Gemeente Asse

Zitting van 27 februari 2023

Van 20:00 tot 23:00

 

Aanwezig:

Tim Lengeler, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop en Katleen Meersseman, schepenen;

Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens en Suzy Jacobs, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Rita De Vos en Laura Casagrande, Raadsleden;

 

Raadslid Chris De Knop vervoegt de vergadering vanaf punt O.P.6

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Goedkeuring van de notulen van vorige zitting.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Bepalen verkoopsprijs boek 'Woorden om te bewaren... uit de schatkamer van het Asses' - Lode Pletinckx.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1: De gemeenteraad gaat akkoord om het boek ‘Woorden om te bewaren… uit de schatkamer van het Asses’ van Lode Pletinckx te verkopen in CC Asse, de bib en het gemeentehuis aan 25 euro / boek;

 

Art. 2: De gemeenteraad gaat akkoord om de winst van de verkoop van het boek te schenken aan de Assese scholen die instappen in het project Brooddoosnodig via Enchanté vzw;

 

 

Art.3: De  inkomsten van de boeken die verkocht worden in het gemeentehuis, het CC en de bib worden maandelijks doorgestort naar de (wacht)rekening van het gemeentebestuur;

 

Art. 4:  De dienst Financiën stort de winst van de boekverkoop  in december 2023 door naar het project Brooddoosnodig van de Assese scholen via  Enchanté vzw;

 

Art. 5:  De budgetten voor uitgaven voor de drukkosten (4511,36 euro van 2023/GBB-VO/0709-00/613 99999) en uitgaven voor illustraties (2000 euro van 2023/GBB-VO – 0709-00 613 100 30)  worden bij de eerstvolgende begrotingswijziging met het bestede bedrag aangevuld op deze posten;

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Budgetwijziging 1  2023 - kerkfabriek H.Familie Dilbeek.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1 - Kennis wordt genomen van de budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek Heilige Familie Dilbeek.

 

Art. 2 - Het besluit wordt overgemaakt aan de Provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur Asse, de kerkfabriek Heilige Familie Dilbeek en Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Retributiereglement op het parkeren blauwe zone.

 

 

Besluit:

Met 20 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 8 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Gilbert Verdoodt en Suzy Jacobs)

 

Art. 1 - Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg in een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone) namelijk:

- Relegem, Dorpsstraat 22-24

- Te Asse, Nerviërsstaat, parkeerstrook van nr. 138 tot 136, van nr.104 tot 102 en van nr.30 tot 26

- Te Asse, Vaal (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)

- Te Asse, Lindendries, tussen Vaal en Lindenpark (uitgezonderd bewoners)

(Zone 6)

- Te Asse, Brusselsesteenweg, parkeerstrook van nr. 2 tot 60 (uitgezonderd bewoners)(Zone 6)

- Te Asse, Spiegelstraat, Ilsedestraat, Molenstraat, Borrevaal, Wagenmeers, Brugstraat (Zone 1)

- Te Asse, Voorstehoeve t.h.v. nr.76 (uitgezonderd bewoners)

- Te Asse, Parklaan, tussen Pastinakenstraat en Bergestraat (uitgezonderd bewoners).

- Te Asse/Zellik, Brusselsteenweg van nr.814 tot 804

- Te Asse/Zellik, Mgr. Denayerstraat, C. Van Malderenstraat, Driekoningenlaan, Aandenberg, Kerklaan (tussen T. Coppensstraat en Brusselsesteenweg), Brusselsesteenweg (tussen Sint Quirinuslaan en nr.574 en tussen Henri Rosseelslaan en nr. 485), Fr.Thirrystraat, A. De Deckerstraat, Vinkenlaan, Openveldstraat, Baron J.Greindllaan, Merelstraat, Laarbeeklaan, Fr.Timmermansstraat (uitgezonderd parking station), Nachtegaallaan, Leliegaarde, Langehaag en Kloosterstraat.

(Zone Zellik)

- Te Asse/Zellik, Breughelpark paviljoenen 1 t.e.m. 13.

 

De uren waarop de blauwe zone in Breughelpark van toepassing zijn, werden uitgebreid naar 24 op 24 uren en 7 op 7 dagen.

 

Bij grote herinrichtingswerken in de blauwe zone, waardoor de bewoners zich elders dienen te parkeren, wordt de geldigheid van de bewonerskaarten verlengd met de duurtijd van de werken in hun zone.

 

De geldigheid van de bewonerskaart is beperkt tot de zone waartoe men behoort.

In de voornoemde straten is bewonersparkeren toegestaan, uitgezonderd volgende locaties:

- Zellik, Brusselsesteensteenweg van nr.814 tot 804

- Relegem, Dorpsstraat 22-24

- Asse, Nerviërsstraat, parkeerstrook van nr.138 tot 136, van 1404 tot 102 en van nr. 30 tot 26.

- Asse, Voorstehoeve t.h.v. nr.76.

 

Onder openbare weg verstaat men de wegen en hun trottoirs of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke overheden.

 

Onder met een openbare weg gelijkgestelde plaats verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 4, §2, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten.

 

 

Art. 2 - De retributie wordt als volgt vastgesteld:

- Gratis voor de maximale duur die toegelaten is door de verkeersborden;

- Een forfaitair bedrag van 18,00 euro voor elke periode die langer is dan deze die reglementair is toegestaan.

- Een forfaitair bedrag van 54,00 euro voor elke periode die langer is dan deze die reglementair is toegestaan in Breughelpark 1-13.

 

De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.

 

Het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap is gratis.

 

Het statuut van "persoon met een handicap" wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig met ministerieel besluit van 7 mei 1999.

 

Art. 3 - De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden, en is betaalbaar door overschrijving op de rekening van de aangestelde van de gemeente; deze laatste mogelijkheid wordt enkel aangeboden als de gebruiker opteert voor de toepassing van het forfaitair tarief.

 

Art. 4 - De gebruiker van een motorvoertuig die een parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst, wordt steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 2 bedoelde forfaitaire tarief.

 

De toepassing van het hierboven vermelde forfait, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de retributie binnen de vijf dagen te betalen aan op de voorruit van het voertuig.

 

Art. 5 - Bij gebreke aan betaling in der minne binnen de op de retributie vastgestelde betalingstermijn zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

Er wordt een eerste herinnering gestuurd zonder kosten.

Een tweede herinnering wordt gestuurd met 6,25 euro kosten ten laste van de wanbetaler. Ingeval van aanmaning door de advocaat beloopt de invorderingskost 15 euro ten laste van de wanbetaler.

Vooraleer tot dagvaarding over te gaan zal de laatste minnelijk herinneringsschrijven vanwege een deurwaarder gezonden worden, vermeerderd met de wettelijk bepaalde tarieven voor het verzenden van een schuldvordering waaronder - zonder limitatief te zijn -, het tarief burgerlijke en handelszaken KB 30.11.1976 wordt gehanteerd voor de eventuele minnelijke fase (aanmaning met dreiging - inlichting - postzegel - kwijtings- en inningsrecht);

Indien de retributie nog steeds onbetaald is, zal tot dagvaarding overgaan worden voor de bevoegde rechtbank, waarbij de wettelijke kosten worden aangerekend.

 

Art. 6. Voor de aankoop van een kaart bewonersparkeren wordt 25 euro per jaar aangerekend. Voor de aankoop van een 2e kaart wordt 50 euro aangerekend. Een kaart voor bewonersparkeren wordt afgeleverd aan personen gedomicilieerd in Asse in een straat waar blauwe zone uitgezonderd bewoners, van kracht is: 1 bewonerskaarten per voertuig, maximum 2 bewonerskaart per domicilie.

Bewonerskaarten worden beperkt tot de voertuigen voorzien van verkeersbord E9b: personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen ("elke auto opgevat en gebouwd voor het vervoer van personen, die bij gebruik voor het bezoldigde vervoer van personen, ten hoogte acht plaatsen mag bevatten, zonder die van de bestuurder, en die voorzien is van een carrosserie van hetzelfde type als dat van lichte vrachtauto's of autobussen").

 

6.1. De retributie is betaalbaar bij aanvraag.

 

Art. 7 - Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de bepalingen van de artikel 286,§1,1°, art.287 en art.288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art. 8 - Deze wordt onverwijld overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Retributiereglement openbaar domein - parkeren.

 

 

Besluit:

Met 20 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 8 onthoudingen (Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Gilbert Verdoodt en Suzy Jacobs)

 

 

Art. 1 - Er wordt een retributie gevestigd, verschuldigd voor de privatieve ingebruikneming van het openbaar domein (parkeren).

 

Art. 2 - De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

 

Art. 3 - De retributies worden vastgesteld,

3.1 Voor het stationeren van een motorvoertuig in volgende zones:

Zone 2:

Lindenpark, Stationsstraat, Bergestraat (tussen Parklaan en Stationsstraat), Belvedèresteegje, Reiniersbos, Molenstraat (tussen Stationsstraat en Ilsedestraat) en Pastinakenstraat (tussen Boekfos en rotonde Parklaan)

Zone 3:

Boekfos (plein niet), Vronemeers, Neerstraat, Gemeenteplein (uitgezonderd nr.17 en 20), Hopmarkt, Arsenaalstraat, Langevijver, Muurveld, Hofveld, Bloklaan, Sint-Martinusstraat, Kerkplein, Nieuwstraat (tussen Muurveld en Ten Boeke).

Zone 4:

Nieuwstraat (tussen Ten Broeke en Kerkstraat), Ten Broeke, Broekeweg, Oudestraat, Koensborre, Koensborreplein, G. Kurthstraat, K. Astridstraat, Kalkoven (van nr. 18 tot 74 en 111 en 125).

Zone 5:

Parking Prieelstraat, Mollestraat, ondergrondse en bovengrondse parking Huinegem.

Te Asse/Zellik: Brusselsesteenweg, parkeerstrook van nr.485 tot 541 en van nr.574 tot 682.

is het gebruik van parkeerkaart of parkeerautomaat verplicht en geldt het tarief van 1 euro/uur (tarief 2).

In de voornoemde straten is eveneens het bewonersparkeren toegestaan en kan een parkeerabonnement worden bekomen.

De geldigheid van de bewonerskaart is beperkt tot de zone waartoe men behoort.

 

- De bewoners die op de grens van een bepaalde zone gedomicilieerd zijn, krijgen de mogelijkheid om in een aangrenzende zone ingedeeld te worden.

 

3.2 Voor het stationeren van een motorvoertuig in volgende straten: Weversstraat (van 1 tot 45 en 12 tot 34), Steenweg (van 2 tot 32), Nieuwstraat (tussen nr.3 tot 19), Kalkoven (tussen nr.2 tot 10 en tussen nr.127 tot 131), Stationsplein en Gemeenteplein (van nr.17 tot 20).

Parking Nieuwstraat (het onroerende goed, ten kadaster gekend als Asse, tweede afdeling, sectie L, nr.258/e en 260/f) is het gebruik van een parkeerkaart of parkeerautomaat verplicht en geldt het tarief van 1 euro/uur (tarief 2).

In de vernoemde straten is het bewonersparkeren en parkeren met een abonnement verboden.

Bewonersparkeren wordt toegestaan op de parking Prieelstraat. Er is een parkeertijd van 4 uren toegestaan.

 

- Bij grote herinrichtingswerken in de betalende parkeerzone, waardoor de bewoners zich elders dienen te parkeren, wordt de geldigheid van de bewonerskaarten verlengd met de duurtijd van de werken in hun zone.

 

 

3.3 De retributie bedraagt dus: - € 1,00 per uur

- € 0,50 per 30 minuten

en is bij voorafbetaling verschuldigd en betaalbaar.

Een gratis parkeerticket, dat eveneens volgens de modaliteiten vermeld-op de

parkeerautomaten kan bekomen worden, wordt aangeboden aan de bestuurder

die zijn/haar voertuig wenst te parkeren voor een periode van maximum 15

minuten (kortparkeren).

 

3.4 Bij het overschrijden van de maximum toegelaten duur wordt een retributie voorzien van 18 euro per halve dag (tarief 1).

 

Art. 4 - De retributies worden vastgesteld:

4.1 Voor het stationeren van een motorvoertuig in de ondergrondse parking Huinegem is het gebruik van de parkeerautomaat verplicht en geldt een tarief van 50 cent per halve dag (tarief 3).

In de voornoemde parking is het bewonersparkeren en parkeren met een abonnement verboden.

 

4.2 De retributie bedraagt 50 cent per halve dag en is bij voorafbetaling verschuldigd en betaalbaar.

Een gratis parkeerticket, dat eveneens volgens de modaliteiten vermeld op de parkeerautomaten kan bekomen worden, wordt aangeboden aan de bestuurder die zijn/haar voertuig wenst te parkeren voor een periode van maximum 15 minuten (kortparkeren).

 

4.3 Bij het overschrijden van de maximum toegelaten duur wordt een retributie voorzien van 18 euro per halve dag.

 

Art. 5

5.1 Voor de aankoop van een kaart bewonersparkeren wordt 25 euro per jaar aangerekend.

Een kaart voor bewonersparkeren wordt afgeleverd aan personen gedomicilieerd in Asse in een straat waar betalend parkeren van kracht is: 1 bewonerskaart per voertuig, maximum 2 bewonerskaarten per domicilie.

Bewonerskaarten warden beperkt tot de voertuigen voorzien door verkeersbord E9b: personenauto's, auto's dubbel gebruik en minibussen ("elke auto opgevat en gebouwd voor het vervoer van personen, die bij gebruik voor het bezoldigde vervoer van personen, ten hoogste acht plaatsen mag bevatten, zonder die van de bestuurder, en die voorzien is van een carrosserie van hetzelfde type als dat van lichte vrachtauto's of autobussen").

 

Voor de aankoop van een 2de kaart wordt 50 euro aangerekend.

 

5.2 Een parkeerabonnement kan bekomen worden vanaf minstens 1 maand aan 25 euro per maand.

5.3 Voor de aankoop van een kaart paramedici en huisartsen wordt 25 euro per jaar aangerekend. Op de kaart wordt vermeld : Toelating om tijdens de betalende uren te parkeren in alle straten van Asse waarin het betalend parkeren van toepassing is. Te gebruiken in combinatie met de blauwe schijf, voorzien van een correcte tijdsaanduiding, voor een maximum parkeertijd van 45 minuten.

 

Art. 6 - De retributie is betaalbaar:

6.1 voor de gevallen, bedoeld in artikel 3.1, 3.2, 3.4 en 4.1 door het inbrengen

in het apparaat van de daartoe bestemde munten of protonkaart (voor wat

betreft tarief 2 en 3).

 

Voor tarief 1: binnen de 5 dagen na ontvangst van de betalingsvordering.

6.2 voor de gevallen, bedoeld in artikel 5.1, 5.2, 5.3 en 5.4 bij aanvraag.

 

Art. 7 - Op de Shop & Go parkeerplaatsen kan er 30 minuten gratis geparkeerd worden. Bij het overschrijden van de maximum toegelaten duur wordt een retributie voorzien van 25 euro per halve dag.

 

Art. 8 - Zijn vrijgesteld van de retributie (onder artikel 3.1, 3.2, 3.4 en 4.1): Alle gehandicapten die houder zijn van een speciale kaart, afgeleverd door een officieel orgaan, overeenkomstig het M.B. van 7 mei 1999. Deze kaart dient op een duidelijke zichtbare plaats en wijze langs de binnenkant van de voorruit van het voertuig geplaatst of op het voorste deel van het voertuig aangebracht.

 

Het is niet toegestaan om met de parkeerkaart voor personen met een handicap langer dan 30 min. te parkeren op de Shop & Go parkeerplaatsen.

 

Art. 9 - Op een Parkeer&Zorg-plaats kan er 60 minuten gratis geparkeerd worden onder volgende voorwaarden:

- de zorgverlener legt zijn Parkeer&Zorg-kaart achter de voorruit van zijn/haar wagen

- de zorgverlener plaatst zijn/haar parkeerschijf om de parkeertijd aan te geven.

- de Parkeer&Zorg-kaart is enkel geldig op een Parkeer&Zorg-plaats aangeduid door de Parkeer&Zorg-sticker.

- de gebruiker moet de bepalingen uit de wegcode naleven en zal zijn voertuig niet hinderlijk of foutief parkeren.

 

Art. 10 - Op de voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen t.h.v. een elektrisch oplaadpunt, is er tijdens het opladen van het voertuig geen parkeerretributie verschuldigd.

Het gebruik van deze parkeerplaats wordt beperkt tot max.2 uur tijdens de uren waarop betalend parkeren van toepassing is.

 

Art. 11 - Op zon- en feestdagen (inbegrepen 11. juli), 4 opeenvolgende zaterdagen te verdelen over de maanden december en januari is er geen retributie verschuldigd.

 

Art. 12 - Bij gebrek aan betaling in der minne binnen de op de retributie vastgestelde betalingstermijn zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden. Er wordt een eerste herinnering gestuurd zonder kosten.

Een tweede herinnering wordt gestuurd met 6,25 euro kosten ten laste van de wanbetaler. Ingeval van aanmaning door de advocaat beloopt de invorderingskost 15 euro ten laste van de wanbetaler.

Vooraleer tot dagvaarding over te gaan zal een laatste minnelijk herinneringsschrijven vanwege een deurwaarder gezonden worden, vermeerderd met de wettelijk bepaalde tarieven voor het verzenden van een schuldvordering waaronder - zonder limitatief te zijn -, het tarief burgerlijke en handelszaken KB 30.11.1976 wordt gehanteerd voor de eventuele minnelijke fase (aanmaning met dreiging - inlichting - postzegel - kwijtings- en inningsrecht);

Indien de retributie nog steeds onbetaald is, zal tot dagvaarding overgegaan worden door de bevoegde rechtbank, waarbij de wettelijke kosten worden aangerekend.

 

Art. 13 - Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 286,§1,1°, art.287 en art.288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art. 14 - Deze verordening wordt onverwijld overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Waalborrepark - beheersovereenkomst Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De beheersovereenkomst met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant betreffende het Waalborrepark (als bijlage) wordt goedgekeurd.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Waalborrepark - financiële afspraken met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : In het kader van de beheersovereenkomst met Erfgoedstichting Vlaams-Brabant betreffende het Waalborrepark gelden de volgende financiële afspraken:

- Conform de werking van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant blijft de gemeente Asse financieel garant staan voor de werkzaamheden die via de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant worden uitgevoerd. Het volledige benodigde budget voor de werkzaamheden wordt vastgelegd in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant overgemaakt. Dit geldt ook voor de panden die in erfpacht werden gegeven aan het AGA: ook hier blijft de gemeente Asse financieel garant staan en is zij aanspreekpunt voor de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.

- Ook indien voor de werkzaamheden premies bekomen worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed zal de gemeente Asse het volledige benodigde budget voor de werkzaamheden, zonder aftrek van het premiebedrag, vastleggen in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant overmaken. Pas na het uitvoeren van de werkzaamheden kan de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant deze premies terugvorderen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed en het premiebedrag terug overmaken aan de gemeente Asse.

- De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant verbindt zich ertoe dat alle werkzaamheden aan de site Waalborre met de daaraan gekoppelde financiering enkel kunnen uitgevoerd worden na voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de gemeente Asse en/of het AGA en binnen de vastgelegde gemeentelijke budgetten.

- De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant verbindt zich ertoe de gelden afkomstig van de gemeente Asse voor de restauratie enkel te gebruiken ten behoeve van de werken aan site Waalborre.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Kasteel Waalborre - marktraadpleging handelshuur.

 

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Kosteloze grondverwerving Krokegemseweg.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1 - De gemeente Asse zal het volgende goed kosteloos verwerven van Immobel NV:
- een perceel, de wegenis Krokegemseweg te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, eerste afdeling, sectie A, nummers 275/B, 275/C en 276/F2 P0000, met een oppervlakte van respectievelijk 02 a 92 ca, 02, a 56 ca en 07 a 91 ca.

Art. 2 - Het in artikel 1 vermelde goed wordt ingelijfd in het openbaar domein                       van de gemeente Asse.

Art. 3 - De akte tot kosteloze grondafstand zal verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente getekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Openbare verkoop Lierput 15-17 te Kobbegem.

 

 

Besluit:

Met 21 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Yoeri Vastersavendts, Kristof Gaublomme, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 7 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 1 onthouding (Suzy Jacobs)

 

Art. 1 - Het volgende goed wordt openbaar verkocht: de site Kobbegem, bestaande uit het oud-gemeentehuis en het oud-schoolgebouw met bijhorende grond, gelegen Lierput 15-17 te 1730 Kobbegem, ten kadaster gekend als Asse, vierde afdeling, sectie B, nrs. 119/E2, 119/V2 en 119/W2, met een oppervlakte van 19a 29ca.

 

Art. 2 - § 1. De openbare verkoop dient in principe te geschieden in 2 loten, nl:

 1) Lot 1: oud-gemeentehuis met grond, 3a 15ca groot;

 2) Lot 2: oud-schoolgebouw met grond, 16a 14ca groot.

 Het Lot 1 en Lot 2 kan eventueel samengevoegd worden tot één gezamenlijk lot.

 

 § 2. De verkoopsvoorwaarden, opgemaakt door het departement Grondgebiedzaken, dienen verplicht deel uit te maken van het lastenkohier van de openbare verkoop.

 

Art. 3 -  De minimum te bieden koopprijs bedraagt:

  1) voor Lot 1: 270.000,00 EUR;

  2) voor Lot 2: 480.000,00 EUR;

  3) desgevallend Lot 1 en Lot 2 samengevoegd: 750.000,00 EUR.

 

Art. 4 -  Het recht van erfpacht, afgesloten bij akte van 29 december 2011 met het Autonoom Gemeentebedrijf Asse, wordt in onderling akkoord beëindigd.

 

Art. 5 -  Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Verlenen opstalrecht aan de BV Fiberklaar.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1 - Er wordt een opstalrecht verleend aan de BV Fiberklaar met de volgende inhoud:

- Voorwerp: 1) Brusselsesteenweg ter hoogte van nr. 409 te Zellik en 2) Frans Timmermansstraat te Zellik (zie plannen als bijlage);

- Doel: het oprichten van een pop-station.

- Duur: 99 jaar.

- Eenmalige vergoeding: respectievelijk 2.250 en 1.650 euro (conform schattingsverslag van landmeter-expert Emiel Van den Broeck).

- Kosten: alle kosten, rechten, taksen en belastingen (inclusief ov) zijn ten laste van de BV Fiberklaar.

- Onderhoud: De BV Fiberklaar is verplicht zorg te dragen dat het pop-station steeds in behoorlijke staat verkeert (onderhoud, renovatie, vernieuwing, verbetering).

- De gemeente mag geen elektrotechnische apparatuur en zend-/ontvangstapparatuur in de directe omgeving van het pop-station plaatsen die storingen in de doorgifte van signalen kan veroorzaken.

- De overeenkomst kan vóór het verlijden van de notariële akte eenzijdig door de BV Fiberklaar beëindigd worden in een aantal specifieke gevallen: onvoldoende vraagbundelingspenetratiepercentage, niet bekomen van de vereiste vergunningen, andere en betere locatie, propagatiebeïnvloedende factoren.

- Op het einde van het opstalrecht zullen de partijen in onderling overleg bepalen wat er met het pop-station zal gebeuren: verwijderen op kosten van de BV Fiberklaar, verkopen aan een derde partij of kosteloos overdragen aan de gemeente.

 

Art. 2 - De overeenkomsten ter vestiging van een recht van opstal (als bijlage) worden goedgekeurd.

 

Art. 3 - Het bij 'Voorwerp' van artikel 1 vermelde delen van het openbaar domein worden gedesaffecteerd.

 

Art. 4 -  De opstalrechten zijn noodzakelijk voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel van de BV Fiberklaar en geschieden om reden van openbaar nut.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Convenant Kansspelinrichting: Brusselsesteenweg 622 Bus 1, Zellik.

Voorstel tot weigering.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art.:  De gemeenteraad weigert om met de SAGEVAS NV te                                 Frankenstraat 79, 1040 Brussel een convenant af te sluiten voor de                             exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de                            

  Brusselsesteenweg 622 bus 1, 1731 Zellik.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

GBS Centrum - herstructurering - opheffing vestigingsplaats.

 

 

Besluit:

Met 24 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Enig art. : De herstructurering van GBS Centrum vanaf 1 september 2023 wordt goedgekeurd. De leerlingen van GBS Centrum verhuizen vanaf dan naar GBS Krokegem. Bijgevolg wordt de vestigingsplaats van GBS Centrum in de Mollestraat opgeheven.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Leveren en plaatsen klascontainers GBS Relegem - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

 

Besluit:

Met 24 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop en Chris Lanssens), 5 onthoudingen (Yoeri Vastersavendts, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben en Suzy Jacobs)

 

Art. 1 - Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2023/012 en de raming voor de opdracht “Leveren en plaatsen  klascontainers GBS Relegem”, opgesteld door de dienst Gebouwen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 415.000,00 excl. btw of € 439.900,00 incl. btw.

 

Art. 2 - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Art. 3 - De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Riolerings- en wegeniswerken in Dokkenstraat, Assestraat en Hogeweg - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. DOM-005-14-000-Z/DOM-008-14-015-Z en de raming voor de opdracht “Riolerings- en wegeniswerken in Dokkenstraat, Assestraat en Hogeweg”, opgesteld door de ontwerper, Goegebeur - D'Hauwer, Valleistraat 75 te 9402 Meerbeke. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 991.172,20 excl. btw of € 1.199.318,36 incl. 21% btw (btw medecontractant) waarbij het aandeel van de gemeente Asse € 87.076,65 excl. btw of € 105.362,75 incl. 21% btw (€ 18.286,10 btw medecontractant) bedraagt.

Art. 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Art. 3: TMVW wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Gemeente Affligem en Gemeente Asse bij de gunning van de opdracht op te treden.

Art. 4: In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

Art. 5: Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.

Art. 6: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Gemeente Asse.

Omgevingsvergunningsaanvraag strekkende tot het aanleggen van de fietssnelwegen F212 en F221.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Art. 1   Het tracé van de fietssnelwegen F212 en F221 ingediend door   

 gemeente Asse, kadastraal gekend Asse, 2de afdeling, sectie B,

 nummers 9 F, sectie D, nummers 37 L, 43 B, 44 B, 88 A, 90 C, 91 E,   91 D, 92 E, 93 C, 94 D, 94 G, 94 E, 94 H, 95 N, 95 C, 95 S, 130 C2,

 199 X, Mollem, 3de afdeling,  sectie A, nummers 147 T, 356 R, 357 B,   358/2 D, 358 C, 359 B, 372 B, 399 A, 404 S, 489 E, 489 C, 492 A,                                           493 B, 495 C, 496 C, 500/2 C,  500 B, 577 A2, 578 N, 587 E, 617 C,

 618 A, 619 A, 620 B, 621 C,  625/2 C, 627 C, 628 A,  633, 634 E en   643 B, wordt goedgekeurd.

 

Art. 2 - Het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25.06.1981, is van toepassing.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Omgevingsvergunningsaanvraag wegenis - AFI.

 

 

Besluit:

Met 21 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Yoeri Vastersavendts, Kristof Gaublomme, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Johan Berben, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 8 onthoudingen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Suzy Jacobs)

 

Art. 1 - Het verbreden van de Breukeleer ingediend door AFI en WR Woestijnroos kadastraal gekend: (afd. 6) sectie A 154, (afd. 6) sectie A 155 A, (afd. 6) sectie A 156 A en (afd. 6) sectie A 158, wordt goedgekeurd.

 

 

Art. 2 - Het gemeentelijk reglement op het openen of verbreden van straten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25.06.1981, is van toepassing.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Advies ontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant.

 

 

Besluit:

Met 17 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 4 nee-stemmen (Yoeri Vastersavendts, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben), 8 onthoudingen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop en Suzy Jacobs)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad van Asse gaat akkoord met het advies bijgevoegd in de bijlage welke werd opgemaakt door de dienst ruimtelijke planning en ondernemen. Dit advies op het ontwerp van Provincieel Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant wordt ook als advies vanuit de gemeenteraad uitgebracht naar de provincie Vlaams-Brabant. Het advies wordt binnen de termijn van het openbaar onderzoek welke loopt tot en met 1 maart 2023 uitgebracht.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Groene Rand Asse - projectperiode 2023-2024.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art. : De samenwerkingsovereenkomst Groene Rand Asse voor de                                projectperiode 2023 - 2024 wordt goedgekeurd.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Aanstelling energieconsulent.

 

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

Enig art.: De aanstelling van een energieconsulent voor 0,5 VTE, bovenop de reeds goedgekeurde deelname aan het project 'Mobiel energiehuis 2.0' van 3WPlus voor 0.5 VTE, bijkomende kostprijs € € 24.795 per jaar,  voor een periode van 3 jaar wordt goedgekeurd.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

Tussentijdse rapportage LEKP.

 

 

Besluit:

Met 24 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop, Katleen Meersseman, Emiel Saerens, Willy Michiels, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Finke Jacobs, Gilbert Verdoodt, Tim Lengeler, Chris De Knop, Chris Lanssens en Suzy Jacobs), 5 onthoudingen (Hendrik De Baerdemaeker, Yoeri Vastersavendts, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Johan Berben)

 

Art.1:  De inhoudelijke rapportering van het LEKP – beschikbaar op het Pactportaal - wordt goedgekeurd.

 

Art.2:  Het gemeenteraadsbesluit van de jaarlijkse bespreking van de inhoudelijke rapportering van het LEKP zal via het Loket voor Lokale Besturen (module subsidiebeheer) worden opgeladen.

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

S.Jacobs-Energiearmoede is een immens probleem, ook in onze gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

C.Sillis-Verhuizerspakketten van De LIjn vs 2.

 

 

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

G.Verdoodt-Parkeren van frigo-camions 's nachts op de Pontbeek richting Asse.

 

 

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

E.Beunckens-Verkeerssituatie Keienveld.

 

 

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

E.Beunckens-Afwikkeling boetes ANPR camera's door Haviland.

 

 

Publicatiedatum: 02/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2023

 

E.Beunckens-Rattenplaag.

 

 

Publicatiedatum: 02/03/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.