Gemeente Asse

Zitting van 20 september 2021

Van 21:15 tot 21:45

 

Aanwezig:

Johan De Rop, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Joris Van Den Cruijce en Emiel Saerens, schepenen;

Edwin Fabri, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens en Cecile Sillis, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Geert Heyvaert, Schepen;

Kristof Gaublomme en Laura Casagrande, Raadsleden;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 20 september 2021

 

Goedkeuring notulen 30 augustus 2021.

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Feitelijk

 

Als bijlage, de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 augustus 2021.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. : De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van

 30 augustus 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 20 september 2021

 

Tussentijdse rapportering eerste semester 2021

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

Titel 4: de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en OCMW van het decreet over het lokaal bestuur, d.d. 22 december 2017.

 

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids-en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC).

 

Het ministrieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids-en beheerscclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC).

 

De minimale inhoud van de opvolgingsrapportering is bepaald in artikel 29 BVR BBC en artikel 5 MB BBC:

 Een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

 Een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (minstens schema J1 en schema T2 volgens art.5 MB BBC)

 In voorkomend geval, de wijziging van de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan

 In voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

 

We onthouden vooral dat bij de gemeente 44,28 % van de exploitatie-uitgaven werden gerealiseerd (tegenover 22,46 % van de exploitatie-ontvangsten).

 

Op het einde van het tweede kwartaal waren er ruim 5,1 miljoen euro investeringen gerealiseerd.

 

Bij het OCMW werd 48,4 % van de exploitatie-uitgaven gerealiseerd (tegenover 43,6 % van de exploitatie-ontvangsten).

 

Besluit:

 

Enig art. : De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de tussentijdse rapportering BBC 2021, als bijlage.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 20 september 2021

 

Kosteloze overdracht deel perceel Asse VII, A 20– Den Breker

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

De omzendbrief van 3 mei 2019 betreffende transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

 

Feitelijk

Als gevolg van de sluiting van een aantal spoorwegoverwegen en de aanleg van een fietspad tussen Zitter/Spoorwegbaan en Brusselsesteenweg dient er een alternatieve ontsluiting voor het landbouwverkeer te worden voorzien via Bekkerzeel.

 

Het globale rooilijn– en onteigeningsplan werd door de gemeenteraad in zitting van 22 oktober 2018 definitief goedgekeurd.

 

Er dienen hiervoor 52 stroken grond verworven te worden.

Eén van deze stroken, namelijk 48, is eigendom van het OCMW-Asse.

Het perceel is gelegen Asse VII, Bekkerzeel, sectie A nr. 20.

Het in te nemen gedeelte heeft een oppervlakte van 4a 40ca 60dma.

 

Het perceel is verpacht aan de heer De Neef André, Breukeleer 19 te 1730 Bekkerzeel.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. : OCMW-Asse draagt een deel van de eigendom van het perceel Asse VII, A 20 voor een oppervlakte van 4a 40ca 60dma (cf. plan) kosteloos over aan de gemeente.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 20 september 2021

 

C.Sillis-Asse dient bij de Vlaamse regering een project in voor het recupereren en herverdelen van voedseloverschotten door het OCMW.

 

 

Toelichting:

In de herfst van 2014 verscheen een nieuwsbericht van de VVSG: OCMW’s die dit wensen, kunnen voor hun cliënten gratis verse groenten en fruit ophalen bij een aantal groenten- en fruitveilingen. Per persoon kan 150 kg per persoon per jaar worden opgehaald, 25 kg meer dan voordien. Deze maatregel is een gevolg van het overaanbod aan groenten en fruit, nu nog versterkt door de ‘Rusland-crisis’. De OCMW’s zijn nooit groot voorstander geweest van het louter uitdelen van voedsel aan hun cliënten omdat dit weinig emancipatorisch is. Maar het feit dat het nu gaat over verse groenten en fruit maakt gezonde voeding bespreekbaar en leidt ook tot een gezondere levensstijl, een belangrijke meerwaarde in een integrale aanpak van armoede. Veilingen waar men terecht kan zijn: Belgische Fruitveiling in St-Truiden, Limburgse Tuinbouwveiling (LTV) in Herk-de-Stad, BelOrta in Sint- Katelijne-Waver, Reo Veiling in Roeselare en de Veiling Hoogstraten in Hoogstraten. Er is een vergoeding voor transportkosten en meerdere OCMW’s kunnen ook samenwerken om goederen op te halen. OCMW’s die nog geen toegangspas hebben, vragen die aan bij het Agentschap voor Landbouw en Visserij.

VVSG/nieuwsbericht van 15 september 2014

 

Op de RMW van 22 oktober 2014 werd hieromtrent een punt goedgekeurd: op verzoek van Groen zal het OCMW-Asse de haalbaarheid van dit aanbod onderzoeken en een antwoord geven aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

Op de RMW van 25 februari 2015 heb ik gevraagd naar een stand van zaken in verband met het onderzoek naar de haalbaarheid om gratis groenten en fruit op te halen in de veiling en winkels en te bezorgen aan de klanten van het OCMW. Besluit: het voorstel werd onhaalbaar en onbetaalbaar geacht voor de gemeente Asse.

 

7 jaar later is de Russische peren-boycot nog steeds van kracht en hebben de klanten van OCMW-Asse nog steeds geen toegang tot gratis of goedkope verse groenten en fruit. De voedseloverschotten zijn wel herhaaldelijk in het nieuws gekomen en daardoor ook de gevoeligheid voor de verspilling ervan.

 

Enkele vaststellingen:

-1/3 van het voedsel dat geteeld wort voor menselijke consumptie wordt uiteindelijk niet opgegeten;

-recuperatie van voedseloverschotten is goed voor de klimaatdoelstellingen gezien per 100 ton voedseloverschotten 256 ton CO2 wordt bespaard;

- voedseloverschotten die terechtkomen bij mensen in armoede zijn een belangrijke factor in de armoedebestrijding;

- meer verse groenten- en fruit betekenen een gezondheidswinst: verse groenten en fruit = gezonde voeding.

 

Ondertussen is Vlaanderen op zoek naar projecten met voedseloverschotten die mensen in armoede helpen: de Vlaamse regering gaat 2,8 miljoen euro uittrekken om ervoor te zorgen dat overschotten uit onder meer de handel, de horeca en veilingen via verdeelkanalen terechtkomen bij mensen in armoede. Dat maakte Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke, bekend tijdens een bezoek aan een voedseldistributieplatform in Antwerpen (zie bijlage).

In Vlaanderen zijn momenteel elf zgn. sociale voedseldistributieplatformen actief, gebundeld onder de koepel Foodsavers. Ze bieden betaalbare, kwaliteitsvolle voedingsproducten aan maatschappelijk kwetsbare personen en ondersteunen ook bestaande actoren zoals socioculturele en sociale diensten, voedselbanken en vrijwilligersinitiatieven die deze producten verstrekken. Sinds 2018 investeert de Vlaamse regering per provincie 50.000 euro per jaar in die distributieplatformen. Via een nieuwe projectoproep wil de regering nu zorgen voor een aanbod in heel Vlaanderen. Vzw's, sociale ondernemingen en lokale besturen kunnen tot 30 september een projectaanvraag indienen voor ondersteuning.

Gezien momenteel in Vlaams-Brabant maar 1 sociaal voedseldistributieplatform actief is, nl. in Leuven, is er ruimte voor een 2de aan de andere kant van Brussel.

 

Onze vraag is simpel, ten minste indien het antwoord “ja” is:

heeft OCMW-Asse, eventueel samen met andere partners een projectaanvraag ingediend? Met een OCMW-voorzitter-arts die de zorg voor het jonge kind prioritair stelt in zijn beleid lijkt dit mij nu wel haalbaar.

 

Maar misschien is het antwoord “neen” en ik begrijp dat het kort dag is, maar deze opportuniteit is niet nieuw, er is in het verleden al over nagedacht. Bovendien beschikt Asse over tal van bronnen van voedseloverschotten die kunnen aangesproken worden: 2 wekelijkse markten, filialen van de meeste supermarktketens, de hoofdzetel van 1 ervan, een aantal kleinere voedingswinkels, een afdeling van Belorta, de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België, boeren met overschotten, eetgelegenheden, refters van bedrijven, invoerders van droge producten zoals noten … iedereen heeft beslist af en toe stock die de houdbaarheidsdatum nadert. Het zou doodjammer zijn deze kans niet te benutten, eventueel samen met sociale partners of buurgemeenten. Gezien de Vlaamse regering het aanbod van sociale distributieplatformen nu wil uitbreiden tot heel Vlaanderen, lijkt ook een project in een middelgrote gemeente in de noordwestrand van Brussel noodzakelijk.

 

Voorstel

 

Indien dit nog niet gebeurd, is dient het gemeentebestuur alsnog vóòr 30 september - een aanvraag in voor ondersteuning van een project voor het recupereren en herverdelen van voedseloverschotten aan mensen in armoede door het OCMW-Asse; eventueel in samenwerking met sociale partners en buurgemeenten.

 

Bespreking:

 

Emiel Saerens

 

In het verleden werd dezelfde vraag gesteld en tijdens de rmw van 25 februari 2015 uitgebreid besproken. Wij hadden toen niet de mogelijkheden om dit te realiseren.

 

De tijden zijn wel veranderd maar niet altijd in de goede zin. Onze diensten worden overstelpt met talrijke problematieken van mensen in moeilijkheden niet in het minst als gevolg van de coronacrisis.

 

Wij hebben nu alle mogelijkheden opnieuw onderzocht en zijn op meerdere problemen gestuit.

- Wij hebben geen gebouw met aangepaste opslagruimte(s) voor vb. sociale kruidenier.

-Wij hebben geen personeel dat enerzijds kan instaan voor de begeleiding van tewerkgestelden in het kader van artikel 60 §7, vrijwilligers ... en anderzijds de administratieve afwikkeling kan doen.

-Wij kunnen niet instaan voor voedselophaling en wat met bederfbare goederen?

-Voedselbedeling moet gevarieerd zijn, groenten en fruit zijn een basis maar niet toereikend. Wij kunnen nooit een voldoende gevarieerd gamma aanbieden.

-De meeste subsidies zijn beperkt in tijd en daarna (cf. de wortel en de ezel)?

-Wij steunen behoeftigen met voedselbonnen. Hiermee kan een cliënt kopen wat hij of zij wil maar uitsluitend voedingswaren.

 

Daarom kunnen wij niet anders dan bij ons standpunt blijven dat wij niet kunnen ingaan op het voorstel.

Indien een vrijwilligersorganisatie een initiatief ter zake wil nemen, kunnen zij eventueel ondersteuning van het OCMW krijgen.

 

Cecile Sillis

 

Ik ben ontgoocheld en had gedacht dat er kon begonnen worden zoals met Ditjes en datjes.

 

Mondelinge vragen

 

Gilbert Verdoodt

 

Er is nog steeds een probleem met In en out in Zellik. De openingsuren staan nog aangegeven en er worden goederen afgezet.

 

Yoeri Vastersavendts

 

Kunnen wij de cijfers krijgen van het LAC electriciteit en het LAC water?

 

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.