Gemeente Asse

Zitting van 19 juni 2023

Van 20:00 tot 22:30

 

Aanwezig:

Tim Lengeler, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Edwin Fabri, Johan De Rop en Katleen Meersseman, schepenen;

Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens en Suzy Jacobs, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Geert Heyvaert, Schepen;

 

Schepen Edwin Fabri verlaat de vergadering vanaf punt O.P.8

Schepen Edwin Fabri vervoegt de vergadering vanaf punt O.P.9

Schepen Sigrid Goethals verlaat de vergadering vanaf punt O.P.13

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Goedkeuring van de notulen van vorige zitting.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Gemeentelijke Holding nv in Vereffening - algemene vergadering dd. 28 juni 2023 .

Aanduiding vertegenwoordiger en goedkeuring agenda.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij de Gemeentelijke Holding nv in vereffening;

Gelet op de uitnodiging van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening op de algemene vergadering dd. woensdag 28 juni 2023, die doorgaat om 14u in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel;

Gelet op de agenda van de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening:

 

1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2022.

2. Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2022.

3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2022 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten.

4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2022.

5. Vraagstelling.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1 - Dhr. Niel Delgouffe, raadslid, Hofveld 30 te 1730 Asse, niel.delgouffe@asse.be, zal de gemeente vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening.

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan alle beraadslagingen en stemmingen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, te verwerpen of zich erover te onthouden, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen.

 

Art. 3 -  De agendapunten van de algemene vergadering van 28 juni 2023 worden goedgekeurd.

 

Art. 4 -  Een afschrift van dit besluit wordt per elektronische post bezorgd aan avgh@quinz.be.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Distributienetbeheer voor elektriciteit en gas.

Princiepsbeslissing met betrekking tot het voorkeursscenario om te voldoen aan het Energiedecreet.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet van 8 mei 2009 houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid (“het Energiedecreet”).

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1. : De gemeenteraad neemt kennis van de collegebeslissing dd. 17 april 2023.

 

Art. 2. : De goedkeuring van de agenda, partiële splitsing en statutenwijziging van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek dd. 28 augustus 2023 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van heden.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Iverlek - Buitengewone Algemene vergadering d.d. 28 augustus 2023.

Goedkeuring agenda.

 

 

Motivering:

Gelet op het feit dat de gemeente momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de Opdrachthoudende vereniging Iverlek;

Gelet op het feit dat de agenda met documentatiestukken opgesteld werd door de Raad van Bestuur in zitting van 24 mei 2023;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 26 mei 2023 werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op maandag 28 augustus 2023 plaatsheeft in Technopolis, Technologielaan 1 te 2800 Mechelen;

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken bij deze oproepingsbrief waren gevoegd;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Het tweede agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde)

 

De gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst wensen de keuze te maken om, samen met de gemeenten Affligem en Bever en de bestaande deelnemers van Sibelgas, de distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde voor zowel elektriciteit als aardgas te vormen. Daarom stellen de raden van bestuur van Iverlek, PBE en Sibelgas voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij voornoemde gemeenten voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle zullen treden en zullen toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde). Door deze partiële splitsing zullen voornoemde gemeenten de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, op 1 januari 2025 respecteren.

 

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeenten en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het derde agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

 

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in enerzijds de op de Raad van Bestuur in zitting van 24 mei 2023 voorgestelde structuurwijziging, meer bepaald de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (die haar naam zal wijzigen in Fluvius Halle-Vilvoorde) en anderzijds het verwijderen van de bepalingen die geldig waren tot en met 31 december 2022;

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen in werking treden op 1 januari 2025;

Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009;

Gelet op het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 28 augustus 2023:

 

1. Kennisneming van de vorming van een distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde.

 

2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken (1) met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):

  1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
  2. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
    De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
  3. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken (2) met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3.                                                De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 

  1. Aanvaarding van de uittreding uit Fluvius Zenne-Dijle vanaf 1 januari 2025 voor:

 

  1. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Asse (1730);
  2. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (3) verbonden aan de gemeente Beersel (1650);
  3. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Dilbeek (1700);
  4. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (4) verbonden aan de gemeente Drogenbos (1650);
  5. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Galmaarden (1570);
  6. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Gooik (1755);
  7. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (5) verbonden aan de gemeente Halle (1500);
  8. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Herne (1540);
  9. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische- communicatienetwerken (6) verbonden aan de gemeente Kapelle-op-den-Bos (1880);
  10. de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties  en openbare elektronische-communicatienetwerken (7) verbonden aan de gemeente Kraainem (1950);
  11. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Lennik (1750);
  12. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Liedekerke (1770)
  13. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische- communicatienetwerken (8) verbonden aan de gemeente Linkebeek (1630);
  14. de  activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (9) verbonden aan de gemeente Londerzeel (1840);
  15. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Merchtem (1785);
  16. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Opwijk (1745);
  17. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Pepingen (1670);
  18. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Roosdaal (1760);
  19. de activiteiten elektriciteit, aardgas, warmte, Strategische Participaties  en openbare elektronische-communicatienetwerken (10) verbonden aan de gemeente Sint-Genesius-Rode (1640);
  20. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (11) verbonden aan de gemeente Sint-Pieters-Leeuw (1600);
  21. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Steenokkerzeel (1820);
  22. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (12) verbonden aan de gemeente Ternat (1740);
  23. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (13) verbonden aan de gemeente Wezembeek-Oppem (1970);
  24. de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (14) verbonden aan de gemeente Zaventem (1930);
  25. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken (15) verbonden aan de gemeente Zemst (1980).

 

Voetnoot: (1 -15) = onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.

 

e.  Kennisneming van de statuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.

f.  Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

  1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen;
  2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
  3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
  4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
  5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
  6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

3. Goedkeuring van de statutenwijzigingen van Fluvius Zenne-Dijle.

 

4. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1, 2 en 3 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 2 en 3 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

 

ARTIKEL 2 [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ZENNE-DIJLE NAAR SIBELGAS (FLUVIUS HALLE-VILVOORDE) VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, AARDGAS EN/OF OPENBARE VERLICHTING EN/OF WARMTE EN/OF STRATEGISCHE PARTICIPATIES EN/OF OPENBARE ELEKTRONISCHE-COMMUNICATIENETWERKEN VAN DE GEMEENTEN Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst]

 

Om voor alle activiteiten uit te treden uit de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (op 1 januari 2025 Fluvius Zenne-Dijle ingevolge fusie Iverlek-PBE) en toe te treden tot de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde), en dit met ingang van 1 januari 2025. De toetreding tot Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) gebeurt onder de opschortende voorwaarden van de aanvaarding van de uittreding door de buitengewone algemene vergadering van Iverlek en van de aanvaarding van de toetreding door de buitengewone algemene vergadering van Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde).

 

Door de uittreding komen de mandaten met ingang van 1 januari 2025 te vervallen in de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle.

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle / Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Fluvius Zenne-Dijle naar Sibelgas van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

 

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek (per 1 januari 2025 Fluvius Zenne-Dijle ingevolge fusie Iverlek-PBE) wordt verzocht de uittreding met ingang van 1 januari 2025 van de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst uit Fluvius Zenne-Dijle voor voornoemde respectieve activiteiten te willen aanvaarden.

 

Kennis te nemen van de ontwerpstatuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.

 

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) wordt verzocht de toetreding met ingang van 1 januari 2025 van de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst voor de betrokken respectieve activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken te willen aanvaarden.

 

Ingevolge deze toetredingen zullen voornoemde gemeenten met ingang vanaf 1 januari 2025 recht hebben op een mandaat in het Regionaal Bestuurscomité Halle-Vilvoorde.

 

ARTIKEL 3 [STATUTENWIJZIGINGEN]

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen (met inbegrip van de wijzigingen aan het deelnemersregister en de bijlage 1bis) van Fluvius Zenne-Dijle.

 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde).

 

ARTIKEL 4

De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

ARTIKEL 5

De vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Johan De Rop, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek op 28 augustus 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 4 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.

 

ARTIKEL 6

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

CVBA Providentia - Buitengewone Algemene Vergadering - 15 juni 2023.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur dd. 22 december 2021;

Gelet op het aangetekend schrijven dd. 30 mei 2023 van de cvba Providentia betreffende de goedkeuring van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van donderdag 15 juni 2023;

Gelet op de collegebeslissing dd. 5 juni 2023 houdende goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de cvba Providentia dd. 15 juni 2023;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De collegebeslissing van 5 juni 2023 houdende goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de cvba Providentia dd. 15 juni 2023 wordt bekrachtigd.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Jaarrekening 2022 - gemeente/OCMW.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

Gelet op het Ministerieel Besluit van 01/10/2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeente, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en latere wijzigingen;

 

Gelet op artikel 249 en volgende van het DLB;

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld door de raad van maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

Besluit:

Met 17 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 12 nee-stemmen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 1 onthouding (Suzy Jacobs)

 

Art. 1 - De jaarrekening 2022, gedeelte OCMW wordt goedgekeurd.

 

Art. 2 - De jaarrekening 2022, gedeelte gemeente, wordt vastgesteld.

 

Art. 3 - De wettelijke rapporten van de jaarrekening 2022, zoals in bijlage opgenomen worden vastgesteld en goedgekeurd.

 

Art. 4 - De gemeentelijke tussenkomst van 4.677.609,71 Euro in het gecumuleerde budgettaire resultaat van het OCMW wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Goedkeuring activiteitenverslag, jaarrekening, planning en begroting van projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters.

 

 

Motivering:

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder Afd. 2 art. 404;

Gelet op de meerjarenplanning;

Gelet op de statuten van de projectvereniging Brabantse Kouters West zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 16/12/2019, in het bijzonder hoofdstuk 3, art. 18;

Gelet op de gewijzigde statuten van Erfgoed Brabantse Kouters zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 24/10/2022;

Gelet op de planning en begroting van projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters, goedgekeurd op de Raad van Bestuur van 14/12/2022.

Gelet op het jaarverslag, goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 8 maart 2023;

Gelet op de goedkeuring van het activiteitenverslag, de jaarrekening, de begroting en de planning door het college op 1 mei 2023;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1: De gemeenteraad beslist het gezamenlijke activiteitenverslag 2022 van de projectverenigingen Brabantse Kouters Oost en West goed te keuren.

Art. 2: De gemeenteraad beslist de jaarrekening 2022 van de  projectvereniging Brabantse Kouters West goed te keuren.

Art. 3:  De gemeenteraad beslist de begroting 2023 van de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren.

Art. 4: De gemeenteraad beslist de planning 2023 van de projectvereniging  Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren.

Art. 5:  De gemeenteraad beslist kwijting te geven aan de bestuurders van de projectvereniging Brabantse Kouters West voor de bestuursdaden gesteld in het jaar 2022.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Site Huinegem - verwerving perceel.

 

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Aankoop klascontainers capaciteitsuitbreiding gemeenteschool Relegem - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

 

Motivering:

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 2023/24-04-002/0119-00/23000000/GEMEENTE/CBS/IP-04;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aankoop klascontainers capaciteitsuitbreiding gemeenteschool Relegem” een bestek met nr. 2023/064 werd opgesteld door de dienst Gebouwen;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 225.000,00 excl. btw of € 238.500,00 incl. 6% btw;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Besluit:

Met 24 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 6 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Art. 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2023/064 en de raming voor de opdracht “Aankoop klascontainers capaciteitsuitbreiding gemeenteschool Relegem”, opgesteld door de dienst Gebouwen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 225.000,00 excl. btw of € 238.500,00 incl. 6% btw.

 

Art. 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Art. 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse lV gelegen Nerviërsstraat 67 te 1730 Asse.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 1ste lid;

Gelet op de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers;

Gelet op het feit dat met de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet werd een zogenaamde convenantverplichting ingevoerd voor vaste kansspelinrichtingen klasse IV. Sinds 25 mei 2021 is het bijgevolg verplicht voor elke uitbater van een wedkantoor (= vergunninghouder F2, uitbater van een kansspelinrichting klasse IV) om bij de aanvraag tot het verkrijgen of hernieuwen van een vergunning F2 bij de kansspelcommissie een convenant toe te voegen.

Dit convenant is een bindende afsprakennota die wordt opgesteld door de uitbater en het bestuur van de gemeente of stad waar de inrichting is gelegen. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden, de openings- en sluitingsuren, alsook de openings- en sluitingsdagen van de kansspelinrichtingen klasse IV en wie het gemeentelijk toezicht waarneemt. De opzet van de nieuwe convenantregeling is om ervoor te zorgen dat de steden en gemeenten meer inspraak en slagkracht krijgen m.b.t. het beschermen van jongeren en andere kwetsbare groepen tegen de mogelijke nadelige effecten van kansspelen in kansspelinrichtingen klasse IV:

Overwegende dat op 21 april 2023 de burgemeester een aanvraag tot een advies van de burgemeester en het afsluiten van een convenant van nv Derby, Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem ontving.

De aanvraag werd ingediend met het oog de verhuis van kansspelinrichting klasse IV met vergunning F2 naar een toekomstig verkooppunt gelegen Nerviërsstraat 67 te 1730 Asse. Die vergunning laat de vergunninghouder toe om weddenschappen aan te nemen in de vaste kansspelinrichting klasse lV (= wedkantoor), toekomstig verkooppunt in de Nerviërsstraat 67, 1730 Asse.

Overwegende het gunstig advies van de dienst ruimtelijke planning en ondernemen.

Overwegende de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van in zitting van 15/05/2023 betreffende convenant met betrekking tot de verhuis van kansspelinrichting klasse IV met vergunning F2 naar een toekomstig verkooppunt gelegen Nerviërsstraat 67 te 1730 Asse. Die vergunning laat de vergunninghouder toe om weddenschappen aan te nemen in de vaste kansspelinrichting klasse lV (= wedkantoor).

Overwegende het voorgaande wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het afsluiten van een convenant met voormelde aanvrager te aanvaarden.

 

Besluit:

Met 21 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 9 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Art1:   De gemeenteraad aanvaardt om met de nv Derby, Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Nerviërsstraat 67 te 1730 Asse.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Hondenloopzone Kerremanspark - goedkeuring toegankelijkheidsreglement.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op het ontwerp van toegankelijkheidsreglement voor de hondenloopzone in het Kerremanspark;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art.: Het toegankelijkheidsreglement wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Lokaal energie en klimaatpact 2.1.

 

 

Motivering:

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990;

Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2020 waarbij de officiële ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 en de bijhorende verbintenissen werden goedgekeurd;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 18 oktober 2021 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) 1.0 werd goedgekeurd;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 waarbij het klimaatactieplan 2030 werd goedgekeurd;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2022 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) 2.0 werd goedgekeurd;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 waarbij de deelname aan het project 'Mobiel energiehuis 2.0' van 3WPlus voor 0,5 VTE voor drie jaar

werd goedgekeurd;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 27 februari 2023 waarbij aanstelling van een energieconsulent voor 0,5 VTE, bovenop de reeds goedgekeurde deelname aan het project 'Mobiel energiehuis 2.0' van 3WPlus voor 0.5 VTE, voor een periode van 3 jaar werd goedgekeurd;

Overwegende dat dit voorstel meewerkt aan het behalen van de

klimaatdoelstellingen van het klimaatactieplan en het Lokaal Energie- en

Klimaatpact;

Overwegende de hoge energieprijzen waardoor er steeds meer vraag is naar en nood is aan energieaudits en renovatiebegeleiding;

Overwegende dat het energiehuis kwetsbare groepen kan bereiken;

Overwegende de toenemende vraag naar renovatiebegeleiding;

Overwegende dat we voor het ondertekenen recht hebben op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht;

Overwegende dat dit trekkingsrecht voor onze gemeente minimaal ca. € 49 000 zal bedragen in 2024;

Overwegende dat intekenen voor LEKP 2.1 kan tot en met 5 juli 2023;

Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert;

Overwegende dat het behalen van de doelstellingen enkel haalbaar is door extra ondersteuning, door bijvoorbeeld de aanstelling van een tweede energieconsulent;

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art.1 :  De beslissing om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 te  ondertekenen wordt goedgekeurd.

 

Art.2 :  De principiële beslissing om de subsidie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact  2.1 integraal aan te wenden voor een bijkomende versterking van personeelsinzet via 3WPlus, bovenop de reeds goedgekeurde voltijdse energieconsulent, wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) -deel Noord": advies.

 

 

Motivering:

Gelet op artikel 2.2.10 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

Overwegende het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) - deel Noord" (zie de bijlage).

Overwegende het advies van de diensten Milieu, Ruimtelijke Ordening en wonen, Ruimtelijke planning en ondernemen en Mobiliteit betreffende het ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) - deel Noord" (zie de bijlage).

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 juni 2023 betreffende "Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) -deel Noord": advies". Het college ging hierbij akkoord met het voorstel van advies van de diensten Milieu, Ruimtelijke ordening en wonen, Ruimtelijke planning en ondernemen en Mobiliteit betreffende het ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) - deel Noord" bijgevoegd in de bijlage.

 

Besluit:

Met 25 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Jan De Backer, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 3 nee-stemmen (Edward Van Keer, Cecile Sillis en Finke Jacobs), 1 onthouding (Suzy Jacobs)

 

Enig art.: De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van advies van de diensten Milieu, Ruimtelijke ordening en wonen, Ruimtelijke planning en ondernemen en Mobiliteit betreffende het ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) - deel Noord" bijgevoegd in de bijlage.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Grondafstand verkaveling Stillemans.

 

 

Motivering:

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Gelet op de aanvraag ingediend door Matexi Vlaams-Brabant voor het verkavelen van gronden gelegen te Zellik, Brusselsesteenweg/Jan Tieboutstraat, kadastraal gekend als Zellik, 6de afdeling, sectie C, nummers 87Y13, 87H, 87B13, 87Z13, 87N6, 87S12, 87X5, 87G13, 87K 13, 87K14, 87A11, 87R12, 87H13, 87N14, 87S10, 87N12, 87M13, 87H11, 87N13, 87P12, 87Z10, 87B5;

Gelet op het openbaar onderzoek van 17 februari 2023 tot en met 18 maart 2023; Gelet op het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad van 25/6/1981;

Gelet op art. 43 § 2, 11° van het gemeentedecreet;

 

Besluit:

Met 15 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Jan De Backer, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 7 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 7 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Edward Van Keer, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Art. 1:  Het tracé langsheen de verkaveling ingediend door Matexi Vlaams-Brabant voor het verkavelen van gronden gelegen te Zellik, Brusselsesteenweg/Jan Tieboutstraat, kadastraal gekend als Zellik, 6de afdeling, sectie C, nummers 87Y13, 87H, 87B13, 87Z13, 87N6, 87S12, 87X5, 87G13, 87K 13, 87K14, 87A11, 87R12, 87H13, 87N14, 87S10, 87N12, 87M13, 87H11, 87N13, 87P12, 87Z10, 87B5, wordt goedgekeurd.

 

Art. 2: Het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25.06.1981, is van toepassing.

 

Art. 3:  Principieel akkoord te gaan om de voorziene openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen vrij en onbelast over te nemen.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

Wegeniswerken Dokkenstraat.

 

 

Motivering:

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Gelet op de aanvraag ingediend door de gemeentes Affligem en Asse voor het heraanleggen van wegenis te Asse, Dokkenstraat, kadastraal gekend als Asse, 1ste afdeling, sectie H, nummers 824C, 833X, 822D, 833S, 822C, 833H, 823C, 836C & 1ste afdeling, sectie I, nummers 588L, 588M, ;

Gelet op het openbaar onderzoek van 28 maart 2023 tot en met 26 april 2023;

Gelet op het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad van 25/6/1981;

Gelet op art. 43 § 2, 11° van het gemeentedecreet;

 

Besluit:

Toevoeging punt bij hoogdringendheid.

Met algemene stemmen

Stemming over punt zelf

Met algemene stemmen

 

Enig art.: De omgevingsvergunningsaanvraag strekkende tot de heraanleg van de Dokkenstraat wordt gunstig geadviseerd.

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

C.Sillis-Wettelijk ingerichte bushaltes.

 

 

Toelichting:

Met de naderende start – per 1 juli - van het nieuw beleid rond openbaar vervoer, het Hoppinbeleid, heb ik vorige gemeenteraad een aantal vragen gesteld omtrent de communicatie van De Lijn. Op deze raad wil ik aandacht vragen voor de bushaltes in Asse.

 

De Lijn is belangrijk voor Asse. In onze provincie is de verbinding Asse-Brussel zelfs de drukste na Leuven-Brussel en in Vlaanderen de op 2 na belangrijkste lijn. Enkele jaren geleden werd de frequentie opgevoerd tot 8 bussen per uur (tussen Asse-station en Brussel-Simonis). En toch, om eerlijk te zijn worden de reizigers niet echt verwend in Asse inzake bushaltes, meer bepaald de schuilhuisjes, ook al ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente; en dit conform de regels bepaald door de Vlaamse overheid.

 

Na ’koning fiets’ wordt het tijd voor ‘koning Openbaar Vervoer’ (volgens het STOP-principe)

 

“Onze reizigers wachten graag in comfortabele omstandigheden op hun bus of tram. Als gemeente speel je een belangrijke rol in dat haltecomfort. Samen met De Lijn kan je zorgen voor fris ogende schuilhuisjes, zitbanken, overdekte fietsenstallingen en vuilnisbakken.”  https://www.delijn.be/nl/content/zakelijk/lokale-besturen/halteaccommodatie

 

Op de gemeenteraad van 25 oktober 2004 verwees raadslid Van Rompaey reeds naar het decreet “personenvervoer” dat drie maanden eerder verscheen in het Staatsblad. Dat houdt in dat schuilhuisjes verplicht zijn in de woonzones en langs primaire en secundaire wegen.

 

Wat zegt het decreet  personenvervoer? (BS van 20 juli 2004, bijlage 1)

 

Art. 23:  schuilhuisjes zijn verplicht in de woonzones en langs primaire en secundaire wegen.

 

Art. 24 § 1. Elk schuilhuisje is voldoende verlicht

§ 2. De wachtende reizigers moeten vanuit het schuilhuisje een volledig zicht hebben op de aankomende voertuigen van geregeld vervoer.

 

Art. 27 § 2. Als de gemeente de oprichting en het onderhoud van schuilhuisjes, inclusief de extra voorzieningen, niet toevertrouwt aan derden, plaatst ze schuilhuisjes waarvan het model vooraf bepaald of goedgekeurd wordt door de VVM.

 

Op 13 mei 2022 werden een aantal besluiten geactualiseerd  door de Vlaamse regering (bijlage 2):

 

art 9 § 1. Als een halte wordt uitgerust met een schuilhuisje, biedt dat aan de reizigers voldoende wachtcomfort, veiligheid en bescherming tegen weersinvloeden. In het schuilhuisje wordt een zitbank geplaatst en er wordt voldoende ruimte voor reizigersinformatie voorzien. Naast het schuilhuisje wordt een vuilnisbak geplaatst. Elk schuilhuisje is voldoende verlicht tijdens de bedieningstijden tussen zonsondergang en zonsopgang. De gemeente zorgt ervoor dat de verlichting in het schuilhuisje wordt ingebouwd en zo wordt geplaatst dat de reizigersinformatie maximaal wordt verlicht.

 

§ 2. De wachtende reizigers moeten vanuit het schuilhuisje een volledig zicht hebben op de aankomende voertuigen van het openbaar personenvervoer. In en op het schuilhuisje en aan de halte mogen reclame en aanplakkingen alleen worden aangebracht met goedkeuring van de interne exploitant en op voorwaarde dat de reizigersinformatie leesbaar blijft en het zicht op de aankomende voertuigen van het openbaar personenvervoer niet wordt verminderd.

 

Wat zegt de bushaltegids van De Lijn? (bijlage 3). We beperken ons tot de rijbaanhalte, meestal toegepast  (p.13) : breedte perron = 2,25 m

 

In functie van de lokale gesteldheid en in overleg met de wegbeheerder kan hier gemotiveerd van afgeweken worden.

 

Op de perrons die te smal zijn voor een schuilhuisje kan de gemeente opteren voor een vrijstaande zitbank, om het wachten van senioren en reizigers die slecht te been zijn aangenamer te maken. (p.40)

 

Positie buiten op het perron:

− Dichtbij het tactiel opstapvlak, dit is bij de voordeur van de bus, zodat de klanten zich niet ver hoeven te verplaatsen als de bus eraan komt.

− Extra zitbank: bij veel beschikbare ruimte op het perron kan de gemeente ook opteren voor een extra vrijstaande zitbank naast het schuilhuisje aan de rechterkant, zodat nog meer wachtende reizigers kunnen zitten en het comfort van de halte hiermee verhoogt. Verlichting:  met zonnepanelen & accu (p.43)

 

Wanneer schuilhuisjes van De Lijn geplaatst worden moet de dienst Haltebeheer advies en goedkeuring geven. In Asse gebeurde dit niet: de gemeente gebruikte eigen modellen of ging in zee met Decaux. Met deze publicitaire firma werd op 30-5-1995 een contract gesloten (bijlage 4).

 

Looptijd: 18 jaar, hernieuwbaar voor 12 jaar, dus tot 30 mei 2025. Met dit contract heeft de gemeente geen kosten, noch voor plaatsing, noch voor onderhoud. Dat lijkt correct nageleefd door Decaux maar niet door de gemeente: de verlichting werd niet aangesloten op het net. (Art.24.§1: Elk schuilhuisje is voldoende verlicht)

 

“Nieuwe schuilhuisjes worden steeds geplaatst door Decaux. Locaties waar nog eigen schuilhuisjes staan dateren van voor het contract met JC Decaux en kunnen op termijn vernieuwd worden.” Het komt mij voor dat de bushokjes in eigen beheer verwaarloosd worden. Een schrijnend voorbeeld is de stopplaats Mollem Hof te Bollebeek (300272, bijlage 5m – zie onder), nochtans herhaaldelijk gemeld. “Of de schuilhuisjes worden niet wenselijk geacht en/of onuitvoerbaar, zelfs een metalen zitbankje kan niet vanwege risico op vandalisme.” Vooral senioren hebben nood aan een zitplaats tijdens het wachten.

Wat zegt het gemeentelijk mobiliteitsplan?

Het staat bol van goede voornemens, al wordt over openbaar vervoer weinig geschreven (trein &bus p.33-34). Over bushokjes: ‘De halte-infrastructuur verdient in het algemeen de nodige aandacht’. P. 57 actiepunt 54 (tussen de nummers 27 en 28): fietsenstallingen voorzien aan belangrijke bushaltes. https://www.asse.be/file/download/110/129637357D2B96E71F60C40248BC8A55

 

Wat zegt het klimaatactieplan?

Actie_MOB_3.2.1 Het openbaar vervoer is verwaarloosbaar (fig 4 en 5) en moet meer aan bod komen.  

 

We lezen er amper iets over in As[se]tablieft: niets over de zeer frequente bussen naar Brussel; niets over de nieuwe vervoersregio waar zeven haltes die weinig gebruikt worden verdwijnen, de nieuwe lijn Asse-Leerbeek vanaf 1 juli. Nochtans ‘dient de nieuwe buslijn Asse-Leerbeek  in de markt te worden gezet en breed te worden gecommuniceerd aan de bevolking. Er dient maximaal op lokaal vlak te worden gecommuniceerd over dit nieuwe aanbod.’

 

Evenmin wordt aandacht geschonken aan de uitgebreide mogelijkheden met de trein: DRIE halteplaatsen, twee treinen per uur. Sinds 1 februari 2020 bestaat de nieuwe BRUPASS XL: met een enkel biljet kan je trein, tram, metro en bus nemen in een zone van 11,5 km vanaf de Grote Markt in Brussel. Niets hierover in As[se]tablieft, noch de website https://www.asse.be/openbaar-vervoer

 

Wat zegt het meerjarenplan 2020-2025?

Actieplan: AP-03-009:  Openbaar vervoer (20). p. 31 & 32 Actie: 20-03-020: Bushalte-accommodatie verbeteren (wachthuisjes, fietsenstallingen, bankjes, ...) Langsheen de N9, een van de belangrijkste routes binnen het regionaal vervoersnetwerk van Vlaams-Brabant, worden alle bushaltes vernieuwd en aangelegd conform toegankelijkheidsprincipes en volgens de nieuwe vervoersvormen zoals trambussen. De halteaccommodatie wordt gescreend en aangepast ifv. gebruik, noden en beschikbare ruimte met oog voor elke doelgroep binnen de maatschappij. Door de strategische ligging van Asse en de regionale vervoersnetten en mogelijkheden wordt maximaal ingezet op openbaar vervoer als aanvullend netwerk voor het treinnet (treinverbindingen) om voor de gebruiker de stap naar een duurzamer mobiliteitsprofiel mee in beweging te zetten.

 

Het openbaar vervoer in Vlaanderen heet nu Hoppin  https://hoppin.be

 

Na herhaald uitstel wordt vanaf 1 januari 2023 de basisbereikbaarheid ingevoerd.

De voorliggende keuzes zijn hier te vinden: https://www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/vervoerregios/vervoerregio-vlaamse-rand

Haltes van het kernnet (lijn Aalst-Asse-Brussel) moeten prioritair uitgerust worden met een schuilhuisje en een fietsenstalling. Per 1 juli gaat in Asse de nieuwe lijn 65 naar Leerbeek van start en wijzigen de lijnen 23-24 naar Dendermonde. Later wordt de lijn Asse-Wemmel-Brussel (242) beperkt tot enkele ritten op schooldagen. Zellik-Wemmel-Brussel (243) verdwijnt. Halle-Zellik-Wemmel-UZ Brussel (810) blijft

 

Langs de N9 

Bij de heraanleg werden de bushaltes verbeterd :

- Na de werken zullen de Brusselsesteenweg en de Vliegwezenlaan veel veiliger zijn voor alle weggebruikers. We zorgen voor afgescheiden voetpaden en een veilige fietssnelweg. De drukke buslijn tussen Brussel en Aalst krijgt een betere halte-infrastructuur. De herinrichting zorgt voor veiliger verkeer en een groenere aanblik. (uit de bewonersbrief van de gemeente)

- Tussen de Langestraat en Vaal maakt Wegen en Verkeer de bushaltes comfortabeler  https://wegenenverkeer.be/werken/herinrichting-brusselsesteenweg-tussen-vaal-en-langestraat

 

Op de meeste plaatsen stond vroeger een prima schuilhuisje van Decaux, maar die zijn allemaal verwijderd. Sommige haltes hebben op het eerste zicht geen plaats meer voor een schuilhuisje, bv de halte Walfergem (300224, bijlage 5a)

- In Asse-te-Heide krijgen busreizigers meer comfort: een verhoogd perron, beveiligde fiets- en voetgangersoversteek en verlegging van het fietspad achter de bushalte. https://www.wegenenverkeer.be/werken/onderhoud-wegdek-veiliger-oversteken-en-meer-comfort-voor-busreizigers-op-gentsesteenweg

 

In het kader van het Vlaams herstelplan, een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen, vallen ook werken aan toegankelijke bushaltes. ‘De aanpassingen aan de bushaltes in Asse-ter-Heide worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd. ‘Doordat de bus op de rijbaan stopt, is er meer plaats voor wachtruimte en een bushokje, en op sommige plaatsen ook voor een fietsenstalling’. Helaas, aan de Groenstraat (300188) was veel ruimte en verschenen afvalcontainers, maar het bushokje is een povere glazen plaat (bijlage 5b). Elders kwamen soms bushokjes; maar meestal niet (bijlage 5c). Zoveel maanden later blijven de nieuwe haltes ‘tijdelijk.’

Fietsenstallingen kwamen er evenmin. Het kan wel verder op de N9 in Affligem (bijlage 5d)

 

 Hoe zit het met de bushaltes op het niet-heraangelegde deel van de N9?

- De halte Nerviërsstraat (302115) heeft een perron van 167cm breedte , bijna zoveel als volgende halte Wijndruif met 190 cm maar toch kan er bij de eerste geen schuilhuisje af, zelfs geen zitbank. Ik ken senioren die met hun caddy de bus naar Colruyt nemen voor inkopen; bij de terugkeer moeten ze rechtstaand wachten aan de halte.   

 

- Asse station is een ‘Hoppin’ punt met drie haltes.

De halte Asse-station (300211) van de lijnen 23-24-42-213-242 werd verplaatst van de rijschool naar de voormalige goederenloods (bijlage 5e en 5f). Niet verplaatst zijn de zitkuipjes, nochtans wenselijk. Zeker tijdens de spitsuren is er veel vertraging, wat betekent dat je als reiziger lang (rechtstaand) moet wachten. 

Richting Brussel (200213) staat een uitsparing in een gebouw en verder niets (bijlage 5g). In de bouwvergunning werd in functie van een bushalte de uitsparing en een zitbank als voorwaarde opgelegd, maar op de uitvoering werd niet toegezien. Bovendien werd de uitsparing schuin aan de verkeerde kant uitgevoerd zodat wachtenden de bus niet zien aankomen. Nochtans moeten reizigers vanuit het schuilhuisje een volledig zicht hebben op de aankomende voertuigen van geregeld vervoer (art 24 § 2)

 

-De halte Asse-Ten-Berg (300215) heeft een uitsparing in het gebouw én een zitbank. Maar vanop deze bank ziet men de bus te laat aankomen. (bijlage 5h)

- Op de heraangelegde Brusselsesteenweg verdwenen de schuilhuisjes. Nog altijd werden geen nieuwe geplaatst en staan er enkel tijdelijke haltepalen zoals in Walfergem (bijlage 5i). Het is de vraag of voldoende ruimte voorzien werd.

 

-Op de heraangelegde Brusselsesteenweg in Zellik kwamen aan de haltes Dorp (306045 en 307475, bijlage 5j) nieuwe schuilhuisjes, maar niet op de ruime vluchtheuvel aan de haltes Driekoningen (300288), de drukste van Asse.

Het wachthuisje werd er in april 2021 weggenomen ‘ter voorbereiding van de riolerings- en wegenwerken’. Nochtans startten de werken daar pas een jaar later.

 

Op de andere assen worden schuilhuisjes zelden nodig geacht. Langs Huinegem en verder de Assesteenweg is maar één degelijk: de halte Beschutte Werkplaats richting Asse (302146).

 

Langs de Poverstraat en verder de Rasselstraat is ook maar één in orde: Zellik Kazerne (300291). In Relegem Kerk (bijlage 5k) en Reek (bijlage 5l) plaatste de gemeente banken maar geen beschutting.

 

Het kan anders: langs de Dendermondsesteenweg (N47) staan aan elke halte schuilhuisjes van Decaux, zelfs waar amper reizigers opstappen zoals de haltes ‘Oude Dendermondsebaan’.

 

Vragen en suggesties

1.Waarom plaatst de gemeente eigen schuilhuisjes als dit gratis kan door Decaux? Bijvoorbeeld de halte Maatwerkbedrijf (vroeger: Beschutte Werkplaats), de halte Politiecommissariaat (niet meer dan een dak op 4 poten). Die werden geplaatst tijdens het contract met Decaux: het eerstgenoemde verscheen pas na 2013 (https://goo.gl/maps/hsAsS5Rpz7qHPnwQ6), aan het politiecommissariaat na 2010 https://goo.gl/maps/6uuMdU8txoQJahqdA 

“Om ook voor mindervaliden vlot bereikbaar te zijn aanvaardt de gemeente schuilhuisjes van Decaux met één zijwand “.  Maar waarom zijn alle nieuwe langs de Gentsesteenweg zo terwijl de nieuwe in Zellik-Dorp de gebruikelijke drie wanden hebben?

De Lijn biedt zelfs geen schuilhuisjes aan met één zijwand; wel met twee en zelfs modellen die bijna helemaal gesloten zijn en dus veel beter beschermen.

 

 

2. Verlichting

Slechts waar nieuwe infrastructuur komt, voorziet de gemeente een voeding voor verlichting. Op 14 maart 2022 keurde het schepencollege een offerte goed van Fluvius (stroomvoorziening van 5 nieuwe schuilhuisjes langs de Gentsesteenweg), geraamd op € 444,00. We zijn ruim een jaar later; wanneer worden die schuilhuisjes verlicht ? Over welke haltes gaat het?  Er staan geen vijf nieuwe schuilhuisjes.

 

3. Inventaris van de bushaltes.

Het decreet  personenvervoer, het gemeentelijk mobiliteitsplan en meerjarenplan zijn al lang bekend. In het kernnet (en ook elders) ontbreken op verschillende plaatsen schuilhuisjes, bv. Terheide Kerk (300217) en Heuvelstraat (300196) alhoewel daar ruimte voor is. Wanneer wordt dit besproken met Decaux?

Waarom wordt gewacht tot de zomer om een inventaris op te maken en om eventuele uitbreiding met fietsvoorzieningen (koning fiets!), zitbanken en vuilnisbakken te voorzien?

 

4. Hoppin-halte Asse station

In 2004 wenste de provincie drie stationsomgevingen te bestuderen om ze daarna te kunnen verbeteren. De projecten werden uitgevoerd met Europese subsidies. Asse hoorde er bij maar het toenmalige bestuur vond die studie overbodig. 

De volgende coalitie dacht er anders over: op de gemeenteraad van 18/5/2009 werd de studieopdracht goedgekeurd; in opvolging van de bewuste gemeenteraad werd aan Euro Immo Star (onderdeel van NMBS) een bedrag van €18.150,00 betaald op 2/2/2011.

Op het college van 1 mei 2023 is een nieuwe studie gegund voor de stationsomgeving. Dit keer voor €143.875 incl. BTW. In hoeverre wordt gebruik gemaakt van elementen uit de eerdere studie? Ziet het college een verklaring voor de toch wel hoge meerkost (x8)?

De uitvoering laat allicht nog enkele jaren op zich wachten. Intussen blijft de stationsomgeving wat ze is. Inmiddels is de belangrijke bushalte naar Brussel (300213) voor de aanpalende bouwheer al vier jaar een bouwovertreding. Is het de bedoeling dit nog een jaar te rekken zodat het bouwmisdrijf verjaart?

 

Voorstel

Overwegende dat

-      het openbaar vervoer in Asse, zowel de NMBS als De Lijn, vrij goed is uitgebouwd;

-      de frequente vertragingen en afschaffingen van de bussen eerder te wijten zijn aan de ligging in de nabijheid van de hoofdstad en het te veel aan individueel personen- en vrachtvervoer dan aan de vervoersmaatschappij;

- enkel, indien mogelijk, de personenwagen laten staan en te voet stappen, fietsen, of bus of trein nemen hieraan kan verhelpen;

-      voor zowel een groot aantal pendelaars als occasionele reizigers de verplaatsing met De Lijn geen keuze is maar een noodzaak;

-      in weer en wind een goed uitgeruste bushalte, inclusief een degelijke schuilhuisje, geen luxe is maar een noodzaak én een recht;

-      dit laatste een decretale verplichting is die door verschillende lokale beleidsdocumenten wordt versterkt;

-      schuilhuisjes aan bushaltes een verantwoordelijkheid zijn van de gemeente;

-      er een zekere nonchalance voelbaar is in het gemeentelijk beleid omtrent de wachthuisjes, zowel in het dagdagelijks gebruik als bij allerlei (wegen)werken;

 

gezien deze houding toelaat dat een grote groep mensen van alle leeftijden, soms voor langere tijd, verplicht zijn zonder zitplek of afdak in kou en regen op vervoer te wachten, stelt de Groen-fractie aan de gemeenteraad voor om bij het bestuur aan te dringen op

 

-      de overwijlde opmaak van een gemeentelijke visie/plan rond bushaltes en wachthuisjes, inclusief een inventaris en de uitvoering ervan;

-      meer aandacht en zorg voor de bushaltes, inclusief schuilhuisjes, zowel in normale omstandigheden als bij allerlei (wegen)werken.

 

Bespreking:

Burgemeester Van Elsen

Heel wat van de vragen in bovenstaand punt werden je door de administratie reeds beantwoord via mail. 

 

De voorziening van goede halte-infrastructuur is inderdaad een werkpunt. Daarom zal deze zomer een inventaris opgemaakt worden van de verschillende haltes en hun voorzieningen. Vervolgens zal in samenspraak met de firma Decaux bekeken worden hoe en waar deze kunnen verbeterd worden.

 

Er wordt standaard geopteerd voor schuilhuisjes van de firma Decaux. In functie van de beschikbare plaats wordt het type schuilhuisje bepaald. Er dient voldoende afstand te zijn tot fietspaden en rijweg, en de schuilhuisjes dienen bereikbaar te zijn voor mindervaliden.

 

Verlichting wordt voorzien bij nieuwe schuilhuisjes.

 

De bushalte ter hoogte van de station zal volledig vernieuwd worden door AWV en aangelegd met verhoogde perrons; hiervoor wordt momenteel volop aan het ontwerp gewerkt. Voor de realisatie hoeft niet gewacht te worden op het finale masterplan.

 

Wat betreft de afschuining van de bushalte; dit betreft geen bouwovertreding maar werd deze zoals hieronder weergegeven vergund. De zitbank werd begin dit jaar geplaatst, maar deze werd zeer snel kapotgemaakt door vandalen. Intussen werd deze nog niet teruggeplaatst; er werd gevraagd aan de eigenaar om deze terug te plaatsen.

 

Uw zorg is de onze om dit aan te pakken en niet alles kan tegelijk gebeuren.

 

Cecile Sillis

In dat inpandig bushokje heeft nooit een bank gestaan.

Je moet de bus zien afkomen, de afschuining in het bushokje vanuit richting Aalst, staat aan de verkeerde kant, hierdoor zie je de bus niet afkomen en rijdt de bus voorbij.

Als er weinig volk aan de bushalte staat en je wil in het schuilhokje staan, dan zie je de bus niet aankomen.

 

Burgemeester Van Elsen

Die bank moet er nog komen.

Niemand heeft mij ooit al gezegd dat de bus voorbijreed.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

F.Jacobs-Asse, 46e diervriendelijke gemeente in Vlaams-Brabant.

 

 

Toelichting:

Begin juni 2023 kreeg de gemeente Galmaarden door de provincie Vlaams-Brabant het label “Diervriendelijke Gemeente” toegekend. Hiermee onderschreef de gemeente de beginselverklaring van de provincie rond dierenwelzijn en engageert het zich hiermee om in zijn besluiten rekening te houden met dierenwelzijn.

 

Met Galmaarden is het al de 45ste gemeente in Vlaams-Brabant die het label heeft verkregen. Gezien dit overeenkomt met zo’n 70% van alle gemeenten in onze provincie, waarvan een significant deel kleiner dan Asse is, zijn we ervan overtuigd dat het verkrijgen van dit label voor onze gemeente op administratief vlak een haalbare kaart is. Daarnaast lijkt het inhoudelijk ook realistisch omdat Asse reeds elementen uit de “Beginselverklaring diervriendelijke gemeente” uitvoert in de praktijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nr. 10: “Zorgt dat de burgers een huisdiersticker kunnen bekomen zodat het voor de hulpdiensten duidelijk is dat er in de woning huisdieren aanwezig zijn in noodgevallen.” Zo kunnen Assenaren een gratis huisdiersticker ophalen aan de infobalie in het gemeentehuis. Of punt 2 zal ook niet moeilijk zijn: “Stelt minstens 1 contactpersoon Dierenwelzijn aan binnen de Politiezone en werkt hiermee nauw samen.” Want de politiezone AMOW startte onlangs met een eigen dierenwelzijnteam. Een laatste voorbeeld is punt 5 “Ziet toe op het indijken van overlast van hondenpoep op straat door een diervriendelijk beleid te voeren naar hondenbaasjes bv honden uitlaatplaatsen voorzien, hondenloopweiden voorzien, hondenpoepzakjes voorzien,…”.

 

Gemeenteraadslid Cecile Sillis stelde op de gemeenteraad van 22 maart 2021 voor om hondenweides in Asse aan te leggen. Schepen Peter Verbiest antwoordde dat het gemeentebestuur dit idee genegen is en maakte hier werk van de afgelopen jaren.

 

Voorstel:

       Het gemeentebestuur engageert zich om het label “Diervriendelijke Gemeente” te verkrijgen.

 

Bespreking:

Schepen Verbiest

De meeste van die 14 punten in de beginselverklaring, daar zijn we mee bezig.

We zijn met verschillende zaken niet bezig omwille van de werklast.

Het ondertekenen van de beginselverklaring van de provincie houdt ook heel wat administratieve (aanpassing marktreglement, huurcontracten,…) en uitvoerende (duiventillen plaatsen, asielen controleren,…) taken in, waarvan de meerwaarde en bevoegdheid niets steeds duidelijk is.

We doen ons best en als we iets kunnen meepakken van die 14 punten, goed.

 

Finke Jacobs

Ik hoor dat erop gewerkt wordt.

We zijn vragende partij om dit label te verkrijgen en ik hoop dat jullie daar zo snel mogelijk werk van maken.

Spijtig dat jullie de stap niet durven te zetten om jullie te engageren.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

F.Jacobs-Deelname jongeren aan verkiezingen Europees Parlement in 2024.

 

 

Toelichting:

Vanaf 2024 kunnen 16 en 17-jarigen die in België willen stemmen voor het Europees parlement zich in het kiesregister van hun gemeente inschrijven. Zodra ze geregistreerd zijn, zijn ze onderworpen aan de verplichting om te stemmen. Dit is een ronduit positieve evolutie : voor meer democratie, voor meer Europa en voor de jonge generaties. Dit brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Het is essentieel werk te maken van bewustmaking en een laagdrempelige registratieprocedure. Alle Belgische gemeenten ontvingen volgens de informatie verstrekt door de federale minister van Binnenlandse Zaken, in april 2023 een nota met meer uitleg over de administratieve en technische aspecten van de registratieprocedure.

 

Vanaf 1 mei 2023 kunnen jongeren vanaf 14 jaar zich registreren voor de Europese

verkiezingen in juni 2024 via een onlineregistratietool. De betrokken jongeren zullen in het najaar van 2023 ook rechtstreeks door de federale overheid worden gecontacteerd via een brief waarin wordt uitgelegd hoe zij zich kunnen registreren voor de verkiezingen.

 

Er is hierbij echter ook een zeer grote rol weggelegd voor de lokale besturen: het zijn immers de steden en gemeenten die de praktische registratie van de jongere kiezers zullen opvolgen en die een grote rol kunnen spelen bij het motiveren van zoveel mogelijk jongeren om zich ook werkelijk te registreren. Een aantal steden en gemeenten, zoals Gent, Mechelen en Vilvoorde, kondigden hiertoe reeds een reeks initiatieven aan.

 

Al deze voorbereidingen hebben immers pas zin wanneer alle jongeren voldoende geïnformeerd zijn over de mogelijkheid tot registratie en wanneer er zoveel mogelijk van hen ook werkelijk de keuze hebben gemaakt om zich te registeren. Hier ligt er een grote kans voor onze gemeente om de stem van onze jongeren maximaal te laten horen bij de volgende Europese verkiezingen.

 

De administratie van de gemeente alsook de verenigingen in Asse hebben getoond dat ze in staat zijn om een succesvolle en grootschalige campagne op poten te zetten. Zo hebben er dankzij de marketingcampagne onder de naam JONK, 4082 deelnemers aan de bevraging in maart 2023 deelgenomen, waarvan 1630 jongeren.

 

Tot slot werkt ook De Ambrassade, het expertisecentrum en ondersteuningsorganisatie rond jeugdwerk, actief rond dit thema. Op 28 april 2023 organiseerde ze een partnerdag “’t is aan U” waarin werd nagedacht over de rol van gemeenten en scholen. Hierrond werd besproken hoe men ervoor kan zorgen dat men niet enkel de jeugddienst meepakt, maar heel de gemeente en het onderwijs, om zo de verantwoordelijkheid en het werk te delen.

https://ambrassade.be/nl/kennis/artikel/dit-was-de-partnerdag-t-is-aan-u

 

Vragen:

       Worden er in initiatieven genomen om de registratiegraad van jongeren op te krikken?

       Kan er samengewerkt worden met scholen, jeugdraad en jeugdverenigingen om jongeren te bereiken en te informeren?

       Kunnen registratiemomenten worden georganiseerd in die scholen, lokalen van jeugdverenigingen en de jeugdraad?

       Is het mogelijk om extra communicatie te voorzien vanuit de gemeente bovenop de communicatie van de federale administratie?

 

Bespreking:

Schepen De Rop

Op de eerste 3 vragen kan ik positief antwoorden.

Het laatste weet ik nog niet.

 

We hebben een succesvolle campagne JONK.

We gaan de jongeren over alle verkiezingen in 2024 informeren, bewustmaken en proberen aan te moedigen.

 

Een opstartvergadering is voorzien in september met de jeugddienst, onderwijs, dienst burgerzaken, de jeugdraad en de scholen.

 

Ook vanuit Bataljon kan er ondersteuning komen.

Registratiemomenten laten we over aan de secundaire scholen.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

E.Beunckens-Asbest verwijdering werken Brusselsesteenweg Zellik.

 

 

Toelichting:

Tijdens de werken op de Brusselsesteenweg in Zellik werd ik er attent op gemaakt door verschillende buurtbewoners dat de uitgebroken oude rioolbuizen - die meer dan waarschijnlijk asbest bevatten - zomaar tussen al het andere bouwpuin lagen, zie bijgevoegde foto. Zeker de voegenkit zoals aanwezig in sommige mofverbindingen van rioolbuizen of tussen andere rioleringselementen kan asbest bevatten. Indien dit zo is, en gezien de ouderdom van de verwijderde rioolbuizen is dit meer dan waarschijnlijk, houdt de aannemer zich alleszins niet aan de instructies “Verwijderen van rioleringselementen met asbesthoudende voegenkit”, zoals toegevoegd in bijlage. De buurtbewoners maken zich dan ook - terecht - zorgen.

 

Het droge weer gecombineerd met de wind doet deze asbestpartikels vrij rondvliegen !

 

Kan U aangeven welke instructies de aannemer in deze ontvangen heeft en welke de gevoerde controle is over deze werken ? Desgevallend dient de aannemer DRINGEND op deze overtredingen gewezen worden en passende actie ondernomen worden voor de verdere duurtijd van de werken.

 

Bespreking:

Schepen Fabri

De aannemer heeft in de Brusselsesteenweg (fase 1) inderdaad asbesthoudende buizen moeten opbreken die eigendom zijn van Farys (drinkwatertransport – geen riolering). Dit is gebeurd volgens de geldende regelgeving. De buizen werden omzichtig vrij gegraven, bevochtigd en dan verwijderd. Daarop zijn de buizen verzameld in daarvoor bestemde containers en apart afgevoerd. Deze werken zijn ten laste van Farys die eigenaar is van de buizen.

 

De oude rioleringsbuizen in de Brusselsesteenweg zijn niet opgebroken omwille van kabels boven de buizen. Deze zijn opgestort met vloeibeton op enkele korte segmenten na die in de weg zaten voor de aanleg van nieuwe riolering. We merken buiten de traditionele betonstructuur geen ‘andere’ stoffen in de moffen. Door de aannemer zijn ook geen andere voegmiddelen vastgesteld. Noch de aannemer, noch de gemeente is dus op de hoogte van asbesthoudende voegvullingen. Wel van oude asbesthoudende drinkwaterleidingen die werden verwijderd zoals het hoort.

 

In de Vliegwezenlaan zijn geen asbesthoudende buizen aangetroffen.

 

Mocht iemand een vermoeden hebben dat er mogelijk asbestvervuiling kan optreden, moet men met die melding niet wachten tot een volgende gemeenteraad maar dit direct aan de aannemer en de gemeentelijke diensten melden zodat desgevallend maatregelen kunnen worden genomen.

 

Erik Beunckens

Indien men dit verder opvolgt en de garantie er is dat er geen asbest inzit, dan is het probleem op zich niet bestaande.

 

Schepen Fabri

Ik kan dit niet garanderen.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

E.Beunckens-Problematiek Keienveld-Verzoek overleg met de buurt.

 

 

Toelichting:

Op 27 februari 2023 bracht ik op deze gemeenteraad voor de zoveelste keer de problematiek van het Keienveld in herinnering.

 

Ik heb U toen ook verzocht om een overleg te organiseren met de buurtbewoners om de situatie zowel TIJDENS als NA de werken met hun te kunnen bespreken en evalueren. Ook hebben de buurtbewoners bepaalde ideeën en voorstellen die m.i. meer dan de moeite waard zijn om te evalueren.

 

Ik verneem van de buurtbewoners dat tot op heden nog geen enkel initiatief genomen werd om dit overleg te organiseren.

Mag ik U dan ook verzoeken om dit binnen de kortste keren te doen, gezien de aankomende vakantie, uiterlijk tegen begin september ?

 

Bespreking:

Burgemeester Van Elsen

Als dat gevraagd wordt, kan dit georganiseerd worden.

Als dit beloofd is, moet dit gebeuren.

Contactpersonen worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

E.Beunckens-Wachttijd aanvraag EID.

 

 

Toelichting:

De wachttijden om een EID aan te vragen beginnen zwaar op te lopen. Een voorbeeld uit de praktijk :

 

- Een burger merkt op 31 maart 2023 dat hij zijn portefeuille met EID kwijt is, vermoedelijk gestolen in de Brusselse metro. Hij doet aangifte bij de gemeente (gebeurt niet meer bij de Politie) en kan na aandringen enkele dagen later een tijdelijk identiteitsdocument afhalen, waarmee hij wel NIET naar het buitenland kan. Dit document is maar 30 dagen geldig.

 

- Hij maakt een afspraak voor een nieuwe aanvraag, eerste mogelijkheid is 26 april 2023, drie en een halve week later.

 

- Hij ontvangt de codes voor zijn nieuwe EID op 15 mei 2023 en doet onmiddellijk een aanvraag tot afspraak voor de afhaling. Eerste mogelijkheid om een afspraak te bekomen is 7 juni 2023. Na lang aandringen bekomt hij uiteindelijk een vroegere afspraak onder een ander afspraaktype : "PIN/PUK EID aanpassen", en dit op 26 mei 2023.

 

Conclusie : Tussen de melding van verlies van de EID en het uiteindelijk bekomen van de nieuwe EID liggen, indien de normale afspraken gevolgd worden, 69 dagen = 10 weken ! Het voorlopig document is slechts 30 dagen geldig en laat een verplaatsing naar het buitenland NIET toe. Zo een lange periode is niet aanvaardbaar. Welke maatregelen plant het bestuur om dit probleem aan te pakken en de duurtijd voor deze procedure minstens te beperken tot de geldigheidsduur van het voorlopig identiteitsdocument, te weten 1 maand, en dit zonder het inroepen van een spoedprocedure.

 

Bespreking:

Ter verduidelijking dit gaat over verloren of gestolen EID's.

 

Schepen De Backer

Slots voor dringende gevallen, worden nu reeds voorzien.

Men moet er wel rekening meehouden, dat afspraken op dinsdagavond heel moeilijk zijn, zit standaard altijd vol.

 

Het voorbeeld dat aangehaald wordt, is wel extreem lang.

We zullen nakijken of we dit kunnen verbeteren.

De werkdruk voor de diensten is enorm verhoogd.

Ter informatie, het tijdelijk document dat 30 dagen geldig is, kan eenvoudig voor eenzelfde periode verlengd worden.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 19 juni 2023

 

E.Beunckens-Signalisatie werken Bloklaan/Muurveld.

 

 

Toelichting:

Bij de werken aan Bloklaan/Muurveld/Hofveld loopt er duidelijk het een en ander mis, zowel qua communicatie als verkeerstechnisch. Dit heeft heel wat negatieve invloed op de betrokken handelszaken en omwonenden.

 

- Muurveld inrijden vanaf Nieuwstraat. Geen enkele aanduiding dat Muurveld op het einde "dood loopt" met verkeerschaos doordat iedereen moet draaien. (Ik zat hier zelf tussen). Dit is ondertussen wel - maar veel te laat - aangepast.

 

- Verkeersinfarctje in Hofveld omdat niets correct aangeduid was, Politie is moeten tussenkomen om de situatie te "deblokkeren" en "normaliseren".

 

- Muurveld én Hofveld aangeduid als eenrichtingsstraten. Juridisch gezien kan je er dus wel in, maar mag je er niet meer uit.

 

- De informatiebrief werd veel te laat bezorgd. De brief werd ofwel geantidateerd ofwel pas bezorgd op het moment dat de veranderingen reeds waren uitgevoerd.

 

- Enkele dagen later worden in Hofveld een aantal putdeksels opengegooid, wederom geen enkele verwittiging op voorhand met verkeersproblemen tot gevolg.

Dat men "geen omelet kan bakken zonder eieren te breken" is een gekend spreekwoord. Maar men moet wel vermijden “om de eierschalen mee in de omelet te gooien”. Concreet : kan men er voortaan op letten dat de informatie "tijdig" bezorgd wordt en dat ook de nodige signalisatie "tijdig" geplaatst wordt zodat bewoners, handelaars en klanten minstens correct weten waar ze aan toe zijn ?

 

Bespreking:

Schepen Fabri

Ik kan je niet tegenspreken.

Volgens de diensten wordt dit regelmatig gecontroleerd.

De aannemer moet af en toe worden bijgestuurd.

Het is een zeer kritische omgeving door de aanwezigheid van het ziekenhuis.

Alle dagen doen wij toezicht op de werken.

We nemen alle signalen uit de buurt op en waar nodig zal bijgestuurd worden.

Wederzijds begrip en geduld wordt gevraagd.

En wij en de aannemer hebben het geluk dat het weer meezit en de werken goed opschieten.

 

Erik Beunckens

Ik denk dat er wel begrip is bij de mensen.

Sommige signalisatieborden zijn belangrijker dan andere en moeten correct zijn.

Probeer dat soort zaken in de toekomst maximaal te vermijden.
 

Niel Delgouffe

Ik kan spreken voor de hele buurt dat het frustrerend is wanneer er een verkeerssituatie in gang gaat op maandag en dat er geen signalisatie wordt gedaan en geen verwittiging wordt gegeven.

Hierdoor ontstaat een verkeersinfarct.

Dit is niet de eerste flater bij deze werken.

Zet op elk punt een totem waarop de aannemer verkondigd wat er gaat gebeuren.

Nu krijgt men op dinsdagavond een folder in de bus dat er maandag aanpassingen gingen gebeuren. Dat is een dikke flater.

Op diezelfde dag hebben ze ook beslist om halverwege het Hofveld putdeksels te verhogen of aan te passen. Een halve straat was een tijd onbereikbaar.

 

Schepen Fabri

Ik wil dit niet tegenspreken en ik ga dit opnemen samen met de diensten.

We proberen hier zo vlug mogelijk op in te spelen.

 

Mondelinge vragen

 

Willy Michiels

Eerst de mededeling dat de witte lijn nog niet getrokken is.

Burgemeester: Trafiroad moet dit komen uitvoeren.

 

Vraag aan Schepen De Rop 

Begin vorig jaar een infovergadering over de herinrichting van het speelpleintje Meiveld. Vorige zomer was niet haalbaar en het is wachten op.

Een paar weken geleden kreeg ik een folder met daarin 'opnieuw speelplezier in Meiveld en Kobbegem'.

Ter plaatse gaan kijken en ik had de indruk dat er nog niet veel gebeurd is.

Is dit nog voor deze zomer bruikbaar?

 

Schepen De Rop

Deze zomer zal er kunnen gespeeld worden op de speelpleintjes.

Erik Beunckens

In Aalst gaat men de openbare verlichting terug aanzetten 's nachts in de week.

Er komen veel vragen naar onze gemeente, omdat mensen zich onveilig voelen en men beter zicht zou hebben op de voetpaden. Het is een feit dat de criminaliteitscijfers niet stijgen. 

Wat moet er allemaal gebeuren met het zicht op de komende winter?

 

Burgemeester Van Elsen

De criminaliteit is niet gestegen.

Voor onze sector zal Fluvius initiatief nemen om alle gemeenten hierover te bevragen en welke besparing dit zou geven vandaag. Energiebesparing was de hoofdbedoeling.

Dit zal aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

 

Edward Van Keer

De lichten uitlaten is een zeer diervriendelijke maatregel die we dus zeker moet behouden.

Sinds 1 maart zijn er fietskluizen aan het station, maar niet bruikbaar via de app.

 

Burgemeester Van Elsen

De fietskluizen zijn eindelijk geplaatst, na 2 jaar aandringen, en de overeenkomst is vandaag op het college geagendeerd.

Binnen afzienbare tijd zal het eindelijk gebruiksklaar zijn.

 

Niel Delgouffe

Voorval zaterdag ivm wegvallen van de waterdruk.

Graag vernomen wat er is mislopen?

Heeft Farys aan de gemeente gemeld dat het water al of niet drinkbaar was?

Wanneer is de waterbedeling door Farys gebeurd en werd ondersteuning gevraagd aan de gemeente?

Ik had graag concreet geweten wat en wanneer er gecommuniceerd is vanuit Farys?

 

Burgemeester Van Elsen

Alle vragen zijn terecht en wij hebben deze vragen ook zelf gesteld.

Dat Farys niet opmerkt dat de watertoren leegloopt en heel Asse meer dan een halve dag moet afgesloten zijn.

Er zijn heel veel vragen rond communicatie.

De vraag rond drinkbaar zijn, begrijp ik niet goed, drinkwater is drinkbaar.

Er is heel laat gecommuniceerd door Farys zelf.

We hebben moeten zoeken naar wat we zelf konden communiceren. We hebben onze hulp aangeboden.

We hebben een overlegvergadering gevraagd met de CEO van Farys.

Er zijn ook vragen rond de staat van ons drinkwaternet.

Ik ben niet te spreken over de hele aanpak.

 

Niel Delgouffe

Ben blij dat je erkend dat er bij Farys het een en ander is misgelopen.

Het drinkwater zag wit, men diende 5 à 10 min te wachten vooraleer het drinkbaar was. Sommige mensen weten dit niet en slagen in paniek. Dus communicatie daarover zou geruststelling brengen.

 

Finke Jacobs

Ook in Relegem diezelfde dag een waterlek.

 

Yoeri Vastersavendts

Met de technologie van de dag van vandaag; je ziet niet dat je watertoren leegloopt, dan doe je een oproep naar de bevolking via de politie om te laten weten of je kelder ondergelopen is.

Ik vind het straf dat ons professioneel waterleidingsnet niet uitgerust is met sensoren.

 

Niel Delgouffe

Wist de gemeente Asse dat het wegdek wordt hersteld op de N47 (Vossestraat tot Wijndruif).

 

Burgemeester Van Elsen

Ja wij wisten dat.

 

Niel Delgouffe

Waarom niet gecommuniceerd?

 

Burgemeester Van Elsen

Dat is het Gewest dat dit moet doen.

Binnenkort moeten wij zorgen voor het water, de gewestwegen, de spoorwegen en De Lijn.

Ik wil dat allemaal doen maar geef ons dan het personeel en de financiële middelen.

 

Niel Delgouffe

De gemeente Opwijk heeft dit een paar dagen terug gecommuniceerd en het Vlaams gewest sinds 6 juni.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.