Zitting van 21 november 2022
Goedkeuring van de notulen van vorige zitting.
Motivering:
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.
Keuze voor Optie 1 (art. 2) Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Niel Delgouffe Rita De Vos Edwin Fabri Lander Van Droogenbroeck Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Niel Delgouffe Rita De Vos Edwin Fabri Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Marie-Berthe Wyns Kristof Gaublomme Jan De Backer Niel Delgouffe Koenraad Van Elsen Orhan Sahin Tim Lengeler Edwin Fabri Sigrid Goethals Joris Van Den Cruijce Rita De Vos Yoeri Vastersavendts Suzy Jacobs Katleen Meersseman Johan De Rop Chris De Knop Willy Michiels Gilbert Verdoodt Peter Verbiest Johan Berben Emiel Saerens Guy De Bondt Laura Casagrande Hendrik De Baerdemaeker Geert Heyvaert Danny Van Hemelrijck Erik Beunckens Finke Jacobs Edward Van Keer Cecile Sillis aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Zitting van 21 november 2022
Fluvius West ov - Buitengewone Algemene Vergadering - maandag 12 december 2022.
Goedkeuring agenda.
Motivering:
Gelet op het feit dat de gemeente momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West.
Gelet op het feit dat de agenda met documentatiestukken opgesteld werd door de Raad van Bestuur in zitting van 5 september 2022.
Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 12 september 2022 werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius West die op maandag 12 december 2022 plaatsheeft in het Fluvius-gebouw te 8820 Torhout, Noordlaan 9.
Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken bij deze oproepingsbrief waren gevoegd.
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).
In het artikel 3.A.2 van de statuten van Fluvius West wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”.
Gelet op het artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
Fluvius West doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.
Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.
Het datanetwerk van de toekomst zal:
○ open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten,
○ ultraperformant zijn door hogere datasnelheden,
○ toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden,
○ en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold.
De gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is. De gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie. De gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.
Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente aanbelangt. De beslissing van de gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang. De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen. Ook de keuze om vrij een dienstverlener als gemeente te kiezen blijft behouden.
Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen. In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht. Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders.
Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken.
De Raad van Bestuur van Fluvius West heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 5 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd. In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana.
Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.
Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.
Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen.
De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.
Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Fluvius West besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De Opdrachthoudende vereniging Fluvius West ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Fluvius West in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng).
● Voor de vergoeding van de specifieke inbreng blijven de bestaande aandelen Atv en Aogt en winstbewijzen Wtv van toepassing en blijft de bestaande winstverdeling van toepassing (inclusief voor het zogenaamde synthetisch dividend).
● Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal aan de gemeenten die voor 1 januari 2023 aangesloten zijn voor de activiteit elektriciteit gevraagd worden om één bijkomend aandeel Aed te onderschrijven dat zal worden omgezet in één aandeel Aek. Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.
De Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) vormt een onderdeel van de inbreng bedrijfstak door Fluvius West in Fluvius System Operator cv. De bestaande dienstenrelatie tussen de Opdrachthoudende vereniging en haar deelnemers zal ingebracht worden in NetCo. Voor de steden/gemeenten die op heden deelnemers zijn voor de Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) houdt dit in dat zij de bestaande diensten aan dezelfde voorwaarden kunnen/zullen verderzetten. Het behoort tot de gemeentelijke autonomie om hier desgevallend te opteren voor geen verderzetting van deze Fluvius-NET-activiteit.
De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:
● de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;
● de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;
● het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’ die van toepassing is op de deelnemers die reeds voor 1 januari 2023 aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;
● het schrappen van de Fluvius-Net-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;
● aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor – naar gelang het geval – de specifieke en/of algemene inbreng bedrijfstak;
● het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;
● de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;
● een actualisering van de bijlage 1 alsook het toevoegen van een nieuwe bijlage 4 met een overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van een kabelmaatschappij.
2. OVERIGE WIJZIGINGEN
De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.
Het betreft meer bepaald:
● een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur;
● de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;
● de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;
● een verfijning in de aanhef van het voorwerp;
● de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;
● de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;
● de schrapping van de bepalingen betreffende de aandelen B en B*;
● de precisering dat een deelnemer per activiteit waarvoor hij toetreedt ten minste één aandeel dient te onderschrijven;
● de rechtzetting van foutieve verwijzingen en materiële vergissingen;
● de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;
● de conformering aan de artikelen 422 en 423 van het Decreet over het Lokaal Bestuur;
● de toevoeging van de machtiging door de deelnemers om elke verschuldigde som af te houden van de dividenden.
De agendapunten 4 tot en met 6 zijn een gevolg van de structuurwijzigingen.
De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.
In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers.
Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn. Daarom heeft de Raad van Bestuur van Fluvius West in zitting van 5 september 2022:
Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025.
De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming en de fusie door overneming zijn opgenomen in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing en het fusievoorstel.
Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021. Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt. Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen en fusie binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.
Door deze partiële splitsingen en fusie zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1. van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.
Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Jabbeke van Fluvius West naar Imewo.
Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Jabbeke een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius West en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Jabbeke voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en haar aandelen in de cv Publi-T uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West zal uitreden en haar aansluiting zal uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Jabbeke de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.
Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Vosselaar van Fluvius West naar Iveka.
Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Vosselaar een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius West en Iveka voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Vosselaar voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West zal treden en hiervoor zal toetreden bij de Opdrachthoudende vereniging Iveka. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Vosselaar de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.
Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
Het zesde agendapunt omvat de realisatie van de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door Gaselwest (met naamswijziging in ‘Fluvius West’) – ontwerpstatuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West.
Fusievoorstel
De Opdrachthoudende verenigingen Gaselwest en Fluvius West staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen vnl. in West- en Oost-Vlaanderen en voor een aantal gemeenten in de rand rond Brussel (Vlaams-Brabant) en in de Kempen. Gaselwest is distributienetbeheerder voor elektriciteit en/of gas voor 53 gemeenten die zich situeren in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Fluvius West is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 14 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen en voor gas voor 10 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen. Fluvius West staat daarnaast in voor de kabelactiviteit in 33 gemeenten in West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant en voor de activiteit riolering in 20 gemeenten uit de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. Het is de bedoeling de gemeentelijke participaties in deze sectoren te bundelen door de twee voornoemde verenigingen te fusioneren.
Gelet op de verplichting van het Energiedecreet (artikel 4.1.1) om tegen 1 januari 2023 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied (verplichting in hoofde van de Opdrachthoudende verenigingen/distributienetbeheerders) en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas (verplichting in hoofde van de gemeenten), vormt deze bepaling in het Energiedecreet aldus de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen. Het Energiedecreet bepaalt in artikel 4.1.1 tevens dat de distributienetbeheerders moeten voldoen aan een minimumomvang van 200.000 aangesloten afnemers.
Het voorgestelde fusieproject kadert onder meer in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt een vermindering van het aantal bestuursmandaten nagestreefd.
Het is de bedoeling dat de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West in de toekomst fungeert als één ‘multi-utility’-entiteit, waarin samen met het distributienetbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergievoordelen voor de activiteiten openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en warmte maximaal worden geoptimaliseerd. De fusie van de twee entiteiten zal het uniform werken en de mogelijkheden om nog efficiënter te werken en te organiseren, met alle voordelen van dien, bevorderen doordat er zowel op het terrein als bij de centrale diensten zal kunnen worden gewerkt in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.
Er dient aangestipt dat de voorgenomen fusie door overneming op geen enkele manier afbreuk doet aan de betrokkenheid van elke individuele stad/gemeente bij het lokaal beheer van de huidige activiteiten en de verankering van de operationele werking.
Het gehele vermogen van Fluvius West zal – na de partiële splitsingen van de gemeenten Jabbeke en Vosselaar – ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Gaselwest, en dit vanaf 1 januari 2025. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zal het huidige Fluvius West van rechtswege ophouden te bestaan.
De opschortende voorwaarden inzake de fusie door overneming zijn opgenomen in het fusievoorstel.
Ontwerp statuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West
De ontwerpstatuten van de fusie-distributienetbeheerder ‘Fluvius West’ hernemen de elementen die doorgevoerd zijn in voornoemde tussentijdse statutenwijzigingen en voegen er volgende aan toe met ingang van 1 januari 2025 :
● Toevoeging definitie synthetisch dividend, dat van toepassing is op de gemeenten van ex-Fluvius West (BTW BE0205.157.176).
● Toevoeging van de nieuwe bijlage 2 met het overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van de ex-kabelmaatschappijen.
● Opname van de specifieke bepalingen van de over te nemen entiteit Fluvius West
○ Voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de binnen Fluvius West (= ex-kabelmaatschappij) bestaande aandelen en winstbewijzen overgenomen mits vervanging van de aandelen Atv en Aogtv door aandelen At (creatie van aandelen At binnen de fusie-distributienetbeheerder) en de winstbewijzen Wtv door winstbewijzen Ct. Ook de binnen Fluvius West bestaande aandelen Aek [in hoofde van de deelnemers Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Hooglede, Izegem, Koekelare, Kortemark, Ledegem, Lendelede, Middelkerke, Oudenburg, Torhout en Wevelgem] worden ongewijzigd overgenomen in de fusie-distributienetbeheerder. Genoemde aandelen en winstbewijzen behouden hun binnen Fluvius West van toepassing zijnde winstverdeling teneinde de rechten van de gemeenten te vrijwaren voor de door Fluvius West verrichte inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ en ‘specifiek’ in Fluvius System Operator cv.
○ De verduidelijkende bepalingen die heden in de statuten van Fluvius West vermeld worden in de artikelen 33bis en 44, werden opgenomen in de statuten van de fusie-distributienetbeheerder in de artikelen 29bis en 39.
○ In de winstverdeling voor de nevenactiviteit wordt de van toepassing zijnde regeling geborgd voor het segment Hoogspanning voor de ex-Fluvius West-gemeenten die per 31 december 2024 aangesloten zijn voor de activiteit elektriciteit ‘Hoogspanning’. Eveneens wordt in datzelfde artikel de geldende winstverdeling opgenomen voor de ex-Fluvius West-gemeenten met betrekking tot de aandelen Publi-T.
○ De in de statuten van Fluvius West voorkomende bepalingen met betrekking tot het voorheen in Fluvius West ondergebracht personeel worden ingeschreven in het artikel 37 punt 4.
● Wat de stemrechten betreft op de algemene vergadering worden de nieuw gecreëerde aandelen At toegevoegd.
● Het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. Naar afvaardiging binnen de Raad van Bestuur van Fluvius West (fusie-distributienetbeheerder) wordt een verhouding van 9 (ex-Gaselwest) en 6 (ex-Fluvius West) voorgesteld als transitiemaatregel voor de eerste legislatuur startende in 2025.
● Er worden 5 RBC’s binnen de fusie-distributienetbeheerder voorzien waarvan de indeling is opgenomen in de bijlage 1bis van toepassing vanaf 1 januari 2025.
● De bijlagen 1 en 1bis zijn per 1 januari 2025 te actualiseren ingevolge de partiële splitsing van de gemeente De Haan van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo en de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest.
● Naamswijziging van ‘Gaselwest’ in ‘Fluvius West’.
AANWIJZING FLUVIUS WEST ALS DISTRIBUTIENETBEHEERDER
Door de geplande fusie door overneming van Fluvius West door Gaselwest ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en gas.
Overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet wijst de reguleringsinstantie voor elk distributienet de netbeheerder aan. Indien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeenten. Volgens artikel 4.1.4 van het Energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.
In het vooruitzicht van de geplande fusie van Fluvius West en Gaselwest tot ‘Fluvius West’ op 1 januari 2025 hebben de Raden van Bestuur van Fluvius West en Gaselwest respectievelijk in zitting van 5 september 2022 en 12 september 2022 hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West als distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas voor het volledige grondgebied waarop beide distributienetbeheerders op 1 januari 2025 actief zullen zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectievelijke buitengewone algemene vergaderingen van 12 en 20 december 2022.
De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de buitengewone algemene vergadering heeft ingenomen.
Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009;
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Besluit:
Keuze voor Optie 1 (art. 2)
Met 27 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Suzy Jacobs), 3 nee-stemmen (Edward Van Keer, Cecile Sillis en Finke Jacobs)
ARTIKEL 1 [agenda]
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West dd. 12 december 2022:
ARTIKEL 2 [dossier tramontana]
Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius West aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat
● een herbevestiging impliceert door de gemeente van haar huidige aansluiting bij Fluvius West voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Door deze goedkeuring herbevestigt de gemeente haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.
● gemeente gaat akkoord om de Fluvius-NET-activiteit aan dezelfde voorwaarden verder te zetten via NetCo:impliceert dat de gemeente de bestaande diensten van de Fluvius-NET-activiteit zal verderzetten via NetCo.
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag) en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.
ARTIKEL 3 [DOSSIER TRAMONTANA]
Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten.
ARTIKEL 4 [OVERIGE WIJZIGINGEN]
Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius West met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp.
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022.
ARTIKEL 5 [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST NAAR IMEWO VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, OPENBARE VERLICHTING EN DE AANDELEN IN DE CV PUBLI-T VAN DE GEMEENTE JABBEKE]
Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius West / Imewo door overneming inzake de overgang van Fluvius West naar Imewo van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T verbonden aan de gemeente Jabbeke.
De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius West wordt verzocht de uittreding van de gemeente Jabbeke voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de strategische participaties (Publi-T) te willen aanvaarden.
ARTIKEL 6 [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST NAAR IVEKA VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, GAS, OPENBARE VERLICHTING, WARMTE EN DE AANDELEN IN DE CV PUBLI-T VAN DE GEMEENTE VOSSELAAR]
Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius West / Iveka door overneming inzake de overgang van Fluvius West naar Iveka van de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T verbonden aan de gemeente Vosselaar.
De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius West wordt verzocht de uittreding van de gemeente Vosselaar voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T te willen aanvaarden.
ARTIKEL 7 [FUSIE DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST DOOR GASELWEST MET NAAMSWIJZIGING IN FLUVIUS WEST]
● Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel tot fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest met naamswijziging in Fluvius West, overeenkomstig het fusievoorstel, waarbij voor Fluvius West op 1 januari 2025 de algeheelheid van haar vermogen, omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, overgedragen wordt aan Gaselwest, en eveneens zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde ontwerpstatuten van de gefuseerde distributienetbeheerder ‘Gaselwest met naamswijziging in Fluvius West’, onder de opschortende voorwaarden zoals opgenomen in het fusievoorstel.
● De algemene vergadering in buitengewone zitting van Gaselwest wordt verzocht de toetreding/uitbreiding van de aansluiting van de steden/gemeenten van de (voormalige) Opdrachthoudende vereniging Fluvius West vanaf 1 januari 2025 te willen aanvaarden.
ARTIKEL 8
De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.
ARTIKEL 9
De vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Emiel Saerens die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 12 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 8 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.
ARTIKEL 10
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van 21 november 2022
Intradura ov - Buitengewone Algemene vergadering - woensdag 14 december 2022.
Goedkeuring agenda.
Motivering:
Overwegend dat de gemeente aangesloten is bij Intradura die werd opgericht op 27 april 2017.
Overwegende dat Intradura een intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging is die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;
Gelet op de artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing dd. 18 februari 2019 waarbij de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger werd aangeduid;
Gelet op de oproepingsbrief van 17 oktober 2022 tot de buitengewone algemene vergadering van Intradura van 14 december 2022 met volgende agendapunten:
1. Notulen van de gewone algemene vergadering van 22 juni 2022: goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd per brief op 7 juli 2022 aan de deelnemers bezorgd)
2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2023 (art. 40): goedkeuring
3. De opdrachthoudende vereniging INTRADURA treedt als C- vennoot toe tot IVBO in het kader van de mogelijke uitvoering van de verwerking van rest-en grofvuil van de nog te bepalen hoeveelheid en prijs: goedkeuring
4. Varia
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Intradura dd. 14 december 2022 worden goedgekeurd.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Peter Verbiest, is gemandateerd om de agendapunten op de buitengewone algemene vergadering van Intradura dd. 14 december 2022 goed te keuren.
Artikel 3
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van 21 november 2022
Haviland Intercommunale IgSv - Buitengewone Algemene vergadering dd. 14 december 2022.
Goedkeuring agenda.
Motivering:
Overwegend dat de gemeente aangesloten is bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 EN verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652;
Overwegende dat Haviland Intercommunale als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging is die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur.
Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging;
Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;
Gelet op de artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing dd. 18 februari 2019 waarbij de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger werd aangeduid;
Gelet op de oproepingsbrief van 11 oktober 2022 tot de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 14 december 2022 met volgende agendapunten:
1. Notulen van de Algemene Vergadering van 22 juni 2022: goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd op 4 juli 2022 aan de deelnemers bezorgd.)
2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2023 (art. 34).
3. Vervanging lid raad van bestuur (art. 19): goedkeuring.
4. Varia.
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
De agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale dd. 14 december 2022 worden goedgekeurd.
Artikel 2
De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde Rik De Baerdemaeker en plaatsvervangend afgevaardigde Sigrid Goethals - gedurende de huidige legislatuur – is gemandateerd om de agendapunten op de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale dd. 14 december 2022 goed te keuren.
Artikel 3
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van 21 november 2022
IGV Havicrem - Gewone algemene vergadering dd. woensdag 21 december 2022.
Goedkeuring agenda.
Motivering:
Overwegend dat de gemeente deelnemer is van de intergemeentelijke verenging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Halle-Vilvoorde (Havicrem), opgericht op 10 juni 2003 en verlengd in haar bestaansduur tot 10 juni 2035;
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid op de bepalingen van artikel 432 van het decreet;
Gelet op artikel 33 §1 van de gecoördineerde statuten van Havicrem;
Gelet op de agenda van de algemene vergadering van Havicrem IGV die fysiek zal gehouden worden op woensdag 21 december 2022 om 18.30u op de maatschappelijke zetel van de vereniging (aula 2 van crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Cargovil (Eppegem) en volgende agendapunten omvat:
Gelet op het voorstel van budget en actienota 2023, vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havicrem van 8 november 2022;
Besluit:
Met algemene stemmen
Artikel 1
De agendapunten van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging Havicrem op 21 december 2022 orden goedgekeurd.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Geert Heyvaert, is gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering van Havicrem op 21 december 2022 goed te keuren.
Artikel 3
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van 21 november 2022
Verkeers- en signalisatieborden - taalwetgeving.
Werd uitgesteld naar een andere zitting.
Zitting van 21 november 2022
Verwervingen in kader aanleg fietssnelweg F212 en F221.
Motivering:
Artikel 40, § 1 en 41, lid 2, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op het decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut;
Overwegende dat de afgelopen jaren reeds belangrijke onderdelen van de fietssnelweg F212 tussen Asse en Brussel werden aangelegd;
Overwegende dat in 2019 een startnota werd opgemaakt waarin het tracé voor de fietssnelweg F221 tussen Opwijk en Asse werd vastgelegd;
Overwegende dat om een vlot befietsbare verbinding te bekomen langsheen de spoorlijn het bestuur volgende segmenten reeds wenst te realiseren (inclusief aansluiting op bestaande wegenis):
• F221 Opwijk-Asse:
o Segment 1: Sleewagen – Voorstehoeve (lengte: +/-700m);
o Segment 2: Ganzeweg – Mollemseweg (lengte: +/- 1150m);
• F212 Asse-Brussel:
o Segment 3: Kruiskouter – Spoorwegbaan (lengte: +/- 800m);
o Segment 4: Goede Luchtwijk – Oude Merchtemsebaan (lengte: +/- 350m);
Gelet op de projectnota en het bijhorend ontwerp voor de aanleg van de vier segmenten van de fietssnelweg langsheen de F212 en F221;
Overwegende dat in het kader van de verdere aanleg van de fietssnelweg F212 en F221 tal van eigendommen dienen verworven te worden, wat gebeurt in samenwerking met Infrabel en Immo Cooman, die zorgde voor de onderhandelingen met de eigenaars;
Gelet op de verkoopbeloftes;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 : De gemeente Asse zal de volgende goederen verweven aan de vermelde voorwaarden:
inname 36
- Asse, tweede afdeling, sectie B, nr. 6/00A 000, met een oppervlakte van 253,94 m².
- verkoopprijs: 2.658,40 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 651,31 €.
- eigenaar: dhr. Maurice De Deken (vruchtgebruiker), mevr. Leen De Deken (naakte eigenaar), die op 17 juli 2022 een verkoopbelofte hebben getekend.
inname 53
- Asse, tweede afdeling, sectie D, nr. 0094/00 D000, met een oppervlakte van 265,84 m².
- verkoopprijs: 2031,52 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 497,72 €.
- eigenaar: dhr. Maurice De Deken (vruchtgebruiker), mevr. Leen De Deken (naakte eigenaar), die op 5 september 2022 een verkoopbelofte hebben getekend met de volgende bijzonder voorwaarde:
1) indien bij definitieve opmeting/afpaling blijkt dat het kinderspeeltuig achteraan de tuin binnen de innemingszonde valt (thans niet zichtbaar), zal de aannemer in overleg met de verkoper deze kosteloos verplaatsen. Het terrein dient volledig afgesloten te worden met een Bekaert afsluitingsdraad (hoogte overeenkomstig aanpalende eigenaars met het project). Langsheen de afsluiting zal de aannemer op kosten van de koper klimopplanten aanplanten.
2) forfaitaire vergoeding voor het vervangen van gerooide bomen: € 2.500.
Art. 2 - De beloftes van de eigenaars worden aanvaard in al hun bepalingen.
Art. 3 - De verwervingen geschieden om redenen van algemeen nut conform het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, met name de realisatie van de fietssnelweg F212 en F221.
Art. 4 - De authentieke akten zullen verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente Asse getekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Art. 5 - De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk vrijgesteld ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akten, om welke reden ook.
Zitting van 21 november 2022
Kosteloze grondverwerving Kasteelstraat 55.
Motivering:
Gelet op artikel 40, § 1 en artikel 41, lid 2, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op de omgevingsvergunning d.d. 18 juli 2022;
Overwegende dat in het kader van de omgevingsvergunning d.d. 18 juli 2022 het volgende goed kosteloos aan de gemeente dient te worden afgestaan:
- een strook grond, gelegen langsheen de Kasteelstraat te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, derde afdeling, sectie A, nummer 176/p2, met een oppervlakte van 600 m²;
Overwegende dat deze strook grond eigendom is van dhr. Hans Junius en dhr. Guido Junius, die een belofte van gratis grondafstand hebben getekend;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - De gemeente Asse zal het volgende goed kosteloos verwerven van dhr. Hans Junius en dhr. Guido Junius:
- een strook grond, gelegen langsheen de Kasteelstraat te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, derde afdeling, sectie A, nummer 176/p2, met een oppervlakte van 600m².
Art. 2 - Het in artikel 1 vermelde goed wordt ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente Asse.
Art. 3 - De akte tot kosteloze grondafstand zal verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente getekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Zitting van 21 november 2022
Opstalrecht Kapellestraat.
Motivering:
Gelet op artikel 40 en 41, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op Boek 3, titel 8 van het Burgerlijk Wetboek;
Overwegende dat op 7 juni 1999 er een akte opstalrecht werd afgesloten tussen de gemeente en de vzw VPW Gewest Asse;
Overwegende dat dit opstalrecht betrekking had op een terrein gelegen aan de Kapellestraat te 1730 Asse (Asse, eerste afdeling, sectie K, nr. 513/C, met een oppervlakte van 05a 90ca) en had als bestemming parking;
Overwegende dat dit opstalrecht eindigde op 7 juni 2019;
Overwegende dat bij schrijven van 15 februari 2017 de gemeente aan de vzw VPW Dekenaat Asse vroeg om het opstalrecht te verlengen, doch omwille van hervormingen (de goederen van de vzw VPW Dekenaat Asse werden eigendom van de Stichting Vicariaat VLBM) bleef een antwoord uit;
Overwegende dat bij bericht van 14 oktober 2022 de Stichting Vicariaat VLBM liet weten dat zij akkoord gaat met een opstalrecht voor een termijn van twintig jaar en met de bestemming 'groen en petanqueterrein';
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - Er wordt met de Stichting Vicariaat VLBM een akte opstalrecht afgesloten met de volgende inhoud:
- Voorwerp: een terrein gelegen aan de Kapellestraat te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, eerste afdeling, sectie K, nr. 513/C, met een oppervlakte van 05a 90ca.
- Bestemming: groen en petanqueterrein.
- Duur: twintig jaar --> het perceel dient bij het einde van het opstalrecht vrij te zijn van constructies.
- Vergoeding: kosteloos (om niet).
- De Stichting Vicariaat VLBM is tot geen enkele herstelling gehouden; alle onderhoud en herstellingen zijn ten laste van de gemeente; de gemeente dient het terrein als een voorzichtig en redelijk persoon te beheren.
- Alle belastingen zijn ten laste van de gemeente.
- Bijzondere voorwaarden:
● de achterliggende percelen 512/S (pastorietuin) en 512/P (pastorie) zijn en blijven eigendom van de kerkfabriek;
● de pastorielokalen dienen te worden gebruikt door de lokale verenigingen.
Art. 2 - De authentieke akte opstalrecht zal verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente getekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Zitting van 21 november 2022
Overeenkomst kunstgrasveld Relegem.
Werd uitgesteld naar een andere zitting.
Zitting van 21 november 2022
Overeenkomst met Infrabel: tunnel Mollemseweg & fietssnelweg.
Motivering:
Gelet op artikel 40, § 2 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en de uitvoeringsbesluiten van deze wet;
Overwegende dat in 2017 er met Infrabel een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten betreffende de uitvoering van het streefbeeld overwegen 15, 17 en 18 op de lijn 60 te Asse;
Overwegende dat in deze samenwerkingsovereenkomst voor wat betreft overweg 17 (Mollemseweg) is opgenomen dat deze kan afgesloten worden door een fietstunnel van 4x4 m die opengesteld wordt voor plaatselijk verkeer (landbouwers en aangelanden);
Overwegende dat de overweg 17 – Mollemseweg vervangen zal worden door een tunnel voor gemotoriseerd verkeer, met een vrije hoogte van 4 m;
Overwegende dat op initiatief van de gemeente en de provincie Vlaams-Brabant de koker verbreed wordt naar 6 m netto (tussen de wanden) ten opzichte van de in de principeovereenkomst voorziene 4 m;
Overwegende dat er met Infrabel een overeenkomst dient te worden afgesloten die de wederzijdse rechten en plichten van de gemeente en Infrabel regelt voor de studie, bouw, financiering, eigendom en het later beheer en onderhoud van een nieuwe onderdoorgang voor fietsers, voetgangers en gemotoriseerd verkeer onder de spoorlijn 60 kp. 15.878, alsook de aanleg van een deel van de fietssnelweg;
Gelet op het ontwerp van overeenkomst als bijlage;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : De overeenkomst met Infrabel als bijlage wordt goedgekeurd.
Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Niel Delgouffe Rita De Vos Edwin Fabri Lander Van Droogenbroeck Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Niel Delgouffe Rita De Vos Edwin Fabri Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Guy De Bondt Kristof Gaublomme Erik Beunckens Sigrid Goethals Marie-Berthe Wyns Willy Michiels Johan De Rop Orhan Sahin Hendrik De Baerdemaeker Laura Casagrande Rita De Vos Danny Van Hemelrijck Koenraad Van Elsen Peter Verbiest Jan De Backer Gilbert Verdoodt Emiel Saerens Cecile Sillis Edward Van Keer Tim Lengeler Edwin Fabri Niel Delgouffe Joris Van Den Cruijce Yoeri Vastersavendts Chris De Knop Geert Heyvaert Finke Jacobs Katleen Meersseman Johan Berben Suzy Jacobs aantal voorstanders: 29 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 21 november 2022
Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) 2.0.
Motivering:
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;
Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;
Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990;
Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2020 waarbij de officiële ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 en de bijhorende verbintenissen werden goedgekeurd;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 18 oktober 2021 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) 1.0 werd goedgekeurd;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 waarbij het klimaatactieplan 2030 werd goedgekeurd;
Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert;
Overwegende dat de gemeente door de ondertekening recht zal hebben op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht;
Besluit:
Met 29 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler en Chris De Knop), 1 onthouding (Suzy Jacobs)
Art.1 : De beslissing om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen wordt goedgekeurd.
Art.2 : De principebeslissing om de subsidie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 aan te wenden voor enerzijds extra inzet op deze doelstellingen binnen de werking van de eigen diensten en anderzijds voor extra ondersteuning via partners (vb. Mobiel Energiehuis van 3WPlus) wordt goedgekeurd.
Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Niel Delgouffe Rita De Vos Edwin Fabri Lander Van Droogenbroeck Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Niel Delgouffe Rita De Vos Edwin Fabri Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Rita De Vos Niel Delgouffe Kristof Gaublomme Marie-Berthe Wyns Cecile Sillis Danny Van Hemelrijck Johan Berben Orhan Sahin Guy De Bondt Joris Van Den Cruijce Emiel Saerens Yoeri Vastersavendts Geert Heyvaert Edwin Fabri Laura Casagrande Johan De Rop Sigrid Goethals Edward Van Keer Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Koenraad Van Elsen Katleen Meersseman Finke Jacobs Jan De Backer Tim Lengeler Chris De Knop Erik Beunckens Willy Michiels Gilbert Verdoodt Suzy Jacobs aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 21 november 2022
Aanleggen gemeentetuin Zellik - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
Motivering:
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0742-00/22100000/GEM/CBS/0/IP-02 (actie 22-02-055);
Overwegende dat de ontwerpopdracht voor de opdracht “Aanleggen gemeentetuin Zellik” werd gegund aan TV AREAL - BRUT, Albert Claudestraat 12 bus 14 te 2018 Antwerpen;
Overwegende dat in het kader van deze opdracht een bestek met nr. 2022/054 werd opgesteld door de ontwerper, TV AREAL - BRUT, Albert Claudestraat 12 bus 14 te 2018 Antwerpen;
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.512.189,42 excl. btw of € 1.829.749,20incl. 21% btw (€ 317.559,78 Btw medecontractant);
Overwegende dat een investeringssubsidie voor een bedrag van € 250.000,00 principieel werd goedgekeurd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media;
Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Besluit:
Met 25 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben en Tim Lengeler), 5 onthoudingen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Suzy Jacobs)
Art. 1 - Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2022/054 en de raming voor de opdracht “Aanleggen gemeentetuin Zellik”, opgesteld door de ontwerper, TV AREAL - BRUT, Albert Claudestraat 12 bus 14 te 2018 Antwerpen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 1.512.189,42 excl. btw of € 1.829.749,20 incl. 21% btw (€ 317.559,78 Btw medecontractant). Een investeringssubsidie voor een bedrag van € 250.000,00 werd principieel goedgekeurd.
Art. 2. - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art. 3. - De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Zitting van 21 november 2022
Vaststellen prijssubsidie Aga 2023.
Motivering:
Gelet op de statuten van het AGA;
Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente Asse en het AGA;
Gelet op de overeenkomst d.d. 19 november 2021 tussen de gemeente Asse en
het AGA betreffende het vaststellen van de prijssubsidie;
Overwegende dat de berekening van de prijssubsidies geschiedt door het maken
van een raming van het aantal te verwachten gebruikers en op basis van het
budget van het AGA;
Overwegende dat deze gegevens regelmatig worden geëvalueerd, zodat kan
worden bijgestuurd;
Overwegende dat de circulaire 2022/C/100 betreffende de btw-regeling die van
toepassing is op autonome gemeentebedrijven stelt dat de prijssubsidies dienen
bepaald te worden vóór het begin van een nieuw boekjaar;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : De volgende overeenkomst tussen de gemeente Asse en het
Autonoom Gemeentebedrijf Asse wordt goedgekeurd:
Overeenkomst tussen de gemeente Asse en het Autonoom
Gemeentebedrijf Asse betreffende het vaststellen van de prijssubsidie
Tussen de ondergetekenden
I. de GEMEENTE ASSE, waarvan het gemeentehuis gevestigd is te 1730 Asse,
Gemeenteplein 1, vertegenwoordigd door de heren Koen Van Elsen,
burgemeester, en Lander Van Droogenbroeck, algemeen directeur, hierna
genoemd “de gemeente Asse”,
en
II. het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF ASSE, met zetel te 1730 Asse,
Gemeenteplein 1, ondernemingsnummer 0876249005, vertegenwoordigd door
de heer Koen Van Elsen, voorzitter van de raad van bestuur, hierna genoemd
“het Autonoom Gemeentebedrijf Asse”,
wordt het volgende overeengekomen:
Voorafgaande uiteenzetting
Overwegende dat het Autonoom Gemeentebedrijf Asse - overeenkomstig de
bepalingen van de beheersovereenkomst - de sportinfrastructuur,
bibliotheekinfrastructuur, culturele en jeugdinfrastructuur beheert;
Overwegende dat bij de exploitatie van deze gemeentelijke infrastructuur de
kosten de inkomsten overstijgen;
Overwegende dat, indien deze kosten zouden doorgerekend worden aan de
gebruikers van deze infrastructuur, de prijzen te hoog en sociaal onaanvaardbaar
zouden zijn;
Overwegende dat het derhalve wenselijk is dat de gemeente Asse een
prijssubsidie toekent die ten goede komt aan de gebruikers van de infrastructuur
per prestatie die door het Autonoom Gemeentebedrijf Asse geleverd wordt zodat
de toegangsprijzen voor de gebruikers zo laag mogelijk kunnen worden
gehouden;
Overwegende dat de berekening van de prijssubsidie geschiedt door het maken
van een raming van het aantal te verwachten gebruikers en op basis van het
budget;
Overwegende dat deze gegevens op regelmatige basis worden geëvalueerd en
dat de berekening van de prijssubsidie dan kan worden bijgestuurd;
Overwegende dat op de prijssubsidie op de toegangsgelden voor de
BTWtoepassing eveneens BTW moet worden gerekend;
Overwegende dat op de prijssubsidie recht van toegang het BTW-tarief van 6%
van toepassing is ingevolge artikel 18, § 1, 12° BTW-Wetboek en het KB nr. 20
tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en
tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven (tabel A: Goederen
en diensten onderworpen aan het tarief van 6%, diensten, XXVIII);
Overwegende dat ingevolge de beleidsbeslissing van de gemeente Asse de
activiteiten in de culturele infrastructuur worden gesubsidieerd deels per
gebruiker, en dus volgens het aantal tickets, die recht op toegang geven en deels
per terbeschikkingstelling van een infrastructuur;
Overwegende dat ingevolge de beleidsbeslissing van de gemeente Asse, wat de
bibliotheekinfrastructuur, de gemeente Asse enerzijds een prijssubsidie toekent
per lid dat de bibliotheek betreedt en anderzijds per lid dat boeken ontleent;
Overwegende dat de prijssubsidie voor het verhuren van boeken onderworpen is
aan een BTW-tarief van 21%;
Artikel 1: Gemeentelijk zwembad "Den Aerberg"
De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31
december 2023 vastgesteld als volgt:
Per gebruiker: 4,30 euro (exclusief 6% BTW)
Artikel 2: Indoorsportinfrastructuur
De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31
december 2023 vastgesteld als volgt:
Per uur gebruik: 4,30 euro (exclusief 6% BTW)
Artikel 3: Bibliotheekinfrastructuur
De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31
december 2023 vastgesteld als volgt:
Per ontlener: 3,85 euro (exclusief 21% BTW)
Per bezoeker: 1,70 euro (exclusief 6% BTW)
Artikel 4: Culturele infrastructuur
De prijssubsidie wordt voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31
december 2023 vastgesteld als volgt:
Per terbeschikkingsstelling van een zaal: 25,30 euro (exclusief 21% BTW)
Per ticket: 16,70 euro (exclusief 6% BTW)
Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Rita De Vos Edwin Fabri Lander Van Droogenbroeck Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Rita De Vos Edwin Fabri Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Edwin Fabri Emiel Saerens Koenraad Van Elsen Sigrid Goethals Tim Lengeler Geert Heyvaert Peter Verbiest Laura Casagrande Chris De Knop Cecile Sillis Johan De Rop Edward Van Keer Katleen Meersseman Erik Beunckens Finke Jacobs Jan De Backer Kristof Gaublomme Joris Van Den Cruijce Hendrik De Baerdemaeker Marie-Berthe Wyns Orhan Sahin Guy De Bondt Willy Michiels Gilbert Verdoodt Danny Van Hemelrijck Rita De Vos Yoeri Vastersavendts Johan Berben Suzy Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 21 november 2022
Verschuiving dienst onthaalouders van departement welzijn van het OCMW naar departement Vrije tijd en onderwijs/Kinderopvang van de gemeente.
Motivering:
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017, meer bepaald art. 161 en 171§4 betreffende het organogram.
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017, meer bepaald art. 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017, meer bepaald art. 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het bestuursdecreet d.d. 7 december 2018.
Het gemeenteraadsbesluit d.d. 17 december 2018 houdende de goedkeuring van het gezamenlijk personeelsorganigram en het personeelskader en de daaropvolgende wijzigingen.
Gelet op de noodzaak om het personeelskader aan te passen in functie van de veranderde noden en behoeften bij het departement:
DEPARTEMENT VRIJE TIJD EN ONDERWIJS
- Verschuiving van het personeel (2 contractuele functies van maatschappelijk werker en 1 contractuele functie van administratief medewerker) van de dienst onthaalouders van het departement Welzijn van het OCMW naar de dienst Kinderopvang.
Gelet op het overleg met de syndicale afvaardiging op ...., met een protocol van ...
Besluit:
Met 24 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler en Chris De Knop), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben en Suzy Jacobs)
Enig artikel: De dienst onthaalouders van het OCMW zal vanaf 1 januari 2023 deel uitmaken van de dienst Kinderopvang van de gemeente en zal als volgt in het kader worden ingeschreven:
- 2 VTE contractuele maatschappelijk werkers/deskundigen (B1-3)
- 1 VTE contractueel administratief medewerker (C1-3)
Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Rita De Vos Edwin Fabri Lander Van Droogenbroeck Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Danny Van Hemelrijck Katleen Meersseman Chris De Knop Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Laura Casagrande Koenraad Van Elsen Guy De Bondt Cecile Sillis Jan De Backer Finke Jacobs Johan Berben Suzy Jacobs Edward Van Keer Emiel Saerens Johan De Rop Rita De Vos Edwin Fabri Orhan Sahin Erik Beunckens Yoeri Vastersavendts Willy Michiels Gilbert Verdoodt Hendrik De Baerdemaeker Peter Verbiest Geert Heyvaert Joris Van Den Cruijce Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Cecile Sillis Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Katleen Meersseman Laura Casagrande Peter Verbiest Jan De Backer Geert Heyvaert Edwin Fabri Willy Michiels Joris Van Den Cruijce Erik Beunckens Marie-Berthe Wyns Guy De Bondt Chris De Knop Finke Jacobs Emiel Saerens Orhan Sahin Tim Lengeler Hendrik De Baerdemaeker Gilbert Verdoodt Johan De Rop Edward Van Keer Koenraad Van Elsen Danny Van Hemelrijck Johan Berben Yoeri Vastersavendts Suzy Jacobs Rita De Vos aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 21 november 2022
Overhevelen dienst voor onthaalouders van OCMW naar gemeentebestuur
Motivering:
Gelet op het decreet lokaal bestuur;
Overwegende het zo optimaal inzetten van personeel en het centraliseren van alle kinderopvangdiensten onder 1 overkoepelende dienst Kinderopvang;
Gelet op het huishoudelijk reglement dd. januari 2019 en de nodige aanpassingen nav het wijzigen van de organisator en het invoegen van opmerkingen van de laatste inspectie, ouders en onthaalouders;
Gelet op de vorige versie van de samenwerkingsovereenkomst en de nodige aanpassingen nav het wijzigen van organisator en het zo efficiënt mogelijk organiseren van de opvang;
Besluit:
Met 24 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler en Chris De Knop), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben en Suzy Jacobs)
Art. 1 - Overhevelen van de dienst voor onthaalouders van het OCMW naar het gemeentebestuur wordt goedgekeurd.
Art. 2 - De wijzigingen aan het huishoudelijk reglement worden goedgekeurd.
Art. 3 - De wijzigingen aan de samenwerkingsovereenkomst met de onthaalouders worden goedgekeurd.
Zitting van 21 november 2022
Plan Samenleven: actie onthaalgesprekken.
Motivering:
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Gelet de vigerende meerjarenplanning 2020 - 2025;
Gelet op het decreet van 28 april 1998 inzake het Vlaamse beleid ten aanzien van etnisch-culturele minderheden;
Gelet op de erkenning van de gemeentelijke integratiedienst als een erkende lokale integratiedienst door de Vlaamse overheid.
Gelet op de uitvoeringsbesluiten van 15 juli 2002 van de Vlaamse regering betreffende de erkenning en subsidiëring van de centra en de diensten voor het Vlaamse minderhedenbeleid;
Gelet op het decreet van 30 april 2009 tot wijziging van het decreet van 28 april 1998 inzake het Vlaamse beleid ten aanzien van etnisch-culturele minderheden;
Gelet op de uitvoeringsbesluiten van 12 november 2010 van de Vlaamse regering met betrekking tot de uitvoering van het decreet betreffende het Vlaams Integratiebeleid;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art.: De gemeenteraad gaat akkoord met de opstart van het project 'onthaalgesprekken' in samenwerking met VZW PIN. Dit project wordt voor 50% gesubsidieerd met middelen van plan Samenleven.
Zitting van 21 november 2022
Lestijdenpakket Gemeentelijke basisscholen Asse schooljaar 2022-2023.
Motivering:
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, inzonderheid de artikelen 141 en volgende betreffende de aanwending van het lestijdenpakket in het gesubsidieerd basisonderwijs;
Gelet op het feit dat het schoolbestuur conform de wetgeving dient te beslissen over de aanwending van de lestijdenpakketten van de gemeentelijke basisscholen voor het schooljaar 2022-2023;
Gelet op het voorstel van de schooldirecties;
Gelet op het protocol van het ABC dd. 10/11/2022 (protocol nr. OND/087);
Gelet op het feit dat dit digitaal aan de Schoolraad werd voorgelegd op 3/11/2022;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : De lestijdenpakketten voor de gemeentelijke basisscholen voor het schooljaar 2022-2023, zoals vastgesteld in bijlage, worden goedgekeurd.
Zitting van 21 november 2022
Lestijdenpakket Kunstenacademie schooljaar 2022-2023.
Motivering:
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op het feit dat het schoolbestuur conform de wetgeving dient te beslissen over de aanwending van het urenpakket van de Kunstenacademie August De Boeck voor het schooljaar 2022-2023;
Gelet op het voorstel van de schooldirectie;
Gelet op het feit dat dit aan de vakbonden (OND/088) voorgelegd werd op 10/11/2022;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : Het lestijdenpakket voor het Deeltijds Kunstonderwijs voor het schooljaar 2022-2023, zoals vastgesteld in bijlage, wordt goedgekeurd.
Zitting van 21 november 2022
Samenwerkingsovereenkomsten Kunstenacademie met 't Smiske en De Gilde.
Motivering:
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op de gecoördineerde wetten en besluiten inzake het deeltijds kunstonderwijs;
Gelet op de nieuwbouw die er komt voor de Kunstenacademie in Asse in 2024;
Gelet op het nieuw decreet DKO dat nieuwe kansen biedt;
Overwegende dat we bij dit alles sterk willen inzetten op het ontplooien van lokaal talent 'Klasse van Asse';
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - De samenwerkingsovereenkomst tussen de Kunstenacademie en 't Smiske wordt goedgekeurd.
Art. 2 - De samenwerkingsovereenkomst tussen de Kunstenacademie en de Koninklijke Harmonie De Katholieke Gilde wordt goedgekeurd.
Zitting van 21 november 2022
C. Sillis - Vacatures voor vrijwilligers.
Toelichting:
Give a day
Om de vrijwilligerswerking een boost te geven hebben gemeente en OCMW Asse op het einde van vorige legislatuur – meer bepaald op 7 oktober 2019 - beslist om in te stappen in het project ‘Give a Day’.
‘Give a Day’ is een van de matchingwebsites voor vrijwilligerswerk, waar je enerzijds op zoek kan gaan naar vrijwilligerswerk en anderzijds als vereniging of organisatie zoeken naar vrijwilligers. Op basis van de interesses krijg je een match en word je met elkaar in contact gebracht.
Organisaties stellen er zich voor en bieden vacatures aan. De vrijwilliger kan er gaan grasduinen en uitzoeken wat hem of haar aanspreekt. Zoekt jouw organisatie vrijwilligers of wil jij graag vrijwilligerswerk doen? Surf dan snel naar de gratis vacaturebank www.giveaday.be/asse.
Het is de bedoeling dat ‘Give a Day’ ook werkt rond thema’s met impact, zoals de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Voorlopig gebeurt daar in Asse niks mee. Bij de bekendmaking werd gezegd dat er later een buurtwerking zou komen. Tot op heden is dat niet zo. Dit is wel het geval bij hoplr:
Hoplr
https://blog.hoplr.com/nl/hoplr-platform-voor-gemeenten
Is een vergelijkbaar platform maar meer gericht op je gemeente, je buurt (je kan er spullen uitlenen, een klusjesman vinden, iets vragen of melden, …) , en een manier om de kloof tussen de gemeente en de burger proberen te dichten (https://services.hoplr.com )
Het buurtplatform is actief in 60 steden en gemeenten – goed voor zo’n 1.000 buurten en 200.000 gebruikers. Hoplr is in eerste instantie een besloten sociaal platform, speciaal voor buren.
Inwoners van een gemeente krijgen een brief met code in de bus. Met die code kunnen ze zich registeren in hun enige correcte Hoplr-buurt. Zo’n Hoplr-buurt lijkt een beetje op de sociale netwerken die je al kent, met het belangrijke verschil dat Hoplr enkel toegankelijk én speciaal gebouwd is voor buren.
Binnen een maand na de lancering van een gemeente, schrijft minstens 10% (grote steden) tot 15% (landelijke gemeenten) van de huishoudens zich in. Na een jaar groeien onze communities door tot een derde van de bevolking.
Hoplr biedt gemeenten een platform dat hen verbindt met burgers. Met het Service Dashboard kunnen ze:
● communiceren met inwoners op buurtniveau;
● eenvoudig starten met buurtparticipatie;
● inzichten en trends verwerven;
● buurtwerking en zorg faciliteren;
● bestaande applicaties en datasets integreren.
‘Zorgzame buurten’: past in speerpunt 3 van de gemeente: samen sterker/zorgzaam Asse.
Voorstellen en vragen
Bespreking:
Schepen Meersseman
Het platform werd gelanceerd tijdens de ‘week van de vrijwilliger’ in maart ’20 .
● er werd een promofilmpje gemaakt,
● er werd reclame gemaakt in de As(se)tablieft,
● het werd kenbaar gemaakt in de pers.
● er werden kaartjes gedrukt en op publieke plaatsen ter beschikking gesteld.
We nu drie jaar bezig met ‘Give a Day’. Een echte evaluatie is er nog niet. We proberen dit tegen maart te doen.
Cijfers :
Momenteel zijn er 79 vacatures
Matches : 109 sinds de start
Aantal geregistreerde vrijwilligers : 171
Aantal geregistreerde organisaties : 43
De tool wordt door de diensten als zeer waardevol en nuttig ervaren. Ze werken er graag mee.
Wat de kosten betreft: de kostprijs per jaar is +/- 5.262,36 euro (excl.BTW) of 0,15 euro/inwoner.
Je hebt het over Hopler - een enigsinds vergelijkbaar systeem - dat volgens jou meer gericht is op de gemeente, de buurt en buurtzorg.
Op het moment dat gemeente en OCMW gestart zijn met Give a day als vrijwilligersplatform, was de module ”burenhulp” nog in opbouw maar vandaag heeft ‘Give a Day’ dit ook. We maken er momenteel nog niet echt gebruik van maar de mogelijkheid is er zeker. Ik denk dat het nuttig kan zijn om deze module van ‘Give a Day’ eens te laten toelichten op een seniorenraad indien gewenst.
En dan nog iets over Zorgzame buurten:
De projectoproep vorig jaar viel voor ons op een slecht moment / op een moment dat we geen directeur WZC hadden en slechts één hoofdverpleegkundige in ons WZC Heel wat extra taken vielen op de mensen binnen het departement ouderenzorg.
Binnen het departement ouderenzorg was er op dat moment dus geen marge om op deze projectoproep in te gaan.
Binnen onze eerstelijnszone is enkel Liedekerke gestart met het project.
Wij staan zeker open voor een project “zorgzame buurten”.
De projecten die van start gegaan zijn, zijn enorm divers. Het ene project vertrekt vanuit een woonzorgcentrum en is voornamelijk gericht op senioren, andere projecten zijn opgestart door de sociale dienst of door de dienst integratie.
Wij volgen momenteel een beetje vanop afstand en hopen naar de toekomst te kunnen profiteren van de ervaringen van anderen.
Wat zijn de valkuilen? Wat zijn de succesverhalen? Wat werkt ? wat werkt niet?
We staan naar de volgende beleidscyclus zeker voor open om op basis van de ervaringen opgebouwd door andere besturen, zelf aan de slag te gaan.
Zitting van 21 november 2022
E.Van Keer-Lokale gezondheidsenquête.
Toelichting:
Op de gemeenteraad van januari 2022 werd ingegaan op het voorstel dat Asse het charter van “Gezonde Gemeente” zal ondertekenen. De ondertekening is gepland in december. Zo engageert Asse zich om een succesvol lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Gezonde Gemeente en zijn partners wil Asse hierbij stap voor stap in ondersteunen. Gezonde Gemeente is er immers op maat van elke gemeente.
Gezonde Gemeente helpt gemeentebesturen bij thema’s zoals voeding, beweging, roken, lang stilzitten, mentaal welbevinden, gezondheid & milieu, alcohol en drugs, seksuele gezondheid, valpreventie, bevolkingsonderzoek naar kanker,…
Een Gezonde Gemeente streeft ernaar om een omgeving te creëren die iedere inwoner, bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven. Een gezonde woon-, speel-, werk- en zorgomgeving dus, waarin gezondheidsverschillen vrijwel onbestaande zijn. Gezonde Gemeente richt zich dus niet alleen op de gezondheidsambtenaar of schepen van gezondheid, maar op alle ambtenaren of diensten met een hart voor gezondheid (denk maar aan jeugddienst, mobiliteit, ruimtelijke ordening, de sportdienst of zorgcentra in de gemeente).
Om gericht een lokaal preventief gezondheidsbeleid op maat van Asse uit te werken en dit nadien ook te kunnen evalueren, is het belangrijk om te weten hoeveel Assenaren op dit moment al één of meer gezonde leefstijlfactoren toepassen. Er zijn wel gemiddelde cijfers op Belgisch en Vlaams niveau beschikbaar, maar nog niet op gemeentelijk niveau.
Maar sinds kort kunnen steden en gemeenten een lokale gezondheidsenquête organiseren met ondersteuning van het Logo en Sciensano. Deze enquête helpt lokale besturen om prioriteiten te stellen in het lokale gezondheidsbeleid.
In onze eerstelijnszone heeft Affligem de enquête al vorig jaar afgerond en Affligem is met de resultaten nu aan de slag gegaan via concrete actiepunten. Daarnaast loopt in Merchtem momenteel ook het traject van de Lokale Gezondheidsenquête. Het Logo Zenneland streeft ernaar om op termijn heel onze regio per gemeente in
kaart te brengen.
Waarom?
De informatie die in de gezondheidsenquête wordt verzameld, kan samen met de methodiek Gezonde Gemeente dienen als basis voor het gezondheidsbeleid. Er zijn bovendien interessante linken te leggen met het oog op onder meer het sport- en omgevingsbeleid en ruimtelijke ordening.
Hoe meer inzicht steden en gemeenten krijgen in de gezondheidssituatie van hun inwoners, hoe beter ze kunnen inspelen op de lokale noden. Zo kan een gemeente een betekenisvolle rol spelen in het welzijn en de gezondheid van de bevolking.
Praktisch
Aan de hand van het Rijksregister trekt Statbel (het Belgisch statistiekbureau) een steekproef van 4 keer 1500 inwoners van 15 jaar en ouder. Om die zo representatief mogelijk te maken, wordt er rekening gehouden met statistische sector, leeftijd en geslacht.
De bedoeling is om 1000 ingevulde “representatieve enquêtes te verzamelen. In eerste instantie worden de eerste 1500 geselecteerde “representatieve” inwoners aangeschreven. Na enkele weken ontvangt wie de enquête nog niet invulde een herinnering. Indien er daarna nog geen 1000 representatieve ingevulde enquêtes zijn, worden van de tweede reeks van 1500 geselecteerde inwoners diegenen aangeschreven waarvan door de eerste reeks representatieve inwoners geen of te weinig enquêtes werden ingevuld. Concreet: indien er geen of te weinig mannen van +65jaar uit Mollem van de eerste 1500 aangeschreven inwoners reageerden, worden (een aantal van) de mannen van +65 jaar uit Mollem van de tweede 1500 geselecteerde inwoners aangeschreven. Indien er voldoende vrouwen van 30-40 jaar uit centrum Asse reageerden bij de eerste bevragingsronde, dan worden in de tweede bevragingsronde de vrouwen van 30-40 jaar uit centrum Asse van de tweede 1500 geselcteerde inwoners niet aangeschreven.
In de meeste gemeenten zijn er twee of drie bevragingsrondes bij telkens 1500 andere geselecteerde representatieve inwoners noodzakelijk. Soms is ook een vierde bevragingsronde nog noodzakelijk.
Sciensano stelt een drukkerij aan om het druk- en verzendwerk uit te voeren. Statbel verzendt de persoonsinformatie van de geselecteerde individuen via een beveiligde verbinding naar de drukkerij en de identificatiecodes naar Sciensano. De ingevulde vragenlijsten komen toe bij Sciensano. Aan de hand van de identificatiecodes die op de vragenlijsten staan kan Sciensano de response opvolgen zonder de identiteit van de respondenten te kennen. Aan de hand van de identificatiecodes stuurt Sciensano een update naar de drukkerij om herinneringen te versturen. Na afloop van het veldwerk worden de codes verwijderd en ontstaat er een databank die anoniem is.
Het lokaal bestuur staat in voor de communicatie voor, tijdens en na de dataverzameling.
Het Logo begeleidt
Gemeenten die ervoor kiezen om de gezondheidsenquête te organiseren, ontvangen een draaiboek waarin alle stappen worden uitgelegd. Het Logo begeleidt en ondersteunt de gemeente doorheen het hele project. De wetenschappelijke taken, zoals het trekken van de steekproef, de analyse van de data en het opmaken van een eindrapport, worden vervuld door Sciensano.
Hoe deelnemen?
Lokale besturen kunnen zich inschrijven via de link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSde9U5fz-KGZjohuoHIZICnofF531-ajZ_cZsuTsystKliDbg/viewform. Er kan nog gestart worden op 2 momenten: maart 2023 (inschrijving tegen 15 december 2022) of september 2023 (inschrijving tegen 15 juni 2023). Het aantal gemeenten dat kan deelnemen, is beperkt per startmoment. Wie snel intekent, heeft dus meer kans om geselecteerd te worden.
Het draaiboek en de bijlagen kan je downloaden op https://www.vlaamse-logos.be/content/lokale-gezondheidsenqu%C3%AAte. Je vindt hier ook de opname van het webinar over de lokale gezondheidsenquêtes en de presentaties hiervan.
Financiële impact
Afhankelijk van het benodigd aantal bevragingsrondes wordt de kostprijs geraamd op ongeveer 10.000 euro (2 bevragingsrondes), 12.500 euro (3 bevragingsrondes) en 16.000 euro (4 bevragingsrondes).
Voorstel van beslissing
Overwegende dat
● Een ongezonde leefstijl de belangrijkste doodsoorzaak is in België;
● Quasi alle Belgen gemiddeld 6 tot 13 jaar eerder sterven en jaren minder lang in goede gezondheid verkeren dan volkeren uit de Blue Zones die meer gezonde voeding eten en weinig of geen alcohol en frisdrank drinken;
● Gemeenten via een lokaal beleid inzake gezondheid een sterke impact kunnen hebben op het aantal overlijdens aan (vaak vermijdbare) welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes,… in hun gemeente;
● De gemeente Asse zich inzet om een “Gezonde Gemeente” te worden;
Legt Groen aan de gemeenteraad de volgende voorstellen ter stemming voor:
De gemeenteraad beslist dat:
Art. 1: de gemeente Asse zich voor 15 december 2022 inschrijft voor de Lokale Gezondheidsenquête;
Art 2: de gemeente Asse het nodige budget voor de uitvoering van de Lokale Gezondheidsenquête voorziet op de begroting van 2023.
Bespreking:
Schepen Heyvaert
We voeren nu al enkele maanden zo een gesprek.
Ik ga dit dus niet herhalen.
We dienen het juiste midden te vinden.
We willen ons steentje bijdragen en meestappen in het beleid dat Vlaanderen voert. Preventie ligt bij Vlaanderen.
Als bestuur kiezen we er daarom voor om deze omgevingsanalyse meteen breed aan te pakken en er een omgevingsanalyse van te maken voor de hele Assese bevolking met extra aandacht voor kinderen en jongeren. Verschillende thema’s zoals onder meer gezondheid zullen in deze bevraging aan bod komen.
Edward Van Keer
Wil suggereren om er zeker op in te gaan, zeker goed dat het wordt meegenomen en mag op een andere manier dan dat ik hier voorstel.
Zitting van 21 november 2022
E.Van Keer-Gevaarlijke fietspunten in Asse Centrum.
Toelichting:
Inleiding
In Asse centrum zijn er verschillende gevaarlijke fietssituaties. In dit punt bespreken we er enkele en stellen oplossingen voor.
Vragen:
● Zijn er al plannen om de fietsknelpunten aan het station van Asse aan te pakken?
● Kan de manier van invoegen voor fietsers op Huinegem veiliger gemaakt worden zoals voorgesteld?
● Kan aan AWV gevraagd worden om de regeling van de verkeerslichten ter hoogte van de Wijndruif fiets- en voetgangervriendelijker af te stellen?
Bespreking:
Burgemeester Van Elsen
We proberen hier zo goed mogelijk op te anticiperen, ook uw punten rond het Zellikse worden meegenomen.
Station Asse
Er werd een alternatieve route uitgewerkt tussen Asse centrum en de fietssnelweg thv. Steenakker om de fietsers zo veel mogelijk alternatieven te bieden om de drukkere stationsomgeving te vermijden.
Wat de stationsomgeving betreft wordt voor dit project een masterplan opgesteld. Dit project zit in de opstartfase.
We hebben dit ook al aan het Gewest doorgegeven en blijven op die nagel kloppen bij het Gewest.
Huinegem
De verschillende voorstellen kunnen we bekijken, rekening houdende met de verbreding door aanleg van de rondweg.
Wijndruif
Wordt voorgelegd aan het Gewest.
Zitting van 21 november 2022
E.Beunckens-ANPR verkeerscontroles.
Toelichting:
Dit punt wordt ingediend namens onze volledige fractie. Wij verwijzen naar onze twee interventies op deze gemeenteraad (21 maart 2022 en 24 oktober 2022). Als gevolg hiervan had er een overleg plaats op 8 november 2022.
We denken te mogen stellen dat op deze lange, maar constructieve vergadering, er een duidelijker beeld geschetst werd van de huidige ANPR situatie (met dank voor de duidelijke presentaties door de verantwoordelijke ambtenaren Evert en Jo), gevolgd door een geanimeerde maar constructieve discussie.
De doelstelling blijft uiteraard om het verkeer te weren dat niet thuishoort op onze gemeentewegen en woonstraten (het zogenaamde "sluipverkeer"), standpunt dat wij ten volle ondersteunen. We hebben trouwens al meermaals de problematiek in o.a. Relegem ter sprake gebracht. We denken echter te mogen stellen dat iedereen op dit overleg het uiteindelijk eens was dat het huidige systeem té rigide is, en dat de "collateral damage" bij onze inwoners gewoon té groot is. Letterlijk : deze situatie is onhoudbaar. Los daarvan, maar het mag zeker vermeld worden, dat zéér vele van onze inwoners door de huidige crisis - waarvan het einde niet meteen in zicht is - door zwaar (financieel) weer gaan ...
Enkele bedenkingen :
1. Het kan niet zijn (in feite onaanvaardbaar) dat mensen (inwoner of niet) beboet worden zonder dat ze terdege op de hoogte zijn dat ze een overtreding begaan door een bepaald traject te kiezen. De communicatie hierover was/is onvoldoende, maar we moeten ook vaststellen dat het zo complex is dat een duidelijke communicatie over het systeem in zijn huidige vorm praktisch onmogelijk is.
2. Op het overleg kwam ter sprake dat men t.b.v. de verkeersveiligheid de zones 30 wenst uit te breiden. Wij hebben hier principieel geen probleem mee op voorwaarde dat deze invoering logisch is, verdedigbaar ten bate van de verkeersveiligheid en een ruim draagvlak kan hebben. Een zone 30 op de Kortemansstraat, van aan de N9 (Lukoil) tot in Bekkerzeel is dat bvb. niet en zou moeten beperkt worden tot de bebouwde kom. Een zone 50 is daar meer op zijn plaats. Zijn zones 30 sterk aangewezen aan schoolomgevingen, zeker ook op N wegen, willen we er toch voor pleiten zeer omzichtig om te springen met het invoeren van zones 30 op gewestwegen, zelfs in het centrum. Iedereen wordt geacht maximaal de hoofdwegen te gebruiken : we moeten er dan ook voor zorgen dat de doorstroming op deze wegen zo optimaal mogelijk is. We stellen ons bij wijze van voorbeeld de vraag aangaande verpleegkundigen die tijdens het weekend op hun ochtendronde 30km/u moeten rijden terwijl er geen kat op de baan is om 7u ’s morgens. De boetes zullen die (en andere) zelfstandigen anders weer om de oren vliegen.
3. Sluipverkeer is voor ons : “verkeer op onze gemeentewegen en woonstraten door bestuurders die geen inwoner van de gemeente zijn, en geen bestemming in een van de straten van onze gemeente hebben. Zij gebruiken die straten enkel om de R0, N9 of E40 te mijden om een bestemming buiten de gemeente te bereiken.” Ook dient vermeld te worden dat sluipverkeer tijdsgebonden is : voornamelijk tijdens de spitsuren. Iemand die op zaterdag of zondag door Bekkerzeel, Relegem, Asbeek of andere rijdt doet dat niet om files te vermijden, tenzij er onvoorziene calamiteiten plaatsvinden op een van de hoofdwegen. Op dat moment is er dan ook geen sprake van overlast.
4. Door het huidige systeem is er geen sprake meer van carpooling of ouders die afwisselend meerdere kinderen naar een of andere activiteit vervoeren / terug ophalen. De betrokken ouders durven gewoon vele straten niet meer in te rijden uit angst voor een boete. Dit verhoogt het aantal verkeersbewegingen en kan niet de bedoeling zijn. Daarnaast is er ook het milieuaspect : meer verbruik van (dure) brandstof met de hieraan gekoppelde uitstoot. De gemeente is altijd voorstander geweest van minder auto’s in het verkeer, maar zo creëer je juist meer auto’s in het verkeer en zeker ook in ons centrum hetwelk al overbelast is.
5. Vrachtwagens die moeten leveren in de betrokken straten moeten uiteraard hun taak kunnen uitvoeren. Het is dan ook bedenkelijk dat, zelfs indien correct bezwaar wordt ingediend, de sanctionerend ambtenaar hier "moeilijk over doet". Een correcte handhaving en implementering hiervan is een uitdaging, maar uitdagingen zijn er om creatieve oplossingen voor te vinden.
Op het overleg hebben we ook begrepen dat het CBS op korte termijn een of ander initiatief zou willen nemen om deze situatie te "ontmijnen". Wij verzoeken het CBS dan ook om dit initiatief zo snel mogelijk te nemen. Dit moet o.i. gestoeld zijn op de volgende uitgangspunten :
a) Behoud van de ANPR controle op +3,5t, maar met de bemerking onder punt 5 hierboven.
b) Opschorting van de huidige ANPR controles op "sluipverkeer" in afwachting van een correcter, eerlijker en fijnmaziger systeem, dit met duidelijke en eenvormige communicatie, OOK op de weg zelf !
c) De invoering van de strikt noodzakelijke zones 30 t.b.v. de verkeersveiligheid
d) Voortzetting (officialisering) van de huidige overleggroep teneinde tot een definitieve oplossing te kunnen komen voor de beteugeling van het "echte sluipverkeer", met politiek draagvlak bij ALLE fracties. De vergadering van 8 november 2022 was een zéér constructieve start, over de partijgrenzen heen. Wij engageren ons alleszins om actief en constructief mee te denken en te werken om aan deze ingewikkelde problematiek finaal een door iedereen gedragen oplossing te geven.
Bespreking:
Burgemeester Van Elsen
- controles met de ANPR camera’s op plaatselijk verkeer worden stopgezet, uitgezonderd voor de controles op tonnageverkeer (plaatselijk)
- controles op de omleidingswegen blijven behouden zolang de werken op de N9 niet gedaan zijn
- de signalisatie blijft staan i.k.v de werken op de N9
- de controle op zone 30 gaan we verder bekijken.
Erik Beunckens
Tevreden met de beslissing en met mij vele inwoners.
We zijn er ons terdege van bewust dat het probleem van sluipverkeer daarmee nog niet is opgelost.
We zouden dan ook de huidige overleggroep graag voortzetten voor de beteugeling van het échte sluipverkeer.
Burgemeester Van Elsen
In de mate van het mogelijk zullen we dat doen.
Mondelinge vragen
Yoeri Vastersavendts
Kom terug op punt 20, de subsidieregeling is tegen de geest van samenwerkingsovereenkomst met kunstenacademies. Ik zal daarop nog reageren en dit toetsen aan de visietekst. Ik stem dan ook tegen dit punt. Stemming moet niet heropend worden, want is afgesloten.
Rita De Vos
Wat zaterdag gebeurd is, nav het waterlek, is beneden alle peil. Geen communicatie, niemand van het bestuur aanwezig.
Burgemeester Van Elsen: ik heb mij hierover vandaag kwaad gemaakt tegenover Farys en meer bepaald over hun manier van aanpak.
En dit mag zeker meegenomen worden door onze vertegenwoordiger naar de algemene vergadering van Farys.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.