Zitting van 18 november 2024
Goedkeuring notulen 21 oktober 2024.
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Feitelijk
Als bijlage, de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 oktober 2024.
Besluit:
Met algemene stemmen
Enig art. :
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van 21 oktober 2024 goed.
Niel Delgouffe Erik Beunckens Danny Van Hemelrijck Suzy Jacobs Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Jan De Backer Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Edward Van Keer Kristof Gaublomme Guy De Bondt Lander Van Droogenbroeck Cecile Sillis Laura Casagrande Hendrik De Baerdemaeker Orhan Sahin Chris De Knop Edwin Fabri Tim Lengeler Emiel Saerens Sigrid Goethals Joris Van Den Cruijce Gilbert Verdoodt Peter Verbiest Niel Delgouffe Erik Beunckens Danny Van Hemelrijck Suzy Jacobs Johan De Rop Marie-Berthe Wyns Jan De Backer Koenraad Van Elsen Geert Heyvaert Edward Van Keer Kristof Gaublomme Guy De Bondt Cecile Sillis Laura Casagrande Hendrik De Baerdemaeker Orhan Sahin Chris De Knop Edwin Fabri Tim Lengeler Emiel Saerens Sigrid Goethals Joris Van Den Cruijce Gilbert Verdoodt Peter Verbiest Jan De Backer Laura Casagrande Peter Verbiest Guy De Bondt Edwin Fabri Sigrid Goethals Orhan Sahin Marie-Berthe Wyns Tim Lengeler Joris Van Den Cruijce Johan De Rop Hendrik De Baerdemaeker Geert Heyvaert Emiel Saerens Koenraad Van Elsen Kristof Gaublomme Erik Beunckens Chris De Knop Gilbert Verdoodt Niel Delgouffe Suzy Jacobs Cecile Sillis Edward Van Keer Danny Van Hemelrijck aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Zitting van 18 november 2024
Aanpassing meerjarenplan 6 2020 - 2027
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Juridisch
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
Titel 4: de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en OCMW van het decreet over het lokaal bestuur, d.d. 22 december 2017.
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids-en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC).
Het ministrieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids-en beheerscclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC).
Feitelijk
De definitieve vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 tijdens de raad van
16 december 2019.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 tijdens de raad van
22 juni 2020.
De tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 tijdens de raad van
14 december 2020.
De derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 tijdens de raad van
21 december 2021.
De vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 tijdens de raad van
19 december 2022.
De vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 tijdens de raad van
18 december 2023.
De wijzigingen van het meerjarenplan 2020-2027 en de vaststelling van de budgetten 2025 in tabellen, als bijlage.
Besluit:
Met 16 ja-stemmen (Koenraad Van Elsen, Peter Verbiest, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Guy De Bondt, Johan De Rop, Edwin Fabri, Hendrik De Baerdemaeker, Emiel Saerens, Kristof Gaublomme, Marie-Berthe Wyns, Joris Van Den Cruijce, Orhan Sahin, Laura Casagrande en Tim Lengeler), 3 nee-stemmen (Erik Beunckens, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop), 5 onthoudingen (Edward Van Keer, Cecile Sillis, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck en Suzy Jacobs)
Art. 1 -
De aanpassingen van het meerjarenplan 2020-2027 worden vastgesteld.
Art. 2 -
De kredieten voor 2025 worden vastgesteld.
Zitting van 18 november 2024
Gebruiksovereenkomst woning gelegen Kalkoven 48 te 1730 Asse.
Motivering:
Bevoegdheid
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Juridisch
Artikel 84 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn, d.d. 27 februari 2023, houdende goedkeuring van de gebruiksovereenkomst tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en het OCMW voor een woning gelegen Kalkoven 48 te 1730 Asse.
Feitelijk
Als gevolg van een uitslaande brand op 3 februari 2023 in een woning gelegen Kalkoven 15, werd er naar voorlopige huisvesting gezocht voor een echtpaar met drie inwonende kinderen.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), eigenaar van de woning gelegen Kalkoven 48, werd bereid gevonden om deze kosteloos ter beschikking te stellen van het OCMW voor de duur van 24 maanden.
Het getroffen gezin betrekt de woning sinds 15 februari 2023.
Zij stelden op 20/9/2024 de schriftelijk de vraag of ze langer dan voorzien in de woning kunnen verblijven omdat de werkzaamheden in hun eigen woning nog niet werden afgerond zodat deze nog niet klaar is om bewoond te worden.
Tijdens een plaatsbezoek, op 1 oktober 2024, is vastgesteld dat er al veel werk werd geleverd, doch dat bepaalde werkzaamheden, noodzakelijk om de woning optimaal te kunnen gebruiken, nog niet zijn voltooid.
De verbruiksovereenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer vermeldt daarover het volgende: Een stilzwijgende verlenging van deze gebruiksovereenkomst na het verstrijken van deze duur wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Een verlenging is slechts mogelijk indien het OCMW hierom uitdrukkelijk verzoekt uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van deze duur. De verlenging geschiedt onder dezelfde voorwaarden als de aanvankelijke gebruiksovereenkomst.
Er werd contact opgenomen met het Agentschap Wegen en Verkeer en zij namen kennis van het sociaal onderzoek.
Zij lieten op 23 oktober 2024 aan de bevoegde gemeentediensten weten geen bezwaar te hebben om de woning een jaar langer te laten gebruiken met dezelfde voorwaarden.
Er dient vanaf 15 februari 2025, met de betrokken familie een nieuwe huurovereenkomst voor 1 jaar afgesloten te worden met een maandelijkse vergoeding van 500 euro.
De huurovereenkomst wordt voorgelegd aan het bijzonder comité voor de sociale dienst van 26 november 2024.
Besluit:
Met algemene stemmen
Art. 1 -
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de gebruiksovereenkomst, als bijlage, tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en het OCMW voor een woning gelegen Kalkoven 48 te 1730 Asse, voor de periode van 12 maanden goed.
Art. 2 -
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het feit dat de woning gelegen Kalkoven 48, bij hoogdringendheid verhuurd aan een gezin getroffen door een woningbrand op 3 februari 2023, nog 1 jaar langer verhuurd wordt.
De huur loopt vanaf 15 februari 2025 en de maandelijkse vergoeding bedraagt
500 euro.
Zitting van 18 november 2024
C.Sillis-Beleid rond structureel onvermogende debiteuren.
Toelichting:
Steeds meer besturen krijgen te maken met wanbetalers. En steeds meer mensen belanden in een vicieuze cirkel van torenhoog oplopende deurwaarderskosten. En dit vaak omwille van een tamelijk klein niet-betaald startbedrag. De sociale armoede neemt toe en ook een gedeelte van de OCMW-cliënten zijn niet meer in staat om de toegekende voorschotten terug te betalen. Een strikt debiteurenbeheer uitwerken is op heden in volle ontwikkeling. Het uittekenen van diverse beheersmaatregelen in elke fase van de invordering is belangrijk. Afspraken over het aantal maningen, een laatste aangetekende herinnering, het tijdstip waarop een deurwaarder wordt gevat zijn maar een paar belangrijke stappen waarover de organisatie het eens moet worden, hierbij rekening houdend met het onderscheid tussen invordering van fiscale en niet-fiscale schulden.
De invorderingsregels kunnen worden opgenomen in een retributie- of tariefreglement, waarbij aan elke stap al dan niet een kostenstructuur wordt verbonden. Het opleiden van medewerkers is hierbij even cruciaal. Nog te vaak worden financiële invorderingsinstrumenten niet ten volle benut, niet zelden door gebrek aan kennis. Het gaat hierbij vaak om fiscaal beslag onder derden, onroerend beslag.
Een nauwe en transparante samenwerking met een deurwaarder kan het bestuur veel kosten besparen. Zo kan het bestuur zelf mogelijke onderzoeken vooraf voeren. Maar de samenwerking is ook een delicate evenwichtsoefening: bij de deurwaarder aandringen om het maken van (nutteloze) kosten zoveel als mogelijk te beperken, en snel over te gaan tot het uitreiken van een attest van onvermogen en dit zonder kosten. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden: een strengere kostencontrole mag er niet toe leiden dat de deurwaarder niet langer de noodzakelijke inspanningen levert om het dossier in te vorderen. Het aantal effectief ingevorderde dossiers zal toch een stuk lager ligger wanneer de deurwaarder al te snel overgaat tot afsluiting van dossiers wegens “gebrek aan middelen”.
Een “aparte” behandeling voor OCMW-cliënten is op zich geen uitzondering. Voor haar klanten werkt het OCMW vaak met een afbetalingsplan Die debiteuren bevinden zich vaak in sociaal moeilijke omstandigheden en te stringente invorderingsregels kunnen contraproductief uitvallen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat de opvolging losser moet, integendeel. Deze openstaande vorderingen dienen van zeer nabij opgevolgd te worden, maar met meer ruimte om in te spelen op specifieke sociale situaties en waarbij soms wat extra invorderingsstappen worden ondernomen zoals een afbetalingsplan. De Financieel Directeur raadt hiervoor wel aan een financieel kader samen met het bijzonder comité van de sociale dienst (BCSD) uit te werken. Dat kader moet een leidraad zijn en de handvaten aanreiken aan de sociale dienst, de maatschappelijk werkers en de leden van het BCSD om steunen op een gelijkwaardige, objectieve en eenvormige manier toe te kennen. Hierin kunnen tevens afspraken worden opgenomen met de financiële dienst, onder welke voorwaarden de steunen “terugvorderbaar” worden gesteld. De aangegane terugbetalingsverbintenissen dienen vervolgens in nauw overleg met de maatschappelijk werker per cliënt te worden opgevolgd.(Uit Meerjarenplan aanpassing 6 pagina 104 – 105).
Vragen naar informatie aan Financieel Directeur hielp ons verder met volgende antwoorden:
Uit de collegebeslissing van 05/03/2018 blijkt dat de gemeente samenwerkt met 2 deurwaarderskantoren nl. Sacré–De Smet, en Van den Bosch–Van Backlé.
In 2023 werden er 611 dossiers overgemaakt aan de deurwaarderskantoren. De procedure- en vervolgingskosten 2023 bedroegen € 79 246. Dat is zowat € 130 per dossier. Bij mijn weten bedragen de kosten van een deurwaardersexploot € 250. Voor 611 dossiers kom ik aan 611 x 250 = € 152.750. Waarom betaalde de gemeente maar € 79.246? Nu ja, het blijft een groot bedrag.
Kan de gemeente schuldenaars eerst naar het OCMW verwijzen vooraleer een deurwaarder in te schakelen ? Wanneer het OCMW betalingsonmogelijkheid vaststelt vervalt immers die kost van € 250. Wanneer een debiteur zijn schuld aan de gemeente niet kan betalen dan vallen deze kosten integraal ten laste van het OCMW.
Daarnaast is er het bedrag van de onbetaalde hoofdschuld. Hoeveel was dat vorig jaar in het totaal? En hoe is het opgesplitst in verschillende rubrieken: belastingen, retributies, PV, administratieve sanctie, …?
Het RTBF-programma ‘Investigation’ besprak onlangs ‘Le business de la dette’. (hier te herbekijken: https://auvio.rtbf.be/media/investigation-investigation-3250073) . Jaarlijks krijgen 800.000 Belgen een aanmaning van de deurwaarder.
Besturen hebben dikwijls contracten ‘no cure no pay’ , met een lage vaste kost, ongeveer 5 euro. Maar dat is onwettig: als de schuldenaar niet kan betalen moet de deurwaarder dit melden aan de eiser. Deze laatste zal opdraaien voor de € 250 per tussenkomst van de deurwaarder.
Vragen
Hoe zit dat in Asse? Stel dat een milieubelasting (€ 55) niet betaald wordt door een of meer van de circa 15.000 belastingplichtige gezinnen. Als een deurwaarder ingeschakeld wordt zullen de kosten van een gezin al snel een veelvoud bedragen.
De cijfers voor Asse werden gevraagd bij de Financieel Directeur:
- Uit de collegebeslissing van 05/03/2018 blijkt dat de gemeente samenwerkt met 2 deurwaarderskantoren nl. Sacré–De Smet, en Van den Bosch–Van Backlé.
- De kosten van de deurwaarder zijn wettelijk bepaald. Indien de debiteur de hoofdschuld en bijkomende kosten niet kan betalen dan vallen deze integraal ten laste van het bestuur.
1- In 2023 werden 611 dossiers overgemaakt, de procedure- en vervolgingskosten 2023 bedroegen bij de gemeente € 79.246. Dus zowat 130 euro per dossier. Dit is merkelijk minder dan de voorziene € 250. Heeft de gemeente akkoorden hierover?
2- Kan men daaruit afleiden af dat het enigszins meevalt voor de schuldenaars? Het ziet ernaar uit dat de meesten niet eindeloos vervolgd worden, maar dat de deurwaarders de gemeente laten weten dat er niets te rapen valt.
3- Er komen zeker en vast ook in Asse mensen aankloppen in het sociaal huis omdat ze de deurwaarder niet kunnen betalen. Worden schuldenaars eerst naar het OCMW verwezen vooraleer de gemeente een deurwaarder inschakelt?
4- En wat met de klanten van het OCMW? Hoe worden zij verder geholpen bij problemen van wanbetaling en deurwaarders? Afbetalingsplan, budgetbegeleiding, of bewindvoering, of …?
5- Daarnaast is er het bedrag van de onbetaalde hoofdschuld. Hoeveel was dat vorig jaar in het totaal voor Asse? En hoe is het opgesplitst in verschillende rubrieken: belastingen, retributies, PV, administratieve sanctie, …?
Bespreking:
Jan De Backer
De deurwaarderskantoren factureren enkel en alleen aan de gemeente de procedure - en vervolgingskosten als de debiteur insolvabel is. Als de debiteur de integrale procedurekosten betaalde aan de deurwaarder dan is de gemeente uiteraard geen kosten verschuldigd.
Als de deurwaarderskantoren insolvabiliteit van de debiteur vaststellen dan is het gemeentebestuur aan het deurwaarderskantoor de gemaakte kosten verschuldigd.
Alvorens de dossiers bij de gemeente te betekenen aan de deurwaarder wordt er eerst een overzicht gestuurd naar de Sociale Dienst van het OCMW. Indien daar reeds klanten tussen staan van het OCMW dan worden deze dossiers niet doorgestuurd naar de deurwaarder. Deze klanten volgen een apart aflossingsplan.
Er worden veel kansen aangeboden om vorderingen van het OCMW te betalen.
Er wordt door de maatschappelijke assistenten volgens kunnen (van de cliënt) een afbetalingsplan opgesteld.
Indien dit niet wordt opgevolgd of er geen uitleg volgt waarom betrokkene zich niet aan het afbetaalplan houdt, wordt het afbetaalplan geschrapt en komt de vordering in de aanmaningsfase. Dit zijn er bij het OCMW 3. Met andere woorden 3 kansen om te betalen of om contact op te nemen om het afbetaalplan te hervatten.
Volgende stap: dossier voorbereiden voor de deurwaarder. Deze wordt eerst voorgelegd aan de sociale dienst.
Zij gaan de zogezegde niet-kunners en niet-willers onderscheiden. Dit wil zeggen, de niet-willers kunnen een dwangbevel van de deurwaarder verwachten, de niet-kunners worden telefonisch gecontacteerd/uitgenodigd.
Mensen die een dwangbevel hebben ontvangen en die zich hiermee bij de sociale dienst komen aanmelden, worden meestal verzocht om dit met de deurwaarder te regelen (afbetaalplan).
Vorderingen komen in tussentijd ook dikwijls terecht in een collectieve schuldenregeling.
Cijfers 2023 OCMW:
Gefactureerd: een 3 600.000 euro met iets van 100 000 euro openstaand
Cijfers 2023 gemeente:
Een paar voorbeelden:
Buitenschoolse opvang:
een 397 000 euro gefactureerd met iets van 14 500 euro openstaand
Algemene milieubelasting:
een 760 000 euro gefactureerd met iets van 13 000 euro openstaand
Reclamedrukwerk
een 160 000 euro gefactureerd met iets van 70 000 euro openstaand
Invorderingen en GAS boetes verlopen via Haviland.
Cecile Sillis
Gaat het OCMW na wat de mogelijkheden zijn voor Assenaren die geen cliënt zijn?
Jan De Backer
Er kan altijd een afbetalingsplan opgemaakt worden.
Cecile Sillis
Kan er ook budgetbegeleiding opgestart worden voor mensen die een eerste maal naar het OCMW komen?
Koen Van Elsen
Een afbetalingsplan kan ook voor de gemeente.
Budgetbegeleiding kan enkel mits toestemming van de cliënt en is specifiek voor het OCMW.
Niel Delgouffe
We spreken van hier gerechtsdeurwaarders (geen deurwaarders).
Sinds mei 2024 zijn er een aantal nieuwe regels voor de gerechtsdeurwaarders met o.a. een verplichte opleiding in het kader van heldere en duidelijke communicatie en de verplichting de betrokkenen in te lichten over een afbetalingsplan dus niet langer direct beslag leggen.
Cecile Sillis
Wat met het strikt debiteurenbeheer?
Lander Van Droogenbroeck
Bart is verantwoordelijk voor het AGA, het OCMW en gemeente.
Dat zijn drie rechtspersonen met elk hun eigen bevoegdheid. We kijken om in de toekomst de procedures voor het debiteurenbeheer op elkaar af te stemmen.
Bijkomend kunnen we ook altijd kijken of de mensen bij het OCMW gekend zijn.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.