Zitting van 20 maart 2024
Goedkeuring notulen 19 februari 2024
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Feitelijk
Als bijlage, de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 februari 2024.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. :
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van 19 februari 2024 goed.
Zitting van 20 maart 2024
Toetreding tot aankoopcentrale van IGEMO betreffende de groepsaankoop "duurzame voertuigen" - goedkeuring
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Juridisch
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het vast bureau.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 november 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Feitelijk
Het OCMW wenst haar wagenpark verder te verduurzamen.
Door voertuigen gaandeweg te vervangen door voertuigen, aangedreven door CNG en elektriciteit, kunnen kosten bespaard worden en kunnen de gemeentelijke milieudoelstellingen behaald worden.
In 2024 zal zeker al een bestelwagen vervangen moeten worden.
IGEMO heeft een groepsaankoop aangaande “duurzame voertuigen” georganiseerd. Deze opdracht heeft als voorwerp “Sluiten van een raamovereenkomst tot aankoop duurzame voertuigen - GUBES2100005”, voor een periode van 48 maanden.
De opdracht is onderverdeeld in de volgende percelen:
Perceel 1: Personenwagens
22 subpercelen
Perceel 2: Lichte vrachtwagens ≤ 3,5t
13 subpercelen
Perceel 3: Lichte vrachtwagens > 3,5t ≤ 12t
10 subpercelen
Perceel 4 Zware > 12t en speciale voertuigen (minicompetitie)
7 subpercelen
IGEMO treedt voor diverse lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten.
Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Op 28 januari 2022 heeft de raad van bestuur van IGEMO de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop gegund aan diverse partijen in functie van de percelen.
Het volledige gunningsverslag is voor inzage op de website www.gestroomd.be onder juridische info.
De opdracht werd gesloten op 19 april 2022 met een looptijd van 48 maanden (tot 18 april 2026).
Het OCMW is opgenomen als entiteit die kan afnemen van de raamovereenkomst.
Voorstel:
- toetreden tot de aankoopcentrale van IGEMO aangaande de groepsaankoop “duurzame voertuigen”.
- het vast bureau mandateren om bestellingen te plaatsen in het kader van de groepsaankoop “duurzame voertuigen”(ongeacht het bedrag).
- elke afroep binnen deze raamovereenkomst voor goedkeuring voorleggen aan het vast bureau.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1.-:
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de toetreding van het OCMW tot de aankoopcentrale van IGEMO binnen de raamovereenkomst groepsaankoop "duurzame voertuigen".
Art. 2.-:
Het vast bureau wordt gemandateerd om bestellingen (ongeacht het bedrag) te plaatsen in het kader van de groepsaankoop “duurzame voertuigen”.
Art. 3.-:
Elke afroep onder dit raamcontract zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het vast bureau.
Zitting van 20 maart 2024
Geïntegreerd Breed Onthaal eerstelijnszone AMALO - samenwerkingsovereenkomst Welzijnskoepel.
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Feitelijk
Binnen de eerstelijnszone AMALO zetten we, samen met de partners van het CAW & de sociale diensten van de mutualiteiten in op het GBO-project (Geïntegreerd Breed Onthaal).
Het GBO zorgt ervoor dat mensen zonder omwegen bij de juiste hulp belanden.
Het GBO wil iets doen aan onderbescherming en nauw aansluiten bij de vragen en noden van mensen. Het project is gericht op twee belangrijke doelstellingen:
● 1. het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening
● 2. het tegengaan van onderbescherming
Een belangrijke subsidievoorwaarde binnen het project, en uiteraard een belangrijk kernbegrip is gebruikersparticipatie. Dit zowel in het ontwikkelen, implementeren, evalueren en eventueel bijsturen van het samenwerkingsverband GBO. Daarnaast ook participatie van de gebruiker in het eigen hulpverleningstraject.
Met de partners van het GBO van de Eerstelijnszone AMALO werd op 14 januari 2020 een GBO-project ingediend bij de Vlaamse Overheid voor 2020-2025, het werd goedgekeurd op 26 mei 2020.
Gedurende de periode van het project wordt jaarlijks een subsidie ontvangen door Asse (als penhouder) van 25.000 euro.
Bij deze projectaanvraag werd gekozen voor een focus op de doelgroep van kwetsbare gezinnen met jonge kinderen, het coördineren hiervan lag bij Huis van het Kind Asse.
Van 2020 tot 2023 werd besloten om, naast coördinatie en opstart van het project en nauwere samenwerking met alle partners, sterk in te zetten op de uitrol en integratie van de outreachende werking VISIT in de 5 gemeenten, waarbij jaarlijks een personeelsbudget van 10 000 euro voorzien werd voor de taken die hierbij kwamen kijken.
Intussen loopt het project in de 5 gemeenten.
Daarnaast wordt het takenpakket binnen het GBO steeds breder.
Er wordt naar de GBO’s gekeken voor een aanmeldings- en doorverwijzingsprocedure voor alle kwetsbare doelgroepen (niet meer de focus op één doelgroep, zoals ten tijde van onze aanvraag), er is een verplichte samenwerking met VDAB in kader van Gespecialiseerde Trajectbegeleiding van moeilijk toeleidbaren naar de arbeidsmarkt,…
Daarom is de coördinatie vanuit Huis van het Kind niet langer het meest ideale scenario.
Aangezien geen enkele andere partner uit de samenwerking de coördinerende rol op zich kon nemen, en aangezien de Welzijnskoepel West-Brabant al medewerkers heeft die GBO-projecten coördineren, werd bevraagd op zij deze rol op zich kunnen nemen.
Op die manier hebben we een neutrale partner die alle lokale besturen, CAW en sociale diensten van de mutualiteiten kan ondersteunen.
Daarnaast heeft de welzijnskoepel al veel expertise opgebouwd in kader van GBO en hebben zij heel wat tools ter beschikking die kunnen ingezet worden in onze ELZ. Zowel naar inhoudelijke werking, samenwerking, netwerking, …
Daarom wordt voorgesteld om vanuit GBO AMALO een samenwerkingsovereenkomst (als bijlage) aan te gaan met de welzijnskoepel, voor 1/5 VTE.
Door het wegvallen van de personeelskosten die verbonden waren aan de opstart van de VISITwerking, houdt dit geen extra kosten in, maar is het een verschuiving van deze middelen.
De subsidies blijven toereikend om de volledige werking GBO te garanderen.
Het positief advies van het vast bureau in zitting van 11 maart 2024.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. :
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst, als bijlage, met de Welzijnskoepel West-Brabant goed.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.