Gemeente Asse

Zitting van 22 februari 2021

Van 23:20 tot 23:45

 

Aanwezig:

Johan De Rop, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce en Emiel Saerens, schepenen;

Edwin Fabri, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens, Laura Casagrande en Cecile Sillis, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Jan De Backer, Schepen;

 

Raadslid Niel Delgouffe verlaat de vergadering vanaf punt O.P.3

Raadslid Niel Delgouffe vervoegt de vergadering vanaf punt O.T.1

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 22 februari 2021

 

Goedkeuring notulen 18 januari 2021

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Feitelijk

 

Als bijlage, de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 januari 2021.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. : De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van

 18 januari 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 22/04/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 22 februari 2021

 

Vervanging lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

Artikel 105 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feitelijk

 

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 januari 2021 houdende kennisname van het ontslag van mevrouw Laura Casagrande als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

De opvolger wordt aangeduid in de raad van 22 februari 2021.

 

Bart Boulpaep, wonende Mazier 7 te 1730 Asse met rijksregisternummer 74041434541, is de opvolger.

 

Zijn geloofsbrieven worden voorgelegd.

 

Bart Boulpaep, wordt opgeroepen om de volgende eed af te leggen in handen van de voorzitter: Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 - De geloofsbrieven van Bart Boulpaep, wonende Mazier 7 te 1730 Asse met rijksregisternummer 74041434541, worden goedgekeurd door de OCMW raad.

 

Art. 2 - De OCMW raad neemt akte van de eedaflegging op 22 februari 2021 van Bart Boulpaep in handen van de voorzitter van de OCMW raad.

 

Art. 3 - Van deze eedaflegging wordt een proces-verbaal opgemaakt en overgemaakt aan de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Publicatiedatum: 22/04/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 22 februari 2021

 

Toepassing VIA 6-akkoord koopkrachtmaatregelen publieke sector: eenmalige verhoging eindejaarstoelage 2020

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid op de artikelen 40 en 41.

 

Gelet op het VIA6-voorakkoord van 24 november 2020 dat voor de private en publieke socialprofitsectoren werd afgesloten.

 

Gelet op het VIA6-akkoord met koopkrachtmaatregelen voor de publieke sector dat de sociale partners en de Vlaamse regering op 22 december 2020 bereikt hebben, en waarover onderhandeld werd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 23 december 2020.

 

Feitelijk

 

Gelet op het toepassingsgebied van dit VIA6-akkoord, met name voor wat de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 betreft.

 

Gelet op het feit dat de verhoging van de eindejaarstoelage voor het zorgpersoneel geldt voor al het personeel dat in de DMFA-aangifte een VIA-deelcode heeft toegewezen gekregen, met uitzondering van de deelcodes 102 (dienstencheques) en 500-512 (socio-culturele sector).

 

Gelet op het feit dat het al dan niet toekennen van een VIA-deelcode op zich geen element is om te besluiten dat iemand wel of geen recht heeft op de koopkrachtmaatregelen en op de verhoging van de eindejaarstoelage in het bijzonder, maar dat het eerder een administratieve bevestiging is dat het om VIA-personeel gaat.

 

Gelet op het feit dat in voorkomend geval een rechtzetting van de juiste VIA-deelcode noodzakelijk is, omdat de omvang van de subsidies van de Vlaamse overheid ervan afhangt en ook de verdere verdeling van deze subsidies aan elk individueel bestuur.

 

Gelet op het feit dat het criterium om de afweging (wel of niet-VIA-personeelslid) te maken, kan zijn om te kijken naar de hoofdactiviteit: wie voor het grootste deel van zijn tijd de ondersteuning doet van VIA-diensten, kan ook als VIA-personeelslid beschouwd worden.

 

Gelet op het akkoord bereikt in het comité C1.

 

Gelet op de VIA-financiering die hiertegenover staat.

 

Gelet op de informatie op de webpagina van het Agentschap van het Binnenlands Bestuur met betrekking tot de hoogte van het vast bedrag van de eindejaarstoelage van het jaar 2020, die 1.288,43 euro bedraagt.

 

Overwegende dat de coronacrisis heeft aangetoond dat het billijk is dat de personeelsleden in de VIA-zorgsectoren die onder het toepassingsgebied van het VIA6-akkoord ressorteren, een onmiddellijke koopkrachtverhoging ontvangen in de vorm van een verhoging van de eindejaarstoelage met betrekking tot het jaar 2020.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Artikel 1

Deze beslissing is van toepassing op volgende personeelsleden tewerkgesteld in het woonzorgcentrum, het centrum voor ambulante revalidatie, het dagverzorgingscentrum, thuiszorg (gezinszorg en aanvullende thuiszorg), gezins- en groepsopvang baby en peuters (dienst voor onthaalouders), gezinsondersteuning, de dienst begeleiding voor- en naschools toezicht en Spinibo.

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn verhoogt de eindejaarstoelage van het jaar 2020, rekening houdend met de prestatiebreuk van het personeelslid, als volgt:

Voor personeel dat al van een attractiviteitspremie geniet:

- een verhoging van het forfaitair gedeelte tot 1.288,43 euro

- een verhoging van het variabel gedeelte tot 3,6% van het jaarsalaris.

Voor het overige personeel van de lokale besturen dat onder het toepassingsgebied van onderhavig akkoord valt:

-een verhoging van het variabel gedeelte tot 3,6% van het jaarsalaris.

De verhogingen mogen in het totaal nooit leiden tot een eindejaarstoelage die hoger is dan een twaalfde van het jaarsalaris.

 

Artikel 3

De algemeen directeur neemt de nodige maatregelen opdat de personeelsleden bedoeld in artikel 1 het verschil, met name de verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020, ontvangen.

 

Publicatiedatum: 22/04/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 22 februari 2021

 

C.Sillis-Menstruatieprodukten

 

 

Toelichting:

Caritas Vlaanderen publiceerde in het najaar van 2019 een rapport ‘Dubbel taboe: menstruatie-armoede in Vlaanderen.’ De titel verwijst naar twee moeilijk bespreekbare thema’s, nl. een vrouw die maandelijks menstrueert en leven in armoede.

 

2.608 Vlaamse meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar namen deel. De conclusies zijn heel duidelijk: menstruatie-armoede komt niet enkel voor in derdewereldlanden en is absoluut geen randfenomeen in Vlaanderen. Het komt voor bij vrouwen die niet de middelen hebben om menstruatieproducten –  toch wel een basisproduct - te kunnen kopen.

 

- 12 % van de deelneemsters geeft aan weleens niet genoeg geld te hebben gehad om de nodige maandverbanden of tampons te kopen. Bij meisjes en jonge vrouwen die leven in armoede loopt dit zelfs op tot 45 procent.

- 5% van de meisjes bleef al eens weg van school omdat ze geen geld had om menstruatieproducten te kopen. Bij jonge meisjes die leven in een gezin in armoede miste 15% al eens school om dezelfde reden.

- Ongeveer 11% leende al eens menstruatieproducten omdat ze er zelf geen geld voor had.

- Ongeveer 4% van de ondervraagden past vrijetijdsplannen aan omdat ze geen financiële middelen hebben om menstruatieproducten te kopen.

- Een aantal meisjes neemt de pil gewoon door omdat dit goedkoper is dan menstruatieproducten.

 

De mentale impact van het niet kunnen aankopen van menstruatieproducten is groot. Het zorgt voor stress, schaamte en angst voor lekken en dat voor sommige meisjes elke maand opnieuw.

 

Uiteraard is het probleem niet nieuw: het is gekend en men wil er wel iets aan doen. Recent heeft de federale overheid de BTW verlaagd van 21 naar 6%. In Schotland worden menstruatieproducten sinds eind vorig jaar gratis aangeboden in apotheken, buurthuizen en jeugdhuizen.

 

De resultaten van het onderzoek van Caritas Vlaanderen tonen aan dat het probleem van menstruatie-armoede zich ook bij ons voordoet. Om dit probleem aan te pakken zijn initiatieven nodig op verschillende beleidsniveaus. Maar volgens de Groen-fractie kunnen wij ook als lokaal bestuur bijdragen tot het bestrijden van de problemen die samenhangen met dit fenomeen.

 

Vragen en voorstellen

 

1. Zijn er binnen het Assese OCMW al acties ondernomen om het ontberen van menstruatieproducten bij jonge vrouwen-in-armoede te voorkomen? Met welk resultaat?

 

2. De Groen-fractie heeft over een aantal mogelijke oplossingen nagedacht, specifiek voor onze gemeente. Is het vast bureau bereid volgende mogelijkheden te verkennen:

a. tampons en maandverband verstrekken in pakketten die bedeeld worden via het OCMW.

b. zorgen dat in openbare gelegenheden in onze gemeente menstruatieproducten gratis beschikbaar zijn: zoals jeugdlokalen, scholen, bibliotheek, gemeentehuis, sociaal huis, gemeentelijke zalen, cultuurcentra, …

c. eenmalig gratis een set herbruikbare maandverbanden of een menstruatiecup aanbieden aan vrouwen die hier gebruik van willen maken.

 

3. Is het vast bureau bereid om verdere oplossingsrichtingen te onderzoeken samen met de scholen en lokale organisaties die binnen onze gemeente werken rond armoede? Dit met speciale aandacht om de drempel voor de hulpvraag zo laag mogelijk te houden.

 

Bespreking:

 

Emiel Saerens

 

Gezien de focus van dit rapport van Caritas Vlaanderen, zijnde: meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar, kan dit opgenomen worden binnen de werking van het Huis van het Kind en het kinderarmoedebestrijdingsbeleid, waar momenteel volop rond gewerkt wordt.

 

Het is evenwel belangrijk om eerst diverse pistes en mogelijkheden te onderzoeken, opdat er geen overlappingen zijn met andere initiatieven en een werkbaar voorstel kan getoetst worden aan de realiteit:

 

A. Inspraak en participatie via de verschillende overlegkanalen van het Huis van het Kind: 

1. Binnen de klankbordgroep van het Huis van het Kind. Hierin zitten de nodige partners om dit te bekijken: Kind & Gezin, scholen, CLB, CAW-JAC, jeugddienst, mutualiteiten, jeugdhulp, … kortom elke organisatie die in Asse met kinderen en jongeren werkt.

2. Binnen de eerstelijnszone AMALO: het thema kan hier besproken worden met alle welzijns- en gezondheidsdiensten.

In het kader van het project Geïntegreerd Breed Onthaal of GBO en kinderarmoede wordt er nu al een project uitgewerkt met het CAW, de sociale diensten van de mutualiteiten en de OCMW’s van ELZ AMALO. (vast bureau van 8/2/2021)

Hierbij wordt aandacht gegeven aan

    a) realisatie van toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening en

    b) het tegengaan van onderbescherming.

Momenteel richt dit project zich op huisbezoeken bij gezinnen met een pasgeboren baby, en wil men voor deze gezinnen alle rechten verkennen en deze in orde brengen (= uitputten basisrechten).

Overkoepelend wordt er bekeken om de huidige sociale kaart duidelijker te krijgen, alle rechten van alle doelgroepen (en dus ook breder dan gezinnen met pasgeboren baby) duidelijker te krijgen, …

Het recht op menstruatieproducten zou hierin kunnen opgenomen worden.

Daarnaast zouden we ook alle “onthaalpunten” bij de basispartners (zijnde: punten waar je alle basisinformatie over je rechten kan krijgen of waar men je kan verder helpen met bepaalde vragen) kunnen bekijken als plaatsen waar je menstruatieproducten kan verkrijgen. Dit om de laagdrempeligheid van deze dienstverlening te kunnen garanderen.

3. Binnen de werkgroep kinderarmoede, waarbinnen het de bedoeling is om tot een sterker gestructureerd kinderarmoedebestrijdingsbeleid te komen.

 

Het ter beschikking stellen van menstruatiemateriaal vraagt ook dat de doelgroep informatie kan bekomen over de wijze van gebruik. Hier dient ook rekening gehouden te worden met culturele gebruiken en normenpatronen.

 

B.  Hoe één en ander concretiseren:

      1.   Onderzoek van het marktaanbod: wat is er van menstruatiemateriaal voorhanden.

      2.   Duidelijk omschrijving van de doelgroep: over welke personen en hoeveel personen gaat het.

      3.   Welk is de uiteindelijke kostprijs en met welke middelen zal dit project gefinancierd worden. 

 

Het Huis van het Kind zal deze vragen dus meenemen voor verder onderzoek.

 

Niel Delgouffe

 

Er dient geageerd te worden op het juiste niveau. Wouter Beke heeft in november 2020 gezegd dat hij de complexe problematiek gaat aanpakken. Zorg situeert zich op het Vlaamse niveau.

Op federaal niveau werd 200 000 euro vrijgemaakt waarvan 100 000 naar de Vlaamse vrouwenraad ging en 100 000 naar de Franstalige tegenhanger.

 

Het betreft een complexe materie die gekoppeld is aan verschillende problematieken waarbij eerst de situatie onderzocht moet worden. Dan kan men van kleinschalige naar grootschalige projecten gaan met de nodige aandacht voor duurzaamheid.

Het is aangewezen de juiste instanties hun werk te laten doen en hun advies af te wachten om dan de problemen globaal aan te pakken.

Zomaar pakketten gaan uitdelen kan niet de bedoeling zijn.

 

Emiel Saerens

 

We gaan niet zomaar pakketten beginnen uitdelen. We brengen eerst alles in kaart, kijken naar wat voor wie en op welke manier.

Aan de hand van het advies van hogerhand zullen we samen met de betrokken actoren een analyse maken om te komen tot een concrete aanpak.

 

Cecile Sillis

 

Er is vanuit het OCMW tot nog toe geen aandacht geweest voor de problematiek dus alles is winst.

 

Emiel Saerens

 

Het is niet zo dat er niets gebeurd is tot nu toe maar het probleem wordt niet afzonderlijk bekeken. Wij zullen het behandelen in het kader van een algemeen pakket.

 

 

Publicatiedatum: 22/04/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.