Gemeente Asse

Zitting van 18 januari 2021

Van 23:15 tot 23:40

 

Aanwezig:

Johan De Rop, Voorzitter;

Koenraad Van Elsen, Burgemeester;

Peter Verbiest, Hendrik De Baerdemaeker, Sigrid Goethals, Jan De Backer, Geert Heyvaert, Joris Van Den Cruijce en Emiel Saerens, schepenen;

Edwin Fabri, Willy Michiels, Yoeri Vastersavendts, Rita De Vos, Kristof Gaublomme, Tim Lengeler, Erik Beunckens, Edward Van Keer, Marie-Berthe Wyns, Katleen Meersseman, Guy De Bondt, Orhan Sahin, Niel Delgouffe, Danny Van Hemelrijck, Finke Jacobs, Johan Berben, Theo Hamers, Gilbert Verdoodt, Chris De Knop, Chris Lanssens, Laura Casagrande en Cecile Sillis, Raadsleden;

Lander Van Droogenbroeck, Algemeen directeur;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 18 januari 2021

 

Goedkeuring notulen 14 december 2020

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Feitelijk

 

Als bijlage, de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 december 2020.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Enig art. : De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van

 14 december 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 18 januari 2021

 

Kennisname ontslag van twee leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

Artikel 103 en 95 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feitelijk

 

Mevrouw Cecile Sillis geeft haar ontslag als lid van bijzonder comité voor de sociale dienst bij brief, d.d. 5 januari 2020.

 

Zij wordt gemeenteraadslid.

 

Mevrouw Laura Casagrande geeft haar ontslag als lid van bijzonder comité voor de sociale dienst bij brief, d.d.10 januari 2020

 

Zij wordt gemeenteraadslid.

 

Besluit:

 

Art. 1.- De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het

 ontslag als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van

 mevrouw Cecile Sillis.

 

Art. 2.- De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het

 ontslag als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van

 mevrouw Laura Casagrande.

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 18 januari 2021

 

Vervanging leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

 

Motivering:

 

Bevoegdheid

 

De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridisch

 

Artikel 105 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feitelijk

 

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 januari 2021 houdende kennisname van het ontslag van mevrouw Cecile Sillis als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst .

 

VAN RANSBEECK Elfie, Oudestraat 9/1 te 1730 Asse, rijksregisternummer 680119 422-55 is de opvolger.

 

Haar geloofsbrieven worden voorgelegd.

 

 

VAN RANSBEECK Elfie, wordt opgeroepen om, op 25 januari 2021, de volgende eed af te leggen in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 januari 2021 houdende kennisname van het ontslag van mevrouw Laura Casagrande als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

De opvolger wordt aangeduid in de raad van 22 februari 2021.

 

Besluit:

Met algemene stemmen

 

 

Art. 1 - De geloofsbrieven van Mevr. Elfie Van Ransbeeck, Oudestraat 9/1 te 1730 Asse, rijksregisternummer 680119 422-55 worden goedgekeurd door de OCMW raad.

 

Art. 2 - De OCMW raad neemt akte van de eedaflegging op 25 januari 2021 van mevr. Elfie Van Ransbeeck in handen van de voorzitter van de OCMW raad.

 

Art. 3 - Van deze eedaflegging wordt een proces-verbaal opgemaakt en overgemaakt aan de voorzitter van het bcsd.

 

Art. 4 - De opvolger van mevr. Laura Casagrande wordt aangeduid in de OCMW raad van 22 februari 2021.

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 18 januari 2021

 

E.Van Keer-Een gezond binnenmilieu voor alle Assese woningen

 

 

Toelichting:

We brengen zo’n 85% van onze tijd binnen door. Dat is véél. Op zich is dat geen probleem, maar dat wordt het wél als je weet dat de lucht binnen vaak méér vervuild is dan de lucht buiten. Onderzoek bevestigt dit. De realiteit toont dat het vooral mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties zijn die – uit noodzaak – hun intrek nemen in kwalitatief ondermaatse huizen. Zij worden vaker geconfronteerd met vocht- en schimmelproblemen die het gevolg zijn van de slechte structuur van de woning. Maar naast de structuur van de woning heeft ook het gedrag van de bewoner een belangrijke invloed op het binnenklimaat. Daarom wil de overheid burgers maximaal inspireren en motiveren om gezond te leven via verschillende gezondheidscampagnes. Maar uit onderzoek blijkt dat die campagnes vaak de meest kwetsbaren net niét bereiken. (https://www.gezondleven.be/projecten/woon-gezond-kies-bewust)

 

Als gemeentebestuur kunnen we iets doen aan het sluimerende probleem van een ongezond binnenmilieu als we structureel werken volgens de principes van Health in All Policies. Mogelijke concrete acties zijn:

 

- Project “woonmeter”: Dit handige toestel meet en toont hoe warm en hoe vochtig het in een woning is, ideaal om bewoners te sensibiliseren. “Met zo’n woonmeter zien bewoners wanneer de lucht in huis te vochtig is, ongeacht de oorzaak. Ze kunnen dan meteen ingrijpen en extra verluchten. De woonmeter sensibiliseert, maar er moet ook een actie op volgen. De ervaring leert dat begeleiding daarom essentieel is. Een gemeente, OCMW en/of sociale huisvestingsmaatschappij zijn ideaal geplaatst om een aantal woonmeters aan te schaffen en telkens 1 à 2 maanden in een aantal huizen te plaatsen en om de nodige begeleiding te voorzien. Meer info op: https://www.gezondleven.be/projecten/woon-gezond-kies-bewust/vochtproblemen-aanpakken-is-m%C3%A9%C3%A9r-dan-informatie-geven 

 

- Via het Papillon-project kunnen maatschappelijk kwetsbare gezinnen energiezuinige huishoudtoestellen huren op jaarbasis. Van droogkasten over diepvriezers en wasmachines tot koelkasten en vaatwassers. De ondertitel van het project – ‘10 jaar zonder zorgen’ – spreekt boekdelen: in de huurprijs van de toestellen zitten ook de levering, plaatsing, service, onderhoud en eventuele herstellingen. “Onze huurders kunnen ze zonder zorgen gebruiken.” Het project is een schoolvoorbeeld van circulaire economie: na 10 jaar gaan de toestellen terug naar de leverancier voor hergebruik, recyclage of om als wisselstukken voor nieuwe machines te dienen. Een mooi en compleet project dus. Niet verwonderlijk dus dat dit pilootproject uit de westhoek vandaag wordt uitgerold in gans Vlaanderen. Meer info op: https://www.gezondleven.be/projecten/woon-gezond-kies-bewust/energieproject-dat-ook-de-binnenlucht-gezonder-maakt-papillon

 

- Verplicht als gemeente een “conformiteitsattest” bij verhuur van een woning. Een conformiteitsattest betekent kwaliteitsgarantie voor huurder en gemoedsrust voor verhuurder. Een groot aantal gemeenten maakte dit al verplicht in hun gemeente. Asse nog niet. Meer info: https://www.gezondleven.be/projecten/woon-gezond-kies-bewust/een-conformiteitsattest-betekent-kwaliteitsgarantie-voor-huurder-en-gemoedsrust-voor-verhuurder-maak-dat-verplicht. Overzicht van gemeenten die CA al verplichten: https://www.wonenvlaanderen.be/lokale-besturen/het-conformiteitsattest-verplichten-de-geldigheid-ervan-beperken.

 

- Gemeenten kunnen de drijvende kracht zijn of kunnen initiatiefnemers ondersteunen om wijkrenovaties uit te voeren: Groen legt op de volgende gemeenteraad een uitgewerkt voorstel op tafel.

 

Voorstel van beslissing

 

Groen stelt aan de gemeenteraad het volgende voorstel van beslissing voor:

 

1. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn vraagt aan het College van Burgemeester en Schepenen en het Vast Bureau van het OCMW om het sluimerende probleem van een ongezond binnenmilieu in vele Assese woningen aan te pakken. Mogelijke concrete projecten zijn een project “woonmeter”, het verhuren van energiezuinige huishoudtoestellen aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen via het Papillon-project en het verplicht opleggen van een conformiteitsattest bij verhuur van een woning.

 

Bespreking:

Schepen Verbiest ziet dat het hier over verschillende initiatieven gaat.

Hiervoor moeten we samenwerken met andere partners, zoals woonwinkel (Asse, Dilbeek, Opwijk en Merchtem). Daar werken we rond het thema wonen.

Binnen de werking van deze organisatie,  moeten we een antwoord op uw vraag situeren.

Alles gebeurt op vrijwillige basis, dus als mensen niet willen meewerken, kunnen we daar niets aan doen.

 

Project Papillon:  hier is ook samenwerking noodzakelijk en kijk ik o.a. naar het OCMW.

Rond het conformiteitsattest wordt momenteel gewerkt, maar kan daar nu nog niet veel over zeggen.

 

Schepen Saerens antwoordt dat het conformiteitsattest al wordt afgeleverd maar enkel op vraag. Het is nog niet verplicht.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.