluvius Zenne-Dijle, overeenkomstig het fusievoorstel, waarbij voor PBE op 1 januari 2025 de algeheelheid van haar vermogen, omvattende alle activa en passi­va en alle rechten en plich­ten, niets uitgezonderd, noch voorbehou­den, overgedragen wordt aan Iverlek, en eveneens zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde ontwerpstatuten van de gefuseerde distributienetbeheerder ‘Iverlek met naamswijziging in Fluvius Zenne-Dijle’, onder de opschortende voorwaarden zoals opgenomen in het fusievoorstel.

        De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek wordt verzocht de toetreding/uitbreiding van de aansluiting van de steden/gemeenten van de (voormalige) Opdrachthoudende vereniging PBE vanaf 1 januari 2025 te willen aanvaarden.

        Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde aanwijziging door de VREG van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop PBE en Iverlek actief zullen zijn per 1 januari 2025, na de realisatie van de partiële splitsingen van de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel en de actviteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE van Fluvius Limburg naar Iverlek.

 

ARTIKEL 8 [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS LIMBURG NAAR IVERLEK VOOR DE ACTIVITEIT GAS VERBONDEN AAN DE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING PBE]

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Limburg / Iverlek door overneming inzake de overgang van de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw) van Fluvius Limburg naar Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteit gas van de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw te willen aanvaarden.

 

ARTIKEL 9

De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

ARTIKEL 10

De vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Johan De Rop, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek op 22 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 9 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.

 

ARTIKEL 11

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Kosteloze grondverwerving Terlindenweg.

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 40, § 1 en artikel 41, lid 2, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Gelet op de omgevingsvergunning d.d. 10 december 2018;

Overwegende dat in het kader van de omgevingsvergunning d.d. 10 december 2018 het volgende goed kosteloos aan de gemeente dient te worden afgestaan ter realisatie van de rooilijn:

- een perceel, de wegenis Terlindenweg te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, eerste afdeling, sectie F, nummer 301/H P0000, met een oppervlakte van 09 a 32 ca;

Overwegende dat deze strook grond eigendom is van dhr. Rogiers Agnes, die een belofte van gratis grondafstand heeft getekend;

Op 10 augustus 2022 heeft er een definitieve oplevering van de wegenis plaatsgevonden.

Overwegende dat op 10 augustus 2022 er een definitieve oplevering van de wegenis heeft plaatsgevonden;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit:

Met 19 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Erik Beunckens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 9 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Art. 1 - De gemeente Asse zal het volgende goed kosteloos verwerven van mevr. Rogiers Agnes:

- een perceel, de wegenis Terlindenweg te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, eerste afdeling, sectie F, nummer 301/H P0000, met een oppervlakte van 09 a 32 ca.

 

Art. 2 - Het in artikel 1 vermelde goed wordt ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente Asse.

 

Art. 3 - De akte tot kosteloze grondafstand zal verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente getekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Kosteloze grondverwerving Heierveld

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 40, § 1 en artikel 41, lid 2, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Overwegende dat het volgende goed kosteloos aan de gemeente dient te worden afgestaan ter realisatie van de rooilijn:

- een perceel, gelegen aan het Heierveld te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, tweede afdeling, sectie C, nummer 137m, met een oppervlakte van 01 a 36 ca;

Overwegende dat deze strook grond eigendom is van mevr. Annaert Joanna, mevr. Van Der Mijnsbrugge Hortentia, dhr. De Ridder Marc, mevr. Van Den Broeck Margaretha, die een belofte van gratis grondafstand hebben getekend;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 - De gemeente Asse zal het volgende goed kosteloos verwerven van mevr. Annaert Joanna, mevr. Van Der Mijnsbrugge Hortentia, dhr. De Ridder Marc en mevr. Van Den Broeck Margaretha:

- een perceel, gelegen aan het Heierveld te 1730 Asse, ten kadaster gekend als    Asse, tweede afdeling, sectie C, nummer 137m, met een oppervlakte van 01 a 36 ca;

 

Art. 2 - Het in artikel 1 vermelde goed wordt ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente Asse. 

 

Art. 3 - De akte tot kosteloze grondafstand zal verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente getekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Kosteloze grondverwerving Edingsesteenweg

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 40, § 1 en artikel 41, lid 2, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Gelet op de omgevingsvergunning d.d. 12 september 2022;

Overwegende dat in het kader van de omgevingsvergunning d.d. 12 september 2022 het volgende goed kosteloos aan de gemeente dient te worden afgestaan ter realisatie van de rooilijn:

- een strook grond, gelegen aan de Edingsesteenweg te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, eerste afdeling, sectie F, nummer 217P, met een oppervlakte van 35 m²;

Overwegende dat deze strook grond eigendom is van De Ets Cammaert BVBA, die een belofte van gratis grondafstand heeft getekend;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1 - De gemeente Asse zal het volgende goed kosteloos verwerven van De Ets Cammaert BVBA:

 - een strook grond, gelegen aan de Edingsesteenweg te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, eerste afdeling, sectie F, nummer 217P, met een oppervlakte van 35 m².

 

Art. 2 - Het in artikel 1 vermelde goed wordt ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente Asse.

 

Art. 3 - De akte tot kosteloze grondafstand zal verleden wordt voor de burgemeester en namens de gemeente getekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Lidmaatschap VVSG.

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 40 en artikel 41, 4° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Overwegende dat de vzw VVSG tot doel heeft de aangesloten lokale besturen te helpen bij het vervullen van hun beleidsdoelstellingen en opdrachten en hun autonomie te bevorderen en te verdedigen; in het bijzonder biedt de VVSG informatie, advies, vorming en begeleiding aan voor haar leden;

Overwegende dat na een evaluatie van het lidmaatschap binnen het MAT de gemeenteraad in zitting van 21 oktober 2019 besliste om het lidmaatschap van de vzw VVSG te beëindigen;

Overwegende dat de motivering voor deze beëindiging was dat de VVSG te weinig meerwaarde bood;

Overwegende dat er een opzegtermijn van drie jaar geldt, dewelke eindigt op 31 december 2022;

Overwegende dat binnen het MAT er een nieuwe evaluatie werd gemaakt, waaruit blijkt dat heel wat personeelsleden nood hebben aan ondersteuning door de VVSG (vorming, ondersteuning, netwerking e.d.);

Overwegende dat de VVSG de belangrijke signaalfunctie erkent die de gemeente Asse heeft gegeven met de beëindiging van haar lidmaatschap: de VVSG stelt dat ze sinds 2019 nog meer heeft ingezet op haar kernrollen van belangenbehartiger, kennisdeler en netwerkbouwer om zo de impact van haar leden te verhogen;

Overwegende dat de VVSG extra aandacht zal besteden aan bepaalde thema's die de gemeente Asse heeft aangekaart, zoals meer alerte en scherpere belangenbehartiging, focus op thema's zoals de voorspelbaarheid van financiering vanwege de Vlaamse overheid, de herijking van het Gemeentefonds en meer aandacht voor de belangen en verzuchtingen van leden met een specifieke context, bv. in de rand rond Brussel;

Overwegende dat, gelet op het voorgaande, het aangewezen lijkt dat de gemeente Asse lid blijft van de vzw VVSG;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De beslissing van de gemeenteraad van 21 oktober 2019 wordt ingetrokken, zodat de gemeente Asse lid blijft van de vzw VVSG.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Verkeers- en signalisatieborden - taalwetgeving.

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 40, § 3 en 41, 2° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Gelet op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op de wetten van 18 juli 1966 op het gebruik van de talen in bestuurszaken;

Overwegende dat aannemers en particulieren (bv. bij een verhuis) signalisatieborden plaatsen bij een bezetting op het openbaar domein;

Overwegende dat er wordt vastgesteld dat deze borden soms meertalig of Franstalig zijn, alhoewel de taalwetgeving van toepassing is op signalisatie op de openbare weg: verkeers- en signalisatieborden dienen in Asse eentalig in het Nederlands te zijn;

Overwegende dat Franstalige of meertalige borden tot verwarring kunnen leiden, wat de verkeersveiligheid niet bevordert;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 5 nee-stemmen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben), 8 onthoudingen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Suzy Jacobs)

 

Enig art. :  In de algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening wordt het volgende artikel 1.6 toegevoegd:

“Art. 1.6. De verkeers- en signalisatieborden geplaatst bij bezetting van het openbaar domein mogen uitsluitend Nederlandstalige vermeldingen bevatten.

Signalisatie met anderstalige vermeldingen dient op het eerste verzoek te worden verwijderd en vervangen door eentalig Nederlandstalige borden.

Als de overtreder de zaken niet onmiddellijk in orde brengt, kan de gemeente zich het recht voorbehouden dat te doen op kosten en risico van de overtreder.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Projectvereniging Hoperfgoed - 't Stakenhuis.

 

 

Motivering:

Gelet op de artikelen 401 t.e.m. 412 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Overwegende dat bij akte van 23 december 2010 de projectvereniging Hoperfgoed - 't Stakenhuis werd opgericht, waarbij de twee stichtende leden Aalst en Asse waren;

Overwegende dat in 2019 de statuten werden aangepast aan het Decreet Lokaal Bestuur en de duurtijd verlengd werd tot 31 december 2022;

Overwegende dat de gemeente Affligem en Opwijk willen aansluiten bij de projectvereniging;

Overwegende dat de projectvereniging een audit heeft laten maken door Idea Consult (nota 'Strategie en Organisatieontwikkeling Projectvereniging 't Stakenhuis' als bijlage);

Overwegende dat op basis van de aanbevelingen in de audit er een ontwerp van nieuwe statuten werd opgemaakt (als bijlage);

Overwegende dat de statutenwijziging, de verlenging van de duurtijd t.e.m. 31 december 2025 en de toetreding van Affligem en Opwijk goedgekeurd dienen te worden door de gemeenteraad;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1 - De duurtijd van de projectvereniging Hoperfgoed - 't Stakenhuis wordt verlengd tot en met 31 december 2025.

 

Art. 2 - De statutenwijziging van de projectvereniging Hoperfgoed - 't Stakenhuis (als bijlage) wordt goedgekeurd.

 

Art. 3 - De toetreding van de gemeenten Affligem en Opwijk tot de projectvereniging wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie – goedkeuring.

 

 

Motivering:

Gelet artikel 173, van de Grondwet;

 

Gelet op artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

Gelet op de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;

 

Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;

 

Overwegende dat notarissen en vastgoedmakelaars informatie over onroerende goederen bij de gemeente kunnen aanvragen;

 

Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;

 

Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;

 

Overwegende dat gemeenten samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld;

 

Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars;

 

Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen en de vastgoeddossiers kan ontsluiten;

 

Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;

 

Overwegende dat de gemeente Asse de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan wenst te verhalen;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1   Definities:

  Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

  1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden

  gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met                                betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit                                           onroerend goed;

  2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de                               rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

  3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse                               instantie of een externe overheid beheert;

  4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem                              voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van                                                         vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;

  5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets,                                samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel,                                           of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de                                                                       aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd                                                         en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de                                                         aanvrager;

  6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van                              het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

  7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:

1. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

2. de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;

3. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

  8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn                beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens                                           een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde                                                                                     vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP                                                         doet;

  9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU)                               2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016                                           betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met                                                         de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer                                           van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

  10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de                              algemene verordening gegevensbescherming;

  11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de                               algemene verordening gegevensbescherming;

  12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke                              als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening                                                                       gegevensbescherming;

  13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de                               algemene verordening gegevensbescherming.

 

Art. 2  De gemeente Asse verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit                 lokale gegevensbronnen. De gemeente Asse doet een beroep op het                                                         VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen                                           en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Asse stelt                             het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de                                                         aanvrager ter beschikking.

  In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het                               kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens                                                         met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie                                           uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het                                           kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van                                                         algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of                                                                       wetskrachtige norm zijn bepaald.

  Met ingang van 19 december 2022 wordt ten voordele van gemeente                 Asse een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het                                                                       Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het                                                                                     vastgoeddossier.

 

Art. 3  De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art. 4  Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:

 

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag

Vastgoeddossier

170 EUR

 

Een aanvrager dient slechts éénmaal de retributieprijs voor een aanvraag te betalen per groep van 5 kadastrale percelen op voorwaarde dat:

        (i) De percelen aangrenzend zijn

        (ii) De percelen binnen éénzelfde gemeentelijke grens liggen

        (iii) Er maximaal op één perceel (een) gebouweenhe(i)d(en) geregistreerd is (zijn)

 

De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.

 

Art. 5   De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling                                ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het Decreet van 22                                                         december 2017 over het lokaal bestuur.

 

  De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling                                burgerrechtelijk ingevorderd.

 

Art. 6  §1.In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het                              kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Asse voor de                                                         doeleinden omschreven in artikel 2 op als                                                                                                                 verwerkingsverantwoordelijke.

  §2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2                              persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van                                                         betrokkenen:

1. aanvragers; en

2. houders van rechten op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier wordt aangevraagd.

  §3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2                              volgende categorieën van persoonsgegevens:

1. contact- en identificatiegegevens;

2. financiële gegevens;

3. het identificatienummer van het Rijksregister/KBO-nummer;

4. vastgoedinformatie;

5. gegevens in het kader van openbare onderzoeken en overtredingen.

  §4. De gemeente Asse bewaart de persoonsgegevens die het                                verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in                                           artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het                                                                       Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt                                                         om de persoonsgegevens die gemeente Asse verwerkt, te verwijderen,                             conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening                                                         gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de                                                                                     persoonsgegevens bij de gemeente Asse bedraagt 3 jaar                                                                       overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse                                                         gemeentearchieven.

  §5.De gemeente Asse doet een beroep op agentschap Digitaal                  Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap                                                         Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de                                                                       gemeente Asse, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De                                                                       modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de                                                                                                   verwerkingsovereenkomst die te vinden is in Bijlage 1.

 

Art. 7  De vastgoeddossiers die de gemeente Asse via het                                 Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet                                                                       ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief                                                         document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet                                           kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het                                                         Decreet lokaal bestuur.

 

Art. 8  Dit reglement vervangt vanaf 19 december 2022 alle

  retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die

  vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd                via het Vastgoedinformatieplatform.

 

Art. 9  Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en                               287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

SO 'Mobiel energiehuis' van 3WPlus.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2020 waarbij de officiële ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 en de bijhorende verbintenissen werden goedgekeurd;

Gelet op de doelstelling uit het Burgemeesterconvenant 2030 om de veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie);

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 18 oktober 2021 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) 1.0 werd goedgekeurd;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 waarbij het klimaatactieplan 2030 werd goedgekeurd;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 23 mei 2015 houdende de samenwerkingsovereekomst 'Kyoto in de wijk'  beslissend over de deelname van de gemeente Asse in het project Kyoto in de wijk van het energiehuis;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 19 september 2018 ter verlenging van de samenwerkingsovereenkomst 'Kyoto in de wijk';

Gelet op het collegebesluit van 8 april 2019 inzake de verlenging van de samenwerking met het energiehuis;

Gelet op het collegebesluit van maandag 9 december 2019 waarbij de

samenwerkingsovereenkomst voor het project 'Mobiel energiehuis' van 3WPlus

werd goedgekeurd;

Overwegende dat dit voorstel meewerkt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van het klimaatactieplan en het Lokaal Energie- en Klimaatpact;

Overwegende de hoge energieprijzen waardoor er steeds meer vraag is naar en nood is aan energieaudits en reonvatiebegeleiding;

Overwegende dat het energiehuis kwetsbare groepen kan bereiken;

Overwegende de subsidie ikv LEKP die we ontvangen;

Overwegende het aanbod van 3WPlus 'Mobiel energiehuis 2.0';

Overwegende de toenemende vraag naar renovatiebegeleiding;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1: De deelname aan het project 'Mobiel energiehuis 2.0' van 3WPlus voor 0.5 VTE, kostprijs € 21 000 per jaar, wordt goedgekeurd.

 

Art. 2: De samenwerkingsovereenkomst 'Mobiel energiehuis 2.0' van 3WPlus  wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Autodelen - raamcontract Haviland

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2020 waarbij de officiële ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 en de bijhorende verbintenissen werden goedgekeurd;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 18 oktober 2021 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) 1.0 werd goedgekeurd, waarbij er oa. wordt gestreefd naar één toegangspunt voor deelsystemen per 1000 inwoners.;

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 waarbij het klimaatactieplan 2030 werd goedgekeurd;

Overwegende de subsidie van het Lokaal Energie en Klimaatpact;

Overwegende de nood aan meer dienstwagens;

Overwegende de vraag om deelwagens in Asse te voorzien;

Overwegende het aanbod van Haviland inzake autodelen met elektrische deelwagens - zie projectfiche;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art.: De deelname aan het raamcontract van Haviland voor elektrische deelwagens, waarbij Cambio wordt aangesteld als autodeelpartner en waarbij er wordt ingetekend op twee deelwagens, wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Toetreding tot aankoopcentrale van IGEMO  betreffende de groepsaankoop "duurzame voertuigen' -goedkeuring.

 

 

Motivering:

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur;

Overwegende dat de gemeente haar wagenpark wenst te verduurzamen;

Overwegende dat door voertuigen gaandeweg te vervangen door voertuigen, aangedreven door CNG en elektriciteit, de gemeente kosten kan besparen en haar milieudoelstellingen kan halen;

Overwegende dat de dienst technische zaken voorstelt om in 2023 o.a. de hiernavolgende voertuigen te vervangen:

voertuig   nummerplaat bouwjaar

MERCEDES   GXJ405       1996

PEUGEOT PARTNER  HMS687  2002

PEUGEOT   EEG396  2000

Overwegende dat IGEMO een groepsaankoop aangaande “duurzame voertuigen” heeft gevoerd;

Overwegende dat deze opdracht als voorwerp heeft  “Sluiten van een raamovereenkomst tot aankoop duurzame voertuigen - GUBES2100005”, voor een periode van 48 maanden;

Overwegende dat IGEMO voor diverse lokale besturen optreedt als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten;

Overwegende dat een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet;

Overwegende dat op 28 januari 2022 de raad van bestuur van IGEMO de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop heeft gegund aan diverse partijen in functie van de percelen (Het volledige gunningsverslag is ter inzage op de website www.gestroomd.be onder juridische info);

Overwegende dat de opdracht werd gesloten op 19 april 2022 met een looptijd van 48 maanden (tot 18 april 2026);

Overwegende dat de gemeente is opgenomen als entiteit die kan afnemen van de raamovereenkomst;

Overwegende dat de uitgave voorzien is op diverse posten van het investeringsbudget 2023 en volgende jaren, op budgetcode

24300000/0200-00, actie 25-03-033,

23500000/0200-00, actie 25-03-034,

24300000/0300-00, actie 25-03-035,

24300000/0300-00, actie 25-03-036

24300000/0119-00, actie 25-03-037

24300000/0119-03, actie 25-03-038

24300000/0680-00, actie 25-03-039

Overwegende dat de uitgaven gedurende de looptijd van de raamovereenkomst worden geraamd op 500.000 inclusief btw;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1.-: De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de aankoopcentrale van IGEMO binnen raamovereenkomst groepsaankoop "duurzame voertuigen.

 

Art. 2.-: Het college van burgemeester en schepenen wordt gemandateerd om bestellingen (ongeacht het bedrag) te plaatsen in het kader van de groepsaankoop “duurzame voertuigen”.

 

Art. 3.-: Elke afroep onder dit raamcontract zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Afname raamovereenkomst "het leveren (en plaatsen) van straatmeubilair' (Aankoopcentrale Creat)  - goedkeuring

 

 

Motivering:

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing d.d. 18 maart 2019 houdende toetreding tot de Tussengemeentelijke Maatschappij voor services (TMVS);

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur;

Overwegende dat de gemeente derhalve gebruik kan maken van het aanbod van Creat service centrum (aankoopcentrale);

Overwegende dat een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale vrijgesteld is van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren;

Overwegende dat TMVW een overheidsopdracht voor het leveren (en plaatsen) van straatmeubilair  heeft uitgeschreven (openbare procedure met voorafgaande bekendmaking - publicatie op Belgisch en Europees niveau);

Overwegende dat naast FARYS|TMVW haar partners de mogelijkheid, doch niet de verplichting hebben, om op deze overeenkomst in te tekenen;

Overwegende dat de opdracht voor het leveren van het  straatmeubilair is gegund aan Wolters MABEG, Leuerbroek 1074, 3640 Kinrooi;

Overwegende dat deze raamovereenkomst werd afgesloten voor een periode van 4 jaar (looptijd van 1 juni 2022 tot en met 31 mei 2026);

Overwegende dat er voorgesteld wordt om in te tekenen op deze raamovereenkomst (aankoopcentrale Creat);

Overwegende dat een overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatingsprocedure te organiseren cfr. artikel 47§2 en artikel 43 van de wet van 17 juni 2016;

Overwegende dat er voorgesteld wordt om in te stappen op hogervermelde raamovereenkomst;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2023 en volgende jaren op budgetcode 0119-00/23000000, actie 24-04-002 en op budgetcode 0711/23000000, 25-02-259;

Overwegende dat de uitgaven worden geraamd op € 100.000 excl. btw of € 121.000 incl. btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1.-  De gemeenteraad keurt de afname van de raamovereenkomst voor het leveren (en plaatsen) van straatmeubilair (Aankoopcentrale Creat), opdracht gegund aan Wolters MABEG, Leuerbroek 1074, 3640 Kinrooi, goed.

 

Art. 2. - De looptijd van het raamcontract van de opdracht in artikel 1 bedraagt 48 maanden van 1 juni 2022 tot en met 31 mei 2026.

 

Art. 3. - Elke afroep onder dit raamcontract zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Aanpassen huishoudelijk reglement speelpleinwerking met toevoegen annuleringsbeleid.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet lokaal bestuur;

 

Gelet op het huishoudelijk reglement voor- en naschoolse opvang en speelpleinwerking Spinibo, goedgekeurd op de gemeenteraad dd 29 augustus 2022;

 

Overwegende dat er naar aanleiding van het vooraf inschrijven en betalen nog een annuleringsregeling moet worden toegevoegd aan het reglement; 

 

Besluit:

Met 25 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 3 nee-stemmen (Edward Van Keer, Cecile Sillis en Finke Jacobs), 1 onthouding (Suzy Jacobs)

 

Enig art. : Het huishoudelijk reglement van voor- en naschoolse kinderopvang en speelpleinwerking Spinibo, met toevoegen van een annuleringsbeleid, wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Wijzigen samenwerkingsovereenkomst buitenschoolse opvang in de Assese kleuterscholen en lagere scholen.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet lokaal bestuur;

 

Gelet op de vorige samenwerkingsovereenkomst dd. 1/9/2015;

 

Overwegende genoemde wijzigingen voorgesteld door de dienst BKO en voorgelegd en goedgekeurd door de directies van de scholen;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de buitenschoolse opvang georganiseerd door het gemeentebestuur en de Assese basisscholen, wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening: aanpassing hoofdstuk XIII.

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 56, § 1 juncto artikel 40 en 41, 2° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Gelet op het Materialendecreet en VLAREMA;

Gelet op de algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening;

Overwegende dat hoofdstuk XIII van de algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening de inzameling van huisvuil, sluikstorten, het gemeentelijk recyclagepark en KGA behandelt;

Overwegende dat dit hoofdstuk, dat enkel geldt voor de gemeente Asse en dus niet uniform is voor de gehele politiezone, een laatste maal werd aangepast door de gemeenteraad in zitting van 21 februari 2022;

Overwegende dat omwille van diverse wijzigingen inzake afvalophaling en sorteerregels de dienst Milieu een voorstel van aanpassingen heeft opgemaakt (als bijlage);

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit:

Met 23 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 6 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Enig art. : De voorgestelde aanpassingen aan hoofdstuk XIII van de algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening (als bijlage) worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting

klasse lV gelegen Nieuwstraat 48 te 1730 Asse

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 1ste lid;

 

Gelet op de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers;

 

Gelet op het feit dat met de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet werd een zogenaamde convenantverplichting ingevoerd voor vaste kansspelinrichtingen klasse IV. Sinds 25 mei 2O21 is het bijgevolg verplicht voor elke uitbater van een wedkantoor (= yergunninghouder F2, uitbater van een kansspelinrichting klasse IV) om bij de aanvraag tot het verkrijgen of hernieuwen van een vergunning F2 bij de kansspelcommissie een convenant toe te voegen.

Dit convenant is een bindende afsprakennota die wordt opgesteld door de uitbater en het bestuur van de gemeente of stad waar de inrichting is gelegen. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden, de openings- en sluitingsuren, alsook de openings- en sluitingsdagen van de kansspelinrichtingen klasse IV en wie het gemeentelijk toezicht waarneemt. De opzet van de nieuwe convenantregeling is om ervoor te zorgen dat de steden en gemeenten meer inspraak en slagkracht krijgen m.b.t. het beschermen van jongeren en andere kwetsbare groepen tegen de mogelijke nadelige effecten

van kansspelen in kansspelinrichtingen klasse IV.

Daarnaast voerde voormelde wet een nieuwe regel in die stelt dat wedkantoren niet (langer) gevestigd mogen worden in de nabijheid van scholen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden. Als de lokale overheid in het convenant dat zij met de inrichting gesloten heeft echter voldoende beschermingsmaatregelen heeft opgenomen ten aanzien van de potentiële speler is een afwijking op deze bepaling mogelijk, dit op grond van een uitdrukkelijke en omstandige motivering.

 

Overwegende dat op 3 november 2022 de burgemeester een aanvraag tot een advies van de burgemeester en het afsluiten van een convenant van nv  Derby, Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem ontving. 

De aanvraag werd ingediend met het oog op het hernieuwen van vergunning F2 met nummer 117018 bij de kansspelcommissie. Die vergunning laat de vergunninghouder toe om weddenschappen aan te nemen in de vaste kansspelinrichting klasse lV (= wedkantoor), gelegen Nieuwstraat 48 te 1730 Asse.

Zoals vermeld bepaalt artikel 43/5, 5. van de Kansspelwet dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan. De wetgever heeft hiermee een principieel verbod uitgevaardigd op het vestigen van een wedkantoor in de nabijheid van voormelde plaatsen, waarbij de lokale overheid over een discretionaire bevoegdheid beschikt om deze nabijheidsvoorwaarden naar eigen inzicht toe te passen bij de beslissing om een convenant te weigeren/af te sluiten. Dit telkens met het oog op het beschermen van potentiële spelers en het beperken van de sociale risico's in verband met de ligging van het wedkantoor.

 

Overwegende dat naar aanleiding van de exploitatievraag een plaatsbezoek werd gebracht door onze (politie)diensten waarbij het volgende werd opgemerkt (zie het verslag van controle door de politie (30/11/2022)) dat de desbetreffende uitbater zich niet houd aan volgende voorwaarden die hijzelf vermeld in de voorgelegde convenant bij zijn aanvraag:

        Het deelnemen aan automatische kansspelen is verboden voor personen jonger dan eenentwintig jaar.

        Aan de toegangsdeur van het wedkantoor wordt een waarschuwingsbericht opgehangen dat uitdrukkelijk stelt dat gebruik en verkoop van verdovende middelen in de zaak verboden zijn en dat bij ieder vermoeden van gebruik of verkoop van verdovende middelen de politie zal worden gecontacteerd.

        In het wedkantoor worden op een zichtbare manier folders ter beschikking gesteld van de spelers met informatie over gokverslaving, het telefoonnummer van de hulplijn 0800 alsmede adressen van hulpverleners.

        In het wedkantoor wordt op duidelijk leesbare en goed zichtbare wijze meegedeeld dat geen krediet wordt verleend. De aanwezigheid in het wedkantoor van geldautomaten is verboden. De aanwezigheid in het wedkantoor van geldwisselaars is toegelaten.

        Op permanente basis en zonder onderbreking worden middels een videobewakingssysteem opnames gemaakt van het wedkantoor en het gedeelte van de stoep of het voetgangersgebied direct aan en alleen voor de gevel van het wedkantoor.

Overwegende dat volgens artikel 54van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers. Er wordt onderscheid gemaakt volgens mij tussen toegang en deelname.
Art. 54.§ 1. De toegang tot de speelzalen van kansspelinrichtingen klasse I en II is verboden voor personen jonger dan 21 jaar, uitgezonderd het meerderjarige personeel van kansspelinrichtingen op hun plaats van tewerkstelling. De toegang tot kansspelinrichtingen klasse IV is verboden voor minderjarigen.
...
De deelneming aan automatische kansspelen bedoeld in artikel 43/4, § 2, derde lid, in de vaste kansspelinrichtingen klasse IV is verboden voor personen jonger dan eenentwintig jaar.

Volgens het verslag van controle door de politie (30/11/2022) houd de eigenaar zich hier niet aan.

 

Overwegende dat naar aanleiding van een in concreto onderzoek van de plaatsgesteldheid van de vestigingslocatie, nl. Nieuwstraat 48 te 1730 Asse

blijken volgende gevoelige plaatsen en instellingen zich in de nabijheid van het wedkantoor te bevinden:

        Op ongeveer 53 meter afstand: Sint-Martinusscholen - TSO/BSO, gelegen te Koensborre 1, 1730 Asse

        Op ongeveer 80 meter afstand: De Kleine Wereld, gelegen te Nieuwstraat 72, 1730 Asse

        Op ongeveer 210 meter afstand: OLV ziekenhuis Campus Asse (met afdeling psychiatrie waarbij opnames voor gokverslaving mogelijk zijn maar er is geen specifieke specialisatie aanwezig), gelegen te Bloklaan 5, 1730 Asse.

        Op ongeveer 400 meter afstand: GO! basisschool Vijverbeek, gelegen te Nieuwstraat 122, 1730 Asse

        Op ongeveer 400 meter afstand: Basisschool Schatkist, gelegen te Mollestraat 31, 1730 Asse

        Op ongeveer 450 meter afstand: Kinderdagverblijf Vijverbeek vzw, gelegen te Nieuwstraat 124, 1730 Asse

        Op ongeveer 500 meter afstand: GO! scholengroep Un!k, gelegen te Nieuwstraat 122a, 1730 Asse

        Op ongeveer 500 meter afstand: Koninklijk Atheneum Asse, gelegen te Nieuwstraat 122, 1730 Asse

        Op ongeveer 900 meter afstand: Sint-Martinusscholen - MS, gelegen te Parklaan 17, 1730 Asse

        Op ongeveer 650 meter afstand: Spinibo, gelegen te Boekfos 30, 1730 Asse

        Op ongeveer 700 meter afstand: Scouts & Gidsen Asse, gelegen te Boekfos 30a, 1730 Asse

        Op ongeveer 290 meter afstand: Radiologisch Centrum, gelegen te Kalkoven 16, 1730 Asse

        Verder zijn ook diverse sport en jeugdclubs aanwezig in de nabije omgeving

        Het wedkantoor bevindt zich op de Nieuwstraat, een van de drukste verkeersaders van Asse, in de nabijheid van het kruispunt met de Steenweg. Deze specifieke ligging zorgt ervoor dat er dagelijks duizenden voorbijgangers, waaronder veel studenten, langs het wedkantoor passeren op weg naar hun bestemming. Als men de Nieuwstraat en Steenweg volgt, vindt men, naast de reeds voormelde instellingen, immers ook makkelijk toegang tot andere plaatsen waar jongeren frequenteren, zoals het station Asse, het centrum met diverse grootschalige voorzieningen,....

        Er is een openbare parking onmiddellijk rechtover het pand.

        Er is een bushalte recht tegenover het pand.

        Het wedkantoor bevind zich achteraan in een dagbladhandel. Deze dagbladhandel kan ook druk bezocht worden door kinderen van de scholen in de buurt om snoep of dergelijke te kopen.

De nabijheid van deze locaties op zich is voldoende om het convenant te weigeren, in toepassing van voormelde wetsbepaling, aangezien het vermelden van de concrete afstand volstaat om te gewagen van de aantrekkingskracht die de kansspelinrichting uitoefent op scholieren en jongeren. Dit principe werd in het verleden reeds bevestigd door de Raad van State in het kader de convenantverplichting voor speelautomatenhallen (arrest nr. 208.789 van

9 november 2010 in de zaak A. 150.417/Vll-37.731):

Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de

inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.

ln arrest nr. 197.781 van 13 november 2009 in de zaak A. 136.813/Xll-3866 oordeelde de Raad van State hierover als volgt:

Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formelemotiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom,

namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevindt.

ln het kader van de discretionaire bevoegdheid waarover de lokale overheid beschikt, rust er bovendien geenszins een verplichting op de stad of gemeente om een convenant af te sluiten met de aanvrager. De Kansspelwet bepaalt dat er van het nabijheidsverbod op gemotiveerde wijze kan afgeweken worden (via het convenant). Dit maakt het mogelijk om het beleid dat men wenst te voeren naar eigen vermogen vorm te geven, zonder dat hieraan een positieve verplichting verbonden is m.b.t. het afsluiten zelf van een convenant. De lokale overheid kan

zich hierbij laten leiden door bepaalde principes en doelstellingen die haar eigen zijn in de strijd tegen de nadelige effecten van kansspelen in kansspelinrichtingen klasse IV. Ook dit gegeven werd reeds bevestigd door de Raad van State in het kader van de convenantverplichting voor speelautomatenhallen (nr. 197.781 van 13 november 2009 in de zaak A. 136.813/Xll-3866):

Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Road van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt

En ook:

De appreciatiebevoegdheid van de gemeente houdt in wezen in dat op grond van een concreet onderzoek van de eigen en particuliere omstandigheden van elke zaak, geval per geval wordt uitgemaakt of al dan niet een convenant kon worden gesloten. Artikel 34, derde lid, van de wet van 7 mei 1999 verplicht de gemeente van vestiging don ook geenszins met elke aanvrager een convenant te sluiten, maar laat haar tevens toe een convenant te weigeren (arrest nr. 208.670

van 4 november 2010 in de zaak A. 138.378/VII-37.730).

De gemeente Asse wenst zich aldus actief in te zetten in de bestrijding van de nadelige effecten van problematisch gokken en gokverslaving en heeft de taak op zich genomen om een beleid te voeren waarbij men potentiële risico's en gevaren maximaal wil vermijden. Geheel in overeenstemming met de opvattingen van de wetgever hieromtrent, acht de gemeente het uitbaten van een wedkantoor op voormelde locatie niet verenigbaar met dit doel.

Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de aangevraagde vestigingsplaats aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van onderwijsinstellingen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht

Overwegende het ongunstig advies van de dienst ruimtelijke planning en ondernemen.

 

Overwegende het ongunstig advies van de burgemeerster van 30/11/2022.

 

Overwegende de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van in zitting van 5/11/2022 betreffende Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse lV gelegen Nieuwstraat 48 te 1730 Asse.

 

Gelet op voorgaande wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het afsluiten van een convenant met voormelde aanvrager te weigeren.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art1: De gemeenteraad weigert om met de nv Derby, Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Nieuwstraat 48 te 1730 Asse.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Goedkeuring vaststellingsbevoegdheid gas 1-4

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 119 bis van de Nieuwe Gemeentewet, ingevoerd bij wet van 13 mei 1999 en gewijzigd bij wetten van 7 mei 2004, 17 juni 2004 en 20 juli 2005;

 

Gelet op de gemeentelijke reglementen en verordeningen;

 

Gelet op de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst Gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119 bis van de nieuwe gemeentewet;

 

Gelet op de wet van 15 mei 2007, artikel 3 § 2, die stelt dat de gemeenteraad van de organiserende gemeente de gemeenschapswacht-vaststellers kunnen belasten met het verrichten van de vaststellingen die uitsluitend beperkt worden tot de onmiddellijke waarneembare toestand van goederen die de gemeente het recht geeft een belasting of retributie te heffen;

 

Gelet op de Omzendbrief van 3 mei 2010 waarbij uitleg wordt verschaft bij de functie van gemeenschapswacht en bij de instelling van de dienst Gemeenschapswachten;

 

Gelet op de beslissing van de Gemeenteraad van 16 december 2008 tot instelling van de dienst Gemeenschapswachten;

 

Gelet op de GAS-wet van 1 juli 2013, in werking getreden op 1 januari 2014;

 

Gelet op de Omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg wordt verschaft bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties;

 

Overwegende dat Kris Buys, Steven Gaudeus, Kristof Van Campenhout, Drini Pollozhani, Bjarne Tournoy en Sylvio Vandenbossche hun opleiding tot gemeenschapswacht-vaststeller en de bijkomende opleiding tot vaststeller in het kader van gas 4-verkeer met succes hebben afgerond;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 - Kris Buys, Steven Gaudeus, Kristof Van Campenhout, Bjarne Tournoy, Drini Pollozhani, Sylvio Vandenbossche, worden verlengd of nieuw aangesteld als vaststellers in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties (1 tot 4) waarbij hun vaststellingsbevoegdheid van toepassing is op het vaststellen van inbreuken op de gemeentelijke reglementen en verordeningen. Gil Jacobs heeft zijn verplichte opleiding tot gemeenschapswacht met succes afgerond.

 

Art. 2 - Volgens de wet van 15 mei 2007, artikel 3 § 2, belast de gemeenteraad de gemeenschapswacht-vaststellers met het verrichten van de vaststellingen die uitsluitend beperkt worden tot de onmiddellijk waarneembare toestand van goederen die de gemeente het recht geeft een belasting of retributie te heffen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Aanleg van een fietssnelweg tussen Sleeuwagen en Voorstehoeve en tussen Kruiskouter en Zittert + bouw van een fietstunnel thv Mollemseweg en aanleg van fietssnelweg tussen Ceuppensrij en Mollemseweg - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

 

Motivering:

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2022, op budgetcodes 2022/20-03-010/0290-00/22400000/GEMEENTE/CBS/IP-03 en 2022/20-03-011/0290-00/22400000/GEMEENTE/CBS/IP-03 en de volgende jaren;

Overwegende dat de ontwerpopdracht voor de opdracht “Aanleg van een fietssnelweg tussen Sleeuwagen en Voorstehoeve en tussen Kruiskouter en Zittert + bouw van een fietstunnel thv Mollemseweg en aanleg van fietssnelweg tussen Ceuppensrij en Mollemseweg” op 27 april 2020 door de gemeenteraad werd gegund aan Ingenieursbureau Goegebeur-D'Hauwer bv, Valleistraat 75 te 9402 Meerbeke;

Overwegende dat in het kader van deze opdracht een bestek werd opgesteld door de ontwerper, Ingenieursbureau Goegebeur-D'Hauwer bv, Valleistraat 75 te 9402 Meerbeke;

Overwegende dat deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Aanleggen van segmenten 1 en 3 van de fietssnelwegen F212 en F221 (zones tussen Sleeuwagen en Voorstehoeve en tussen Kruiskouter en Zittert)), raming: € 1.138.518,42 excl. btw of € 1.377.607,29 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Bouwen van een fietstunnel t.h.v. Mollemseweg en aanleggen van een fietssnelweg tussen Ceuppensrij en Mollemseweg (segment 2 fietssnelweg F221)), raming: € 2.437.158,48 excl. btw of € 2.948.961,76 incl. 21% btw waarbij het aandeel van de gemeente Asse € 1.284.304,78 excl. btw of € 1.554.008,78 incl. 21% btw bedraagt;

Overwegende dat de totale uitgave voor de opdracht wordt geraamd op € 3.575.676,90 excl. btw of € 4.326.569,05 incl. 21% btw (btw medecontractant) waarbij het aandeel van de gemeente Asse € 2.422.823,20 excl. btw of € 2.931.616,07 incl. 21% btw bedraagt (btw medecontractant);

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;

Overwegende dat het een gezamenlijke opdracht betreft waarbij het aangewezen is dat de gemeente Asse de procedure zal voeren en in naam van INFRABEL Asset Management Area North-West bij de gunning van de opdracht zal optreden;

Overwegende dat gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1:  Goedkeuring wordt verleend aan het bestek en de raming voor de                                           opdracht “Aanleg van een fietssnelweg tussen Sleeuwagen en                                                         Voorstehoeve en tussen Kruiskouter en Zittert + bouw van een                                           fietstunnel thv Mollemseweg en aanleg van fietssnelweg tussen                                           Ceuppensrij en Mollemseweg”, opgesteld door de ontwerper,                                                         Ingenieursbureau Goegebeur-D'Hauwer bv, Valleistraat 75 te 9402                                           Meerbeke. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in                                           het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van                                           de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 3.575.676,90 excl.                                           btw of € 4.326.569,05 incl. 21% btw (btw medecontractant) waarbij                                           het aandeel van de gemeente Asse € 2.422.823,20 excl. btw of €                                           2.931.616,07 incl. 21% btw bedraagt (btw medecontractant).

Art. 2:  Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare                                           procedure.

Art. 3:  Gemeente Asse wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in                             naam van INFRABEL Asset Management Area North-West bij de                                           gunning van de opdracht op te treden.

Art. 4:  In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is                                           elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke                                           kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

Art. 5:  Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende                                           besturen.

Art. 6:  De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en                                           bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Gemeentelijke tarieven saneringsbijdrage voor 2023.

 

 

Motivering:

FARYS/TMVW formuleert jaarlijks een intercommunaal voorstel voor de gemeentelijke bijdrage (drinkwaterklanten) en de gemeentelijke vergoeding (eigen waterwinners), uitgedrukt in €/m³. Momenteel bedragen de decretaal voorziene maximale verbruikstarieven die door de meeste deelnemers worden toegepast :

 

Decretaal maximum

Huishoudelijk    €/m³

basistarief     1,4832

comforttarief     2,9664

 

Niet-huishoudelijk   

vlak tarief     1,6803

 

Deze maximale verbruikstarieven komen tot stand door de bovengemeentelijke tarieven te vermenigvuldigen met de coëfficiënt die het maximum bepaalt (1,4 in 2022).

 

Jaarlijks worden wij geconfronteerd met de timing van de vastlegging van de bovengemeentelijke bijdrage en de vermenigvuldigingscoëfficiënt, met name eind december middels een programmadecreet. Wij vragen daarom telkens een principieel akkoord wat betreft de gemeentelijke bijdrage en -vergoeding voor het volgende jaar. Deze aanpak laat immers toe de facturatie van de geactualiseerde prijzen toch vanaf 1 januari op te starten, juist na publicatie van het programmadecreet.

 

Het intercommunaal voorstel is:

 

Toepassing van de maximale tarieven voor de gemeentelijke bijdrage en vergoeding, berekend door de tarieven voor de bovengemeentelijke bijdrage voor 2023 te vermenigvuldigen met een vermenigvuldigingscoëfficiënt (momenteel 1,4 onder voorbehoud van decretale aanpassing).

 

Het intercommunaal voorstel wordt logischerwijze aanbevolen, zij het dat het elke deelnemer vrij staat ervan af te wijken. Indien een deelnemer eigen tarieven voor de gemeentelijke bijdrage (en/of -vergoeding) wenst tot te passen, dan dienen deze hoe dan ook lager te zijn dan het decretaal voorziene maximum.

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 13 nee-stemmen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Suzy Jacobs)

 

Enig art. : Intercommunaal voorstel wordt niet gevolgd. De tarieven 2022 worden ook toegepast voor 2023. (m.a.w. geen indexatie voor 2023).

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal dv.

 

 

Motivering:

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, titel 3, inzake Intergemeentelijk samenwerking;

Gelet op de laatst gecoördineerde statuten van Cipal van 31 januari 2019;

Gelet op artikel 41 van het decreet lokaal bestuur, behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2,§2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen;

Gelet op artikel 40§1 van het Decreet Lokaal Bestuur: Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheid, vermeld in artikel 2.

Na onderzoek blijkt dat een toetreding tot Cipal aangewezen is.

Cipal heeft tot doel "de studie, de organisatie en de promotie van de informatie- en communicatietechnologie ten behoeve van haar deelnemers".

aan het lidmaatschap van Cipal, o.m. op het vlak van medezeggenschap en inspraak in het door Cipal gevoerde beleid en op vlak van het medeeigenaarschap van de activa van Cipal, zijn een aantal rechte verbonden.

 

Door de toetreding tot Cipal kan de gemeente Asse mee genieten van de schaalvoordelen die gegenereerd worden door samenwerking op ICT-vlak tussen talrijke lokale besturen besturen.

Zo zal de gemeente Asse door toetreding o.m. kunnen genieten van de gunstigere (kostendelende) tarieven voor deelnemers inzake de dienstverlening van Cipal op het vlak van infomaticaveiligheid.

Een intergemeentelijk samenwerkingsverband als publiek rechtspersoon biedt een betere garantie op het vlak van het verzekeren van de continuïteit van de aangeboden diensten.

 

De toetreding tot Cipal voor de gemeente Asse schept mogelijkheden om de werking van de gemeente efficiënter, rationeler en sneller te laten verlopen.

Dit veronderstelt echter geen verplichting. De stad zal de opportuniteiten bewaken en zal steeds de markt raadplegen om op die manier de voor haar meest geschikte software en/of technologie in huis te halen.

 

Aan de gemeente Asse wordt bij de voorgenomen toetreding overeenkomstig artikel 13 van de statuten een kapitaalplaatsing gevraagd van 8.625,00 EUR na aanvaarding door de algemene vergadering van Cipal van het lidmaatschap.

De gemeente zal door deze kapitaalplaatsing 69 aandelen verwerven.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 - De gemeenteraad keurt de statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal goed.

 

Art. 2 - De gemeenteraad keurt de toetreding van de gemeente Asse tot deze vereniging, voor de duur van haar bestaan, goed.

 

Art. 3 - De voorziene kapitaalplaatsing van 8.625 euro te doen, na opvraging door Cipal en daartoe de nodige gelden uit te trekken op de begroting.

 

Art. 4 - Een voor eensluitend verklaard afschrift van dit toetredingsbesluit over te maken aan Cipal.

 

Art. 5 - Het college van burgemeester en schepenen te gelastten met de uitvoering van dit besluit

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Belasting op het privaat ingebruik nemen van het openbaar domein.

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 170§4 van de Grondwet;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op de gemeentelijke fiscale autonomie;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering

en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;

Gelet op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat de gemeente bevoegd is voor het toezicht op de veiligheid en

de rust op de openbare wegen;

Overwegende dat de private ingebruikname van het openbaar domein aanleiding

geeft tot passende maatregelen vanwege de gemeente inzake veiligheid, rust en

reinheid;

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 13 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Suzy Jacobs)

 

Art.1-  Er wordt voor de periode 01/01/2023 tot en met 31/12/2025 een gemeentebelasting 'gevestigd op het privaat in gebruik nemen van het openbaar domein, onder gelijk welke vorm, gelijk-, boven- of ondergronds, tenzij deze ingebruikname reeds aanleiding geeft tot de toepassing van een andere gemeenteverordening inzake belasting of retributie, of toegestaan is krachtens een contract.

 

Art.2- De belasting is verschuldigd door de aanvrager van de vergunning of de persoon die het openbaar domein in gebruik neemt.

 

Art.3- De belasting wordt vastgesteld op:

- Terrassen

De terrassen worden vrijgesteld van retributie. Ze dienen wel een vergunning voor de terrassen aan te vragen.

        Permanente inname (Pleinen, parken, kernwinkelgebied Asse en

 Zellik): 0 €/m²/jaar

     Zomerterrassen (beperkt in tijd, parkeerplaatsen, stoep,…):

 0 €/m²/jaar

     Occasionele inname: 0 €/m²/dag

 

- Uitstallingen (stoepbord, kledingrek, aandachtstrekker,       verkoopinstallatie, aankondiging, niet vast fietsenrek)

     Permanente inname (reclamepanelen,…): 18,00/m²/jaar

     Occasionele inname: 4,50€/m²/dag (met een minimum van 45,00€)

     Stoepborden: 25,00€/bord/jaar

     Reclamevlaggen: 100€/vlag/jaar

 

- Afhaalautomaten:

     Automaten met een minimum grondoppervlakte van 0,20m²: 250,00€/jaar

     Automaten met een grondoppervlakte minder dan 0,20m²: 35,00€/jaar

 

- Gelegenheidsinname (tenten): 4,50€/m²/dag (met een minimum van 45,00€)

 

- Ambulante handel:

     Commerciële doeleinden, occasioneel plaatsen van een kraam, stand of voertuig (max. 30m²): 15,64€/dag

     Per bijkomende schijf van 10 m²: 15,64 €/dag

 

3.2.

§1.Voor werkzaamheden verricht door aannemers, ambachtslieden en andere privé-personen (plaatsen van stellingen, containers en andere materialen):

   - 0,29 euro/m2/dag (met minimum van 5,80 euro per dag)

 

 

§2. De tarieven, vermeld in §1, worden verdubbeld indien een openbare weg volledig is afgesloten voor het doorgaand verkeer.

 

3.3. De tarieven, vermeld onder de artikel 3 worden verdubbeld indien bij de ingebruikname betalende parkeerplaatsen worden ingenomen.

 

Art.4- Zijn vrijgesteld van de belasting:

 1) De werkzaamheden van algemeen belang. Werken uitgevoerd door nutsmaatschappijen.

 2) Werken of opdrachten uitgevoerd door of in opdracht van openbare besturen.

 

Art.5- Het intrekken van de vergunning bij politiemaatregel wegens onrechtmatig gebruik of het afzien van het genot van de vergunning door de verkrijger van de vergunning, brengt voor de belastingplichtige geen enkel recht mee tot terugbetaling van het betaalde bedrag.

Art.6- Voor de berekening van het bedrag van de belasting, die vastgesteld is per m2, is de oppervlakte die in aanmerking moet worden genomen, die van de rechthoek of van het vierkant, dat fictief rond het voorwerp of de groep voorwerpen, die het openbaar bezet(ten), kan getrokken worden.

Art.7- 

 §1. Bij een privatieve ingebruikname van het openbaar domein

 met een vergunning wordt de belasting contant ingevorderd bij het afleveren van de vergunning tegen afgifte van een kwitantie.

 §2. Bij een privatieve ingebruikname van het openbaar domein

 zonder een vergunning wordt de belasting ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

Art.8- De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend, en worden gemotiveerd. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging.              Bezwaarschriften kunnen onder dezelfde voorwaarden en binnen dezelfde termijn worden ingediend via een duurzame drager.

Deze indiening, moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de contante betaling of vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

 

Art.9-  De afgeleverde vergunning dient op een zichtbare plaats aangebracht te worden in de onmiddellijk nabijheid van de inname.

 

Art.10 -  Het gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2019 houdende het belastingreglement aangaande het privaat in gebruik nemen van het openbaar domein wordt met ingang van 1 januari 2023 opgeheven.

 

Art. 11 - Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsstukken van de administratie), 6 tot en met 9bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids – en moratoriumintrest; rechten en voorrechten van de schatkist, verjaring van de rechten van de schatkist) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikel 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft o.m. de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Art. 12- De voormelde tarieven wordt gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks aangepast aan het consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat.

 Formule:

 [huidig tarief] x consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

 

Art. 13- Dit belastingreglement wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Belastingreglement op het afgeven van administratieve stukken.

 

 

Motivering:

Gelet op de artikelen 41, 62, 170 en 170§4 van de gecoördineerde Grondwet;

Gelet op de artikelen 40, 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentelijke belastingen en retributies;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen met latere wijzigingen;

Overwegende dat het gemeentebestuur zoveel mogelijk kosten moet trachten te recupereren voor individualiseerbare diensten;

Overwegende dat het afleveren van administratieve stukken een van de meest voorkomende taken is van de gemeentediensten; dat de kosten forfaitair kunnen worden bepaald binnen de perken, gesteld door de hogere overheden;

Gelet op het Ministerieel besluit van 28/11/2019 (BS08/11/2019) betreffende de tarieven van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de Kids-ID's en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen;

Overwegende dat de tarieven die aan de burger worden aangerekend bestaan uit 2 componenten: de bovengenoemde vergoeding die het gemeentebestuur betaalt en het aandeel dat de gemeente zelf aanrekent.

Gelet op het Ministerieel besluit van 11/09/2017 (BS 29/9/2017) waarin staat dat de tarieven van de vergoedingen van bovengenoemde documenten jaarlijks worden herzien op 1 januari op basis van de schommelingen van de gezondheidsindex.

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1 - Er wordt voor een termijn, ingaand op 01/01/2023 en eindigend op 31/12/2025 een belasting gevestigd op het afleveren door het gemeentebestuur van administratieve stukken en inlichtingen.

 De belasting is verschuldigd door de natuurlijk of rechtspersoon aan wie het stuk wordt afgeleverd.

 

Art. 2 - Het bedrag van de belasting wordt als volgt vastgesteld :

 

2.1. Getuigschriften : gratis

2.2.  Legalisatie of voor echt verklaring van documenten : Gratis

2.3. Identiteitskaarten en verblijfsbewijzen :

2.3.1. Identiteitsbewijzen voor kinderen van minder dan 12 jaar,

afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 10/12/1996 en latere wijzigingen.

 

2.3.1.1. Elektronische identiteitskaarten voor kinderen van minder

dan 12 jaar afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 18.10.2006 en latere wijzigingen.

- 8,50 Euro voor het eerste of voor elke andere die uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude.

- 8,50 Eurovoor een duplicaat ingevolge diefstal.

- 17,30Euro voor een duplicaat ingevolge verlies.

- 110,80 Euro voor een dringende aflevering.

- 146,20 Euro voor een dringende aflevering met levering in Brussel.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.1.1 niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.3.1.2. Identiteitsbewijs bestaande uit een tweeluik, bedekt met een plastic laagje of in een plastic zakje (model 2-b) (identiteitsbewijs vreemdelingen) afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 22/10/2013 en latere wijzigingen

- 2,06 Euro voor een eerste exemplaar of voor elke andere uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude.

- 2,06 Euro voor een duplicaat ingevolge diefstal.

- 4,13 Euro voor een duplicaat ingevolge verlies.

 

2.3.2. Elektronische identiteits- en verblijfskaarten voor personen vanaf 12 jaar :

2.3.2.1. Elektronische identiteitskaarten voor Belgen, afgeleverd in uitvoering van het K.B. van 25/03/2003 voor personen vanaf 12 jaar en latere wijzigingen:

- 25,30 Euro

- 25,30 Euro voor elk duplicaat ingevolge diefstal

- 35,80 Euro voor elk duplicaat ingevolge verlies

- 129,30 Euro voor een dringende aflevering.

- 164,60 Euro voor een dringende aflevering met levering in Brussel.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.2.1. niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.3.2.2. Elektronische vreemdelingenkaarten opgesteld volgens het model 8ter en 8quater (EU, EU+) afgeleverd in uitvoering van de Wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en latere wijzigingen en de Wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en latere wijzigingen

− 25,30 Euro

− 25,30 Euro voor een nieuwe kaart ingevolge diefstal

− 35,80 Euro voor een nieuwe kaart ingevolge verlies

−129,30 Euro voor een dringende aflevering

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.2.2. niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.3.2.3. Verblijfsbewijzen van vreemdelingen :

- 5,16 Euro voor een attest immatriculatie

- gratis voor een bewijs inschrijving vreemdelingenregister (bijlage 8)

- gratis voor een Aankomstverklaring

 

2.3.2.4. Elektronische vreemdelingenkaarten opgesteld volgens het Europees model (A, B, F, F+, H, I, J, K, L, M, M duurzaam verblijf en N) afgeleverd in uitvoering van :

- de Wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en latere wijzigingen en de Wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten.

 

- 25,80 Euro

- 25,80 Euro voor een nieuwe kaart ingevolge diefstal

- 36,30 Euro voor een nieuwe kaart ingevolge verlies

-164,60 Euro voor dringende aflevering.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.2.4. niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.3.2.5. Elektronische verblijfskaarten van het type M, M duurzaam verblijf en N die worden afgeleverd in uitvoering van:

- de wet van 16 december 2020 betreffende de begunstigden van het akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie

 

- 25,30 Euro voor de eerste of voor elke andere die uitgereikt wordt tegen inlevering van de oude

- 25,30 Euro voor een nieuwe kaart ingevolge diefstal

- 35,80 Euro voor een nieuwe kaart ingevolge verlies

- 129,30 Euro voor dringende aflevering.

- kosteloos voor de M-kaart met de vermelding "duurzaam verblijf" voor zover het gaat om een eerste afgifte aan een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord die op het moment van zijn aanvraag voor de status van begunstigde van het terugtrekkingsakkoord (bijlage 58) in het bezit was van een geldig document ter staving van duurzaam verblijf (bijlage 8bis of E+) of van een geldige duurzame verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie (F+-kaart). De kosteloosheid geldt enkel voor een gewone procedures (niet-spoed!).

 

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de prijzen van de producten uit artikel 2.3.2.5. niet gekoppeld worden aan de evolutie van de consumptieprijsindex en op 1 januari niet worden aangepast aan de consumptieprijsindexcijfer van de maand die aan de aanpassing voorafgaat.

 

2.4. Rijbewijzen :

Rijbewijs Europees model (bankkaart): 26,96 Euro

Voorlopig rijbewijs Europees model (bankkaart): 26,96 Euro

Afleveren van een internationaal rijbewijs : 26,96 Euro.

 

2.5. Trouwboekjes :

16,17 Euro (huwelijksgetuigschrift inbegrepen).

Eenzijdige opzegging van een wettelijke samenwoonst: 215,66 Euro.

 

2.6. Paspoorten:

2.6.1 Paspoorten voor inwoners ingeschreven in het

Bevolkingsregister van Asse en voor Belgen op doorreis:

- 84,84 Euro per exemplaar gewone procedure.

- 264,33 Euro volwassene spoedprocedure.

- 43,45 Euro minderjarige gewone procedure.

- 221,86 Euro minderjarige spoedprocedure.

2.6.2 Reisdocumenten voor vluchtelingen, vreemdelingen en staatlozen

- 80,74 Euro per exemplaar gewone procedure.

- 254,10 Euro volwassene spoedprocedure.

- 49,59 Euro minderjarige gewone procedure.

- 221,86 Euro minderjarige spoedprocedure.

In afwijking op art. 8 van dit reglement zullen de gemeentezegels van de producten uit artikel 2.6.2 gekoppeld worden aan de gemeentezegels van toepassing op de producten van artikel 2.6.1.

 

2.7. Diverse inlichtingen en lijsten.

2.7.1. a) 2,16 Euro per blad voor eenmalige inlichtingen uit

bevolkingsregisters, registers (adreswijzigingen,selectielijsten,...)

b) gratis voor inlichtingen omtrent eigen persoonsgegevens, zoals

bedoeld in art.10§1 van de Wet van 08.12.1992;

2.7.2. per blad voor afschriften van andere publicata en van

stedenbouwkundige plannen:

- 0,06 Euro voor een afschrift in zwart/wit op A4 formaat

- 0,13 Euro voor een afschrift in zwart/wit op A3 formaat

- 1,25 Euro voor een afschrift in kleur op A4 formaat

- 1,88 Euro voor een afschrift in kleur op A3 formaat

2.7.3. 12,51 Euro per planafdruk.

 

2.8. Bouw-, verkavelings- en milieuvergunningen.

2.8.1. Er is een belasting verschuldigd van:

 

 

Digitaal

Analoog

Melding van een ingedeelde inrichting of activiteit

40,93 EUR

61,40 EUR

Melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

40,93 EUR

61,40 EUR

Melding voor een inrichting en het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

40,93 EUR

61,40 EUR

Omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen:

- Gewone procedure

- Vereenvoudigde procedure

 

 

46,05 EUR

12,28 EUR

 

 

51,17 EUR

15,35 EUR

Omgevingsvergunningsaanvragen voor een

- Gewone procedure

- Vereenvoudigde procedure

 

204,67 EUR

102,34 EUR

 

245,61 EUR

133,04 EUR

Indien klasse1

- Zonder MER

- Met MER

 

  921,02 EUR

1.535,04 EUR

 

 

Omgevingsvergunningsaanvragen voor een ingedeelde inrichting EN voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen:

- Gewone procedure

- Vereenvoudigde procedure

 

 

 

204,67 EUR

102,34 EUR

 

 

 

245,61 EUR

133,04 EUR

Vraag tot omzetting van een milieuvergunning verleend voor 20 jaar naar een permanente

204,67 EUR

245,61 EUR

Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden:

- Zonder wegenis

 

 

- Met wegenis

 

204,67 EUR

+ 81,87 EUR/lot

 

255,84 EUR

+ 81,87 EUR/lot

 

409,34 EUR

+ 102,34 EUR/lot

 

511,68 EUR + 102,34 EUR/lot

Verzoek tot bijstelling van een verkavelingsvergunning

153,50 EUR

+40,93 EUR/lot

255,85 EUR

+46,05 EUR/lot

Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden

40,93 EUR

51,17 EUR

Aanvraag van een stedenbouwkundig attest

12,28 EUR

15,35 EUR

Aanvraag van een planologisch attest

30,70 EUR

46,05 EUR

Vergunningsaanvraag springstoffen

204,67 EUR

245,61 EUR

Vergunningsaanvraag ioniserende stralingen

204,67 EUR

245,61 EUR

Aanvraag tot het houden van een projectvergadering

 

307,01 EUR

Voor het in kennis brengen van kadastrale eigenaars en omwonenden tijdens de procedure van de aanvraag

 

5,12 EUR /aangetekende zending

 

Er is vrijstelling van belasting voor aanvragen voor :

  1.                              opslagplaatsen voor gas en stookolie voor verwarming van particuliere woningen (klasse 3)
  2.                              warmtepompen voor verwarming/koeling van particuliere woningen (klasse 2 en 3)

2.8.2. Er is een belasting verschuldigd van 125,08 Euro voor het indienen van een aanvraag tot socio-economische machtiging van een handelsvestiging.

 

2.9. Huisnummers : gratis

2.10. Document 240i: gratis

2.11. Algemene politieverordening : 6,25 Euro per exemplaar.

 

2.12. - Een belasting van 170,00 euro per dossier is verschuldigd voor:

de stedebouwkundige-, juridische- en milieu inlichtingen welke het gemeentebestuur dient te bezorgen aan de notaris, vastgoedmakelaar of eigenaar bij het opmaken van een verkoopakte voor een gebouw, een perceel of een entiteit van percelen en gebouwen; voor de subentiteiten (appartement, winkelruimte,...).

- Het verstrekken van milieuinformatie (bodemstalen, milieuvergunningen, historiek bedrijvigheid) voor studiebureau's, bedrijven ...enz.

 

2.13. Per slachtingsaangifte op het grondgebied van de gemeente is er een belasting verschuldigd van 5,39 Euro per dier.

 

2.14. Een afschrift van een belasting- of retributiereglement wordt belast aan een tarief van 0,06 Euro per blad (een afschilt in zwart/wit op A4 formaat).

 

2.15. De retributie voor de afgifte van een conformiteitsattest, in het kader van een aanvraag tot onbewoonbaarheid en/of ongeschiktheid bedraagt 67,39 Euro.

 

Art. 3 - Zijn vrijgesteld van belasting :

3.1. de stukken die in uitvoering van een wet of gelijk welk reglement van de administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos worden afgeleverd;

 

3.2. de stukken die afgeleverd worden aan behoeftige personen; de behoeftigheid wordt door ieder overtuigend bewijsstuk gestaafd;

 

3.3. de machtigingen betreffende godsdienstige of politiek manifestaties;

 

3.4. de machtigingen betreffende activiteiten die als dusdanig reeds het voorwerp uitmaken van een belasting of retributie ten voordele van de gemeente;

 

3.5. de inlichtingen en stukken, gevraagd door het Rijk, de provincies of de gemeenten, en door de gerechtelijke of administratieve overheid, alsook door de instellingen van openbaar nut;

3.6. de stukken die krachtens een wet, een K.B. of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten voordele van de gemeenten onderworpen zijn.

 

Uitzondering wordt gemaakt voor de rechten die de met het afgeven van reispassen belaste gemeenten ambtshalve toekomen krachtens artikel 13 van de wet van 04.07.1956 en het K.B. van 20.12.1972 en 20.11.1976;

 

3.7. de stukken die afgeleverd worden met het oog op de samenstelling van het dossier dat overeenkomstig de wet van 12 juli 1976 betreffende het herstel van zekere schade veroorzaakt aan private goederen door natuurrampen moet ingediend worden bij het Rampenfonds teneinde een vergoeding te bekomen voor de geleden schade.

Art. 4 - Eventuele verzendkosten van betalende documenten zijn ten laste

van de aanvrager.

 

Art. 5 - De belasting wordt contant ingevorderd :

5.1. voor de gevallen bedoeld in artikel 2.1 tot en met 2.6 en 2.12 tegen afgifte van het document of bij het stuk, waarbij een kasticket met het geïnde bedrag wordt afgeleverd;

5.2. voor de gevallen bedoeld in artikel 2.8, 2.9, 2.10 en 2.13 tegen afgifte van het exemplaar;

5.3. voor de gevallen bedoeld in artikel 2.7 en 2.11 tegen afgifte van een kwitantie;

 

Art. 6 - De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger, die zich onterecht belast acht, kan een met reden omkleed bezwaarschrift indienen dat afgegeven of per post gezonden wordt aan het College van Burgemeester en Schepenen binnen de drie maanden te rekenen van af de contante betaling.

Bezwaarschriften kunnen onder dezelfde voorwaarden en binnen dezelfde termijn worden ingediend via een duurzame drager.

 

Art. 7 - De regels betreffende de invordering, de verwijl- en moratoire

intresten, de vervolgingen, de voorrechten, de wettelijke hypotheek, aanslagtermijnen en de verjaring inzake rijksbelastingen op de inkomsten zijn van toepassing op deze belasting. Deze regels worden beschreven in de wet van 13 april 2019.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Reglement gemeentelijk materiaal.

 

 

Motivering:

Gelet op de meerjarenplanning,

Gelet op het collegebesluit van 31.01.2022, 25.03.22 en 12.09.22;

Gelet op de vraag van de gemeenteraad van 23.05.22;

Gelet op de werking van het digitaal evenementenloket en de noodzakelijke aanpassing van het bestaande reglement,

Gelet op de speerpunten,

Gelet op de gemeentelijke ondersteuning van verenigingen,

Overwegend dat diverse diensten, na overleg en advies van het diensthoofd vrijetijd en de juridische dienst, tot een unaniem gedragen voorstel kwamen.

Gelet op de positieve adviezen van de jeugd-, cultuur- en sportraad,

Gelet op de verduidelijking.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : Het reglement voor de uitleen van gemeentelijk materiaal wordt aanvaard en goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Aanpassing prijzen identiteitsdocumenten.

 

 

Motivering:

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentelijke belastingen en retributies;

Gelet op het Ministerieel besluit van 28/10/2019 (BS 08/11/2019) betreffende de tarieven van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de Kids-ID's en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen;

Gelet op het schrijven van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking i.v.m. de vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de Kids-ID's en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen;

Overwegende dat de tarieven die aan de burger worden aangerekend bestaan uit 2 componenten: de bovengenoemde vergoeding die het gemeentebestuur betaalt en het aandeel dat de gemeente zelf aanrekent;

Overwegende dat het college in zitting d.d. 28/11/2022 een voorstel i.v.m. de prijzen formuleerde;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 - De tarieven voor de identiteitsdocumenten zoals in bijlage worden goedgekeurd.

 

Art. 2 - De tarieven treden in voege vanaf 1/1/2023.

 

Art. 3 - Artikel 2.3.1 en artikel 2.3.2 van het belastingsreglement op het afgeven van administratieve stukken worden aangepast zoals voorgesteld.

 

Art. 4 - Dit reglement wordt naar de toezichthoudende overheid gezonden.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Retributiereglement op het gebruik maken van gemeentelijke diensten van openbare hygiëne.

 

 

Motivering:

Gelet op de Gecoördineerde Grondwet, inzonderheid artikel 173;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het decreet van 2 juli 1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen;

Gelet op de algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 23 mei 2005 en latere wijzigingen;

Gelet op de algemene politieverordening van 23 mei 2005 en latere wijzigingen; Overwegende dat de gemeenteraad krachtens artikel 173 van de gecoördineerde Grondwet rechten kan vaststellen in evenredigheid tot de bewezen diensten voor facultatief gebruik maken van gemeentelijke diensten;

Overwegende dat ook een aantal laakbare praktijken op een passende manier dienen getaxeerd, teneinde deze zo veel mogelijk te voorkomen;

Overwegende dat de gemeente verder maatregelen dient te nemen tegen het ongecontroleerde storten en verbranden van afvalstoffen;

Overwegende dat maatregelen dienen te worden genomen ter bevordering van de reinheid van de openbare en private eigendommen, van de openbare gezondheid en van het leefmilieu;

Overwegende dat de gemeente de uitbreiding van de beheersoverdracht aan Indratura goedkeurde met de ophaling van grof vuil met ingang vanaf 1 januari 2023 goedkeurde;

Overwegende dat de gemeenteraad de nieuwe tarieven voor inzameling van harde plastic goedkeurde in zitting van 29 augustus 2022.

 

Besluit:

Met 19 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Finke Jacobs, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 5 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Suzy Jacobs), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben)

 

Art. 1 - Er wordt voor een termijn, ingaande op 01.01.2023 en eindigend op 31.12.2025 een retributie gevestigd, verschuldigd :

I. voor prestaties van openbare hygiëne.

II. voor diverse prestaties.

III. voor gemeenschappelijke bepalingen

 

Art. 2 - De retributie is verschuldigd door de persoon die gebruik maakt van de dienst of een beroep doet op prestaties van openbare hygiëne of andere.

  

 

DEEL I. PRESTATIES VAN OPENBARE HYGIËNE.

 

Art. 3.-  Het ophalen, op verzoek, aan huis van hiernavolgende materialen wordt als volgt getarifeerd:

- grof huisvuil (geen afbraakmaterialen) : 0,26 euro/kg.

 

Art. 4.-  Er wordt een retributie geheven van:

 

Fractie  Volume  Contantbelasting

Huisvuil  60L   € 2,00

 30L   € 1,00

 15L   € 0,50

 

GFT   60L   € 1,00

 30L   € 0,50

 15L   € 0,25

 

PMD   60L   € 0,15

  100L   € 0,25

 

 

De prijs voor 1 stortbeurt in een ondergrondse afvalcontainer (restafval) bedraagt 1 Euro (maximum hoeveelheid 60 liter).

 

Kostprijs aankoop badge om toegang te krijgen tot ondergrondse afvalcontainer bedraagt 10 Euro.

De modaliteiten om toegang te krijgen tot ondergrondse afvalcontainers worden vastgesteld door het College van burgemeester en schepenen.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen duidt de verkoopspunten aan van de recipiënten.

 

Art. 5 - Het afleveren in een gemeentelijk containerpark van volgende materialen wordt als volgt getarifeerd :

a) gras : 0,63 euro per te ledigen zak (30l), waarvan de inhoud overeenkomt met de inhoud van de bij algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening verplicht gestelde vuilniszakken;

b) haagsnippers en bladeren, vrij van stenen, grond, P.V.C. en papier: 0,63 euro per te ledigen zak (30 l), waarvan de inhoud overeenkomt met de inhoud van de bij algemene leefmilieu-, brandpreventie- en politieverordening verplicht gestelde vuilniszakken;

c) boomwortels en –stronken : 6,25 euro per m³

d) steenpuin : 18,76 euro per m³

e) snoeihout : 6,25 euro per m³

f) autobanden : 2,48 euro per band

g) bruin- en witgoed : gratis

h) grof huisvuil : 24,80 euro per m³

en voor de eerste 1/4 m³ wordt 6,28 euro aangerekend

en voor de eerste 1/2 m³ wordt 12,51 euro aangerekend

i) asbestcement : 32,35 euro m³ met een minimum van 6,25 euro

(1m³ per gezin per jaar gratis)

j) harde plastic : 24,80 per m³

en voor de eerste 1/4 m³ wordt 6,28 euro aangerekend

en voor de eerste 1/2 m³ wordt 12,51 euro aangerekend

 

 

Art. 6.- Andere werken, uitgevoerd door gemeentelijk personeel, dienen vergoed op basis van de hiernavolgende tarifering :

6.1.  Personeel :

6.1.1. van niveau A : 37,20 euro/uur

6.1.2. van niveau B en C : 24,80 euro/uur

6.1.3. van niveau D en E : 20,33 euro/uur

6.1.4. deze tarieven worden verhoogd met 50% voor prestaties uitgevoerd

 tussen 22u en 6u of op een zondag of een wettelijke feestdag.

6.2. Materieel :

6.2.1. gebruik van personenwagen : 14,02 euro/uur

6.2.2. gebruik van vrachtwagen : 18,76 euro/uur

6.2.3. gebruik van kraan en/of klepelmaaier : 24,80 euro/uur

6.3. Administratiekosten : 18,76 euro forfaitair.

 

Art. 7 - Alle verplaatsingskosten gemaakt door de vzw S.A.V.U in het kader van de samenwerkingsovereenkomst inzake de verwijdering van gevonden dieren en krengen op het openbaar domein worden verhaald op de eigenaar.

De verplaatsingskosten zijn : 

- 72,79 euro overdag

- 91,66 ‘s nachts of weekend.

 

 

Art. 8.-

1. De afhalingskosten van slachtafval uitgevoerd door de NV Rendac, en niet gespecifieerd onder punt 2 worden vastgesteld op 27,50 euro, inclusief BTW en worden verhaald op de aanvrager.

2. De vernietigingskost van slachtafval, die één van volgende materialen bevatten wordt vastgesteld op 0,63 euro/kg en wordt verhaald op de aanvrager.

• ruggemerg van runderen, schapen, geiten ouder dan 2 jaar.

• hersenen en tonsillen van schapen en geiten ouder dan 2 jaar.

• milt van schapen en geiten.

 

 

DEEL II. ANDERE PRESTATIES.

 

Art. 9.-  De uitvoering van werken waaronder :

De stalling van op politiebevel verwijderde voertuigen op de gemeentelijke opslagplaats zal aangerekend worden tegen 15,64 euro per dag.

 

Art. 10.- Opdrachten van administratieve politie die louter privé-doeleinden dienen of gegeven ingevolge moedwillige oproepen kunnen eveneens aangerekend worden aan de in artikel 10 vermelde tarieven, met een minimum van 646,99 euro per vastgesteld goed.

 

Art. 11.- De kosten gemaakt door het bestuur voor het onderbrengen in een dierenasiel van verloren of verdwaalde dieren zullen integraal teruggevorderd worden.

 

Art. 12.-Opzoekingen in de registers van de burgerlijke stand, uitgevoerd door gemeentepersoneel worden getarifeerd conform de bepalingen van artikel 6.1.

 

Art.13.-

13.1.  Aankoop van een marmeren naamplaat op de stolp van gemeentelijke

columbaria : 156,36 euro

Het plaatsen van een naamplaatje op de strooiweide : 51,17 euro per vermelde naam.

De aankoop van een symbool op de sterretjesweide:  18,57 euro.

13.2. Voor het organiseren van is

private manifestaties, zoals congressen, feesten, jumpings, e.d.m. waarbij de openbare weg voor het plaatsen van voertuigen en/of paarden dient vrijgehouden te worden: 155,28 euro / dag / vergunning

13.3. Voor het gebruik en de aansluiting op de verdeelkast van de  elektriciteit op de gemeentelijke terreinen langs de Boekfos : 155,28 euro/dag activiteit.

Het gebruik ervan wordt afhankelijk gesteld van het voorleggen van een keuringsbewijs van de apparatuur, waarvoor de aansluiting wordt gevraagd. Bovendien vallen de kosten voor elektriciteit- en waterverbruik ten laste van de gebruiker naar rato van de gebruikte hoeveelheid tegen de op het ogenblik van het gebruik van toepassing zijnde tarieven van de  nutsmaatschappij die zorgt voor de bedeling, zoals voor elk ander gebruik  van verdeelkasten  van elektriciteit en van waterleidingen, eigen aan de gemeente.

 

13.4. Voor het gebruik en de aansluiting op andere verdeelkasten ter gelegenheid van de wekelijkse markt wordt een bedrag van 15,64 euro per drie maand aangerekend.

13.5. Voor het gebruik en de aansluiting op andere verdeelkasten ter gelegenheid van een kermis worden volgende tarieven aangerekend :

- attractie 32 ampère (driefasig 220 V)  62,54 Euro per kermis

- attractie 63 ampère (driefasig + N 380 V)  125,08 Euro per kermis

- woonwagen (driefasig 220 V)    31,27 Euro per kermis

 

13.6.  Het uitzetten van de bouwlijn en controle der bouwwerken n.a.v. het verlenen van een stedebouwkundige vergunning door een door de gemeente aangeduide deskundige: 356,95 euro.

 

Art. 14.-Het verhakselen van het snoeihout kost 8,63 euro per m³.

Er dient voldaan aan volgende voorwaarden :

o enkel het snoeihout van particulieren afkomstig van het onderhoud van tuinen en plantsoenen komt in aanmerking

o het snoeihout dient los opeengestapeld in dezelfde richting en ordelijk te worden gelegd, goed bereikbaar, op privaat domein en veilig voor het verkeer

o de diameter van de takken mag de 10 cm niet overtreffen - de lengte van de takken bedraagt maximum 1,20 meter

o de maximum aangeboden hoeveelheid bedraagt 10 m³

o doornhagen, rozen, taxus en coniferen worden niet verhakseld

o het verhakselde snoeihout blijft ter plaatse en wordt niet meegenomen

o de aanvrager staat zelf in voor het opruimen van de omgeving na het verhakselen

o de aanvrager dient aanwezig te zijn tijdens de werkzaamheden

o de werkzaamheden vinden plaats tijdens de werkuren (9u-15u)

 

 

DEEL III. GEMEENSCHAPPELIJKE BEPALINGEN.

 

Art. 15.- De duur van de in artikel 6, 9 en 10 getarifieerde prestaties is gelijk aan de tijd die verloopt tussen het uur van vertrek en het uur van aankomst in de standplaats.

Ieder begonnen uur wordt volledig aangerekend.

Wordt het materieel om gelijk welke reden niet gebruikt, dan wordt het aangerekend naar rato van één uur gebruik of van één verplaatsing (prestatie), volgens het geval

Hetzelfde geldt voor het personeel dat, eenmaal ter plaatse, niet heeft moeten optreden. Voor dat personeel wordt een forfaitaire prestatie van één uur aangerekend.

 

Art. 16.-  Alle retributies zijn in de regel bij voorafbetaling verschuldigd.

Deze zijn verschuldigd door de persoon die van de dienst gebruik maakt.

 

De retributie is betaalbaar :

 

16.1. voor de gevallen, bedoeld in de artikelen 13.3., 13.4., 13.5. en 13.6. na het verlenen van de dienst, doch er kan geëist worden dat een bedrag in consignatie wordt gegeven vóór het verlenen van de dienst.

16.2. voor de gevallen, bedoeld in artikel 13.1., 13.2. en 8 bij de aanvraag.

16.3. voor de gevallen, bedoeld in artikel 6, 7 en 9 tot 12 na afgifte van de factuur of schuldvordering.

16.4. voor het geval, bedoeld in artikel 4 tegen afgifte van de zakken en voor de verkoopspunten via facturatie of contante invordering zal gebeuren.

Een kwintantie voor het betaalde bedrag wordt afgeleverd op aanvraag.

16.5. voor de gevallen, bedoeld in artikel 5 en 14 tegen eenvoudige inning.

De retributie dient in regel betaald in handen van de algemeen directeur of van diens aangestelde, of van de ambtenaar of bediende die door de algemeen directeur belast werd met de inning van contante gelden (geringe dagontvangsten).

16.6. voor het geval, bedoeld in artikel 13.6. bij de afgifte van de stedebouwkundige vergunning.

 

Art. 17.- Dit besluit treedt in werking op 01 januari 2023.

 

Art. 18.- De voormelde tarieven worden gekoppeld aan de evolutie van de consumptieprijsindex en stemmen overeen met de index van december 2018. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het consumptieprijsindexcijfer van december die aan de aanpassing voorafgaat.

Formule:

[huidig tarief] x consumptieprijsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat/consumptieprijsindexcijfer van december 2018.

 

Art. 19.- Deze verordening wordt onverwijld overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Toekenning renteloze lening aan het AGA.

 

 

Motivering:

Uit het meerjarenplan van de gemeente blijkt dat er in 2022 een renteloze lening aan het AGA wordt toegekend nl. 285.937,00 euro.

Deze investeringen werden tot op heden geprefinancierd.

 

In functie van de verwachte evolutie cash-flow wordt er verwacht dat het AGA nog dit jaar 285.937,00 euro zou lenen.

 

Er wordt een renteloze lening vanuit de gemeente aan het Autonoom Gemeentebedrijf Asse voorgesteld.

Bedrag: 285.937,00 euro

Looptijd: in functie van de gerealiseerde investeringen.

Eerste kapitaalaflossing: 2023

Vaste kapitaalaflossing: in functie van de gerealiseerde investeringen.

 

In hoofde van het AGA betekenen de intrestlasten een besparing bij de toekenning van een renteloze lening. (via het mechanisme van de prijssubsidies is dit voor de gemeente eveneens een besparing).

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. : Toekenning van een renteloze lening aan het AGA ( 285.937 euro) wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Bepaling verdeelsleutel gemeentelijke dotatie 2023 aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

 

 

Motivering:

Het percentage van de gemeentelijke dotatie (dienstjaar 2023) van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West dienstjaar 2023 dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

voor dienstjaar 2023 zou dit 5,65 % bedragen

(of een bedrag van 2.320.062,54 euro vertegenwoordigen en uitgesplitst in 2.082.914,36 exploitatie en 237.148,18 Euro investeringen).

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

 

Enig art. : De bepaling verdeelsleutel gemeentelijke dotatie hulpverleningszone Vlaams-Brabant West wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Dotatie politiezone AMOW - dienstjaar 2023.

 

 

Motivering:

 

 

Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, in bijzonder artikel 40, derde en zesde lid en artikel 71, eerste lid;

Gelet op het koninklijk besluit van 16 november 2001 houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdelging van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeente politiezone;

Gelet op het feit dat de politieraad in zitting van 7 november 2022 de politiebegroting AMOW van het dienstjaar 2023 goedkeurde;

Overwegende dat bij de goedkeuring van de politiebegroting 2023 rekening werd gehouden met de verdeelsleutel zoals bepaald in het koninklijk besluit van 16 november 2001 houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeente politiezone;

Overwegende dat op het artikelnummer 330 01/485/48 van de politiebegroting 2023  3.847.860,10 Euro (exploitatie) staat ingeschreven;

Overwegende dat op het artikelnummer 330 01/685-51 van de politiebegroting 2023  263.496,32 Euro (investeringen) staat ingeschreven;

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. : De bijdrage van de gemeente Asse zoals ingeschreven in de politiebegroting 2023, zijnde in totaal  4.111.356,42 Euro, goed te keuren en aan de politiezone Asse-Merchtem-Wemmel toe te kennen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 1  2022: Sint-Martinus Asse.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de rekende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

 

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Martinus Asse.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Proviciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Sint-Martinus Asse en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 1  2022: Heilige Godardus Bekkerzeel.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2021 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2012/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

 

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de budgetwijziging 2022 van het kerkfabriek Heilige Godardus Bekkerzeel.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Heilige Godardus Bekkerzeel en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 1  2022: Sint-Hubertus Terheide.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de rekende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

 

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de 1ste budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Hubertus Terheide.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Sint-Hubertus Terheide en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 2  2022: Sint-Hubertus Terheide.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de rekende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de 2e budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Hubertus Terheide.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Sint-Hubertus Terheide en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 1  2022: Sint-Bavo Zellik.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de rekende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming im met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Bavo Zellik.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Sint-Bavo Zellik en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 1  2022: Sint-Jan de Doper Relegem.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de rekende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de budgetwijziging 2022 van de                                kerkfabriek Sint-Jan de Doper Relegem.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Sint-Jan de Doper Relegem en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 1  2022: Sint-Gaugericus Kobbegem.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de rekende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de budgetwijziging 2022 van de                                kerkfabriek Sint-Gaugericus Kobbegem.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Proviciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Sint-Gaugericus Kobbegem en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Budgetwijziging 1  2022: Sint-Stefanus Mollem.

 

 

Motivering:

Gelet op het Gemeentedecreet;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de rekende erediensten;

Gelet op de omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op de beslissing van de kerkraad, waarbij de budgetwijziging van de kerkfabriek werd goedgekeurd;

Overwegende dat er geen advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel werd ontvangen aangaande de budgetwijziging;

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het ontwerp dat werd besproken tijdens de overlegvergadering met het centraal kerkbestuur Asse op 12 juni 2013.

Overwegende dat de budgetwijziging in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit:

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Stefanus Mollem.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Sint-Stefanus Mollem en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Meerjarenplanaanpassing 4 Autonoom gemeentebedrijf.

 

 

Motivering:

Gelet op de statuten van het AGA;

Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente Asse en het AGA;

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;

Gelet op het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;

Overwegende dat de raad van bestuur in zitting van 16 december 2019 het meerjarenplan 2020-2025 heeft vastgesteld;

Overwegende dat de raad van bestuur in zitting van 21 december 2021 de 3e aanpassing van het meerjarenplan heeft goedgekeurd;

Gelet op het ontwerp van de 4e aanpassing van het meerjarenplan;

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 4 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 9 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Enig art. : De gemeenteraad keurt de 4e aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed en stelt de kredieten voor 2023 hierbij vast.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

Aanpassing 4 meerjarenplan 2020-2025.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur;

Beradend over het financieel doelstellingenplan;

Gelet op het financieel doelstellingenplan (schema M1);

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

Gelet op het gunstig advies van het MAT, betreffende het ontwerp van meerjarenplan 2020-2025;

Gelet op de adviezen van de adviesraden;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 12 nee-stemmen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 1 onthouding (Suzy Jacobs)

 

Art. 1 - Het deel gemeente van het aangepast meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW Asse wordt vastgesteld.

 

Art. 2 - De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van het deel OCMW van het aangepast meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW Asse.

 

Art. 3 - Het aangepast meerjarenplan 2020-2025 maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

Art. 4 - De gemeenteraad keurt het deel OCMW van het aangepast meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW Asse goed.

 

Art. 5 - De kredieten 2023 worden vastgesteld zoals voorzien in het aangepast meerjarenplan 2020-2025.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

C.Sillis-Registratie en evaluatie van de taken uitgevoerd door Groep Intro vzw in het Fietspunt Asse, zoals overeenkomen met het bestuur van de gemeente Asse.

 

 

Toelichting:

Op 18 januari 2017 (zie bijlage 1) heropende het station Asse de deuren: er kwam een FIETSPUNT! De gemeente Asse en de GROEP INTRO vzw tekenden een overeenkomst in het kader van een tewerkstellingsproject binnen de sociale economie. Die eerste overeenkomst liep tot 31 december 2020; de vernieuwde ving aan op 1 januari 2021 en eindigt op 31 december 2024.

Wij vinden dit een positief initiatief van het vorige, zowel als het huidige gemeentebestuur: het is o.m. goed dat trein- en busreizigers op de momenten dat het meest nodig is terecht kunnen in de (verwarmde) wachtzaal van het station. En dat mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt hier werkervaring kunnen opdoen. Het is goed, maar is het goed genoeg?

 

In artikel 2 van de samenwerkingsovereenkomst (zie bijlage 2) staan 20 taken opgesomd die door Groep Intro vzw zullen uitgevoerd worden in ruil voor een jaarlijkse vergoeding van de gemeente. Voor zover ik kan oordelen gebeurt rond zowat de helft van de taken wel iets.

Artikel 6 voorziet in een registratiesysteem van de geleverde prestaties en een jaarlijkse evaluatie.

 

Voorstel

 

De samenwerking van het Fietspunt en de Groep Intro vzw met het gemeentebestuur heeft als doel een meerwaarde te bieden voor beide partners. Daarvoor betaalt het bestuur een jaarlijkse bijdrage.

Voor zover wij kunnen oordelen is de samenwerking niet optimaal conform de afspraken van de overeenkomst.

 

Daarom stelt Groen Asse voor om ook de leden van de oppositie - die het wensen - uit te nodigen op de eerstvolgende evaluatie van de overeenkomst met Groep Intro vzw, teneinde de samenwerking eventueel te optimaliseren.

 

In afwachting ontvingen wij graag een aantal relevante cijfers in verband met registratie en evaluatie van zowel het gebruik van de wachtzaal en het Fietspunt door de Assenaren als de kansen op (langlopende) tewerkstelling van de doelgroepmedewerkers van Groep Intro.

 

Bijlage 1:

Persmededeling van januari 2017

 

Officiële opening heringericht stationsgebouw Asse - GroepINTRO - Samen richting groei.

 

Bijlage 2: (de gedeelten in geel bevatten bemerkingen van de vraagstellers)

 

Stationsgebouw overeenkomst Groep Intro vzw - gemeente Asse

 

Artikel 1 Deze overeenkomst vermeldt de algemene en specifieke verbintenissen van de partijen met betrekking tot het stationsgebouw Asse (wachtzaal, loketruimte en toiletten) en omgeving

 

Artikel 2 De gemeente Asse stelt het stationsgebouw Asse ter beschikking aan Groep INTRO VZW, die dit aanvaardt. In het stationsgebouw Asse voorziet Groep INTRO VZW een fietspunt, waarbij minstens de volgende taken door Groep INTRO VZW zullen uitgeoefend worden:

1° openhouden en schoonmaken wachtzaal en toiletten (enkel de deur vanaf het perron is geopend, voordeur van station niet; er is één toilet, niet aangeduid waar, sleutel vragen aan het loket;)

2° tellingen van het aantal fietsen, minstens twee maal per dag; (tweemaal nodig?)

3° rondgang door de fietsenstallingen op regelmatige tijdstippen;

4° voor gebruikers van de fietsstallingen, gratis voorzien in fietsslotservice; (fietsslotservice niet aanwezig)

5° verhuur van fietsen (bedoelt men hiermee blue-bikes?) : huurfietsen worden op vraag van de klant op locatie gebracht (bij een minimale verhuur van 8 fietsen);

6° uitbating betalende bewaakte fietsenstallingen; (in de wachtzaal tijdens de beperkte openingsuren)

7° herstellen van fietsen: er worden kleine herstellingen uitgevoerd aan fietsen van klanten, die gebruik maken van de fietsenstalling; (niet in Asse, wel in Halle)

8° verkoop van tweedehandsfietsen; (niet in Asse, wel in Halle)

9° dagelijkse opvolging van 'weesfietsen' en het uitvoeren van weesfietsacties (mits toestemming van NMBS);  (geen opvolging)

10° toeristisch infopunt; de gemeente Asse levert het nodige materiaal; (welk materiaal ? weinig te vinden)

11° in gebruik stellen van de lockers; (niet aanwezig)

12° oplaadpunt voor elektrische fietsen;  (stopcontacten in stationsgebouw, enkel tijdens openingsuren)

13° het opvullen en onderhouden van automaten; (welke automaten?)

14° onderhoud (interieur en exterieur) van deelwagens; (geen deelwagens)

15° onderhouden van de stationsomgeving (verwijderen zwerfvuil, bladeren, sneeuw/ijs,…) inclusief stationsparking, (bewaakte) fietsenstallingen, fietskluizen en pendelparking;

16° onregelmatigheden aan stationsomgeving (beschadiging, inbreuken, sluikstort, overlast,…) melden aan gemeente of politie;

17° zwerfbibliotheek: de gemeente Asse stelt hiervoor de nodige boeken en materiaal ter beschikking;

18° terbeschikkingstelling van gratis kranten aan de gebruikers; (geen ‘metro’ of andere)

19° aanvullen van de pelletkachel voor verwarming van de wachtruimte;

20° promotie, onderhoud en herstel van blue-bikes

In onderling akkoord tussen de partijen kunnen bijkomende taken toegevoegd worden, doch zonder dat dit een aanpassing van in artikel 10 vermelde vergoeding tot gevolg kan hebben. De loketruimte kan ingericht worden als bureauruimte met toezicht op de wachtruimte. De loketruimte is niet toegankelijk voor het publiek.

 

In onderling akkoord tussen de partijen kunnen bijkomende taken toegevoegd worden, doch zonder dat dit een aanpassing van in artikel 10 vermelde vergoeding tot gevolg kan hebben. De loketruimte kan ingericht worden als bureauruimte met toezicht op de wachtruimte. De loketruimte is niet toegankelijk voor het publiek

 

Artikel 3 Groep INTRO VZW voorziet een koerierdienst, waarbij drukwerk huis-aan-huis in Asse bedeeld wordt met de fiets. (Er bereiken ons klachten over laattijdige bedeling van Assetablieft)

 

Artikel 4 Verloren goederen gevonden in het stationsgebouw Asse worden er vijftig kalenderdagen bewaard, tenzij het goederen betreft die aan snel bederf onderhevig zijn of schadelijk zijn voor de openbare hygiëne, gezondheid of veiligheid. De gemeente Asse is niet aansprakelijk voor de bewaring van de goederen. Verkeerd gestalde fietsen worden indien mogelijk in de fietsenstalling geplaatst en voorzien van een label "verkeerd geparkeerd". Wanneer de fietsenstalling onvoldoende capaciteit biedt, zorgt Groep INTRO VZW voor een gestructureerde en ordelijke plaatsaanwijzing naast de fietsenstalling.

 

Artikel 5 Groep INTRO VZW voorziet voor de uitvoering van de in artikel 2 vermelde taken een permanentie overeenkomstig het hierna vermelde schema: - maandag t.e.m. vrijdag: open van 7.00 uur - 10.00 uur en van 15.30 uur - 18.30 uur - zaterdag en zondag: gesloten; - wettelijke feestdagen: gesloten; - schoolvakanties: gesloten. De jaarlijkse verlofperiodes worden tijdig gecommuniceerd. (anders dan op website Asse: nm van 16-19h; op woensdag vm van 7-13h)

 

Artikel 6 Voor de in deze overeenkomst vermelde taken voorziet Groep INTRO VZW voldoende bekwame medewerkers. De basistaken kunnen uitgevoerd worden door doelgroepmedewerkers in het kader van een tewerkstelling binnen de sociale economie. De doelgroepmedewerkers worden begeleid door een begeleidingsteam dat bestaat uit een werkleider, een projectleider en een coach. De fietspuntmedewerkers van Groep INTRO VZW zullen in herkenbare kledij, aanwezig zijn. Groep INTRO VZW voorziet een digitaal registratiesysteem m.b.t. personeelsaanwezigheid, geleverde prestaties, staat fietsenstalling, 'weesfietsen', fietsherstellingen, stockbeheer, klachten … Behoudens de in deze overeenkomst vermelde taken en de in artikel 2 vermelde eventuele toekomstige bijkomende taken, kan Groep INTRO VZW geen andere taken uitoefenen of activiteiten verrichten. Groep INTRO VZW bezorgt de gemeente op regelmatige basis en minstens jaarlijks een overzicht per taak of activiteit van de gepresteerde uren, cijfers, tellingen en tendensen. Jaarlijks wordt er een evaluatievergadering georganiseerd met de betrokken personen ter bespreking van de taken en activiteiten. Bij het uitoefenen van de in deze overeenkomst vermelde taken zal Groep INTRO VZW het Nederlandstalig karakter van de gemeente Asse eerbiedigen en bevorderen.

 

Artikel 7 Groep INTRO VZW verklaart het stationsgebouw Asse goed te kennen en te aanvaarden in de staat waarin het zich bevindt. Op het einde van deze overeenkomst zal Groep INTRO VZW het stationsgebouw Asse in dezelfde staat aan de gemeente Asse teruggeven als deze waarin zij dit heeft ontvangen, met uitzondering van de door slijtage of ouderdom ontstane schade. Het schoonmaken, het onderhoud en de kleine herstellingen aan het stationsgebouw Asse zijn ten laste van Groep INTRO VZW. Vallen eveneens ten laste van Groep INTRO VZW alle herstellingen die normaal ten laste vallen van de gemeente Asse, maar die veroorzaakt werden door toedoen van Groep INTRO VZW of van een derde waarvoor Groep INTRO VZW aansprakelijk is. Het stationsgebouw Asse moet steeds van een onberispelijke kwaliteit zijn. Groep INTRO VZW dient er over te waken dat alle achtergebleven afval in het stationsgebouw Asse op regelmatige tijdstippen verwijderd wordt. Groep INTRO VZW zal de met sneeuw, ijs of ijzel bedekte doorgang aan de fietsenstalling (slip)vrij maken. Ijskegels dienen verwijderd te worden. De gemeente Asse is gehouden alle grote herstellingen uit te voeren evenals alle herstellingen die noodzakelijk geworden zijn door sleet, ouderdom of overmacht. Indien gebreken worden vastgesteld die buiten de herstellingsplicht van Groep INTRO VZW vallen, dient Groep INTRO VZW de gemeente Asse onverwijld in te lichten over de noodzakelijkheid en de dringendheid van de herstellingswerken. Groep INTRO VZW zal de uitvoering van de werken toelaten en dulden die noodzakelijk zijn. Het is Groep INTRO VZW niet toegelaten om veranderingen, verbouwingen of herinrichtingen aan het stationsgebouw Asse uit te voeren tenzij na voorafgaand schriftelijk akkoord van de gemeente Asse.

 

Artikel 8 Het aanbrengen van reclame, publiciteit of herkenningstekens aan of in het stationsgebouw Asse is verboden, met uitzondering van deze voor het fietspunt zelf. Groep INTRO VZW zal de nodige publiciteit voeren voor de in deze overeenkomst vermelde activiteiten.

 

Artikel 9 Deze overeenkomst wordt afgesloten voor een bepaalde duur, aanvangend op 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2024. De partijen kunnen deze overeenkomst te allen tijde beëindigen via aangetekend schrijven met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, zonder enige vergoeding hoegenaamd verschuldigd te zijn. In afwijking hiervan zal deze overeenkomst van rechtswege eindigen indien de bezettingsovereenkomst tussen de gemeente Asse en de NMBS eindigt. Groep INTRO VZW erkent kennis te hebben van deze bezettingsovereenkomst en de erin vermelde opzeggingsmogelijkheden. De gemeente Asse wijst op artikel 29, lid 3, 7e van de bezettingsovereenkomst tussen de gemeente Asse en de NMBS, luidende als volgt: "In geval van calamiteiten dient de NMBS te allen tijde te kunnen beschikken over de in bezetting gegeven lokalen". Groep INTRO VZW aanvaardt uitdrukkelijk deze bepaling en zal zich derhalve bij toepassing ervan door de NMBS onthouden van ieder verhaal jegens de gemeente Asse.

 

Artikel 10 Groep INTRO VZW is verantwoordelijk voor de concrete uitwerking van de haar toegekende taken en draagt zelf de kosten die hieraan verbonden zijn, tenzij anders bepaald in deze overeenkomst. Voor de uitvoering van de in deze overeenkomst vermelde taken betaalt de gemeente Asse aan Groep INTRO VZW een jaarlijkse forfaitaire vergoeding van 25.300,00 euro (incl. btw). De jaarlijkse forfaitaire vergoeding zal worden aangepast aan de kosten van het levensonderhoud overeenkomstig de hiernavolgende bepalingen. De aanpassing zal slechts één maal per jaar geschieden en dit op de verjaardag van de inwerkingtreding van deze overeenkomst. Deze aanpassing geschiedt op basis van de schommelingen van de gezondheidsindex en is gelijk aan het bedrag dat verkregen wordt door de toepassing van de hiernavolgende formule: jaarlijkse vergoeding x nieuw indexcijfer/aanvangsindexcijfer waarvan de elementen van deze formule als volgt worden omschreven: - jaarlijkse vergoeding: de vergoeding, zoals bepaald in artikel 10, lid 2 van deze overeenkomst; - nieuw indexcijfer: het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand van de verjaardag van de inwerkingtreding van deze overeenkomst - aanvangsindexcijfer: het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand waarin deze overeenkomst.

 

Artikel 11 De kosten van verwarming, verlichting, water, elektriciteit, gas e.d., alsook voor de huur van de tellers vallen ten laste van Groep INTRO VZW. Alle lasten en taksen hoegenaamd, welke het stationsgebouw Asse belasten of zouden kunnen belasten, zijn voor rekening van de gemeente Asse en dit voor de ganse duur van deze overeenkomst.

 

Artikel 12 Deze overeenkomst wordt intuitu personae afgesloten. Het is Groep INTRO VZW verboden om haar rechten op het stationsgebouw Asse of een deel ervan over te dragen, alsook het stationsgebouw Asse of een deel ervan te verhuren of ter beschikking te stellen van derden.

 

Artikel 13 De gemeente Asse kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor om het even welke schade van lichamelijke of stoffelijke aard naar aanleiding van de toegestane activiteiten of het gebruik van het stationsgebouw Asse. De gemeente Asse neemt geen bewakingstaken op zich m.b.t. het stationsgebouw Asse en zal nooit aansprakelijk zijn voor enige diefstal en/of beschadiging van of in het stationsgebouw Asse. Deze overeenkomst ontslaat Groep INTRO VZW in geen geval van toepassing van de vigerende reglementering inzake de uitoefening van de in deze overeenkomst vermelde taken. Groep INTRO VZW verbindt zich ertoe om alle administratieve en reglementaire toelatingen en vergunningen te bekomen, die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de in deze overeenkomst vermelde taken. Groep INTRO VZW zal alle wettelijke bepalingen inzake veiligheid strikt in acht nemen en zal de meest ruime voorzorgsmaatregelen treffen ter voorkoming van ongevallen. Groep INTRO VZW zal instaan voor het plaatsen van de wettelijke voorgeschreven toestellen ter bestrijding van brand en dient voor het onderhoud van deze in te staan. Groep INTRO VZW zal de nodige verzekeringen afsluiten ter dekking van zijn burgerlijke aansprakelijkheid voor ongevallen ten gevolge van feiten die inherent zijn aan de uitoefening van de in deze overeenkomst vermelde taken.

 

Artikel 14 Er wordt uitdrukkelijk gesteld dat deze overeenkomst niet valt onder de toepassing van de wet op de handelshuurovereenkomsten of onder enige andere regels toepasselijk op onroerende huur.

 

Artikel 15 Alle geschillen waartoe deze overeenkomst aanleiding zou kunnen geven, vallen onder de uitsluitende bevoegdheid van het vredegerecht van het kanton Asse. Op deze overeenkomst is het Belgisch recht van toepassing.

 

Bespreking:

Burgemeester Van Elsen

Er zijn evaluaties nodig om bij te sturen en dit gebeurt jaarlijks met de Group Intro.

Jaarlijks worden ook werkingsverslagen bezorgd.

Het laatste werkingsverslag van 2022 is recent bezorgd. Dat kan doorgestuurd worden.

Het verhuren van Blue Bikes komt op dreef (ong. 841 ontleningen).

De andere taken worden bijgevoegd oa. onderhoud stationsomgeving, onderhoud Blue Bikes.

 

11 januari is er een evaluatievergadering.

Wie wil deelnemen is welkom of je kan opmerkingen bezorgen aan de dienst mobiliteit of milieu en worden de antwoorden teruggekoppeld.


Cecile Sillis

In het jaarverslag van Group Intro staat niets over Asse in.

 

Burgemeester Van Elsen

Er is een werkingsverslag.

Wat het jaarverslag betreft, kan ik geen antwoord op geven.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2022

 

E.Van Keer-Gezamenlijk voorstel van motie betreffende de toekomst van Brussels Airport en de impact op onze leefomgeving.

 

 

Toelichting:

SITUERING

De luchthaven van Zaventem is een belangrijke bron van economische activiteit en tewerkstelling in ons land. Maar het hoge aantal (dag- én nacht-)vluchten en de voorziene groei van de luchthaven zijn niet meer te verzoenen met de leefkwaliteit van de omwonenden. Bovendien kunnen we niet blijven toekijken hoe de enorme uitstoot van vliegtuigen mee ons klimaat ontwricht. Bond Beter Leefmilieu en 12 actiegroepen en bewonersgroepen uit Vlaams-Brabant hebben daarom een toekomstvisie voor Brussels Airport uitgewerkt. In deze visie combineren ze de volksgezondheid, de kwaliteit van het leefmilieu en duurzame tewerkstelling. Om hun toekomstvisie bekend te maken, hebben ze op 12 oktober 2022 de campagne “Wij liggen er wakker van” gelanceerd.

Het komende jaar wordt cruciaal voor de toekomst van Brussels Airport. Immers, in 2023 beslist Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir over de voorwaarden voor de verlenging van de milieuvergunning van Brussels Airport. Tegelijk probeert federaal minister van mobiliteit Georges Gilkinet via een Staten-Generaal en dus in dialoog met alle belangengroepen gedragen oplossingen voor de geluidshinder uit te werken.

 

BEWEZEN GEZONDHEIDSSCHADE EN MILIEU-IMPACT

De gezondheidsschade en de milieu-impact van het vliegverkeer van Brussels Airport zijn enorm. Het geluid van de overvliegende toestellen leidt tot ernstige gezondheidsproblemen bij mensen die rond de luchthaven en onder drukke vliegroutes wonen, werken en naar school gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bewezen dat vliegtuiglawaai leidt tot een grote toename van slapeloosheid, stress en depressie, bij zowel kinderen als volwassenen. Ook rapporteert de Wereldgezondheidsorganisatie een significante toename van bloeddrukproblemen, hartinfarcten en hersentromboses. Door de nachtvluchten lopen momenteel 215.000 omwonenden van Brussels Airport minstens 25% meer risico op hart- en vaatziekten.

Ook op vlak van milieuverontreiniging scoort de luchthaven erg slecht. Het vliegverkeer op de luchthaven stoot jaarlijks evenveel CO2 uit als de volledige stad Antwerpen, en meer stikstofoxiden dan alle bedrijven in de Antwerpse haven samen. Bovendien is het ultrafijnstof van de vliegtuigen waarneembaar tot op 7 kilometer van de luchthaven.

 

MINDER VLUCHTEN EN EEN LAGE-EMISSIEZONE IN DE LUCHT: VIER SPEERPUNTEN VOOR DE LUCHTHAVEN VAN DE TOEKOMST

Bond Beter Leefmilieu en de actiegroepen uit Vlaams-Brabant stellen vier concrete maatregelen voor die Brussels Airport omvormen tot een luchthaven van de toekomst. De grootste gezondheidsschade wordt ontegensprekelijk veroorzaakt door de nachtvluchten. Daarom is het noodzakelijk landen en opstijgen te verbieden tijdens de nacht. Om de totale uitstoot van CO2, stikstofoxiden en ultrafijnstof terug te dringen, pleiten ze voor een plafond van 220.000 vliegbewegingen per jaar. Dat plafond geeft ruimte voor groei na de coronacrisis. Ook vragen ze de invoering van een lage-emissiezone in de lucht. Enkel voldoende geluidsarme vliegtuigen, en op termijn enkel de meest efficiëntie en CO2-neutrale toestellen, mogen dan nog landen en opstijgen. Tot slot vragen ze dat de Vlaamse Regering geluidsnormen en overvluchtfrequentienormen vastlegt, zodat omwonenden ook juridisch en op basis van objectieve criteria beschermd zijn tegen de schadelijke impact van vliegverkeer.

 

BELANG VOOR ONZE GEMEENTE

Onze gemeente is op vele manieren betrokken partij als het gaat over de toekomst van Brussels Airport. Enerzijds genieten we op macro-economisch niveau en op het vlak van werkgelegenheid mee van de activiteiten op Brussels Airport. Daartegenover staat dat onze inwoners gezondheidsschade lijden door het vliegtuiglawaai, en in het bijzonder de nachtvluchten. Ook leidt de verbranding van kerosine boven onze hoofden tot een grote uitstoot en neerslag van stikstofoxiden en ultrafijn stof. Tot slot kunnen we, als ondertekenaar van het burgemeestersconvenant, niet blind blijven voor de enorme CO2-uitstoot die gepaard gaat met de huidige wijze van uitbaten van de luchthaven. Het is daarom onze morele plicht om op te komen voor de volksgezondheid van onze burgers en voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Gezien zowel op Vlaams als federaal niveau in 2023 belangrijke beslissingen zullen worden genomen, moeten we ons nu ook publiekelijk uitspreken over dit dossier.

 

BESLUIT

Artikel 1 De gemeenteraad steunt het initiatief van Bond Beter Leefmilieu en de 12 actiegroepen uit de Vlaamse rand en onderschrijft de 4 speerpunten, zoals geformuleerd in deze speerpuntennota:

  1. Invoeren van een verbod op nachtvluchten 
  2. Plafonneren van het totale aantal vliegbewegingen 
  3. Invoeren van een lage-emissiezone in de lucht, zodat enkel nog geluidsarme en op termijn CO2-arme vliegtuigen kunnen landen op de luchthaven 
  4. Invoeren van geluidsnormen en frequentienormen, voor minder geluidshinder op de grond 

 

Artikel 2 De gemeenteraad vraagt aan het gemeentebestuur om de gemeentelijke communicatiekanalen in te zetten om de campagne bekend te maken bij de eigen bevolking en om hen aan te zetten om de petitie mee te ondertekenen.

 

Artikel 3 De gemeenteraad vraagt aan het gemeentebestuur om Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir en federaal minister van mobiliteit Georges Gilkinet aan te schrijven, met de vraag om werk te maken van de implementatie van de vier speerpunten, zoals vermeld in artikel 1.

 

Bespreking:

Voorzitter Lengeler

Moties worden niet behandeld in de gemeenteraad.

Je kan wel alle raadsleden individueel raadplegen om de motie te ondertekenen.

 

Mondelinge vragen

 

Erik Beunckens

1.Korte termijn parkeerplaatsen

Er zijn blijkbaar 2 systemen, enerzijds een systeem met sensoren op de grond en anderzijds deze met parkeerschijven dus zonder sensor. Dit zorgt voor verwarring en mensen krijgen hierdoor boetes.

Graag eenduidig systeem.

 

Burgemeester Van Elsen

Er zijn plaatsen voorzien voor shop en go in Zellik. Deze zijn later gekomen en gecreëerd nav de werken. Dit werd algemeen positief geëvalueerd en de lokale handelaars zouden die ergens anders willen oriënteren. Hiervoor hebben zij een voorstel ingediend. Deze plaatsen zullen dan ook voorzien worden van sensoren. Momenteel zijn de sensoren nog niet geleverd en tot dan dient de parkeerschijf te worden gebruikt.

 

Niel Delgouffe

Als je op een plaats staat gedurende 30 minuten, je weet waar je tijd begint, maar wanneer eindigt dit? Bestaat er een systeem dat aangeeft dat het half uur verstreken is.

Geeft voorbeeld van voorval van machtsoverschrijding door controleur van parkeerfirma.

 

Erik Beunckens

2. C. Van Malderenstraat

De rijrichting wordt daar gewijzigd, voor de veiligheid van de school daar.

Dit geeft een probleem voor het bovenste stuk, de bewoners geraken daardoor niet meer in of uit hun garage.

Kan dit stuk opnieuw in de oorspronkelijke rijrichting worden hersteld?

 

3. De scheuren in het plafond van de zaal worden alsmaar erger?

Burgemeester Van Elsen

Er zit een meter is, dat aangeeft of de scheuren vergroten.

 

Danny Van Hemelrijck

Er is ook nog een zeer grote stijging van de belastingen die geïnd worden.

T.o.v. 2018 en 2023 gaat de som van de belasting op de opcentiemen op de onroerende voorheffing over meer dan 11 miljoen.

 

Chris De Knop

Aantal inwoners die onlangs een gas-boete kregen door de onduidelijke situatie van plaatselijk verkeer en ANPR camera's, die blijven voorlopig nog hangende.

Ook als men bezwaar indient bij Haviland, krijgt men enkel het standaard antwoord, dat het enkele maanden kan duren.

Kan hier enige amnestie verleend worden voor de openstaande gas-boetes of kan men op korte termijn laten weten wat hen boven het hoofd hangt?

 

Burgemeester Van Elsen

Eénheid van opzet wordt toegepast. 9 boetes worden herleid naar 1.

Amnestie kan niet, de sanctionerend ambtenaar fungeert als een soort rechter.

 

Edward Van Keer

Waarom kan op 18 januari 2021 wel een motie besproken worden en vandaag niet? (Motie rond de Brusselse stadstol)

Ik noteer dat hier 2 maten en 2 gewichten worden toegepast.

 

Cecile Sillis

Digitalisering heeft voordelen maar ook nadelen. Antwerpen alsook Zwijndrecht weten dat.

Bevoegde minister roept de lokale besturen op om een cyberaudit uit te voeren. Heeft Asse hiervoor ingetekend of gaat dit asap gebeuren?

 

Algemeen directeur

In 2021 ingetekend op een ICT-audit voor audit Vlaanderen.

2022 resultaten gehad en geen grote problemen. Dat betekent niet dat we morgen niet gehackt kunnen zijn.

Vandaag hebben we ingetekend op toetreding tot Cipal Shaubroeck met de intentie om de serverinfrastructuur te verhuizen naar hun datacenter.

 

 

Volgende raden: 16 januari en 27 februari.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.