Zitting van 21 september 2020
Goedkeuring notulen 31 augustus 2020
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Feitelijk
Als bijlage, de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 augustus 2020.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. :De raad voor maatschappelijk welzijn keurt haar notulen van
31 augustus 2020 goed.
Zitting van 21 september 2020
Reglement waardebonnen consumptiebudget
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Juridisch
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 78, tweede lid, 3°.
Het ministerieel besluit van 30 juni 2020, en latere wijzigingen, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.
Feitelijk
Het OCMW Asse wenst aan elk gezinshoofd dat behoort tot een kwetsbare doelgroep, vermeld in artikel 2 van het reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie, één gemeentelijke geschenkbon t.b.v. 25 euro, één waardebon van Action ter waarde van 40 euro en één waardebon van Bristol ter waarde van 40 euro te schenken, om:
-enerzijds de koopkracht te versterken van huishoudens die omwille van de
coronacrisis een ernstig inkomensverlies leden of die reeds met een laag inkomen dienden rond te komen en zich daardoor in een specifieke
noodsituatie bevinden, en
-anderzijds lokale handelszaken en organisaties, die evenzeer door de
coronacrisis sterk zijn getroffen, te steunen.
Onder kwetsbare doelgroepen worden begrepen:
-Personen met een leefloon of gelijkgestelde steun
-Personen met een inkomen die nu reeds aanvullende maandelijkse steun
krijgen
-Personen die een bijkomende steun verkrijgen van het OCMW Asse omdat zij
door de corona-crisis getroffen werden
-Personen die een budgetbeheer volgen bij het OCMW Asse
-Personen in collectieve schuldenregeling en in begeleiding bij het OCMW Asse
-Personen die na aftrek van de vaste maandelijkse kosten een leefgeld lager
dan het leefloon overhouden en bijgevolg recht openen op een steun ihkv de
participatie en sociale activering
-Kansarme gezinnen in begeleiding bij het Huis van het Kind
(Vonk, Pamperkaarten, …)
-LOI-bewoners
De gemeentelijke waardebonnen hebben een geldigheidsduur van één jaar vanaf uitgifte. De vervaldatum wordt op de waardebon vermeld.
De waardebonnen van Action en Bristol zijn onbeperkt geldig.
De gemeentelijke waardebon kan besteed worden bij handelszaken of organisaties, die zich vooraf registreerden en ingeschreven zijn in de kruispuntbank voor ondernemingen met vestiging op het grondgebied van de gemeente.
Het OCMW acht het wenselijk een reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie goed te keuren.
Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 10 juli 2020 stelt dat ten gevolge van de indamming van de verspreiding van het coronavirus heel wat mensen geconfronteerd werden met inkomensverlies.
Er wordt vermeld dat mensen met een laag inkomen vaak niet over een sterke buffer beschikken om dit inkomensverlies op te vangen.
Daarnaast zijn er heel wat mensen die geen beroep kunnen doen op het stelsel van de tijdelijke werkloosheid waardoor zij terugvallen op een leefloon of een inkomensvervangende uitkering.
Er wordt een belangrijke toename van het aantal leefloonaanvragen gemeld en een stijging van een aantal prijzen voor onder meer consumentengoederen.
In afwachting van een indexaanpassing betekent dat volgens de Vlaamse Regering dat wie moet rondkomen van een vervangingsinkomen zoals een leefloon of inkomensvervangende uitkering het nu vaak extra moeilijk heeft en in de problemen komt om essentiële uitgaven te doen zoals uitgaven voor persoonlijke verzorging, kleding, educatief materiaal en voeding.
Vanuit de Sociale Dienst en de Dienst Welzijn werd opgemerkt dat de kansarme doelgroepen die door hen begeleid worden het moeilijk hebben om voor de start van het schooljaar en voor gezinnen zonder kinderen voor de start van de herfst/winter bepaalde essentiële aankopen te doen zoals schoolmateriaal, (winter)schoenen, winterkleding, persoonlijke verzorgingsproducten, …
Na een telling van het aantal lopende dossiers in de doelgroepen zoals eerder vermeld, vermeerderd met een inschatting van de bijkomende dossiers tot eind 2021, werd de doelgroep bepaald op 600 gezinnen (zowel alleenstaanden als gezinnen met kinderen).
Binnen deze gekozen doelgroep worden zowel de reeds gekende kansarme gezinnen als ook de nieuwe door corona getroffen gezinnen opgenomen.
Gezien het beschikbaar budget van de Vlaamse subsidie als consumptiebudget voor kwetsbare gezinnen (64 450,82 euro) en vanuit de gesignaleerde noden werd geopteerd de doelgroep niet meer uit te breiden om zodanig een redelijk budget aan waardebonnen per gezin te kunnen aanbieden.
Bijgevolg werd ook geopteerd om voor deze doelgroep 80 euro van het budget te besteden aan waardebonnen, uit te geven bij twee budgetvriendelijke winkels waar zij met het beschikbaar budget de eerder vermelde noodzakelijke goederen kunnen aankopen.
Daarnaast worden ook de kleinere lokale handelaars niet vergeten en kan ook 25 euro bij hen besteed worden tot eind 2021.
Vanuit de Sociale Dienst en de Dienst Welzijn van het OCMW Asse wordt het, rekening houdende met de doelgroep, wenselijk geacht de bonnen in persoonlijk contact te overhandigen met begeleiding omtrent waar deze kunnen besteed worden in functie van de persoonlijke noden van het betrokken gezin.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. :Het punt wordt verdaagd en besproken in de werkgroep.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.