Gemeente Asse

Zitting van 18 september 2023

Van 20:00 tot 23:30

 

Aanwezig:

Tim Lengeler, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Edwin Fabri, Johan De Rop en Katleen Meersseman, schepenen;

Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Cecile Sillis, Marie-Berthe Wyns, Guy De Bondt, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Laura Casagrande, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens en Suzy Jacobs, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Peter Verbiest, Schepen;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

Goedkeuring notulen 28 augustus 2023.

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Feitelijk

 

Als bijlage, de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 augustus 2023.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. :

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van 28 augustus 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

Haviland: buitengewone algemene vergadering 13 december 2023

 

 

Motivering:

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

De bepalingen van artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur.

 

Feitelijk

 

Het OCMW is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op

24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 en werd verlengd op 23 oktober 2019 gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 21 november 2019 onder het nummer 19151652.

 

Haviland Intercommunale is, als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het decreet Lokaal Bestuur.

 

De thans van kracht zijnde statuten van Haviland zijn gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 9 juli 2021, inzonderheid artikel 38 betreffende de statutenwijziging.

 

Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de wijzigingen in de statuten van de dienstverlenende vereniging en in de bijlagen artikelsgewijs worden aangebracht door de Algemene Vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

 

Uiterlijk negentig dagen voor de Algemene Vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de Raad van Bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd, dat de beslissingen daarover van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de Algemene Vergadering bepalen en bij het verslag worden gevoegd.

 

Dat de deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden, dat de onthouding het mandaat van hun vertegenwoordiger op de Algemene Vergadering bepaalt.

 

D Raad van Bestuur van Haviland heeft op 19 juni 2023 overeenkomstig artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur een ontwerp van statutenwijziging goedgekeurd.

 

De brief van 22 augustus 2023 waarbij Haviland de deelnemers in kennis stelt van het voorstel van statutenwijzigingen.

 

De agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale, die zal gehouden worden op 13 december 2023, omvat ondermeer volgend agendapunt:

 Voorstel statutenwijzigingen: goedkeuring

 

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 februari 2019 houdende aanduiding van de heer Emiel Saerens als effectief vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van Haviland Intercommunale gedurende de huidige legislatuur.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 - 

Het voorstel van statutenwijziging van Haviland zoals werd aangenomen door de Raad van Bestuur op 19 juni 2023 wordt goedgekeurd.

 

Art. 2 - 

De vertegenwoordiger van het OCMW is gemandateerd om de agendapunten op de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 13 december 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

Verkoop onroerend goed Assestraat en Heierveld

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

De omzendbrief van 3 mei 2019 betreffende transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten.

 

Feitelijk

 

De beslissing van het vast bureau, d.d. 13 maart 2023, houdende opdracht:

 

- opmaak dossier voor de openbare verkoop van de volgende OCMW eigendommen:

-Heierveld C 42, bij het kadaster gekend als Het Wolfrot groot 33a 70ca

verpacht aan mevrouw Lydia De Backer

-Assestraat, I 230a en I 231a, bij het kadaster gekend als Demersveld, groot respectievelijk 33a 20ca en 6a 40ca, na afsplitsing van strook van 12 meter breed (met inbegrip van losweg).

verpacht aan de heer Frans Monné

 

- opmaak schattingsverslag en metingsplan voor de betreffende percelen aan landmeter Emiel Van Den Broeck

 

- opdracht aan het notariaat De Puydt en Verlinde om de verkoopaktes op te maken en de openbare verkoop te organiseren

 

Als bijlage, het proces-verbaal van schatting en het opmetingsplan, d.d. 17 augustus 2023, van Landmeter Emiel Van Den Broeck aangaande de percelen Assestraat met een geschatte waarde van 20.000 euro

 

Als bijlage, het proces verbaal van schatting (geen metingsplan), d.d. 28 augustus 2023, van Landmeter Emiel Van Den Broeck aangaande het perceel Heierveld, C 42, 33a 70ca, te koop aan te bieden perceel met een geschatte waarde van 20.000 euro

 

Verantwoording

 

De investering van de opbrengsten wordt gebruikt voor aanpassingswerken in het sociaal huis in het kader van het energiezorgplan.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. : 

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de verkoop van volgende percelen, via het systeem van online verkoop biddit.be.

 

-Asse I 230a en I 231a, nabij Assestraat, bij het kadaster gekend als Demersveld

Het perceel bestaat uit twee delen namelijk:

-lot 1 groot 31a 01ca, te koop aan te bieden perceel met een geschatte waarde van 20.000 euro

-lot 2 groot 8a 63ca: in te lijven bij het openbaar domein

in zijn geheel verpacht aan de heer Frans Monné.

 

-Asse C42, 33a 70ca, nabij Heierveld, bij het kadaster gekend als Het Wolfrot met een geschatte waarde van 20.000 euro

verpacht aan mevrouw Lydia De Backer

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.Sillis-Pand reserveren en dossier opstarten voor Lokaal Dienstencentrum.

 

 

Toelichting:

Een lokaal dienstencentrum (LDC) is in de eerste plaats een laagdrempelige ontmoetingsruimte. Men organiseert er activiteiten om de zelfredzaamheid van de deelnemers te bevorderen, hun sociaal netwerk te versterken en om eenzaamheid tegen te gaan. Lokale dienstcentra richten zich in het bijzonder tot personen met een beginnende zorgbehoefte. Elk centrum is minstens 32 uur per week open.

 

(https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/thuiszorg/lokale-dienstencentra)

 

Welke hulp?

LDC bieden informatieve, recreatieve en vormende activiteiten aan. Zo kunt u er terecht met vragen over thuiszorg, er vinden informatiemomenten plaats, u kunt deelnemen aan allerlei hobbyactiviteiten zoals yoga- of knutselsessies. U kunt er lessen volgen om bijvoorbeeld met de computer te leren werken of een taal te leren, enz...

 

Daarnaast bieden de lokale dienstencentra ook hulp aan bij activiteiten uit het dagelijkse leven. Je kan er naar de kapper gaan, hulp krijgen bij het wassen, voetverzorging en andere hygiënische zorgen, warm eten. Hulp bij het boodschappen doen, buurthulp, vervoer aanvragen, …

 

Door de lokale opdracht en het laagdrempelige karakter van de activiteiten zijn de lokale dienstencentra een ideale partner in de strijd tegen de mogelijke vereenzaming van ouderen in de buurt.

 

Voor wie?

Voor iedereen, maar een LDC richt zich in het bijzonder tot personen in een beginnende zorgsituatie. Door het aanbod in het dienstencentrum worden ze aangemoedigd in hun zelfredzaamheid en kunnen ze vaak ook kennis maken met andere vormen van thuiszorg. Die dragen er op hun beurt toe bij dat deze mensen langer thuis kunnen blijven wonen en veel minder snel de stap naar residentiële zorg (assistentiewoning of serviceflat en woonzorgcentrum of rusthuis) moeten zetten.

 

Zoals een Jeugdcentrum staat ook een Lokaal Dienstencentrum open voor iedereen. Gezien het aanbod aan activiteiten vind je er toch vooral leeftijdsgenoten. En zoals een jeugdcentrum geen concurrentie betekent voor de jeugdbewegingen, is een LDC geen concurrent voor de seniorenverenigingen. Integendeel beide vullen elkaar aan voor de groeiende leeftijdsgroep.

 

Waarom een LDC  (of meerdere) in de gemeente Asse?

Al 50 jaar zijn lokale dienstencentra een warme thuis voor tienduizenden mensen. De verschillende troeven van de LDC’s? van ontmoetingsplek tot concrete hulpverlening. Het hele aanbod is gericht op preventie door mensen te verbinden, zorg te dragen voor zichzelf en de anderen, en daardoor langer kwalitatief in eigen huis of buurt te kunnen blijven wonen. In 2023 tellen Vlaanderen en Brussel 161 steden en gemeenten met 1 of meerdere LDC.

 

Een nieuw woonzorgdecreet

De Vlaamse Regering keurde in november 2018 een nieuw ontwerp van decreet betreffende de woonzorg goed. Dit ontwerpdecreet wijzigt de opdrachten van een LDC. Het LDC is een van de woonzorgvoorzieningen die bij deze herziening de grootste wijziging ondergaat:

        De nadruk verschuift van verplichte activiteiten naar buurtgerichte opdrachten.

        De LDC richten zich prioritair naar ouderen, mantelzorgers en kwetsbare personen.

        Het LDC speelt een belangrijke rol in het versterken van de sociale cohesie in de buurt.

        Het accent ligt minder op het aanbieden van informatieve, vormende en recreatieve activiteiten en meer op het stimuleren van de sociale cohesie in de buurt. Activiteiten zijn daarbij een hefboom om de doelstelling waar te maken en een aantal opdrachten in de buurt te realiseren, in nauwe samenspraak met de gebruikers, buurtbewoners, lokale verenigingen en organisaties. Dit zal zowel binnen de eigen infrastructuur van het LDC kunnen als op andere locaties of in gedecentraliseerde antennes. Ook dit is een belangrijke wijziging t.o.v. het vorige decreet.

        Elk LDC is uniek en de dienstverlening moet aangepast zijn aan de context van de buurt. Verscheidenheid van de invullingen van de opdracht is net de kracht van de dienstencentra en wijst op de goede inbedding in de buurt. Hierbij is het lokaal sociaal beleidsplan mee richtinggevend. Het LDC geeft input in functie van de inhoud van het plan. 

 

Subsidiering LDC werkjaar 2023

 

Voor een openbaar LDC gelegen in het Vlaams Gewest: de subsidie-enveloppe voor het jaar 2023 bedraagt 42.792 euro; het LDC ontvangt voor dat jaar 4  voorschotten van 9.628 euro, en een saldo van 4.280 euro.

Voor een privaat LDC, gelegen in het Vlaams Gewest: de subsidie-enveloppe voor het jaar 2023 bedraagt 37.898,26 euro; het LDC ontvangt voor dat jaar 4 voorschotten van 8.527 euro, en een  saldo van 3.790,26 euro.

 

Adressen van LDC

 

(https://www.zorg-en-gezondheid.be/per-domein/thuiszorg/lokale-dienstencentra/adressen-van-lokale-dienstencentra)

 

Provincie Antwerpen: 101

BHG: 18

Provincie Limburg: 35

Provincie Oost-Vlaanderen: 43

Provincie Vlaams-Brabant: 37

West-Vlaanderen: 76

Totaal: 310 locaties in 161 steden & gemeenten.

Asse ontbreekt in de lijst maar is niet de enige gemeente. Grotere steden en gemeenten hebben meerdere LDC’s.

 

Door raadslid Sillis toegevoegd punt op de OCMW-raad van 24 april 2013: Lokaal dienstencentrum.

 

Uit verslag: De Raad voor Maatschappelijk Welzijn Asse

 

Gelet op de vraag van raadslid Cecile Sillis betreffende het zetten van stappen voor de oprichting van een eerste lokaal dienstencentrum in Asse;

 

overwegende de uiteenzetting van het raadslid houdende:

1. kan er in de studie van Haviland, over de renovatie van het oude rusthuis, rekening gehouden worden met een eventueel later op te richten LDC;

 

2. kunnen er bestaande dienstencentra in de buurt bezocht worden?

 

Overwegende de uiteenzetting door de voorzitter:

1. Er wordt voorrang gegeven aan de realisatie van het sociaal huis waarbij alle diensten op eenzelfde locatie komen.

2. Het budget laat momenteel dergelijke uitgaven niet toe. De voorbereidingen op de invoering van de BBC zijn bezig.

3. In het najaar kan deze vraag opnieuw bekeken worden.

 

Enige tijd later brachten zowel de seniorenraad als de toenmalige Raad voor Maatschappelijk Welzijn een bezoek aan LDC’s in de buurt waaronder 3 centra in Dendermonde. De deelnemers waren enthousiast over de mogelijkheden en meerwaarde die een LDC kan bieden aan thuiswonende plussers of mensen met een beperking.

 

Bij de bespreking van zowel de begroting 2020 als 2021 stelde raadslid Van Keer vast dat de oprichting van een LDC niet voorzien was en dat de Groen-fractie dit betreurt.

 

Toelichting

 

Overwegende dat

        onlangs de oudste lokale dienstencentra in Vlaanderen en Brussel hun 50-jarig jubileum gevierd hebben;

 

        in 2023 310 locaties in 161 steden & gemeenten als LDC erkend zijn waaruit we kunnen besluiten dat een LDC geen zeldzaam en wereldvreemd fenomeen is maar zijn nut duidelijk reeds bewezen heeft en nog steeds bewijst;

 

        de babyboomgeneratie van na WO-II de leeftijd van 80 nadert waardoor ook in onze gemeente het aantal 80-plussers gaat toenemen;

 

        de meeste senioren liefst zo lang mogelijk in hun huis of hun buurt blijven wonen waardoor de nood aan informatie, contacten en een netwerk zal toenemen;

 

        een gemakkelijk bereikbaar centraal gelegen pand noodzakelijk is voor de uitbouw van een LDC;

 

        de gemeente eigenaar is van een aantal geschikte locaties die door nieuwbouwen overbodig geworden zijn of zullen worden en wellicht verkocht zullen worden.

 

Voorstel

 

Hopend dat voortschrijdend inzicht inzake de inrichting van een LDC in Groot-Asse niet meer te lang op zich laat wachten stelt de Groen-fractie voor

 

        1 (of meer) geschikt(e) vrij komende pand(en) niet te verkopen maar te reserveren voor een LDC;

        in het belang van de nog thuiswonende senioren een dossier op te starten voor de oprichting van een 1ste LDC in Asse.

 

Bespreking:

Katleen Meersseman

Heel veel activiteiten die een lokaal dienstencentrum (LDC) voorziet, bieden wij vandaag al aan verspreid over heel Asse.

 

We hebben een buurtwerking (Gasthuisstraat, Lindendries en Asbeek), sociaal restaurant, dementiecafé, creaclub, vrijwilligerswerking, activiteiten voor senioren…

 

Deze activiteiten gaan verspreid over heel Groot Asse door, waardoor we toegankelijk zijn voor een ruimer publiek dan wanneer dit enkel op één locatie zou zijn. Ik ben er niet van overtuigd dat je mensen die je op al deze inititieven niet bereikt wel zal bereiken met een dienstencentrum. Met een lokaal dienstencentrum zijn we beperkt tot één locatie en zijn we ook gebonden aan veel administratieve verplichtingen. Aan een erkenning zijn dan wel subsidies verbonden maar het centrum moet 32 uur open en zijn en de centrumleider moet minstens een bachelordiploma hebben.

 

Als je weet dat alleen al een bachelor met 6 jaar ervaring 58.000 euro kost per jaar dan is het al snel duidelijk dat de subsidie van 42.792 euro lang niet zal volstaan om een LDC te openen.

 

Eerder dan een LDC lijkt het ons opportuun om volgende legislatuur de zorgzame buurten verder uit te werken. Wij hebben op ons grondgebied 4 woonzorgcentra en dit biedt opportuniteiten. Ik voel bij hen een engagement ten aanzien van de omgeving / de buurt . Zij zijn bereid  om hun kennis en expertise in ouderenzorg  te delen zodat de buurt er ook beter van kan worden. Alle vier de woonzorgcentra in Asse worden hiertoe al aangemoedigd. Zij maken ook actief deel uit van de seniorenraad.

 

Verder zijn er ook een aantal nieuwe projecten op komst om een laagdrempelig aanspreek-, en ontmoetingspunt te bieden aan onze burgers:

 

        in ons nieuw vrijetijdscentrum in Zellik - ‘t Gezel zal op verschillende manieren ruimte zijn voor contact: we voorzien een welzijnsloket waar elke Assenaar terecht kan voor alle hulp - en welzijnsvragen, er zullen lokalen zijn voor activiteiten.

        we zijn momenteel bezig met de eerste verkennende gesprekken voor het opstarten van inloophuis (jong)dementie. Ook hiernaar is de vraag groot.

 

Het liefst van alles zou ik hier gewoon zeggen ja dat gaan we doen. We gaan voor een lokaal dienstencentrum met alle voordelen die je opnoemde. Maar de realiteit gebied eerlijkheid.

 

Lokaal sociaal beleid voeren is uitdagend en gaat gepaard met het maken van keuzes binnen de beperkte middelen die beschikbaar zijn voor een gemeente . Steeds met 1 doel voor ogen: hoe kunnen we het welzijn en kwaliteit van leven van de burgers - in deze van zo veel mogelijk  senioren -  verbeteren met de middelen die beschikbaar zijn.  Ik hoop dat je de keuze om naar volgende legislatuur in te zetten op de zorgzame buurten steunt.

 

Acties tegen onderbescherming van ouderen, eenzaamheidsbestrijding en voor sociale inclusie blijven een belangrijke uitdagingen voor het ouderenbeleid. 

Door gezamenlijke inspanningen  samen met partners hier op ons grondgebied kunnen we een inclusieve en ondersteunende omgeving creëren voor ouderen.

 

Cecile Sillis

Ik ben naar een studiedag geweest over zorgzame buurten, maar die vertrekken vanuit LDC’s. De seniorenraad vraagt ook een naar laagdrempelig ontmoetingscentrum voor senioren. De drempel in het Sociaal Huis is te hoog, mensen komen enkel om af te spreken met een sociaal assistent. Een LDC is open en heeft een lage drempel, je krijgt er kansen om te luisteren, spreken … net zoals de jeugd. Ouderen mensen missen dit.

OKRA doet goed werk maar bereikt niet iedereen

Alle OKRAs bereiken slechts 30% van de ouderen

 

Tim Lengeler

Ik ben vrijwilliger voor de buurtwerking en die werking verloopt heel goed, we krijgen mensen uit heel Asse. Er worden veel activiteiten aangeboden. Je kan mensen daar naar toe sturen, vb. Asbeek heeft een heel levendige buurtwerking. Voor grotere activiteiten wordt er met de drie buurtwerkingen samengewerkt. Dit zorgt voor een doorstroming.

Er zijn geen budgetten voor een lokaal dienstencentrum.

 

Cecile Sillis

Hoeveel dagen per week is er een activiteit voor senioren?

 

Tim Lengeler

Elke week zijn er activiteiten, iedereen kan kiezen waar ze naar toe gaan.

Gemiddeld zijn er dat 2 tot 3.

 

Katleen Meersseman

Vroeger was je beperkt tot een bepaalde locatie, maar nu niet meer. Je kan 4 weken naar de buurtwerking gaan, wekelijks is er ‘t Frinket, je kan gaan dansen, gaan kaarten ..

Er is heel wat aanbod.

 

Cecile Sillis

Er is aanbod maar het is onvoldoende.

 

Katleen Meersseman

Als blijkt uit het Memorandum dat er nood is, kunnen we daar nog over praten. Een dienstencentrum is geen oplossing voor alles. Mensen die nu niet uit hun huis willen komen gaan ook niet naar LDC komen.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.