Zitting van 27 juni 2022
Goedkeuring van de notulen van vorige zitting.
Motivering:
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : De notulen van vorige zitting worden goedgekeurd.
Zitting van 27 juni 2022
Gemeentelijke Holding nv in Vereffening - algemene vergadering dd. 29 juni 2022 - aanduiding vertegenwoordiger en goedkeuring agenda.
Motivering:
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 decemerber 2017;
Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij de Gemeentelijke Holding nv in vereffening;
Gelet op de uitnodiging van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening op de algemene vergadering dd. woensdag 29 juni 2022, die doorgaat om 14u in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel;
Gelet op de agenda van de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening:
1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2021
2. Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2021
3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2021 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten.
4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2021
5. Voorstel van de vereffenaars tot benoeming van een commissaris
6. Stemming over de benoeming van de commissaris
7. Vraagstelling
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - Dhr. Niel Delgouffe, raadslid, Hofveld 30 te 1730 Asse, niel.delgouffe@asse.be, zal de gemeente vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening.
Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan alle beraadslagingen en stemmingen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, te verwerpen of zich erover te onthouden, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen.
Art. 3 - De agendapunten van de algemene vergadering van 29 juni 2022 worden goedgekeurd.
Art. 4 - Een afschrift van dit besluit wordt per elektronische post bezorgd aan
avgh@quinz.be.
Zitting van 27 juni 2022
Aanpassing rechtspositieregeling gemeentepersoneel.
Motivering:
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
Gelet op de gemeenteraadsbesluiten van 16 december 2008 en volgende houdende goedkeuring van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel;
Gelet op het BVR van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies en meer bepaald art. 10, 12, 13, 17 en 19.
Gelet op de wet van 27 juni 2021 tot uitbreiding van het rouwverlof bij het overlijden van een partner of een kind en tot het flexibiliseren van de opname van het rouwverlof.
Gelet op de raadsbeslissing, d.d. april 2021 aangaande de tweede pensioenpijler voor het contractuele personeel en de aansluiting bij OFP Prolocus met ingang van 1 januari 2021.
Gelet op het BVR van 28 januari 2022 tot wijziging van artikel 135 en 209 van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Overwegende dat in de RPR een aantal artikelen dienen te worden aangepast naar aanleiding van de opstart van de fietsleasing, de aanpassing van de verlofregeling voor op proef benoemden, de aanpassing van de instantie die de tweede pensioenpijler beheert en de uitbreiding van het rouwverlof en de aanpassing van de eindejaarstoelage.
Gelet op de notulen van het Bijzonder Onderhandelingscomité dd. 31 mei 2022 met een protocol van akkoord;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 Afdeling II. Het vakantiegeld: art. 186 van de RPR wordt gewijzigd als volgt:
Art. 186. In deze afdeling wordt verstaan onder:
1° Referentiejaar: het kalenderjaar dat voorafgaat aan het jaar waarin vakantie wordt toegekend.
2° Jaarsalaris: het salaris op jaarbasis of in voorkomend geval het wachtgeld of de uitkering uitbetaald in de plaats van een salaris, aangevuld met de eventuele haardtoelage of standplaatstoelage.
3° Personeelslid: het vast aangestelde statutaire personeelslid en het op proef aangestelde personeelsliden het gesco-personeelslid.
Art. 2 Afdeling III. Eindejaarstoelage: art. 201 bis van de RPR wordt toegevoegd als volgt:
Art. 201 bis.
§1. De eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen, die gelijkwaardig zijn aan die van een eindejaarstoelage in geld zoals omschreven in de Rechtspositiebesluiten van 7 december 2007 en 12 november 2010. In voorkomend geval is er geen of gedeeltelijk geen recht meer op de eindejaarstoelage.
Het theoretisch budget waarvan sprake in voorgaande lid is niet opeisbaar. De voordelen die het personeelslid vrij kiest binnen de grenzen van dit theoretisch budget, worden wel opeisbaar van zodra ze opgenomen worden in een individueel akkoord tussen het personeelslid en zijn bestuur. Bij gebrek aan een individueel akkoord, blijft het recht op de eindejaarstoelage onverkort van toepassing.
Het personeelslid moet zijn keuze om de eindejaarstoelage geheel of gedeeltelijk om te zetten maken op een moment dat er nog geen verworven rechten op die eindejaarstoelage bestaan. Wanneer het personeelslid kiest voor een gedeeltelijke omzetting van de eindejaarstoelage, vermindert hiermee het bruto bedrag van de eindejaarstoelage.
§2. De concrete modaliteiten over fietsmobiliteit worden uitgewerkt in een bijlage aan de rechtspositieregeling.
Art. 3 Afdeling VI Tweede pensioenpijler voor contractuelen: : art. 232 bis van de RPR wordt gewijzigd als volgt:
Art. 232 bis
§1 Alle contractuele personeelsleden die sinds 1 januari 2010 minstens 1 jaar in dienst zijn van het OCMW, komen in aanmerking voor een tweede pensioenpijler.
§ 2. De bijdrage voor deze pensioenpijler bedraagt 2,5% op het pensioengevend brutojaarloon voor het jaar 2020 en 3% op het pensioengevend brutojaarloon vanaf het jaar 2021. Het gemeentebestuur stort deze bijdrage aan de Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten (RSZPPO). het OFP Prolocus, Afzonderlijk Vermogen VVSG
Het OFP Prolocus, Afzonderlijk Vermogen VVSG RSZPPO staat in voor verdere opvolging en uitbetaling na het pensioen.
Art. 4 Afdeling IX. Bijdrage bij de fietsleasing: art. 232 quinquies van de RPR wordt toegevoegd als volgt:
Art. 232 quinquies
Het bestuur betaalt maandelijks per medewerker die deelneemt aan het fietsleasingproject, 10 euro van de leasingkost.
Art. 5 Hoofdstuk XII. het omstandigheidsverlof: Art. 274 van de RPR wordt gewijzigd als volgt:
274, 3° overlijden van de samenwonende of huwelijkspartner, een bloed- of aanverwant in de eerste graad van het personeelslid, of van de samenwonende of huwelijkspartner: 4 werkdagen
wordt vervangen door:
3°/1 overlijden van de samenwonende of huwelijkspartner, van een kind van het personeelslid, de samenwonende of huwelijkspartner, of van een pleegkind in het kader van langdurige pleegzorg op het moment van het overlijden of in het verleden: 10 werkdagen
Daarnaast worden de volgende rijen ingevoegd:
3°/2 overlijden van de vader, moeder, stiefvader, stiefmoeder, schoonzoon of schoondochter van het personeelslid, de samenwonende of huwelijkspartner: 4 werkdagen
3°/3 overlijden van de pleegvader of pleegmoeder van het personeelslid in het kader van langdurige pleegzorg op het moment van overlijden: 4 werkdagen
3°/4 overlijden van een pleegkind in het kader van kortdurende pleegzorg op het moment van overlijden: 1 werkdag
Art. 274 wordt verder gewijzigd als volgt:
Elk verlof dient gestaafd te worden met een bewijs.
Indien de gebeurtenissen (bij nr. 6 wordt onder gebeurtenis de uitvaart naar aanleiding van een overlijden verstaan) gespecificeerd in de verloven nrs. 4 of 6 op een weekend- of feestdag zouden plaatsvinden, dient het toegewezen verlof op de laatste werkdag(en) vóór (en) of de eerste werkdag net na de gebeurtenis opgenomen te worden.
Het verlof toegekend naar aanleiding van de gebeurtenissen nrs. 1, 3°/4 en 5 (bij 3°/4 en 5 wordt onder gebeurtenis de uitvaart naar aanleiding van een overlijden verstaan) dient genomen te worden binnen een termijn van 1 week vóór en 1 week na het plaatsvinden van de gebeurtenis.
Bij gebeurtenis 3°/1,2,3 zijn 3 dagen zijn door de werknemer te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. De overige dagen zijn door de werknemer te kiezen binnen het jaar na de dag van het overlijden. Er kan van deze beide perioden waarin deze dagen moeten worden opgenomen, afgeweken worden op vraag van de werknemer mits akkoord van de werkgever.
Art.6 Hoofdstuk XIV afdeling 1. Het Vlaams zorgkrediet: in art. 280 wordt §3 toegevoegd:
Art. 280§3 Het personeelslid dat het recht op zorgkrediet wenst te verlengen (met uitzondering van het zorgkrediet voor palliatieve zorgverlening) dient dit drie maanden op voorhand aan te vragen, behoudens afwijkende beslissing van de aanstellende overheid.
Art.7 Met ingang van 1 juli 2022 worden de bovenvermelde artikelen in de rechtspositieregeling gewijzigd.
Niel Delgouffe Orhan Sahin Joris Van Den Cruijce Lander Van Droogenbroeck Chris De Knop Katleen Meersseman Willy Michiels Cecile Sillis Erik Beunckens Guy De Bondt Jan De Backer Johan Berben Suzy Jacobs Gilbert Verdoodt Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Finke Jacobs Hendrik De Baerdemaeker Chris Lanssens Peter Verbiest Laura Casagrande Edward Van Keer Tim Lengeler Rita De Vos Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Emiel Saerens Niel Delgouffe Orhan Sahin Joris Van Den Cruijce Chris De Knop Katleen Meersseman Willy Michiels Cecile Sillis Erik Beunckens Guy De Bondt Jan De Backer Johan Berben Suzy Jacobs Gilbert Verdoodt Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Finke Jacobs Hendrik De Baerdemaeker Chris Lanssens Peter Verbiest Laura Casagrande Edward Van Keer Tim Lengeler Rita De Vos Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Emiel Saerens Guy De Bondt Kristof Gaublomme Sigrid Goethals Katleen Meersseman Laura Casagrande Orhan Sahin Emiel Saerens Tim Lengeler Geert Heyvaert Hendrik De Baerdemaeker Joris Van Den Cruijce Jan De Backer Peter Verbiest Koenraad Van Elsen Chris Lanssens Erik Beunckens Gilbert Verdoodt Rita De Vos Chris De Knop Willy Michiels Johan Berben Niel Delgouffe Cecile Sillis Finke Jacobs Suzy Jacobs Edward Van Keer aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
Zitting van 27 juni 2022
Jaarrekening 2021 - gemeente | OCMW.
Motivering:
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
Gelet op de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Ministerieel Besluit van 01/10/2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeente, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en latere wijzigingen.
Gelet op artikel 249 en volgende van het DLB;
De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad van maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Besluit:
Met 15 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 7 nee-stemmen (Willy Michiels, Rita De Vos, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Johan Berben, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 4 onthoudingen (Edward Van Keer, Cecile Sillis, Finke Jacobs en Suzy Jacobs)
Art. 1 - De jaarrekening 2021, gedeelte OCMW wordt goedgekeurd.
Art. 2 - De jaarrekening 2021, gedeelte gemeente, wordt vastgesteld.
Art. 3 - De wettelijke rapporten van de jaarrekening 2021, zoals in bijlage opgenomen worden vastgesteld en goedgekeurd.
Art. 4 - De gemeentelijke tussenkomst van 2.805.103,38 Euro in het gecumuleerde budgettaire resultaat van het OCMW wordt goedgekeurd.
Niel Delgouffe Orhan Sahin Joris Van Den Cruijce Lander Van Droogenbroeck Chris De Knop Katleen Meersseman Willy Michiels Cecile Sillis Erik Beunckens Guy De Bondt Jan De Backer Johan Berben Suzy Jacobs Gilbert Verdoodt Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Finke Jacobs Hendrik De Baerdemaeker Chris Lanssens Peter Verbiest Laura Casagrande Edward Van Keer Tim Lengeler Rita De Vos Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Emiel Saerens Niel Delgouffe Orhan Sahin Joris Van Den Cruijce Chris De Knop Katleen Meersseman Willy Michiels Cecile Sillis Erik Beunckens Guy De Bondt Jan De Backer Johan Berben Suzy Jacobs Gilbert Verdoodt Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Finke Jacobs Hendrik De Baerdemaeker Chris Lanssens Peter Verbiest Laura Casagrande Edward Van Keer Tim Lengeler Rita De Vos Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Emiel Saerens Katleen Meersseman Emiel Saerens Koenraad Van Elsen Laura Casagrande Joris Van Den Cruijce Orhan Sahin Peter Verbiest Guy De Bondt Kristof Gaublomme Tim Lengeler Sigrid Goethals Chris Lanssens Hendrik De Baerdemaeker Geert Heyvaert Jan De Backer Johan Berben Erik Beunckens Willy Michiels Chris De Knop Gilbert Verdoodt Rita De Vos Niel Delgouffe Cecile Sillis Suzy Jacobs Edward Van Keer Finke Jacobs aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
Zitting van 27 juni 2022
Jaarrekening Autonoom Gemeentebedrijf 2021.
Motivering:
Gelet op artikel 243 van het Gemeentedecreet;
Gelet op de statuten van het AGA;
Gelet op de beheersovereenkomst d.d. 15 juli 2013 tussen het AGA en de gemeente Asse;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus;
Overwegende dat overeenkomstig artikel 29 van de statuten van het AGA de raad van bestuur de jaarrekening vaststelt;
Gelet op het ontwerp van jaarrekening 2021;
Besluit:
Met 15 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 7 nee-stemmen (Willy Michiels, Rita De Vos, Erik Beunckens, Niel Delgouffe, Johan Berben, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 4 onthoudingen (Edward Van Keer, Cecile Sillis, Finke Jacobs en Suzy Jacobs)
Art. 1 - De jaarrekening 2021 wordt goedgekeurd
Art. 2 - Er wordt kwijting verleend aan de leden van de Raad van Bestuur.
Art. 3 - De jaarrekening 2021 en bijhorende bijlage zal binnen de wettelijke termijnen worden overgemaakt aan de Provinciegouverneur en aan het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Binnenlands Bestuur en dit in voorgeschreven vorm.
Niel Delgouffe Orhan Sahin Joris Van Den Cruijce Lander Van Droogenbroeck Chris De Knop Katleen Meersseman Willy Michiels Cecile Sillis Erik Beunckens Guy De Bondt Jan De Backer Johan Berben Suzy Jacobs Gilbert Verdoodt Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Finke Jacobs Hendrik De Baerdemaeker Chris Lanssens Peter Verbiest Laura Casagrande Edward Van Keer Tim Lengeler Rita De Vos Yoeri Vastersavendts Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Emiel Saerens Niel Delgouffe Orhan Sahin Joris Van Den Cruijce Chris De Knop Katleen Meersseman Willy Michiels Cecile Sillis Erik Beunckens Guy De Bondt Jan De Backer Johan Berben Suzy Jacobs Gilbert Verdoodt Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Finke Jacobs Hendrik De Baerdemaeker Chris Lanssens Peter Verbiest Laura Casagrande Edward Van Keer Tim Lengeler Rita De Vos Yoeri Vastersavendts Sigrid Goethals Kristof Gaublomme Emiel Saerens Emiel Saerens Peter Verbiest Jan De Backer Rita De Vos Geert Heyvaert Kristof Gaublomme Orhan Sahin Koenraad Van Elsen Laura Casagrande Yoeri Vastersavendts Hendrik De Baerdemaeker Joris Van Den Cruijce Katleen Meersseman Guy De Bondt Chris Lanssens Sigrid Goethals Tim Lengeler Niel Delgouffe Johan Berben Erik Beunckens Willy Michiels Gilbert Verdoodt Chris De Knop Edward Van Keer Cecile Sillis Suzy Jacobs Finke Jacobs aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Zitting van 27 juni 2022
Centrumontwikkelingsproject Hopmarkt - Uitbreiding Projectgebied met aanpassing PPS-Overeenkomst.
Motivering:
Gelet op artikel 40 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Overwegende dat op 19 oktober 2020 de Publiek-Private Samenwerkingsovereenkomst - Synthese van Rechten en Verplichtingen werd afgesloten (hierna 'de PPS-Overeenkomst' genoemd);
Overwegende dat het Projectgedeelte Openbaar Domein Hopmarkt in de PPS-Overeenkomst werd omschreven als: "Het ontwerp en de aanleg van het plein 'Hopmarkt' en de verbindingen tussen de Hopmarkt enerzijds en het Gemeenteplein, de Arsenaalstraat en de Kattestraat anderzijds";
Overwegende dat de Kattestraat dringend heraangelegd dient te worden met inbegrip van de vernieuwing en verduurzaming van het rioleringsstelsel, zodat het wenselijk is om de Kattestraat, in het bijzonder het deel tussen de Hopmarkt en de N9, eveneens op te nemen in het voormelde Projectgedeelte, zodat er uniformiteit is tussen de verschillende openbare domeinen, nl. het plein en de wegenis van de Kattestraat;
Overwegende dat deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zodat deze werken samen laten uitvoeren ook een grote kostenefficiëntie oplevert;
Overwegende dat omwille van de uitbreiding van het Projectgedeelte Openbaar Domein Hopmarkt met de Kattestraat de PPS-Overeenkomst dient gewijzigd te worden via een addendum;
Gelet op het ontwerp van addendum;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met 19 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Katleen Meersseman, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Johan Berben, Tim Lengeler en Chris Lanssens), 4 nee-stemmen (Willy Michiels, Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 4 onthoudingen (Edward Van Keer, Cecile Sillis, Finke Jacobs en Suzy Jacobs)
Enig art. : Het addendum aan de Publiek-Private Samenwerkingsovereenkomst - Synthese van Rechten en Verplichtingen (als bijlage) wordt goedgekeurd.
Zitting van 27 juni 2022
Aanvullend Bijzonder Waterverkoopreglement - Huisaansluitingen TMVW.
Motivering:
Gelet op de artikelen 40 en 41 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement, inzonderheid hoofdstuk 3 sanering;
Gelet op het ministerieel besluit van 28 juni 2011 betreffende de keuring van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), inzonderheid hoofdstukken 2.3., 4.2., 5.3. en 6.2.;
Gelet op het besluit van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater;
Overwegende dat de gemeente Asse toegetreden is tot de zuiveringsdivisie van de TMVW (Farys);
Overwegende dat overeenkomstig artikel 2.5.3.1, §2 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid het Algemeen Waterverkoopreglement door de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk aangevuld kan worden met een Bijzonder Waterverkoopreglement, voor zover dat niet strijdig is met het Algemeen Waterverkoopreglement en met de bepalingen van dit decreet en zijn uitvoeringsbesluiten;
Overwegende dat Farys in uitvoering van bovenvermeld artikel een aanvullend bijzonder Waterverkoopreglement inzake sanering wenst op te stellen;
Overwegende dat Farys het bestaande waterverkoopreglement wenst te herzien omwille van gewijzigde wetgeving en gewijzigde doelstellingen;
Overwegende dat het Bijzonder Waterverkoopreglement de gemeente toelaat eigen accenten te leggen;
Overwegende dat - om dit reglement te kunnen opstellen op maat van de gemeente en haar doelstellingen - er een vragenlijst werd ingevuld (als bijlage);
Overwegende dat de bestaande bedragen voor rioolaansluitingen en de bestaande principes bij de gemeente als basis dienden, waarbij deze principes en bedragen kunnen worden geëvalueerd, rekening houdend met een gewijzigde realiteit (wateroverlast) en doelstellingen (hemelwater maximaal ter plaatse houden en zo weinig mogelijk afvoeren);
Overwegende dat op basis van de vragenlijst een ontwerp van Bijzonder Waterverkoopreglement - Huisaansluitingen werd opgemaakt door Farys, dat door de gemeenteraad dient te worden goedgekeurd;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : Het volgende aanvullend Bijzonder Waterverkoopreglement - Huisaansluitingen wordt goedgekeurd:
Artikel 1. Aansluiting op open gracht grenzend aan perceel
De huisaansluiting op een open gracht grenzend aan een perceel dient uitgevoerd te worden door de onderhoudsaannemer van de gemeente Asse.
Met betrekking tot de uitstroomconstructie: de afvoerbuis dient afgeschuind te worden en de uitstroomconstructie dient uit 1 m² kasseien of gelijkwaardig materiaal te bestaan.
Artikel 2. Huisaansluitputjes
2.1. Aantal
Er dienen twee gescheiden huisaansluitputjes (DWA en RWA) voorzien te worden, ongeacht het stelsel op openbaar domein.
2.2. Plaats
De huisaansluitputjes dienen op openbaar domein geplaatst te worden.
2.3. Type DWA
Het DWA-huisaansluitputje dient niet uitgerust te zijn met een stankslot.
2.4. Type RWA
Het RWA-huisaansluitputje dient niet uitgerust te zijn met een stankslot.
2.5. Materiaal DWA
Het DWA-huisaansluitputje dient uit kunststof (PP) te bestaan.
2.6. Materiaal RWA
Het RWA-huisaansluitputje dient uit kunststof (PP) te bestaan.
Artikel 3. Storing huisaansluiting
Ingeval van storing van de huisaansluiting op openbaar domein dient de burger de TMVW te contacteren.
Artikel 4. Tarieven
4.1. Algemeen
De aanrekening gebeurt aan forfaitair tarief voor:
● de eerste huisaansluiting van eengezinswoningen.
● geprefinancierde aansluitingen, met uitzondering van verkavelingen.
● de eerste huisaansluiting van 'andere dan eengezinswoningen' (met uitzondering van verkavelingen).
Het bovenvermelde forfaitair bedrag voor een eerste huisaansluiting bedraagt 3.000,00 euro.
Voor meergezinswoningen wordt een bedrag van 315,00 euro per wooneenheid bovenop het forfaitaire bedrag aangerekend.
De plaatsing van een IBA door de TMVW gebeurt aan hetzelfde tarief als een eerste huisaansluiting.
4.2. Tarief ingebruikname huisaansluiting
Geprefinancierde huisaansluitingen in verkavelingen waar de verkavelaar de uitvoering en financiering van de rioleringen en huisaansluitputjes heeft voorzien (wachtaansluitingen) worden op het ogenblik van indienstneming verhaald op de burger. Het bedrag voor de indienstneming van geprefinancierde huisaansluitingen bedraagt 330,00 euro.
4.3. Tarief buitendienststelling huisaansluiting
Indien de burger bij buitendienststelling nalaat het nodige te doen overeenkomstig artikel 3.1.5 van het Bijzonder Waterverkoopreglement van de TMVW doet de TMVW zelf het nodige. De kosten die hieraan verbonden zijn, worden doorgerekend aan de burger.
4.4. Indexering
De in punt 4.1 en 4.2 vermelde forfaitaire bedragen worden jaarlijks geïndexeerd volgens de index vermeld in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 houdende tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur.
Artikel 5. Voorbehandelingsinstallatie centraal en collectief geoptimaliseerd gebied
Een septische put in centraal en collectief geoptimaliseerd gebied is verplicht.
Een vetvanger voor horecazaken in centraal en collectief geoptimaliseerd gebied is verplicht.
Zitting van 27 juni 2022
Verwervingen in kader aanleg fietssnelweg F212 en F221.
Motivering:
Gelet op artikel 40, § 1 en 41, lid 2, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Gelet op het decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut;
Overwegende dat de afgelopen jaren reeds belangrijke onderdelen van de fietssnelweg F212 tussen Asse en Brussel werden aangelegd;
Overwegende dat in 2019 een startnota werd opgemaakt waarin het tracé voor de fietssnelweg F221 tussen Opwijk en Asse werd vastgelegd;
Overwegende dat om een vlot befietsbare verbinding te bekomen langsheen de spoorlijn het bestuur volgende segmenten reeds wenst te realiseren (inclusief aansluiting op bestaande wegenis):
• F221 Opwijk-Asse:
o Segment 1: Sleewagen – Voorstehoeve (lengte: +/-700m);
o Segment 2: Ganzeweg – Mollemseweg (lengte: +/- 1150m);
• F212 Asse-Brussel:
o Segment 3: Kruiskouter – Spoorwegbaan (lengte: +/- 800m);
o Segment 4: Goede Luchtwijk – Oude Merchtemsebaan (lengte: +/- 350m);
Gelet op de projectnota en het bijhorend ontwerp voor de aanleg van de vier segmenten van de fietssnelweg langsheen de F212 en F221;
Overwegende dat in het kader van de verdere aanleg van de fietssnelweg F212 en F221 tal van eigendommen dienen verworven te worden, wat gebeurt in samenwerking met Infrabel en Immo Cooman, die zorgde voor de onderhandelingen met de eigenaars;
Gelet op de verkoopbeloftes en ruilbeloftes;
Overwegende dat om het project niet te veel te vertragen, het wenselijk lijkt om de verwervingen van de innames waarvoor er een akkoord met de eigenaars is, reeds te laten goedkeuren door de gemeenteraad;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - De gemeente Asse zal de volgende goederen verwerven aan de vermelde voorwaarden:
Inname 1-2-3-4
- inname 1: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 404/S, met een oppervlakte van 204,23 m²;
- inname 2: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 399/A, met een oppervlakte van 2.269,53 m²;
- inname 3: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 372/B, met een oppervlakte van 227,80 m²;
- inname 4: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 399/A, met een oppervlakte van 995,08 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 3.696,64 m².
- verkoopprijs: 36.966,40 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 7.282,38 €.
- eigenaars: dhr. Johan Magnus mevr. Karin Vander Perre, die op 26 mei 2022 een verkoopbelofte hebben getekend met de volgende voorwaarden:
1) omdat dhr. Magnus de percelen zelf bewerkt, vraagt hij een basisvergoeding van 0,83 €/m² voor het gebruiksverlies van teelten en structuurschade, te verhogen met een bedrag van 0,35 €/m² voor het verlies aan landbouwpremies, toeslagrechten en mestafzet mits hiervan het bewijs van toekenning van deze rechten en premies voor te leggen;
2) indien de verkoopakte niet wordt verleden binnen een termijn van één jaar, dan wordt de verkoopprijs geïndexeerd (gezondheidsindex);
3) de gemeente bekomt het vrij gebruik en genot pas na het scheren van de gewassen die zich heden op de percelen bevinden.
Inname 5
- Asse, derde afdeling, sectie A, nr. 359/B, met een oppervlakte van 391,61 m².
- verkoopprijs: 2.350,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 575,75 €.
- eigenaar: dhr. Wilfried Van Den Heede, die op 2 december 2021 een verkoopbelofte heeft getekend.
Inname 6-7
- inname 6: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 358/2D, met een oppervlakte van 692,40 m²;
- inname 7: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 358/C, met een oppervlakte van 150,01 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 842,41 m².
- verkoopprijs: 6.739,28 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.651,12 €.
- eigenaar: dhr. Martin Verbelen, die op 3 februari 2022 een verkoopbelofte heeft getekend.
Inname 8
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 357/B, met een oppervlakte van 683,50 m².
- verkoopprijs: 6.835,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.674,58 €.
- eigenaars: dhr. Gustaaf Gryp en mevr. Emilienne Lemaire, die op 8 februari 2022 een verkoopbelofte hebben getekend.
Inname 9
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 356/R, met een oppervlakte van 18,23 m².
- verkoopprijs: 5.469,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.339,91 €.
- eigenaar: mevr. Michèle De Pauw, die op 27 mei 2022 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarden:
1) verwijderen van een dennenboom in de voortuin van de woning;
2) plaatsen van een nieuwe omheining met een hoogte van 1,80 m, inclusief het plaatsen van een dubbel opendraaiende poort ter hoogte van de oprit;
3) plaatsen van een groenscherm d.m.v. een levende haag;
4) de kosten verbonden aan de akte gedeeltelijke handlichting hypothecaire inschrijving zijn ten laste van de gemeente.
Inname 12-14
- inname 12: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 634/E, met een oppervlakte van 163,79 m²;
- inname 14: Asse, derde afdeling, sectie A, nr. 625/2C, met een oppervlakte van 120,00 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 283,79 m².
- verkoopprijs: 2.270,32 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 601,63 €.
- eigenaars: mevr. Joanna Amerijckx, mevr. Germaine Amerijckx, mevr. Jacqueline Amerijckx, dhr. Joseph Van der Elst en mevr. Yvette Van der Elst, die op 14 april 2022 een verkoopbelofte hebben getekend met de volgende voorwaarde:
1) de akte dient verleden te worden met tussenkomst van notaris Steven Podevyn te Merchtem.
Inname 13-24
- inname 13: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 633, met een oppervlakte van 6,31 m²;
- inname 24: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 500/B, met een oppervlakte van 256,67 m² m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 262,98 m².
- verkoopprijs: 1.590,50 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 389,67 €.
- eigenaar: dhr. Hubert Roseleth, die op 22 mei 2022 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarde:
1) de verkoopprijs wordt aangepast met 6 €/m² indien uit onderzoek naar de exacte perceelsgrens mer Infrabel zou blijken dat de in te nemen zone groter is.
Inname 15
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 627/C, met een oppervlakte van 542,65 m².
- verkoopprijs: 4.341,20 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.063,59 €.
- eigenaar: mevr. Paula Roseleth, die op 21 mei 2022 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarde:
1) de bestaande of nieuwe afsluiting dient te worden herplaatst/geplaatst op kosten van de gemeente.
Inname 17
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 621/C, met een oppervlakte van 443,53 m².
- verkoopprijs: 3.548,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 869,26 €.
- eigenaars: dhr. Jean Vanderidt en mevr. Lena Suys, die op 1 december 2021 een verkoopbelofte hebben getekend.
- opmerking: het perceel nr. 621/C zal volledig (oppervlakte 1.004,00 m²) worden aangekocht voor de prijs van 8.032,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.815,23 €, waarna de restoppervlakte met een oppervlakte van 560,47 m² geruild wordt voor inname 18.
Inname 18
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 620/B, met een oppervlakte van 441,18 m².
- eigenaars: dhr. Julien De Maeseneer en mevr. Annie Van der Stappen, die op 25 mei 2022 een ruilbelofte hebben getekend: in ruil voor afstand van inname 18 verwerven ze de restoppervlakte van perceel nr. 621/C (zie inname 17); de ruil geschiedt zonder opleg.
Inname 19-20-21
- inname 19: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 619/A, met een oppervlakte van 513,86 m²;
- inname 20: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 618/A, met een oppervlakte van 187,42 m²;
- inname 21: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 617/C, met een oppervlakte van 192,24 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 893,52 m²;
- verkoopprijs: 7.148,16 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.751,30 €.
- eigenaar: dhr. Walter De Backer, die op 8 december 2021 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarden:
1) het terrein dient opnieuw volledig afgesloten te worden;
2) er dient in overleg met de eigenaar een toegangspoortje langs de fietssnelweg geplaatst te worden.
Inname 22-25-26-27-28
- inname 22: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 643/B, met een oppervlakte van 2.163,59 m²;
- inname 25: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 489/C, met een oppervlakte van 1.217,57 m²;
- inname 26: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 496/C, met een oppervlakte van 433,70 m²;
- inname 27: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 489/E, met een oppervlakte van 888,56 m²;
- inname 28: Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 495/C, met een oppervlakte van 959,21 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 5.662,63 m².
- verkoopprijs: 56.626,30 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 9.343,34 €.
- eigenaars: dhr. Hubert Meskens, mevr. Agnes Roggeman, mevr. Chantal Meskens en dhr. Wim Meskens, die op 23 mei 2022 een verkoopbelofte hebben getekend met de volgende voorwaarden:
1) omdat dhr. Hubert Meskens de percelen zelf bewerkt, vraagt hij een basisvergoeding van 0,83 €/m² voor het gebruiksverlies van teelten en structuurschade, te verhogen met een bedrag van 0,35 €/m² voor het verlies aan landbouwpremies, toeslagrechten en mestafzet mits hiervan het bewijs van toekenning van deze rechten en premies voor te leggen
2) de gemeente en/of Infrabel nemen de kosten op zich om de overwegbevloering en signalisatie weg te nemen.
Inname 23
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 500/2C, met een oppervlakte van 177,98 m².
- verkoopprijs: 1.086,00 €.
- eigenaar: kerkfabriek van de parochie Sint-Stephanus, die op 3 mei 2022 een verkoopbelofte heeft getekend.
- opmerking: het perceel nr. 500/C2 zal volledig (oppervlakte 670,00 m²) worden aangekocht voor de prijs van 4.020,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 984,90 €.
Inname 30
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 492/A, met een oppervlakte van 209,47 m².
- verkoopprijs: 1.571,03 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 384,90 €.
- eigenaars: dhr. Ignace De Landtsheer en dhr. Herman De Landtsheer, die op 10 januari 2022 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarde:
1) het opsplitsen van het terrein, het opmaken van de kapmachtiging en het aanplanten van nieuwe bomen zijn voor rekening van de gemeente.
Inname 31-34
- inname 31: Asse, derde afdeling, sectie B, deel van nr. 9/F, met een oppervlakte van 3.658,06 m²;
- inname 34: Asse, derde afdeling, sectie B, deel van nr. 9/2A, met een oppervlakte van 1.794,80 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 5.452,86 m²;
- verkoopprijs: 54.528,60 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 8.997,22 €.
- eigenaar: dhr. André Van den Bossche, die op 9 mei 2022 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarde:
1) er wordt een toegang verschaft tot het restperceel via de fietssnelweg palende aan de beek.
Inname 32
- Asse, derde afdeling, sectie B, deel van nr. 9/G, met een oppervlakte van 1.900,10 m².
- verkoopprijs: 19.001,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 4.294,00 €.
- eigenaar: dhr. Freddy Sanders, die op 24 mei 2022 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarden:
1) recht van toegang langsheen de nieuw aan te leggen weg teneinde de achterliggende eigendom nabij de Mollemseweg 75 te kunnen bereiken, waarbij deze toegang zal aangelegd worden op kosten van de gemeente;
2) er wordt een nieuwe afsluiting geplaatst voorzien van Bekaert-draad met bijhorende platen met een hoogte van 1,80 m; de plaatsing geschiedt door en op kosten van de gemeente;
3 heraanplanting van de verwijderde bomen door en op kosten van de gemeente.
Inname 33
- Asse, derde afdeling, sectie B, nr. 8/F, met een oppervlakte van 653,55 m².
- eigenaar: dhr. Freddy Sanders die op 24 mei 2022 een ruilbelofte heeft getekend: in ruil voor afstand van inname 33 verwerft dhr. Sanders van de gemeente een deel van inneming 31 (Asse, derde afdeling, sectie B, nr. 9/F, met een oppervlakte van 617,73 m²); de ruil geschiedt met een opleg van 358,20 € te betalen aan dhr. Sanders.
Inname 35
- Asse, derde afdeling, sectie B, deel van nr. 8/G, met een oppervlakte van 1.606,72 m².
- verkoopprijs: 16.067,20 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 3.631,19 €.
- eigenaar: mevr. Katrien Van den Broeck, die op 8 december 2021 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarde:
1) plaatsen van volledige afsluiting met poort door en op kosten van de gemeente.
Inname 37
- Asse, derde afdeling, sectie A, deel van nr. 495/B, met een oppervlakte van 70,05 m².
- verkoopprijs: 420,30 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 102,97 €.
- eigenaars: dhr. Frans Steenackers en mevr. Denise Meskens, die op 23 mei 2022 een verkoopbelofte hebben getekend.
Inname 41
- Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 37/L, met een oppervlakte van 1.203,44 m².
- verkoopprijs: 12.034,40 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 2.719,77 €.
- eigenaar: mevr. Sandrine Vandenbosch, die op 6 mei 2022 een verkoopbelofte heeft getekend met de volgende voorwaarde:
1) het perceel dient afgesloten te worden met een Bekaert-draad met een hoogte van 1,60 of 1,80 m; de plaatsing geschiedt door en op kosten van de gemeente.
Inname 42
- Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 44/B, met een oppervlakte van 1.198,53 m².
- verkoopprijs: 7.191,18 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.761,84 €.
- eigenaar: ocmw Asse, dat op 22 februari 2022 een verkoopbelofte heeft getekend.
Inname 43-44
- inname 43: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 43/B, met een oppervlakte van 648,48 m²;
- inname 44: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 88/A, met een oppervlakte van 663,70 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 1.312,18 m².
- verkoopprijs: 7.873,08 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.779,32 €.
- eigenaars: dhr. Axel Heyvaert, dhr. Geert Wijns en mevr. Karin Wijns, die op 14 december 2021 en 30 maart 2022 een verkoopbelofte hebben getekend.
Inname 45-46
- inname 45: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 90/C, met een oppervlakte van 477,35 m²;
- inname 46: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 91/E, met een oppervlakte van 106,80 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 584,15 m².
- verkoopprijs: 3.504,90 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 858,70 €.
- eigenaars: mevr. Marleen De Ridder, dhr. Pascal De Ridder en mevr. Ingrid De Ridder, die op 3 december 2021 een verkoopbelofte hebben getekend.
Inname 47
- Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 91/D, met een oppervlakte van 109,38 m²;
- verkoopprijs: 656,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 160,72 €.
- eigenaar: mevr. Marleen De Ridder, die op 3 december 2021 een verkoopbelofte heeft getekend.
Inname 48-49-50-51
- inname 48: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 92/E, met een oppervlakte van 469,12 m²;
- inname 49: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 93/C, met een oppervlakte van 324,81 m²;
- inname 50: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 94/E, met een oppervlakte van 251,28 m²;
- inname 51: Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 94/H, met een oppervlakte van 220,64 m²;
--> de totale oppervlakte bedraagt 1.265,85 m².
- verkoopprijs: 7.595,10 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 1.860,80 €.
- eigenaars: mevr. Denise Coffé, dhr. Pieter Coffé, mevr. Lucia Coffé, mevr. Martine Coffé, dhr. Dirk Coffé, dhr. William Coffé, dhr. Jean Coffé, mevr. Katrien Coffé, dhr. Sigert Coffé en mevr. Eva Coffé, die op 15, 16, 19, 20 en 21 april 2022 een verkoopbelofte hebben getekend.
Inname 52
- Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 94/G, met een oppervlakte van 96,06 m²;
- verkoopprijs: 576,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 141,12 €.
- eigenaars: dhr. Philip Loriaux en mevr. Nele Geysels, die op 6 en 14 december 2021 een verkoopbelofte hebben getekend.
Inname 54
- Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 95/C, met een oppervlakte van 13,71 m²;
- verkoopprijs: 206,00 € + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 50,47 €.
- eigenaars: dhr. David Houben en mevr. Marioara-Daniela Ciocan, die op 9 december 2021 een verkoopbelofte hebben getekend met de volgende voorwaarde:
1) plaatsen van een afsluiting, groene 'muur' en poortje achteraan toegang fietssnelweg.
Inname 55
- Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 95/N, met een oppervlakte van 108,54 m².
- eigenaar: mevr. Fanny Van Hulle, die op 25 mei 2022 een ruilbelofte heeft getekend: in ruil voor afstand van inname 55 verwerft mevr. Van Hulle van de gemeente een deel van inneming 56 (Asse, tweede afdeling, sectie D, deel van nr. 95/S, met een oppervlakte van 55,54 m²); de ruil geschiedt zonder opleg, doch met de volgende voorwaarde:
1) de eigendom van mevr. Van Hulle dient afgesloten te worden d.m.v. houten panelen (hoogte: 1,80 m).
Inname 56
- woonhuis met achterliggende loods met grond en aanhorigheden, gelegen aan de Zittert 36 te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, tweede afdeling, sectie D, nr. 95/S, met een oppervlakte van 15 are.
- Voor de realisatie van de fietssnelweg is er slechts een deel van deze eigendom noodzakelijk, met name een grondinname van 445,84 m² en de loods. De verkoopwaarde hiervan is geschat op 81.000,00 euro. Omdat de verwerving van dit deel van de eigendom noodzakelijk is, wordt dit 100% gesubsidieerd.
De eigenaar, dhr. Kristof Casagrande, liet echter weten dat zonder de loods de rest van zijn eigendom voor hem waardeloos is. Hij is enkel bereid te verkopen indien de volledige eigendom wordt aangekocht, dus inclusief het huis.
Artikel 74, § 1 van het decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut luidt:
“De eigenaars van een grond waarvan maar een gedeelte wordt onteigend, kunnen van de onteigenende instantie de overname van de grond in zijn geheel eisen, op voorwaarde dat de niet-onteigende grond door de onteigeningen geen reële waarde meer heeft voor de eigenaar.”
De verkoopwaarde van de volledige eigendom is geschat op 670.000,00 euro. Indien de gemeente de volledige eigendom zou aankopen, dan zal enkel het deel t.b.v. 81.000,00 euro gesubsidieerd worden, m.a.w. de gemeente dient 589.000,00 euro zelf te betalen.
Indien de gemeente de volledige eigendom zou aankopen, dan kan zij de woning Zittert 36 nadien verkopen, zodat deze uitgave alzo gerecupereerd kan worden.
- De eigenaar 36 gaat akkoord met de verkoop aan de volgende voorwaarden:
1) voorwerp: woonhuis met achterliggende loods met grond en aanhorigheden, gelegen aan de Zittert 36 te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, tweede afdeling, sectie D, nr. 95/S, met een oppervlakte van 15 are.
--> in de verkoop zijn geen roerende goederen begrepen.
2) het woonhuis en de loods mogen kosteloos bezet worden tot negen respectievelijk drie maanden na het verlijden van de akte, waarbij de huidige eigenaar instaat voor al het onderhoud en herstellingen en waarbij hij de nodige verzekeringen zal afsluiten.
3) verkoopprijs: 670.000,00 euro.
4) de verkoopakte dient verleden te worden met tussenkomst van notarissen De Puydt & Verlinde te Asse.
5) vrijblijvend recht van de huidige eigenaar om de loods en keerwanden te ontmantelen; ontkoppeling van de riolering en de installaties van alarm en camera's van de loods zal kosteloos door de huidige eigenaar worden uitgevoerd.
Inname 57
- woonhuis met grond en aanhorigheden, gelegen aan de Zittert 38 te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, tweede afdeling, sectie D, nr. 199/X, met een oppervlakte van 4 are 13 centiare.
- De verkoopwaarde is geschat op 226.000,00 euro. Omdat de verwerving van deze volledige eigendom noodzakelijk is, wordt dit 100% gesubsidieerd.
- De eigenares, mevr. Micheline Van Nieuwenhuisen, gaat akkoord met de verkoop aan de volgende voorwaarden:
1) voorwerp: woonhuis met grond en aanhorigheden, gelegen aan de Zittert 38 te 1730 Asse, ten kadaster gekend als Asse, tweede afdeling, sectie D, nr. 199/X, met een oppervlakte van 4 are 13 centiare.
--> in de verkoop zijn geen roerende goederen begrepen.
2) het woonhuis is heden verhuurd.
3) verkoopprijs: 226.000,00 euro + wederbeleggingsvergoeding t.b.v. 36.160,00 euro.
4) de verkoopakte dient verleden te worden met tussenkomst van notarissen De Puydt & Verlinde te Asse.
Art. 2 - De beloftes van de eigenaars worden aanvaard in al hun bepalingen.
Art. 3 - De verwervingen geschieden om redenen van algemeen nut conform het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, met name de realisatie van de fietssnelweg F212 en F221.
Art. 4 - Met uitzondering van innames 12, 14, 56 en 57 zullen de authentieke akten verleden worden voor de burgemeester en namens de gemeente Asse getekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Art. 5 - De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk vrijgesteld ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akten, om welke reden ook.
Zitting van 27 juni 2022
Raamcontract ICT-materiaal - aankoopcentrale Vera - goedkeuring afname.
Motivering:
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het bestek “Raamovereenkomst ICT-, Audiovisueel- en Netwerk materiaal 2021/004” voor de overheidsopdracht voor leveringen gepubliceerd in het bulletin der aanbestedingen op 18 mei 2021 onder nummer: “ BDA nummer: 2021-519277” en Europees op 18 mei 2021 onder het nummer “2021/S 098-254423”
Gelet op het gunningsverslag van Vera d.d. 1 maart 2022 en 25 mei 2022;
Overwegende dat VERA Autonoom Provinciebedrijf in 2021 een overheidsopdracht “Raamovereenkomst ICT-, Audiovisueel- en Netwerk materiaal 2021/004" heeft uitgeschreven;
Overwegende dat VERA Steunpunt e-government hierbij fungeerde als aankoopcentrale met aanvullende aankoopactiviteiten in toepassing van artikel 47, §1, alinea 2 van de wet overheidsopdrachten;
Overwegende dat de hiernavolgende instanties kunnen afnemen van deze raamovereenkomst zonder dat er een afnameplicht bestaat:
• Lokale overheden (gemeentebesturen, OCMW’s, gemeentescholen, hulpverleningszones, politiezones, culturele centra, gemeenschapscentra, bibliotheken, autonome gemeentebedrijven, intercommunales, interlokale verenigingen, VZW’s,… niet-limitatieve lijst) in de provincie Vlaams-Brabant die toegetreden zijn tot een door VERA opgericht samenwerkingsverband, hierna verder genaamd “virtuele centrumstad” of “samenwerking”.
• Leden en toekomstige leden van de interlokale vereniging IT-punt.
• VERA (Autonoom provinciebedrijf)
• Provinciebestuur Vlaams-Brabant inclusief provinciale VZW's en provinciale scholen
Overwegende dat deze aankoopcentrale fungeert als tussenpersoon door het sluiten van raamovereenkomsten die door de aanbestedende overheden kunnen worden gebruikt (artikel 47, §1, alinea 2 van de wet overheidsopdrachten);
Overwegende dat een deelnemende instantie zelf nog een overeenkomst dient af te sluiten met de gekozen leverancier;
Overwegende dat het voorwerp van deze overheidsopdracht een raamovereenkomst tegen prijslijst is;
Overwegende dat deze raamovereenkomst is opgesplitst in 3 percelen:
Perceel 1: ICT Materiaal
Dit perceel bevat: Desktop PC’s, Schermen, Laptops & Docking stations, Tablets, Smartphones en divers klein ICT materiaal
Perceel 2: Audiovisueel materiaal en diensten
Perceel 3: Netwerkmateriaal en diensten
• Netwerkapparatuur (Firewalls, Switches, Indoor & Outdoor wireless access points,…) om de hoofdinrichting van een lokaal bestuur en al hun bijlocaties met elkaar te verbinden en te voorzien van een performant lokaal netwerk.
• Analyse, bekabelingswerken, installatie, beheer, onderhoud en ondersteuning van dit netwerk.
• Monitoring en rapportering.
Overwegende dat Vera conform de bepalingen van het bestek de hiernavolgende percelen heeft toegewezen aan:
Perceel 1: ICT Materiaal - gegund aan Centralpoint België nv, Nieuwland 111/203, 3200 Aarschot;
Perceel 3: Netwerkmateriaal en diensten - gegund aan Simac NV, Arthur De Coninckstraat 5, 3070 Kortenberg;
Overwegende dat de raamovereenkomst (perceel 1 ICT-materiaal ) loopt van 17 maart 2022 tot en met 16 maart 2026;
Overwegende dat de raamovereenkomst (perceel 3 Netwerkmateriaal en diensten) loopt van 10 juni 2022 tot 9 juni 2026;
Overwegende dat het andere perceel op een later tijdstip zal worden gegund;
Overwegende dat de dienst Systeembeheer voorstelt om af te nemen van deze raamovereenkomsten omdat;
- de in de aankoopcentrale voorziene producten voldoen aan de behoeften van het bestuur;
- het bestuur zelf geen plaatsingsprocedure moet voeren.
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget 2022 en volgende jaren, GEM/24100000/0119-02 (actie 25-04-030);
Overwegende dat de uitgave voorzien is op diverse posten in het exploitatiebudget 2022 en volgende jaren;
Overwegende dat de uitgaven worden geraamd op € 200.000 inclusief btw op jaar basis op basis van vermoedelijke hoeveelheden;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1. - De gemeenteraad keurt de afname van de hiernavolgende raamovereenkomst voor levering van ict-materiaal, audiovisueel materiaal en netwerk-materiaal met VERA als aankoopcentrale voor lokale overheden in de provincie Vlaams-Brabant goed.
● Perceel 1: ict-materiaal, gegund aan de firma Centralpoint België nv - Nieuwland 111/203, 3200 Aarschot
● Perceel 3: Netwerkmateriaal en diensten, gegund aan Simac NV, Arthur De Coninckstraat 5, 3070 Kortenberg.
Art. 2. - De looptijd van het raamcontract van de opdracht in artikel 1 bedraagt 48 maanden met ingang van 17 maart 2022 voor perceel 1 en 10 juni 2022 voor perceel 3.
Art.3. - De geraamde waarde voor deze opdracht bedraagt € 200.000 inclusief btw op jaarbasis op basis van vermoedelijke hoeveelheden.
Art.4. - Elke afroep onder één van deze raamcontracten zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen.
Zitting van 27 juni 2022
Raamovereenkomst leveren en plaatsen digiborden - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
Motivering:
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget 2022, 24600000/0800-06, actie 24-02-043;
Overwegende dat in het kader van de opdracht “Raamovereenkomst leveren en plaatsen digiborden” een bestek met nr. 2022/056 werd opgesteld door de dienst Onderwijs;
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 128.400,00 excl. btw of € 155.364,00 incl. 21% btw en dat het maximale bestelbedrag € 139.950,00 excl. btw of € 169.339,50 incl. 21% btw bedraagt;
Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;
Overwegende dat het bestuur bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet beschikte over de exact benodigde hoeveelheden;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet) en artikel 43;
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 - Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2022/056 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst leveren en plaatsen digiborden”, opgesteld door de dienst Onderwijs. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 128.400,00 excl. btw of € 155.364,00 incl. 21% btw.
Art. 2. - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Zitting van 27 juni 2022
Investeringssubsidie voor kwaliteitsvolle basisvoorzieningen en inrichting van jeugdinfrastructuur: gemeentetuin Zellik.
Motivering:
Gelet op het decreet lokaal bestuur;
Gelet op de meerjarenplanning 2020-2025;
Gelet op het project van de vrijetijdssite en gemeentetuin in Zellik;
Overwegende de projectoproep 'Investeringssubsidies voor kwaliteitsvolle basisvoorzieningen en inrichtingen van jeugdinfrastructuur', die kadert in het Relanceplan Vlaamse Veerkracht;
Overwegende dat de minister van Jeugd in de periode 2021-2022 met deze oproep een impuls wil geven aan de georganiseerde vrije tijd voor kinderen en jongeren door de daartoe beschikbare publieke binnen- en buitenruimte te versterken en te verbreden;
Overwegende dat de projectoproep focust op 3 gebieden, waarvan het derde 'investeren in jeugdvriendelijke buurten en speelgebieden' is;
Overwegende dat het project van de gemeentetuin Zellik in aanmerking zou kunnen komen voor deze projectoproep, focusgebied 3;
Overwegende dat vanuit diverse gemeentediensten en het architectenbureau een dossier werd voorbereid om in te tekenen op de subsidie;
Overwegende dat lokale besturen een aanvraag kunnen indienen als zij een partnerschap aangaan met een jeugdwerkorganisatie;
Overwegende dat Chiro Zellik en Mix-Up vzw erkend zijn als lokaal jeugdwerk en reeds betrokken zijn bij het proces van de vrijetijdssite en gemeentetuin in Zellik;
Overwegende dat Groep Intro erkend is als landelijk jeugdwerk en middels de jongerenwerkers reeds betrokken is bij het proces van de vrijetijdssite en gemeentetuin in Zellik;
Overwegende dat Chiro Zellik, Mix-Up vzw en Groep Intro bereid zijn een partnerschap aan te gaan inzake de gemeentetuin in Zellik, zowel bij het proces vooraf als bij het gebruik en beheer van de site;
Overwegende dat de wederzijdse verwachtingen van het partnerschap werden opgenomen in een overeenkomst;
Overwegende dat de uiterste indiendatum voor de subsidie 15/06/2022 was;
Overwegende dat in zitting van 13/06/2022 aan het college een principiële goedkeuring werd gevraagd om voor 15/06 in te tekenen op de projectoproep;
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1: De overeenkomst 'Partnerschap gemeentetuin Zellik' met Chiro Zellik wordt goedgekeurd.
Art. 2: De overeenkomst 'Partnerschap gemeentetuin Zellik' met Mix-Up vzw wordt goedgekeurd.
Art. 3: De overeenkomst 'Partnerschap gemeentetuin Zellik' met Groep Intro wordt goedgekeurd.
Zitting van 27 juni 2022
Toekenning titel eretitel schepen.
Motivering:
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
Gelet op het gemeentelijk reglement van 2 september 2013 houdende procedure tot toekenning van de eretitel aan een schepen;
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. : Aan volgende mandataris wordt de titel 'eretitel schepen' toegekend: Rik De Baerdemaeker.
Zitting van 27 juni 2022
E.Van Keer-Meer bewegen met 10.000 stappen 2.0 en met beweegtoestellen op het openbaar domein.
Toelichting:
Op voorstel van Groen werd op de gemeenteraad van januari 2022 besloten om het charter Gezonde Gemeente te ondertekenen en werk te maken van een gezondheidsbeleid in Asse.
Eén van de gezondheidsaspecten waarrond een gemeente actief kan werken is beweging. Hoe je zo een gemeentelijk beleid rond bewegen kan vormgeven is terug te vinden op https://www.gezondleven.be/settings/gezonde-gemeente/bewegingsbeleid-in-je-gemeente. Er zijn heel wat mogelijkheden! Vanuit Groen vragen we om hier meer werk van te maken.
Graag leggen we vanuit Groen (nogmaals) twee concrete mogelijkheden op tafel:
Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen bundelen hun krachten om - over de beleidsdomeinen heen – in de periode 2021-2024 het grootste beweegproject van Vlaanderen te organiseren in jouw gemeente: 10.000 stappen 2.0. De Vlaamse Logo’s en bovenlokale consulenten van Sport Vlaanderen ondersteunen en adviseren lokale besturen bij de plaatselijke uitrol ervan. EINDDOEL? Gezondere inwoners die 10.000 stappen per dag zetten, dankzij een combinatie van toffe sensibilisering van burgers én beweegvriendelijke buurten.
Meer informatie is ook te vinden op https://10000stappen.gezondleven.be/. Je vindt er meer informatie over wat “10.000 stappen 2.0” exact is en waarom je hier als gemeente aan meedoet.
Vanuit Groen stelden we al sinds vorige legislatuur diverse malen de vraag om beweegtoestellen in Asse op openbaar domein te voorzien. Telkens werd er beloofd dat hier “het volgende jaar” budget voor zou voorzien worden. Maar ondertussen staan er nog steeds geen beweegtoestellen in Asse.
Eén concreet voorstel is om een fit-o-meter in het aangekochte stuk Kravaalbos te voorzien. Maar een fit-o-meter kan zeker ook in Kartelobos, in het Waalborrepark, Kerremanspark,… Met natuurlijke elementen kan een fit-o-meter op dergelijke locaties heel makkelijk ingebouwd worden in de omgeving.
In meer bebouwde omgevingen kan gedacht worden aan een “streetworkoutpark”. Dat kan gaan van simpele fitnesstoestellen, calesthenicsparken tot free running of ninja warrior parken. Mogelijke locaties in Asse zijn op de Asphaltcosite, aan Den Horinck, de PIVO sporthal, aan het zwembad, maar ook op diverse speel- en sportterreinen verspreid over Asse,…
Maar er kan ook aan beweegtuin toestellen voor senioren gedacht worden. Die kunnen bv in de buurt van de diverse woonzorgcentra geplaatst worden, vlakbij het ziekenhuis,…
Bij de heraanleg van straten en pleinen kan ook door het design tot meer beweging aangezet worden. Inspiratie is o.a. te vinden op: https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/zo-ontwerp-je-straten-en-plinten-die-uitdagen-tot-bewegen/.
Voorstel van beslissing:
Groen stelt aan de gemeenteraad het volgende voorstel van beslissing voor:
Bespreking:
Schepen Heyvaert
1. In het verleden stapte de gemeente Asse mee in het project “10.000 stappen” van de provincie Vlaams-Brabant (sportregio Noord-West) samen met een paar andere gemeenten. Er werden toen stappentellers uitgeleend en een online platform gecreëerd waar het aantal stappen per gemeente werd bijgehouden. Dit was een matig succes.
Nu installeren de meeste mensen een app op hun smartphone om hun aantal stappen per dag/week/maand/jaar bij te houden of er staat al een standaard gezondheidsapp op de smartphone geïnstalleerd waar naast andere “gezondheidsgegevens” ook het aantal stappen wordt bijgehouden.
Ook via verschillende websites kan je aansluiten bij groepen/gemeenten/verenigingen of individueel waar het totaal aantal stappen wordt geregistreerd.
De gemeente organiseert i.s.m. de wandelclubs WRC Manke Fiel, De Trekplosters Zellik en Pasar 2 wandelingen per maand waar we jaarlijks ± 800 deelnemers bereiken voor korte wandelingen van 5 à 6km. Ongeveer 10.000 stappen.
Er zijn ook nog de jaarlijkse wandeltochten en wekelijkse activiteiten van de wandelclubs zelf die heel veel mensen bereiken. In totaal hebben zij meer dan 500 leden.
Er wordt ook gericht promo gevoerd via alle kanalen van de gemeente voor het ontdekken van onze gemeente via de bestaande/permanent bewegwijzerde wandelingen, de trage wegen en het wandelknooppuntennetwerk van de Brabantse kouters.
Voor beweegvriendelijke buurten en de wandel/ fietsverbindingen ertussen is er de uitrol van de buitenspeelkaart en er zijn de avontuurlijke speelzone’s: Boekfos Asse, Breughelbroek Zellik, PIVO site Relegem, Speelbos Mollem, Kerremanspark Zellik, Kartelobos enz…
Ik lees op de website van gezond leven de volgende acties voor de komende 2 jaar. Ik denk dat de huidige initiatieven/acties die we ondernemen hier al sterk bij aansluiten.
2023: LOKALE BEWEEGACTIES OPZETTEN I.S.M. HET VERENIGINGSLEVEN
2024: INZETTEN OP HET STOP-PRINCIPE EN GEZONDE MOBILITEIT
2. In augustus starten de werken voor de aanleg van 7 “beweegtoestellen” op het bovenste gedeelte van het Boekfospark. Op vraag van scholen en verenigingen werd deze locatie gekozen omdat deze gemakkelijk bereikbaar is voor LO-lessen van de scholen en buitentrainingen van de sportverenigingen.
Een street work out/ Calisthenicspark is voorzien op de Asphaltcosite – hiervoor worden de definitieve plannen van het padelproject afgewacht om de beste locatie te bepalen.
Een street work out/ Calisthenicspark is opgenomen in de aanleg van de gemeentetuin te Zellik (sportcirkel).
Van 19 september tot 7 oktober 2022 wordt in het kader van de Vlaamse loopweken een obstakelparcours opgebouwd op het evenemententerrein van de Asphaltcosite. Elke Assese school basis en secundair (±4000 leerlingen) komt hier één dag met de volledige school gebruik van maken. ’s Avonds en in het weekend wordt het parcours gebruikt door verenigingen, families,….
Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden om bij alle nieuwe projecten de openbare ruimte zo beweegvriendelijk mogelijk in te richten.
Zitting van 27 juni 2022
E.Van Keer-Feestfietsbib: fietsbieb op evenementen.
Toelichting:
Ex-gemeenteraadslid Caroline Robberechts stelde op de gemeenteraad van 16 november 2020 voor om een fietsbieb op te richten in Asse. Het idee werd positief onthaald. De meerderheid had het zelf overwogen bij de opmaak van het meerjarenplan, maar voorlopig het idee opgeborgen wegens het ontbreken van een geschikte locatie.
Bij Groen Asse hebben we hierover nagedacht en we denken dat het mogelijk is om als alternatief een “feestfietsbieb”, een fietsbieb op evenementen, te organiseren.
Het idee is om op één of meerdere momenten van het jaar jaarlijks een feestfietsbieb te organiseren. Zo is er slechts kortstondig een stockage van de aangeboden fietsen nodig. Idealiter wordt het gekoppeld aan een evenement waar sowieso veel jonge gezinnen op afkomen. Autoloze zondag, jaarmarkten, kermissen,…
De gemeente zou een oproep kunnen organiseren naar de verenigingen, scholen,… met de vraag welke verenigingen, scholen,.. het zien zitten om jaarlijks een feestfietsbieb te organiseren en aan welk lokaal evenement ze dit dan zouden koppelen.
Op de dag van het evenement ofwel één of meerdere dagen voordien zouden mensen gratis of tegen een kleine vergoeding hun fiets aan de organiserende vereniging van die “fietsbieb” kunnen afleveren en/of op hun school (op voorwaarde dat de school in kwestie hieraan wil meewerken en de vereniging en/of gemeente de fietsen kan ophalen en centraliseren). Mensen die eerder een kinderfiets ontleenden via een eerdere “fietsbieb” moeten na de ontleenperiode (bv. 1 jaar) ofwel de ontleenperiode verlengen tegen een vergoeding, ofwel de fiets terugbrengen. Zo blijven de fietsen in roulatie.
Het nakijken van de fietsen en eventuele kleine herstellingen zoals banden oppompen, remmen afstellen, lichten herstellen, kunnen bv. door de vereniging zelf uitgevoerd worden, en/of er kan assistentie van Groep Intro die het Fietspunt Asse beheert, geboden worden, en/of samengewerkt worden met Syntra, die ook een opleiding tot fietshersteller heeft of er kan samengewerkt worden met Fietsersbond Asse, enz. Voor het merken van de kinderfietsen kan met de politie samengewerkt worden.
De gemeente is het best geplaatst voor de nodige communicatie, om één overkoepelend reglement op te stellen, om een registratiesysteem van elke ontlening op poten te zetten en te onderhouden, om facilitator te zijn tussen verenigingen, losse extra vrijwilligers, eventuele steun van Groep Intro, Syntra, politie,… en om waar nodig ook logistieke hulp te bieden. (Een deel van) de inkomsten van de ontleningen komen logischerwijze toe aan de gemeente als trekker van dit initiatief. Aan de helpende verenigingen zou ofwel per vrijwilliger en per uur een vrijwilligersvergoeding gegeven kunnen worden en/of een vast bedrag (zoals dat bij de jaarlijkse zwerfvuilactie gedaan wordt).
Kinderfietsen die op het evenement niet ontleent geraken, kunnen best nog tijdelijk op een terrein van (één van de leden van) de vereniging of een terrein van de gemeente gestockeerd worden en online aangeboden worden tot een uiterste datum waarna de gemeente de resterende kinderfietsen wegschenkt aan één van de vele fietsbiebs rondom Asse. Voor mensen die langskwamen maar geen geschikte fiets vonden, zou idealiter genoteerd worden wat soort kinderfiets(en) ze zoeken, zodat online achteraf nog eens een oproep naar die kinderfiets(en) kan geplaatst worden door de vereniging en/of de gemeente.
Via de recent in Asse gelanceerde UiTPAS, een initiatief dat we vanuit Groen 100% steunen, kan het ontleenbedrag voor een kinderfiets voor bepaalde doelgroepen voordeliger gemaakt worden.
Een variant zou kunnen zijn om een mobiele fietsbib op te richten. In Temse zijn ze hier vorig jaar mee van start gegaan. Daarbij worden de fietsen die niet ontleend zijn in één of meerdere containers bewaard. Met de container kan op diverse momenten in het jaar naar evenementen, scholen, wijken,… gegaan worden om mensen de kans te geven om een kinderfiets uit te lenen.
Voorstel van beslissing
Groen stelt aan de gemeenteraad het volgende voorstel van beslissing voor:
Bespreking:
Schepen Heyvaert
Zoals als antwoord op het punt op de gemeenteraad van 16/11 in 2020 geformuleerd, hebben we vanuit het Huis van het Kind een aantal werkingen die nauw aansluiten bij het concept van de fietsbib, die we hier nog kort weergeven.
De Speel-o-theek (samenwerking Dienst Jeugd), babytheek en ruilwinkel Ditjes & Datjes zijn drie duurzame werkingen waarbij focus ligt op hergebruik van spullen voor onze jongste burgers. Alle werkingen kaderen ook binnen ons kinderarmoedebeleid en gaan uit van het principe van universeel proportionalisme: de werking richt zich naar alle burgers, maar we hebben specifieke aandacht voor de kwetsbare/kansarme doelgroep. Dit door specifieke toeleiding, kansentarief UiTPAS,… (hoewel ook voor niet-kansarme gezinnen het een budgetvriendelijke werking is),…
Momenteel zetten we via deze werkingen op verschillende manieren ook reeds in op het uitlenen of verdelen van fietsen. Indien in het Huis van het kind fietsen binnengebracht worden, worden deze bijgehouden en via het ruilsysteem van Ditjes & Datjes verdeeld bij onze meest kwetsbare gezinnen.
Daarnaast hebben we ook in de speel-o-theek een (zeer) beperkt aantal fietsen die kunnen uitgeleend worden.
In Spinibo wordt ook ingezet in het aanbieden van voldoende fietsmogelijkheden, zodat kinderen die thuis niet of weinig kunnen fietsen daar de ontwikkelingskansen wel krijgen.
Belangrijk is dat de optie voor het organiseren of opzetten van een fietsbieb niet enkel werd weerhouden omwille van logistieke redenen (hoewel deze vandaag nog steeds (en nog meer dan toen) relevant zijn). Bij de werkliedencentrale is bijvoorbeeld –ook voor kortstondige opslag- eigenlijk geen plaats voor deze fietsen.
Naast het logistieke is er ook veel personeelsinzet nodig voor dit initiatief. Zowel van de mogelijke betrokken dienst als van werkliedencentrale. Het organiseren van inzameling, van naar bepaalde locaties of evenementen krijgen en ergens terugbrengen, onderhoud en herstel (of communicatie en afspraken met firma’s,…). We hebben nu ook nog geen enkel uitleensysteem of programma dat tegemoetkomt aan de eisen voor een systeem van fietsbieb. Daarnaast kruipt er ook veel tijd in communicatie en het overleg om samenwerkingen op te zetten.
Ook voor werklieden zou dit een hoge logistieke werklast betekenen voor het brengen van fietsen van en naar evenementen, van en naar herstellers,…
Daarnaast voelen wij van ouders momenteel geen grote noden voor het opzetten van zo een initiatief. Als ons aanbod uit speel-o-theek en ruilwinkel onvoldoende is, verwijzen we mensen nu door naar de fietsbibs uit aanliggende gemeenten (Merchtem, Ternat).
Raadslid Van Keer
Kan het initiatief rond ruilsysteem via Ditjes en Datjes meer in de verf gezet worden bv. in Assetablieft ...
Zitting van 27 juni 2022
E.Van Keer - Charter werftransport ondertekenen.
Toelichting:
Vanuit Groen Asse stelden we al op de gemeenteraad van 21 juni 2021 voor om het charter werftransport te ondertekenen. De burgemeester beloofde om dit te bekijken. Maar voor zover wij weten, heeft Asse dit charter nog niet ondertekent.
Heel wat gemeenten ondertekenden ondertussen wel al dit charter en gaan er actief mee aan de slag. Van de ons omringende gemeenten ondertekenden al Aalst, Dilbeek, Merchtem en Ternat het charter.
Waarom ondertekende Asse dit charter nog niet?
Meer info is te vinden op https://charterwerftransport.be/.
Uit de pers (VRT, 27/5/21): https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/27/rotselaar-bant-tijdens-piekmomenten-werfverkeer-uit-omgeving-van/
Voorstel van beslissing
Groen stelt aan de gemeenteraad het volgende voorstel van beslissing voor:
Bespreking:
Burgemeester Van Elsen
Via onze vergunningen doen wij alles wat het charter vraagt.
Wij zullen het charter dan ook ondertekenen.
Zitting van 27 juni 2022
E.Van Keer - Groepsaankoop private laadpalen.
Toelichting:
Inleiding
Een private laadpaal aanschaffen wordt makkelijker en goedkoper in Gooik, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Liedekerke, Londerzeel, Machelen, Opwijk, Ternat, Wezembeek-Oppem en Zemst. Deze tien gemeenten slaan de handen in elkaar voor een duurzame toekomst via de groepsaankoop van intercommunale Haviland.
Om de groei van duurzame mobiliteit en meerbepaald elektrisch rijden bij te houden, zijn de doelstellingen duidelijk. “Tegen 2030 zijn er minstens 150.000 extra laadpalen nodig, of minstens 20 keer zoveel als er vandaag zijn”, verklaart Hana Mertens, milieudeskundige bij intercommunale Haviland. “Met een evenredige verdeling over alle gemeenten, moeten er in Halle-Vilvoorde zo’n 9.036 laadpalen bijkomen. Dat zijn bijna 26 laadpalen per gemeente per jaar of iets meer dan 2 laadpalen per maand. Voor lokale besturen is er dus nog heel wat werk aan de winkel.”
Vragen:
Waarom stapte de gemeente Asse niet mee in bij deze groepsaankoop? Overweegt de gemeente Asse om nog in te stappen in deze groepsaankoop? Zo ja: wanneer? Zo neen: waarom niet? Zijn er nog andere acties die het gemeentebestuur overweegt om meer (semi-)publieke laadpalen in Asse te krijgen?
De gemeente Asse installeerde al een aantal laadpalen zelf op diverse plaatsen in Asse. Regelmatig worden eigenaars van elektrische wagens geconfronteerd met niet-elektrische wagens die geparkeerd staan op de parkeerplaatsen waar men kan opladen. Neemt het gemeentebestuur al extra maatregelen of zal ze die nemen om dit soort situaties in de toekomst te vermijden?
Bespreking:
Burgemeester Van Elsen
We willen de kat wat uit de boom kijken. Het is een sector die in ontwikkeling is. Wat is er op de markt voorhanden? Wat zal de prijszetting zijn?
We wensen geen directe concurrentie aan te doen aan de handelaars uit onze gemeente.
Men kan, na de huidige deadline, in een latere fase ook nog instappen.
Er is geen federaal of Vlaams kader dat voorziet in maatregelen die worden toegestaan op de openbare weg om ‘semi publieke ‘ laadpalen waarbij mogelijk langs of op de openbare weg wordt geladen aanpalend aan de woning toe te laten. Momenteel is het verboden om materialen, kabels, … op of over het voetpad en de openbare weg te plaatsen.
Maar wij steunen dit zeker.
Raadslid Van Keer
Ik hoop dat het wel opgevolgd wordt.
Vaak staan er geen electrische wagens op deze plaatsen. Wordt daar veel controle op gedaan, worden daar boetes voor uitgegeven?
Burgemeester Van Elsen
Aandacht en controle wordt verscherpt.
Raadslid Vastersavendts
Een zeer belangrijk punt, maar we moeten zeer voorzichtig zijn. Er komt een zware energiecrisis op ons af.
We mogen geen kader creëren waarbij we aan een voordelige prijs aan een groepsaankoop gaan doen waarbij we een laadpaal kunnen aanschaffen.
We gaan binnen de kortste keren moeten overstappen naar een bi-directionele laadpaal.
Als we die raamcontracten gaat maken, zou ik toch zorgen dat er een optie inzit voor een bi-directionele laadpaal.
Zitting van 27 juni 2022
C.Sillis - Overlast in Kerremanspark.
Toelichting:
Kerremanspark is samen met het gelijknamige bos een nieuwe groene long in Zellik, aan de rand van Brussel. Veel buren wonen er in een appartement en beschikken niet over een tuin(tje). Voor hen en voor vele anderen brengt deze plek extra zuurstof en rust. Dat is de bedoeling. Uiteraard dromen mensen ook van vrijheid en ontspanning, wat eveneens mogelijk is in Kerremanspark. Maar vrijheid is niet absoluut, vrijheid heeft grenzen. Om die grenzen te kennen en te respecteren is er een parkreglement. En om de vrede en vrijheid in het park te garanderen moet dit reglement nageleefd worden, waardoor we uitkomen bij een taak van de lokale politie.
Onderstaande mails (zie bijlage 1) verschaffen inzicht over de feiten en begrip voor de verontwaardiging. Iedereen kan zich perfect inbeelden dat een grote luidruchtige groep de sfeer in het park niet ten goede komt. Zeker niet als dit tot laat blijft duren en er agressie komt bij kijken.
Wie de mails leest is geneigd te denken dat de politie schrik heeft van rellen met opdringerige feestvierders en daarom niet adequaat optreedt. Maar dat kan natuurlijk niet want dan krijgen de groepen agressieve schreeuwers altijd gelijk. En als een uitzondering éénmaal kan en mag, wordt het al snel een verworven recht en volgen anderen … zoals in dit geval al ’s anderendaags. Ik durf te denken dat de groep er eens ferm zal mee gelachen hebben.
Op infoborden aan enkele van de ingangen vind je informatie over het park en ook het parkreglement (bijlage 2). Daar wordt verwezen naar de Algemene Politieverordening die ook moet gerespecteerd worden en veel ruimer is dan het parkreglement (bijlage 3).
Dé essentie van dit voorval is dat de politie er zich bij neerlegt dat het politiereglement niet hoeft nageleefd te worden. Niet door grote agressieve groepen, maar dan uiteraard ook niet door anderen. Waarbij zowel andere gebruikers als omwonenden de rust en ontspanning kunnen vergeten.
Vragen en voorstellen
1)Ik had graag de visie en het standpunt van de zone-oversten hieromtrent gekend: in hoeverre kan een officier van wacht toestemming geven om het politiereglement te overtreden?
2) Hoe zal de overheid er dan voor zorgen dat ze situaties tussen omwonenden en bezoekers die in strijd zijn met het politiereglement zonder conflicten kan handhaven?
3) Heeft de politie ondertussen maatregelen voorzien om het parkreglement én de politieverordening door iedereen te doen naleven en dergelijke scènes in de toekomst te vermijden?
4) Dit is geen alleenstaand geval binnen de politiezone. Zijn er afspraken om in elk van de 4 gemeenten op dezelfde manier op te treden tegen orde- en rustverstoorders?
5) Kan een lokale politiepatrouille dit aan? Welke zijn de mogelijkheden voor hulpvragen aan andere zones, binnen het gewest maar ook daarbuiten? En wat met de tussenkomst van een mobiele groep van de federale politie, eventueel met extra hulpmiddelen? Een eerste maal is dit waarschijnlijk indrukwekkend, maar tegelijk ook duidelijk ontradend en het helpt grenzen te stellen.
Bijlage 1
Mailbericht za 7 mei 2022 om 22:37
Beste burgemeester,
Deze mail is in de eerste plaats aan U gericht omdat U binnen het College van Burgemeester en Schepenen verantwoordelijk bent voor de veiligheid in onze gemeente.
Daarnaast heb ik alle betrokkenen rond het Kerremanspark mee in kopie gezet omdat dit geval voor mij heel zwaar weegt.
Om 18u30 vanavond kwam ik thuis na een namiddag bij de schoonouders voor Moederdag. Van zodra het portier van de auto open ging kon ik horen dat er een stevig feestje bezig was in Kerremanspark.
Uit de richting van de picknickplek kwam luide muziek en een duidelijke barbecue-geur. Ik ben toen even gaan kijken bij de picknickplek en heb meteen de politie gebeld omdat er wel heel veel volk aanwezig was met stevige muziekinstallatie en groot barbecuestel. Politie heeft het toen genoteerd en ze zouden kijken of er een patrouille kon langskomen.
Twee uur later moest ik jammer genoeg vaststellen dat de muziek nog steeds even luid stond. Daarom heb ik opnieuw naar de politie gebeld om dit nog eens te melden. Ik bel regelmatig naar de politie om problemen te melden in het Kerremanspark en het Researchpark en kon merken aan de reactie van de dispatcher tijdens dit tweede gesprek dat er iets scheelde met mijn melding, maar wist niet goed wat. Ik ben toen maar zelf afgestapt op de groep van 40 mensen (waarvan een deel duidelijk dronken) om hen te vragen hun muziek stiller te zetten. De communicatie verliep heel gebrekkig, een mondje Frans en een mondje Engels. De agressie langs hun kant doet me nu nog trillen op de benen, ik werd door een man vastgehouden aan de bovenarm terwijl hij me vroeg wat het probleem was. Ik heb hun gezegd dat ik de politie zou bellen als het niet stiller werd.
Op het ogenblik dat ik terug naar huis aan het wandelen was, kreeg ik telefoon van de politiepatrouille. De agent aan de lijn vertelde me heel droog dat de officier van wacht toestemming had gegeven aan de feestvierders om verder te doen met hun feestje -dus zowel met de muziek als met hun barbecue- tot 22u. Ik antwoordde nog dat een barbecue absoluut niet mocht in het Kerremanspark en zelfs gevaarlijk is gezien de droogte van de afgelopen weken. De agent vertelde me dat alles er veilig uitzag en dat de groep had beloofd van alles op te ruimen en te stoppen tegen 22u.
Het valt mij als buurtbewoner heel zwaar dat een officier van wacht de toestemming geeft (kan geven?) om het politie- en parkreglement te overtreden op (minstens) 3 punten, en dit aan een groep die geen enkele link heeft met onze wijk en zelfs mij, die heel stevig in mijn schoenen sta, angst aanjaagt qua dronkenschap en agressie:
● Het park is enkel toegankelijk een half uur voor zonsopgang tot een halfuur na zonsondergang.
Ik heb het even opgezocht en de zon is vandaag onder gegaan om 21u14, dus de groep moest het park sowieso verlaten om 21u44 en mag dus niet blijven tot 22 uur.
● Het is verboden andere bezoekers of dieren te verstoren.
Voor mij valt een hele avond (en vermoedelijk ook namiddag) van luide muziek zeker onder de noemer verstoren.
● Er mag geen vuur gemaakt worden in de openbare ruimte.
Het is ondertussen 22u30, de muziek en het geroep zijn nog steeds bezig. Ik heb dus net naar de noodcentrale gebeld om te vragen om opnieuw een patrouille langs te sturen.
Het mag duidelijk zijn dat toestemming geven om hier tot 22 uur te feesten niet de oplossing is voor overlast, maar net het omgekeerde effect heeft.
Ik zal hierover ook een klacht indienen bij de politie. Ik kijk zowel uit naar uw reactie als naar die van de politie en hoop dat hieruit meer respect spreekt naar de inwoners van onze wijk dan ik vanavond van de politiediensten heb mogen ervaren.
Hoogachtend,
Mailbericht van zo 8 mei 2022 18:17
Beste burgemeester,
Nog een aanvullende mail om te melden dat ook vandaag, zondag, sinds 13u30 opnieuw een hele groep aanwezig is op de picknickplek, opnieuw met barbecue en geluidsinstallatie. Ik ben zelf gaan kijken en denk dat het gaat om (deels) dezelfde groep als gisteren. Het enige verschil is dat de geluidsinstallatie vandaag gelukkig wat stiller staat, we kunnen de muziek niet tot in huis horen, maar voor de gebruikers van het Kerremanspark is het wel hoorbaar, bovendien is het vandaag zondag.
Ik heb de dispatching gebeld om 13u30 met de vraag om langs te komen en de groep aan te spreken over de regels van het park. Nadien ben ik zelf vertrokken naar een afspraak. Toen ik terugkwam om 17u30, was de groep nog steeds aanwezig met muziek (en vermoedelijk barbecue). Ik heb de dispatching zonet opnieuw gebeld en wacht af wat er gebeurt.
Nog los van de overtredingen, hebben de buurtbewoners en parkgebruikers nu dus ook 2 zonnige dagen geen gebruik kunnen maken van de picknickplek om even uit te rusten, omdat die volledig wordt opgeëist door 1 groep.
Ik wil nog eens vragen (wat ik ondertussen al doe sinds de opening van het park in 2018) om een duidelijk handhavingsbeleid voor het Kerremanspark. Recent werd er nog 2 keer ingebroken in Erik's boomgaard van Natuurpunt. En dat een sensibiliserende aanpak weinig vruchten afwerpt, blijkt dit weekend nog maar eens, met lawaai gisteren tot uiteindelijk na 23 uur en een nieuw feestje van dezelfde groep vanaf deze middag.
We hopen dat er nu actie wordt ondernomen, zodat dit probleem niet de hele zomer blijft aanslepen.
Een fijne avond gewenst,
Mailbericht van ma 9 mei 2022 om 09:55
Beste Burgemeester,
Hierbij een derde, en hopelijk laatste, mail over de problemen met de groep feestvierders in het Kerremanspark het voorbije weekend.
Ik ben deze ochtend gaan kijken op de picknickplek en trof daar 10 volle zakken (!) afval aan, zie foto's in bijlage. De groep heeft dus zijn afval opgeruimd, maar wel alles ter plaatste laten liggen. Misschien kan de politie de volgende keer dat ze toestemming geeft voor een feestje uitleggen dat het opruimen van je afval ook betekent dat je het afval moet meenemen? En dat het anders gaat om sluikstorten, nog een overtreding van het politiereglement.
Ik dring erop aan dat de gemeente de zakken vandaag nog komt halen (en zo snel mogelijk), want als alles straks opengepikt is door de vogels, dan zal het veel meer werk zijn voor de gemeentearbeiders om alles op te ruimen. (Maar misschien wil de politie wel een handje komen helpen?)
Ik dank u bij voorbaat.
Bijlage 2
Bijlage 3
PROVINCIE VLAAMS-BRABANT (asse.be)
p.1 ALGEMENE LEEFMILIEU-, BRANDPREVENTIE- EN POLITIEVERORDENING (artikels die in deze van toepassing zijn)
p.39 ALGEMENE POLITIEVERORDENING
p.60 HOOFSTUK IV – DE OPENBARE RUST
p.61 Afdeling 2. Geluidsoverlast.
Art. 78. Het is dag en nacht verboden geluid, gerucht of rumoer te veroorzaken zonder reden of zonder noodzaak als dat toe te schrijven is aan een gebrek aan vooruitzicht en voorzorg en de rust van de inwoners in het gedrang brengt. Het bewijs kan met alle mogelijke middelen geleverd worden.
Art. 79. Iedereen is verplicht zich zodanig te gedragen dat anderen niet meer
dan noodzakelijk door geluid gehinderd worden. Elk gerucht of rumoer bij dag of
bij nacht is verboden, wanneer het zonder noodzaak wordt veroorzaakt, wanneer
het te wijten is aan een gebrek aan voorzorg en wanneer het van aard is de rust
van de burgers te verstoren….
p.63 HOOFDSTUK V – DE GROENE RUIMTEN
Art. 89. In de zin van dit hoofdstuk verstaat men onder groene ruimten de openbare plantsoenen, parken, tuinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de rijbaan, die openstaan voor het verkeer van personen en in hoofdorde bestemd zijn voor wandelen of ontspanning.
Art. 90. Dit hoofdstuk is van toepassing op alle gebruikers van de groene ruimten.
Art. 91. De openingsuren van de openbare parken en tuinen worden aangeplakt op één of meerdere ingangen ervan. Indien de openingsuren ontbreken, zijn de parken en tuinen toegankelijk op eigen risico van de bezoekers van zonsondergang tot –opgang, net als bij stormweer.
De beheerder van de groene ruimte kan er indien nodig de sluiting van bevelen.
Art. 92. Niemand mag zich toegang verschaffen tot openbare parken en tuinen buiten de openingsuren of in geval van de in artikel 91, tweede lid beoogde sluiting.
Art. 93. Niemand mag in de groene ruimten overgaan tot spelen die de gebruikers kunnen hinderen of de rust van de plaats of van de bezoekers kunnen verstoren.
Art. 96. Het is verboden vuur te maken in groene ruimten, behoudens een vergunning van de burgemeester.
Bespreking:
Schepen Verbiest
In het weekend van 8 mei is er duidelijk iets misgegaan. Er is onduidelijkheid in de communicatie naar de gebruikers van het park. Vaak zijn het mensen die de taal niet machtig zijn, wat de communicatie bemoeilijkt ook voor de politiediensten.
Het politiereglement is duidelijk, maar de bedoeling is om samen te zitten met de milieudienst en VLM en te bekijken hoe we dit reglement kunnen verduidelijken, zodat de politie de handhaving kan doen en de gebruikers beter zouden weten wat de regels zijn.
Er zullen ook borden voorzien worden aan elke ingang van het park.
Burgemeester Van Elsen
Als de signalisatie en aanduiding in orde zijn, dan kan er ook gehandhaafd worden.
De mails van de persoon in kwestie, heb ik ontvangen en werden beantwoord door mij of door de diensten. In dit geval door de milieudienst.
Klachten naar politie toe, kan die persoon altijd uiten. Er zijn mogelijkheden om het comité P in te schakelen. Maar ik geloof nooit dat een officier van wacht zaken buiten het politiereglement aanmoedigt.
Raadslid Sillis
Als de lokale groep het niet aankan, kan men dan hulp bijvragen.
Burgemeester Van Elsen
We hebben 2 interventieploegen, uitgebreid in de associatie zijn dat er meer. De wachtdiensten doen we in associatieverband. Meerdere interventieploegen kunnen opgeroepen worden.
Federale politie die kunnen niet zomaar worden ingeschakeld, dat is voor andere calamiteiten.
Zitting van 27 juni 2022
G.Verdoodt-Club El Cigno - voormalig dorpscafé De Zwaan en omgeving.
Toelichting:
Meer en meer hoor ik klachten over deze privé club, cafe of zaak, moeilijk te omschrijven... Wat wel steeds terug komt is het onveiligheidsgevoel en de geluidsoverlast dat deze veroorzaakt bij de inwoners. Dit onveiligheidsgevoel en deze geluidsoverlast is hoofdzakelijk waar te nemen tijdens de ochtenduren (na 1u s’nachts) van vooral zaterdagnacht en in iets mindere mate op vrijdagnacht.
Iedereen herinnert zich het incident tijdens de nacht van 11 op 12 juli 2020 met het Kalasjnikov vuurwapen.
Vele inwoners voelen zich onveilig en klagen van geluidsoverlast.
Ik had begrepen dat men een stedebouwkundige controle zou laten doen:
● Werd er voor de opstart van de werken een stedebouwkundige toelating aangevraagd voor het uitvoeren van deze werken?
● Zijn deze werken conform met “het bijzonder plan van aanleg DE ZWAAN” stedenbouwkundige voorschriften – artikel 4 van 29/08/2005? Of zijn deze niet van toepassing?
- Graag iets meer info over dit incident a.u.b. Ik begrijp dat het onderzoek
vertrouwelijk is maar graag zou men weten dat het parket van Halle – Vilvoorde een onderzoek voert naar dit incident. De inwoners maken zich echt bezorgd.
Bespreking:
Schepen Verbiest
De aanbouw is niet conform het BPA en niet vergund.
Er is het verleden nog eens een constructie bijgeplaatst geweest, waarvoor PV is opgemaakt en werd afgebroken.
Nu is er terug opdracht gegeven om een PV op te maken, we vragen daarin het herstel van de situatie.
Burgemeester Van Elsen
Het incident waarvan sprake is door onze politiediensten gekend. Er is een PV voor opgesteld en overgemaakt aan het Parket.
Op 11/6 werden 9 zaken gecontroleerd waaronder 'Cigno Vie' door de bevoegde inspectiediensten (RSZ, RSVZ, Douane,DVZ, FAVV, FOD economie en financiën, FOD EcoSoc, RVA, FOD WASO en de Vlaamse Inspectiedienst).
Er zin vaststellingen gebeurd. Wij hebben het verslag opgevraagd en op basis daarvan zullen wij optreden.
Onze diensten rijden er regelmatig patrouilles.
Raadslid Beunckens
Herhaal nogmaals mijn vraag om daar naar een soort nul-tolerantie te gaan. Een steeds grotere groep mensen kent maar één reglement en dat is geen reglement.
De incidenten in Molenbeek stapelen zich ook op en krijgt men niet onder controle. Onze oostgrens ligt op 3 km.
Er heeft ooit iemand gezegd dat Brussel een hell hole was.
Ik zou niet graag hebben dat ze onze gemeente, beginnende bij Zellik en uitbreidend naar Asse, ook een hell hole moeten noemen.
De ongerustheid neemt ongelooflijk toe in Zellik.
Zitting van 27 juni 2022
R.De Vos- Industrie.
Toelichting:
Jaren geleden werden er gebieden buiten de kern ingericht voor industrie en KMO. Zo heeft onze gemeente o.a. in Mollem een industriezone. Deze zone is dus bestemd voor industrie en KMO activiteiten en bijgevolg hoort detailhandel daar niet thuis. Vandaag stel ik echter vast dat verschillende bedrijven rechtstreeks en ter plaatse verkopen aan particulieren en hier zelfs openlijk publiciteit voor maken .
In tegenstelling tot wat wordt voorgehouden, verrichten zij winkelactiviteiten. Wat niet in overeenstemming is met de bestemming van deze zone.
VRAAG
Wat zal het bestuur hiertegen ondernemen of is het de bedoeling om in de industriezones toch detailhandel te laten verrichten?
Bespreking:
Schepen Verbiest
Voor de industriezone van Mollem zijn er specifieke stedenbouwkundige voorschriften geregeld via het RUP ‘Afbakening kleinstedelijk gebied’ en specifiek het Deelrup ‘Regionaal bedrijventerrein Mollem en aansluitend open agrarisch gebied met landschappelijke waarde.
Volgende hoofdactiviteiten zijn toegelaten:
● Productie, opslag, beperking en verwerking van goederen
● Productie van energie
● Onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten
Kleinhandel wordt uitgesloten door de stedenbouwkundige voorschriften, echter laat het RUP wel toe complementaire diensten toe zoals kantoorruimten, handelsruimten en/of toonzalen voor zover deze gekoppeld zijn aan bedrijvigheid die gevestigd is binnen deze bestemmingszone en voor wat betreft de vloeroppervlakte ondergeschikt zijn aan de bedrijfsactiviteit.
Beperkte verkoop kan dus en voor zover dit onderschikt is aan de hoofdactiviteit van het bedrijf. Het is niet de bedoeling om louter detailhandel in de industriezone te gaan toestaan. Indien dit het geval zou zijn, dienen bedrijven op de hoogte gebracht te worden dat loutere kleinhandel niet kan volgens de voorschriften van het RUP en dienen ze zich te herlocaliseren.
Deze voorschriften zijn wel maar van toepassing sinds 28 juni 2016. Bedrijven die vóór deze datum al aanwezig waren en de nodige vergunningen hebben, kunnen hun bedrijf conform de afgeleverde vergunningen wel blijven uitbaten natuurlijk. Indien zij nieuwe vergunningen of uitbreidingen aanvragen dienen deze aanvragen conform het RUP te zijn.
Raadslid De Vos
Gaat gewoon daar waar de borden staan en ga daar binnen en vraag het. Zij zetten het op dezelfde voet.
Raadslid Vastersavendts
De middenstand werd gebruikt om naambekendheid te krijgen (merk Dyson) en nu maken zij reclame ‘koop rechtstreeks van de producent’.
Nu laten we hier toe die activiteiten te ontwikkelen, daar waar ze teren op de middenstand die het al zo moeilijk heeft.
Als we aan handhaving doen, moeten we dit hier doen met een vergrootglas.
Zitting van 27 juni 2022
D.Van Hemelrijck-Eigenkweek-NIET in Asse.
Toelichting:
Het was ‘Anders’ die met hun persbericht van 2 juli 2021 de kat de bel aanbond in verband met een mogelijke PFOS-vervuiling in de bodem van de Hopmarkt. Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws communiceerden deze ongerustheid respectievelijk op 13/07 en 14/07. In dezelfde publicaties bevestigde de schepen van Milieu, Peter Verbiest (N-VA) dat het probleem au-sérieux genomen wordt en dat de bestuursmeerderheid – zoals gevraagd door de Vlaamse Regering en opdrachthouder Karl Vrancken op 22 juni 2021 – een lijst zal opmaken van locaties met mogelijk verhoogd risico op PFOS/PFAS vervuiling. De details van deze inventarisatie werd in een persbericht op 10/08/2021 vrijgegeven en op 11/08/2021, één dag later, zouden er al door OVAM bodemstalen genomen worden in de Arsenaalstraat (voormalige brandweerkazerne). De resultaten hiervan zijn nu gekend (persbericht van 10/06/2022) en tonen aan dat er duidelijke aanwijzingen zijn op een ernstige verontreiniging met PFAS in het grondwater. Als gevolg van deze vastgestelde verontreiniging gelden er voor deze locatie, binnen een afgebakende zone van 100 meter en 500 meter, no regret-maatregelen.
Vragen:
● Hoe ernstig is ernstig ttz welke concentratie (in g/l) werden opgemeten. Vooral de concentratie van PFBA (Perfluorbutaanzuur, C3F7CO2H) schijnt belangrijk te zijn omdat dit zuur zich gemakkelijk bindt aan water en aldus snel kan migreren?
● Welke acties werden er tot nu toe genomen ivm deze no regret-maatregelen?
● In de zone van 100m zijn er woningen welke na de werken aan de Hopmarkt in hun kelder insijpelend grondwater hebben, wat gaat/kan hieraan gedaan worden?
● In principe is de eigenaar de saneringsplichtige maar wie is nu de eigenaar maw wie zal er opdraaien voor de saneringskosten?
● Welke impact heeft dit op het hopmarktproject, kan in een verontreinigde zone een verkavelingsvergunning afgeleverd worden?
● Welke verdere onderzoeken gaan er nu nog gebeuren en wat is hun eventuele tijdslijn?
Bespreking:
Schepen Verbiest
We zijn door OVAM een jaar geleden aangesproken, nav het voorval in Zwijndrecht, om de locaties in onze gemeente mee te delen.
Naar aanleiding daarvan is er een onderzoek gebeurd door bevoegde diensten en het resultaat hebben wij enkele weken terug vernomen.
Dat is de reden dat wij opnieuw in actie zijn geschoten en de bevolking rond de opgelegde parameters van de brandweersite verwittigd hebben dat men het grondwater niet mocht gebruiken.
Hoe ernstig dit is, daar kunnen wij geen deftig antwoord op geven. Het wetenschappelijk inzicht rond PFOST is nog niet 100% duidelijk. De parameters zijn ook nog niet duidelijk.
Een uitgebreider, gedetailleerder onderzoek zal moeten gebeuren en het college heeft hiervoor opdracht gegeven.
Wij volgen de maatregelen en het draaiboek van OVAM in deze.
Het insijpelend grondwater bij de buren, daar is n.a.v. van de werken of de sloop van de brandweerkazerne, een discussie over ontstaan, er is een procedure hangende bij de rechtbank. Wij wachten af wat de medische expertise zal opleveren.
De saneringsplicht is de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Rekening houdend met het verhaal van de Hopmarkt, zal de private partner moeten instaan voor het grondverzet.
Dit is een verhaal waar wij moeten wachten op de resultaten van het onderzoek.
MONDELINGE VRAGEN
Raadslid Beunckens
Het bestuur van de Wielervrienden Relegem wenst de werklieden, de politie en de gemeente te bedanken voor hun inzet om de wielerwedstrijd vlekkeloos en veilig te laten verlopen.
Raadslid Sillis
Collegeverslag 13 juni – Bijkomende bankterminal
Vraag om niet meer cash te laten betalen op het gemeentehuis
Is er advies gevraagd aan de seniorenraad en sociaal huis?
Wat is een pragmatische aanpak?
Wat is principiële goedkeuring?
Schepen De Backer
Cash betalen kan nog maar we gaan dat wel proberen te vermijden.
Adviezen werden niet gevraagd. We gaan dit pragmatisch oplossen.
De financieel directeur moet regels stellen en aantonen dat dit formeel werd afgesproken.
Raadslid Jacobs
Nieuw speelplein Krokegem
Hoe zijn de plannen tot stand gekomen?
Buurtcomité van Kobbegem wist ons te vertellen dat het plan enkele positieve punten bevat maar ze hadden heel wat fundamentele opmerkingen.
Van een participatief proces is er geen sprake. Het ontwerpplan werd voorgesteld als een voldongen feit. Kan men niet terug met het buurtcomité rond de tafel zitten?
Voorzitter Lengeler stelt voor om het punt in te dienen op de volgende raad.
Raadslid De Vos
Prijsstijging van 10% door Intradura
Op welke contractuele basis kunnen zij dit doen?
Over welke index spreken zij?
Schepen De Backer
Dit is een informatieve brief, die 10% is een richting.
Door de Raad van Bestuur werd aan de directeur van Intradura gevraagd een waarschuwingsbrief te sturen, omdat de gemeenten hun begroting moeten opmaken.
Intradura zit in een sector waar de grootste klappen vallen. Veel personeel, 50% meer kosten voor benzine.
In december wordt hierover gedebatteerd en een beslissing genomen.
Als de zakken niet in prijs verhogen, gaat de burger dit niet voelen.
Wij moeten ons meerjarenplan aanpassen en zorgen dat we een financieel stabiel beleid kunnen hebben.
Algemeen directeur
IC Haviland, moederbedrijf van Intradura, is een dienstverlenende intercommunale waarbij wij adhoc diensten afnemen.
Het grote verschil met Intradura is dat dit een opdrachthoudende intercommunale is, waarin we hier in de gemeenteraad de beslissing genomen hebben om een taak van gemeentelijk belang, zijnde de huisvuilophaling over te dragen.
De elementen die nu economisch spelen, wegen hard door bij de intercommunale.
De kosten zullen gedragen worden door de vennoten van Intradura en daar zijn wij één van.
Raadslid De Vos
Op termijn zal het toch de burger zijn waar de kosten worden aan doorgerekend.
Raadslid Vastersavendts
Wij hebben nu, in de hoogste vergadering van de gemeente, geen lap meer te vertellen en het democratisch deficit lonkt achter de hoek. Het lonkt niet meer achter de hoek, het is uit het flesje.
Je hebt hemel en aarde verzet de voorbije 10 jaar om effectief te gaan zien met welke middelen we wat deden. Gaan we belastingen verhogen of uitgaven verlagen. We hebben heel veel gedaan met efficiëntiewinsten, we hebben die oefeningen zelf gedaan in het college, in de gemeenteraad, met de begrotingen.
Nu krijgen wij simpelweg een waarschuwingsbrief dat het meer gaat kosten. Niet van hoe we de uitdaging gaan aannemen.
We hebben er geen vat meer op. Het is aan de raad van bestuur van Intradura, niet meer aan ons.
Bij de politieraad, doet de burgemeester en het politiecollege er alles aan, met een politieke verantwoordelijkheid om zo weinig mogelijk bijdragen van de gemeenten te moeten vragen.
Wij kunnen er als gemeente weinig aan doen, want het is ons opgelegd vanuit de Vlaamse regering.
Maar wees er voorzichtig mee.
Burgemeester Van Elsen
De vergelijking maken met de politie is totaal verkeerd. Wij besparen maar wij vinden geen personeel en de brandweerzone volgt nog.
Intradura probeert efficiënt te werken en diensten aan te bieden. Moesten wij dit zelf doen, moeten wij die kosten ook betalen.
De vraag van de raad van bestuur zal nog bekeken worden.
De crisis en inflatie is voor iedereen.
Raadslid Vastersavendts
Alles wat u zegt, kadert in mijn verhaal.
Bij de brandweer en politie hebben wij de vinger aan de pols en ik spreek niet over de inflatie.
Bij Intradura kan je zelfs niet meer kiezen. Men zegt gewoon het gaat u zoveel kosten. En niet elke gemeente is vertegenwoordigd in de raad van bestuur.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.